Co dalej z Forumową?

Lokalna, Trójkowa Foralista Przebojów

Moderatorzy: Yacy, Mateusz, jollyroger72, Yacy, Mateusz, jollyroger72

Awatar użytkownika
VILKI
Listy Przebojów Trójki słucham od: 256 not.

Re: Co dalej z Forumową?

Post autor: VILKI »

kajman ostatnio wspomniał o równolegle trwających listach na innych dwóch forach. chodzi o mycharts i ... ? :know:
Awatar użytkownika
dannar
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2012

Post autor: dannar »

temik3 pisze: ndz maja 24, 2020 2:06 pm Nie skrytykowałem, w większości popieram, choć do końca chyba nie rozumiem jednego. To musi być w miarę proste.
Zgadzam się, że to trochę pokręcone. Starałem się po prostu jakoś rozwiązać problem tego, że nagle zgłoszonych zostanie bardzo dużo utworów do przesłuchania, a kolejnym razem bardzo mało. Nie mam lepszego pomysłu na mniej więcej stałą ilość propozycji co tydzień. Z chęcią oczywiście zapoznam się z Waszymi, bo moim zdaniem, tracimy energię na rzeczy kompletnie wtórne, takie jak wyższość 30+20 nad 40+10. Jeżeli jest chętny do liczenia, niech on ustali pierwotną wersję notowania.
temik3 pisze: ndz maja 24, 2020 2:06 pm Chociaż zasady Znawcy też wydawały mi się proste, aż przyszedł jeden typ Znawcy, który uwzględniał 10 pierwszych pozycji i Pan w żaden sposób nie dał sobie wytłumaczyć, że ten typ nie może być taki. On chce 10 i On ma rację, więc jak nie został typ przyjęty to stwierdzono, że zasady są głupie.
To moja największa obawa. Dla mnie żadnym problemem nie jest podporządkowanie się do ustalonych zasad, nawet gdy będą nie po mojej myśli.
kajman

Post autor: kajman »

VILKI pisze: ndz maja 24, 2020 2:20 pm kajman ostatnio wspomniał o równolegle trwających listach na innych dwóch forach. chodzi o mycharts i ... ? :know:
sebastosa. Można głosować tutaj albo tam i punkty są sumowane.
lady
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2007

Post autor: lady »

jollyroger72 pisze: ndz maja 24, 2020 10:40 am A może bez limitów czasowych?
To bym była w raju :D ale to niestety chyba nierealne.
Awatar użytkownika
jollyroger72
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176

Post autor: jollyroger72 »

lady pisze: ndz maja 24, 2020 3:26 pm To bym była w raju :D
Życzę Ci raju na dalsze lata życia. W dobrym zdrowiu i z uśmiechem na twarzyObrazek
STO LAT, STO LAT!
Obrazek
lady
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2007

Post autor: lady »

Dziękuję :D :D :D
Awatar użytkownika
Sundrajta
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1990 (z Big przerwą)

Post autor: Sundrajta »

Czyli co, nie obejdzie się bez ankiety?
gżegoż

Re: Głosowanie na 1999 LP3 (746 not. listy forum ALP3)

Post autor: gżegoż »

Artur pisze: sob maja 23, 2020 8:18 pm
gżegoż pisze: sob maja 23, 2020 6:58 pm niektóre utwory siedziałyby na takiej liście może nawet powyżej stu tygodni
wątpię aby jedna czy dwie osoby były w stanie utrzymać utwór przez tyle tygodni w 30
gżegoż pisze: sob maja 23, 2020 6:58 pm które będą mogły być na liście nieograniczenie długo
dopóki nie wypadną z 30 - zasada jak na LP3
Niestety obawiam się, że sytuacje, gdy coś będzie siedziało nawet po 50-60 tygodni, będą się zdarzały dość często :( A jakby lista miała przetrwać wiele lat, to pewnie trafią i się takie utwory, które dociągną do setki. Spójrzcie na wyniki ostatniego notowania forumowej:
09 . 06 . 27 . Cure, The - IT CAN NEVER BE THE SAME (LIVE) 2+6+10+1+10+8+5+2+9+3+10+10+10+5 = 91
11 . 10 . 26 . Ozzy Osbourne - UNDER THE GRAVEYARD 2+10+3+10+7+5+10+10+5+2+4 = 68
Rekordziści są już blisko 30 tygodni i wciąż plasują się w dziesiątce (lub tuż za nią) i ciągle głosuje na nich kilkanaście osób, w tym u niektórych cały czas są na pierwszym miejscu. Obawiam się więc, że zanim wypadną poza trzydziestkę, to do pięćdziesiątki pewnie dociągną. Jak były ograniczenia w postaci usuwania z zestawu po wypadku z LP3, to takiego zagrożenia nie było, a teraz jest całkiem realne. Zresztą o ile dobrze pamiętam, to większość liderów podsumowania wszystkich notowań forumowej też w momencie wypadku (po 30-40 tygodniach) wciąż była wysoko, forumowicze usilnie na nich głosowali i w naturalny sposób raczej prędko by nie wypadli. A kiedyś dawno czasem zaglądałem na Wasze prywatne listy na innych forach i pamiętam, że nieraz były tam przypadki utworów zasiedziałych nawet i dwa lata. Tak więc jeśli chcecie wyrzucać utwory z poczekalni po 10 tygodniach, to może (jakkolwiek dziwnie by to nie zabrzmiało) ustalić podobny limit również w top 30, który wynosiłby np. 40 tygodni, 50 albo choćby rok od momentu debiutu? :know: Na pewno niejeden z Was, widząc jakiś nielubiany (lub nawet niekoniecznie) utwór siedzący w zestawieniu po kilkadziesiąt tygodni, będzie tym zdegustowany i mocno będzie go to irytowało.

No ale daję Wam to tylko pod rozwagę. Ja prawdopodobnie nie będę brał udziału w tym plebiscycie (chyba że rzadko, z doskoku), więc chyba nie powinienem się więcej wypowiadać na temat zasad 8)
temik3
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1982

Post autor: temik3 »

Bardzo dużo w tym racji co piszesz, sam głosuję np. na Cure, BJ i PSB i ciągle mam je w trójce, ale zdecydowanie z tego powodu, że reszta utworów jest słabsza, ale np. gdyby LP cos było w zestawie to zapewne z pierwszego by nie wypadło u mnie bo jestem ich fanem i biorę w ciemno co nagrają (choć czasem coś słabego jak DZBKNT). Dlatego właśnie między innymi z tego powodu byłby beton. Daria, Edyta itp. mają tutaj strasznych fanów i co nie nagrają ląduje u nich na 1,2,3,4 miejscu, a są też osoby, które nie zmieniają wcale miejsc w swych dziesiątkach.
kajman

Napiszę, że to mi kompletnie nie przeszkadza, że utwór będzie w takim zestawie ponad rok. Skoro głosującym się podoba.
gżegoż pisze: ndz maja 24, 2020 9:23 pm A kiedyś dawno czasem zaglądałem na Wasze prywatne listy na innych forach i pamiętam, że nieraz były tam przypadki utworów zasiedziałych nawet i dwa lata.
To faktycznie musiało być dawno, bo dwa lata na mojej liście to króciutko. Rekordzista niedługo będzie siedem lat, a dwa kolejne utwory mają ponad 5,5. W sumie nie miałbym nic przeciwko temu, żeby Jestem w niebie było na LP3 rok, przeszkadzało mi tylko, że ten i trzy inne utwory dostały kopa w górę z powodu błędów systemowych i potem obudzili się ich dawno zniechęceni fani.
Awatar użytkownika
Sundrajta

I dlatego Top 30 w zupełności wystarczy. Przy większym topie (40 bądź 50) spokojnie przy poparciu kilku osób, utwór może siedzieć na liście nawet latami! Przy trzydziestu finalistach, do uzyskania takiego efektu będzie potrzebna większa liczba forumowiczów. A wtedy ja nie miałbym nic przeciwko temu, gdyby np. osiem osób utrzymywało swój hicior, bo skoro ciągle im się podoba, to czemu nie? :twisted:
A jak sama nazwa mówi Poczekalnia jest miejscem czekania na wejście do topu i przetrzymywanie tam piosenek bardzo długo, mija się z celem. A w niej z pewnością wsparcie jedynie trzech, czterech osób pozwoliło by na to miesiącami.
Aha i jak widzę nikt nie bierze się do zebrania wszystkich wątpliwości i ogarnięcia tematu, tylko raczej wielu z nas wyciąga jednostkowe pomysły...
Awatar użytkownika
4989341
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1998

Post autor: 4989341 »

jeśli dobrze odczytałem wszystkie pomysły mamy kilka punktów do rozstrzygnięcia.

1. top30 + poczekalnia / samo top30
2. zgłaszane propozycje wszystkie przechodzą do zestawu do głosowania / muszą przejść proces oceny
3. dopuszczamy live/covery itp. / tylko premierowe piosenki studyjne
4. skupiamy się na singlach, tam gdzie to możliwe / dowolność w zgłaszaniu propozycji
5. liczba nowości zgłaszanych tygodniowo? 1? 2?
6. zgłaszane nowości max 6miesięcy od daty wydania/premiery klipu/audio?
7. limit tygodni ile propozycja może być w zestawieniu do głosowania?
7. limit tygodni w poczekalni?
8. limit tygodni w top30?
9. co z limitem utworów jednego wykonawcy w zestawie do głosowania? wprowadzamy?

Sundrajta pisze: ndz maja 24, 2020 11:53 pm I dlatego Top 30 w zupełności wystarczy. Przy większym topie (40 bądź 50) spokojnie przy poparciu kilku osób, utwór może siedzieć na liście nawet latami!
przecież było o tym mowa, że piosenka która opuszcza top30 automatycznie wpada z zestawu do głosowania. (tak jak bylo na lp3)
poczekalnia tutaj nie ma nic do znaczenia ;)

osobiście uważam jak gżegoż, że należy ustalić jakiś bezpiecznik, który zapobiegnie siedzeniu utworom w nieskończoność.
niech to będzie lista przebojów tu i teraz (w większości złożona z nowości i premier)
a nie kolejna lista wszechczasów!
kajman

Sundrajta pisze: ndz maja 24, 2020 11:53 pm spokojnie przy poparciu kilku osób, utwór może siedzieć na liście nawet latami
Myślę, że wystarczą trzy, żeby to zrobić.
A w sprawie wątpliwości.
3. Napisane nieprecyzyjnie. Cover może być premierową piosenką studyjną. Tutaj było więcej podziałów w naszych propozycjach. Wyglądałoby to tak: autocovery i remixy / live nie będące autocoverami / studyjne covery / inne nagrania studyjne.
6. Sześć miesięcy było propozycją skrajną (akurat moją), ale były też i to częściej, dotyczące dłuższego czasu.
9. Chyba o samym limicie nie było mowy (a przynajmniej nie za często, bo nie rzuciło mi się w oczy), a o tym, żeby były przerwy między zgłaszaniem kolejnych utworów danego wykonawcy.
Swoją drogą przyszło mi do głowy takie rozwiązanie, żeby można było zgłaszać bez problemu kolejne utwory, ale nawet jeżeli przebiją się w topie nowości to będą musiały odczekać pewien okres czasu do dorzucenia do zestawu (który może zostać skrócony w przypadku wypawdnięcia wszystkich poprzednich utworów z zestawu do głosowania).

I jeszcze jedna rzecz, którą chciałbym poruszyć. Czy można zgłaszać utwory, które wypadły z zestawu do głosowania (i nie były ani w top 30 ani w poczekalni, bo te chyba automatycznie odrzucamy)? Ja byłbym za w przypadku wypadków naturalnych (po kilkunastu tygodniach), a pozostawiłbym nagłe wypadki z różnych przyczyn.
kacper94
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2014

Post autor: kacper94 »

Tutaj nie zabierałem jeszcze głosu, więc chciałbym się wypowiedzieć (o ile oczywiście - biorąc mój forumowy staż tutaj - będzie chcieli się z nim zapoznać). Przejrzałem wcześniejsze wpisy i odniosę się do najważniejszych rzeczy w taki sam sposób jak 498934 (mam nadzieję że się nie obrazi, że powielam jego pomysł ;) )

1. Jeśli chodzi o samą formę zestawienie to 30 w notowaniu podstawowym i 20 w poczekalni - tak jak to było na LP3. Piosenki, które nie będą wchodziły za pierwszym czy drugim razem do poczekalni, będą miały większą szansę na złapanie się choćby na miejsca do 50 (większą niż jakby poczekalnia miała 10 pozycji)

2. Co do propozycji do zestawu, to tutaj powinno zależeć to od tego, ile propozycji na dane notowanie zostanie zgłoszonych. Jeśli dość mało, to nie ma sensu poddawać ich głosowaniu w nowościach, bo może się okazać, że nowości w zestawie może wcale nie być. Trzeba byłoby tylko ustawić jakąś granicę piosenek od których będą zaliczane do nowości. Przy większej ilości oczywiście wstępna selekcja byłaby wskazana. Ile propozycji będzie można zgłaszać? Zastanowiłbym się nad liczbą 2-3 (nie wiadomo ile osób będzie brało regularnie udział w tej zabawie oraz w przypadku powtarzania się jednej propozycji u dwóch lub więcej proponujących, propozycja będzie się pewnie dublować, więc zostanie u jednej osoby, a u reszty odpadnie.

3. Co do zgłaszanych piosenek, to nie oddzielałbym nagrań studyjnych od wersji live, coverów czy starych nagrań wykorzystywanych przy premierach filmów - wrzucajmy wszystkie te do zestawu, a co będzie potem, to się okaże. Wycofałbym się tylko, z grania tych wszystkich miksów. Jak dla mnie "Space Oddity" w miksie p. Viscontiego z 2019 r. nie różni się aż tak bardzo od oryginalnej wersji, no ale może nie przywiązuję do tego aż tak dużej wagi :)

4. Nie ograniczałbym się tylko do singli - często te nie są najmocniejszą stroną płyty, a najładniejsze "perełki" znajdują się dopiero na pełnych wersjach płyt, trzeba ich trochę poszukać - dobry przykład dla mnie to Pearl Jam - z singli prezentowanych przed premierą płyty zaskoczył u mnie tylko ten pierwszy, "Superblood Wolfmoon" i "Retrograde" mi się nie spodobały

5. O liczbie zgłaszanych nowości pisałem już wcześniej, nie będę się powtarzał :D

6. Tutaj miałem największy problem, długo się zastanawiałem co tutaj napisać, ale stwierdziłem, że data roku od wydania albumu przez danego artystę powinna obowiązywać (nie może być tak, że np. od wydania nowej płyty Darii Zawiałow minął rok z hakiem, za 3 miesiące chyba będzie 1,5 roku, więc ktoś zaproponuje np. "Płynne Szczęście").

7. Tutaj optowałbym za pozostawieniem piosenki w zestawie do głosowania około 8-10 tygodni - jeśli nie wejdzie do poczekalni, wtedy wypada na dobre.

8-9. Wrzucę te dwa punkty razem. Nie wydaje mi się zasadnym wstawianie jakichś ograniczeń dotyczących czasu pobytu danej piosenki czy to w notowaniu podstawowym czy to w poczekalni. Wątpię w to, że jakaś piosenka może się nieprzerwanie podobać komuś np. przez rok (52 tygodnie). Albo inaczej, wątpiłem w to, dopóki nie zobaczyłem list przebojów innych użytkowników na innym forum :D Mimo wszystko wydaje mi się, że są to wyjątki i nie będzie tutaj takich sytuacji, jak na LP3, że Fisz w 40 tygodniu awansuje o 10 pozycji, z połowy zestawienia, w okolice podium :)

10. Co do wokalisty, zespołu, czy jak ja to nazywam "podmiotu artystycznego" - wprowadziłbym tutaj limit 3 piosenek (wrzucanych minimum co 2 miesiące, maksymalnie wyszłoby wtedy - przy założeniu, że przejdzie mój punkt z rokiem od premiery płyty - 6 utworów). Nie chciałbym chyba, żeby na 50 piosenek nie wiem 5 należało do jednego wykonawcy, czyli znajdowało się średnio w każdej "10". O ile taką Alanis może dałbym radę przeżyć, no to 5 piosenek p. Podsiadło to już chyba nie bardzo :D

11. Dorzucę coś czego tutaj chyba nie poruszyłem. Nie jestem zwolennikiem wrzucania starych piosenek typu "Child in Time" do zestawu. Od tego jest Forumowy TWC, który też mam nadzieję, że przetrwa to całe zamieszanie.

Tyle ode mnie, mam nadzieję, że ktoś przeczyta moje uwagi na ten temat. A co do samego pomysłu - to jestem jak najbardziej za, oby forum przetrwało ten "mroczny czas" związany z Listą Przebojów Programu Trzeciego.
kajman

kacper94 pisze: pn maja 25, 2020 8:10 am o ile oczywiście - biorąc mój forumowy staż tutaj - będzie chcieli się z nim zapoznać
Nie wiem jak dla innych, ale dla mnie forumowy staż nie ma znaczenia. Mógłbym to określić tak: jesteś młodym członkiem rodziny, ale jej członkiem i kocham Cię tak jak innych.
Teraz prywata - akurat w przypadku PJ też uważam, że są lepsze nagrania na płycie, ale wolę dwa kolejne utwory niż Dance, które jest dla mnie najsłabsze.
kacper94 pisze: pn maja 25, 2020 8:10 am nie może być tak, że np. od wydania nowej płyty Darii Zawiałow minął rok z hakiem, za 3 miesiące chyba będzie 1,5 roku, więc ktoś zaproponuje np. "Płynne Szczęście"
A ja uważam, że może, ale tylko w przypadku zrobienia z tego utworu oficjalnego singla. I ucieszyłbym się, gdyby singlem okazał się nie PS, ale Freddie lub Winter.
I jeszcze jeden punkt, który chyba spotyka się z różnym odbiorem to powroty do poczekalni. Wydaje mi się, że są osoby temu przychylne (ja zdecydowanie nie).
temik3

Ja mam jeden postulat, o którym wspomniałem wcześniej a nikt się nie odniósł. Najsłabsze dajmy na to 10 utworów z każdego głosowania musi odpadać z kolejnego, żeby sztucznie nie utrzymywać ich w zestawie przez 8 tygodni. Tym bardziej, że będziemy głosować na zestaw po ostatniej liście więc po co rozszerzać zestaw od samego początku. Jestem za tym by było więcej nowości kosztem tych siedzących w zestawie z kilkoma punktami i ciągle (8tyg) zajmujących końcowe pozycje. Gdybyśmy doszli do sytuacji, że zostanie nam np. 130 utworów do głosowania ten zapis można znieść. Albo go zmodyfikować. Tak jak w niższych ligach piłkarskich, że z 5 ligi do A klasy spada automatycznie 3 zespoły plus tyle ile spadnie z 4 do 5 z danego regionu, czyli jak spada do mojej ligi drużyna z wyższej to automatycznie z mojej wypada czwarta, jeśli spada dwie do mojej to spada czwarta i piąta. To samo tutaj jeśli z listy i poczekalni wypadnie 10 utworów plus np 8 po 8 tygodniach pobytu to mamy 18 utworów więc gdyby dodawać tylko 10 to robi się dziura i wtedy tym bardziej nikt nie spada z tych ostatnich pozycji, ale już zakładając, że z listy i poczekalni nikt nie spada i spada tylko 4 z 8 tyg. stażem a dodajemy 10 nowości to wtedy zestaw powiększa się o 6 utworów i wtedy automatycznie powinno wypadać te 6 ostatnich by nie zwiększać zestawu. Spokojnie mogę się tym zająć.Dlatego jesli już mamy coś tworzyć to niech ten regulamin będzie spójny i nam potem nie pływał.
kajman

temik3 pisze: pn maja 25, 2020 9:33 am żeby sztucznie nie utrzymywać ich w zestawie przez 8 tygodni
Ale wtedy te, które będą wyżej będą mogły być w zestawie nawet rock.
temik3 pisze: pn maja 25, 2020 9:33 am Najsłabsze dajmy na to 10 utworów z każdego głosowania musi odpadać z kolejnego
Plus wypadki z zestawienia (30+p) da nam pewnie ponad 15 utworów, a liczba proponowanych nowości pewnie będzie mniejsz, więc będziemy wpychali do zestawu wszystko, co komukolwiek się zamarzy i co w większości znowu będzie zajmować ostatnie miejsca.
temik3 pisze: pn maja 25, 2020 9:33 am plus np 8 po 8 tygodniach pobytu
Ale dlaczego tych po ośmiu tygodniach ma być tak dużo? Może taki tydzień się trafi, ale raczej będzie tego znacznie mniej, bo większość zapełni puste miejsca po wypadkach.
temik3

kajman pisze: pn maja 25, 2020 7:51 am
3. Napisane nieprecyzyjnie. Cover może być premierową piosenką studyjną. Tutaj było więcej podziałów w naszych propozycjach. Wyglądałoby to tak: autocovery i remixy / live nie będące autocoverami / studyjne covery / inne nagrania studyjne.
Akurat zgodzę się tutaj jeśli chodzi o premierowy cover, wtedy nie ma płyty jeszcze i nie ma nagrań innych więc pal licho tutaj do końca nie miałem racji, bo nie brałem tego pod uwagę. Ale jeśli już płyta będzie to gdyby wyszedł singiel cover to wolałbym wrzucić inny niż tenże. Ale dopuściłbym cover z nowo wydanej płyty.
kacper94 pisze: pn maja 25, 2020 8:10 am

4. Nie ograniczałbym się tylko do singli - często te nie są najmocniejszą stroną płyty, a najładniejsze "perełki" znajdują się dopiero na pełnych wersjach płyt, trzeba ich trochę poszukać - dobry przykład dla mnie to Pearl Jam - z singli prezentowanych przed premierą płyty zaskoczył u mnie tylko ten pierwszy, "Superblood Wolfmoon" i "Retrograde" mi się nie spodobały

10. Co do wokalisty, zespołu, czy jak ja to nazywam "podmiotu artystycznego" - wprowadziłbym tutaj limit 3 piosenek (wrzucanych minimum co 2 miesiące, maksymalnie wyszłoby wtedy - przy założeniu, że przejdzie mój punkt z rokiem od premiery płyty - 6 utworów). Nie chciałbym chyba, żeby na 50 piosenek nie wiem 5 należało do jednego wykonawcy, czyli znajdowało się średnio w każdej "10". O ile taką Alanis może dałbym radę przeżyć, no to 5 piosenek p. Podsiadło to już chyba nie bardzo :D
4. Tak samo myślę, ktoś kto wybiera swoją nowość powinien mieć możliwość wybrania dowolnego utworu z płyty.
10. Tutaj to bym nawet ograniczył do jednego utworu, wtedy przynajmniej może szybko by spadł, żeby wprowadzić nowy :D No ale jesli już to dwa i więcej nie. Jesli zaś zdarzyło by się, że będzie w nowościach z trzy utwory wykonawcy to po przejściu przez sito eliminacji odpada najsłabszy. A jesli chodzi o trzy utwory PJ czy Darii obecnie z listy to oczywiście dopuszczam taką mozliwość by były.
temik3

kajman pisze: pn maja 25, 2020 9:40 am
temik3 pisze: pn maja 25, 2020 9:33 am żeby sztucznie nie utrzymywać ich w zestawie przez 8 tygodni
1. Ale wtedy te, które będą wyżej będą mogły być w zestawie nawet rock.
temik3 pisze: pn maja 25, 2020 9:33 am Najsłabsze dajmy na to 10 utworów z każdego głosowania musi odpadać z kolejnego
2 Plus wypadki z zestawienia (30+p) da nam pewnie ponad 15 utworów, a liczba proponowanych nowości pewnie będzie mniejsz, więc będziemy wpychali do zestawu wszystko, co komukolwiek się zamarzy i co w większości znowu będzie zajmować ostatnie miejsca.
temik3 pisze: pn maja 25, 2020 9:33 am plus np 8 po 8 tygodniach pobytu
3.Ale dlaczego tych po ośmiu tygodniach ma być tak dużo? Może taki tydzień się trafi, ale raczej będzie tego znacznie mniej, bo większość zapełni puste miejsca po wypadkach.
1. Jak rok kajman o czym Ty piszesz? Jak będzie 8 tygodni to wypada, a rok to 52 tygodnie, to chyba dałby radę z 7 utworami być. Jesteś najsłabszy wypadasz. 2 Kajman tą opcję jak nie doczytałeś to wprowadzamy na czas aż zestaw skróci się do 130 utworów, czytaj całość, a nie wyrywaj z kontekstu. A i wolę aby w zestawie były nowości a nie coś zalegało 8 tygodni bez punkta jeśli tego też nie rozumiesz.3 Masakra czy muszę pisać każdy wariant? Może być 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10 itd. Cholera chodzi o to by była stała liczba utworów. Skąd wiesz jak się potoczy to wszystko, być może znów bedzie 6 klonów co zagłosuje na 10 utworów one wejdą na listę a potem klony nie zagłosują i wszystkie spadną. Wtedy dopiero nowości braknie szybko, dlatego jak dojdziemy do 130 utworów wtedy trzeba zmodyfikować regulamin w ten sposób co pisałem. Wiem może to trudne do pojęcia, może nie umiem Ci tego wytłumaczyć.
kajman

temik3 pisze: pn maja 25, 2020 9:58 am Jak będzie 8 tygodni to wypada
czyli wypada 10 najsłabszych plu te, które były 8 tygodni w zestawie? To razem z wypadkami może być tygodniowo ponad 20 utworów. Jak zrekompensować taki upływ?
temik3 pisze: pn maja 25, 2020 9:58 am nie coś zalegało 8 tygodni bez punkta
Myślę, że jeżeli ktoś coś zgłosi to na to zagłosuje. A jeżeli będzie utwór bez punktu to chyba faktycznie wywalić (no może po dwóch tygodniach takiej sytuacji). Swoją drogą co robić w sytuacji, gdy na przykład dwa utwory będą miały zero, pięć po jednym, a kolejne sześć po dwa od jednej osoby. Wyrzucić 8 czy 15?
temik3 pisze: pn maja 25, 2020 9:58 am Cholera chodzi o to by była stała liczba utworów.
Powiedzmy stała w przybliżeniu. Ale to się samo unormuje. Co tydzień dojdzie dziesięć nowych. Część z nich (od razu lub po kilku tygodniach) wejdzie do zestawienia głównego, część wyleci po ośmiu tygodniach.
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Yacy pisze: ndz maja 24, 2020 1:30 am ja się nie znam, dlatego zacytuję za stroną https://sjp.pwn.pl/poradnia
Szanowni Państwo,
które formy są poprawne: forumowicz czy forowicz? Czy jestem użytkownikiem for czy forów?
Jest Pan użytkownikiem forów internetowych (a nie for), jest Pan przy tym forumowiczem albo forowiczem.
Formę forumowicz można bez trudu znaleźć na forach. Brzmi podobnie jak klubowicz, plażowicz, wczasowicz, wycieczkowicz – i podobne wywołuje skojarzenia. Forumowicz bywa na forach – tak jak klubowicz w klubach, a plażowicz na plaży. Nie z obowiązku, lecz dla przyjemności.
Jest w użyciu też forma forowicz, dużo rzadsza i nielubiana przez forumowiczów (forowiczów?), popierana zaś przez niektórych moich kolegów językoznawców, odwołujących się do analogii for-um → for-owicz jak lice-um → lice-alista. W obu wypadkach, jak widać, przyrostek -um jest nieobecny w wyrazie pochodnym. Z argumentacją opartą na analogii nie sposób się nie zgodzić, zwłaszcza że przykładów podobnych do licealisty jest mnóstwo, bo dołączają do nich pochodne przymiotniki, np. plen-um → plen-arny. Skoro jednak forowicze uważają się za forumowiczów, to nie widzę powodu, żeby im tego zabraniać.
W słowniku można by przytoczyć obie formy, ze wskazaniem na forumowicza jako wariant wprawdzie częstszy, ale środowiskowy.
Mirosław Bańko, PWN
O forumowiczu już się wypowiadaliśmy na łamach poradni – prosimy sprawdzić w jej archiwum. Jeśli chodzi o przymiotnik foralny (jak muzealny, licealny i in.), to jego ocena może być analogiczna: zbudowany jest poprawnie, ale nie używany. Za formą forowy nie przemawia ani analogia, ani frekwencja.
Mirosław Bańko, PWN
ale jestem pewien, że to nie rozwiewa wątpliwości.
Hmm... trochę ten Bańko pisze w stylu, że "to nie jest za bardzo poprawnie, ale skoro tak mówią, to niech im będzie"... Średnie podejście i wolałbym aby nie było rozpowszechniane.

Co do przymiotnika to się nie wypowiadała, natomiast sam pamiętam jak pani Katarzyna Kłosińska nawoływała na antenie, żeby używać słowa "forowicz". Zresztą, to wtedy po raz pierwszy się dowiedziałem, że "forumowicz" jest nieprawidłowe.
Mówi ona dobitnie: JEDYNĄ formą właściwą jest FOROWICZ, słowo "forumowicz" powstało z pogwałceniem zasad języka polskiego.
https://www.polskieradio.pl/9/305/Artyk ... cz-forowy-
Nawet odwołuje się ona do powyższej opinii Mirosława Bańko!
Awatar użytkownika
konwicki1980
Kontakt:

Post autor: konwicki1980 »

Miszon pisze: pn maja 25, 2020 11:48 am Nawet odwołuje się ona do powyższej opinii Mirosława Bańko!
Chyba raczej Bańki :)

Chętnie wezmę udział w reaktywacji listy, zwłaszcza jeśli jedna osoba nie będzie siać zamieszania w tym wątku :lol:

Co do zasad to nie myślałem na razie o szczegółach, ale zostawiłbym kontynuację not 1998 (tego prawdziwego), wypad z zestawu po 15 tygodniach - myślę że chętny do pilnowania tego by się znalazł szybko :D

Ogólnie nie lubię zmian i popierałbym kontynuowanie tego, co było bez zbędnych udziwnień.
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

konwicki1980 pisze: pn maja 25, 2020 12:28 pm
Miszon pisze: pn maja 25, 2020 11:48 am Nawet odwołuje się ona do powyższej opinii Mirosława Bańko!
Chyba raczej Bańki :)
Gdyby nazywał się Bańka to na pewno ;-) . Ale jeśli Bańko to zdaje się że różnie może być. Aczkolwiek pewien nie jestem.
Awatar użytkownika
konwicki1980
Kontakt:

Post autor: konwicki1980 »

dannar pisze: ndz maja 24, 2020 1:35 pm Obserwuję tę dyskusję i uważam, że osoby, która zadeklaruje się do liczenia głosów, powinna sama to ustalić, bo do niczego nigdy nie dojdziemy.
Exactly, na razie jesteśmy jak w "Rejsie"
"Stwierdzam, że głosowanie, które tu się odbywa w poważnych instytucjach, uważane byłoby za nieważne. Są trzy metody głosowania. Pierwsza przez aplauz. Znaczy, że wszyscy głosują. Druga metoda… Kulkami. Są kulki czarne i czerwone, które otrzymuje każdy głosujący… Yyyy… Przepraszam białe i czarne, które otrzymuje każdy głosujący… Czarna za – lub odwrotnie: czarna za… Yyyy… Czarna przeciw – biała za lub odwrotnie. Jest trzecia metoda przez podniesienie rąk. Ta metoda jest najdoskonalsza.
– No świetnie, ale jaką metodą wybierzemy metodę głosowania?"

Zgłaszam swoją pomoc w organizacji tego przedsięwzięcia, choćby przy udostępnianiu nagrań do odsłuchu, bo zdarzyć się mogą sytuacje, że proponowany przez kogoś utwór będzie niedostępny na różnego rodzaju streamingach.

@Miszon: jasne, że różnie może, nawet w słownikach pod redakcją profesora na stronie tytułowej są takie i takie formy :D Wariantywność deklinacji jednak zawsze mnie denerwowała: trudno każdego posiadacza nazwiska o dwojakiej odmianie wypytywać, którą z nich sobie życzy. O wszystkich opcjach odmiany np. nazwiska przywódcy jugosłowiańskiego, o którym śpiewał Kazik w "12 groszach" to już nie wspomnę.
Awatar użytkownika
Sundrajta

4989341 pisze: pn maja 25, 2020 12:24 am przecież było o tym mowa, że piosenka która opuszcza top30 automatycznie wpada z zestawu do głosowania. (tak jak bylo na lp3)
Tylko że ja pisałem o opcji w której Top 30 zostałby wydłużony do top 40 lub nawet top 50 z całkowitym wyeliminowaniem Poczekalni (bo zdaje się raz padła taka propozycja). :shock:

Odnoszę się do propozycji 4989341:
1 ) niczego bym nie zmieniał, czyli Top 30 + Poczekalnia 20
2 ) i tutaj pojawia się mały problem, bo powiedzmy że co tydzień oceniamy całą pulę zgłoszonych nowości i przykładowo za każdym razem przechodzi propozycja Yacego, a odpada kajmana!
Ten drugi szybko się zniechęci i nie będzie chciał dodawać kolejnych propozycji... I wówczas grono prezentujących nowości zawęzi się do kilkunastu osób i tylko one będą kształtować nam zestaw.
I dlatego proponowałbym żeby chętni do zgłaszania nowości zapisali się w kolejce i np. przy liczbie trzydziestu kilku takowych podzielić ich na trzy grupy po kilkanaście osób, i w każdym tygodniu nowości zgłaszałaby kolejna grupa. A więc jeden uczestnik w takim przypadku wrzucałby swoją nowość co trzy tygodnie. Bo gdyby było mniej chętnych to zapewne wystarczyłoby zrobić dwie grupy. I też zdecydowanie jestem za opcją, że jedna osoba zgłasza jedną nowość (wystarczy w zupełności) co wyjaśnia też punkt piąty.
Zgłosiłem tę propozycję, bo doszedłem do wniosku, że wstępne ocenianie propozycji do nowości niesie jednak ze sobą spore wątpliwości, po pierwsze to co wyżej napisałem, a po drugie do weryfikowania piosenek służy właśnie lista, a nie zdecydowanie mniejsze grono oceniających w Top nowościach! A propozycja dannara była jeszcze bardziej zawiła od mojej, a chodzi o to by jak najmniej komplikować zasady...
3 ) nie mam nic przeciwko coverom, nawet utworów, które były już na liście, a nawet w TWC (choćby wspomniany wcześniej słynny "Child in Time" o ile ktoś go kiedyś nagra). :mrgreen:
I podobnie myślę o livach, o ile to jest taki przypadek jak z grupą the Cure.
4 ) Oczywiście pełna dowolność zgłaszanych propozycji, a nie tylko i wyłącznie single.
6 ) pół roczny wiek nowości to o wiele za mało, ja byłbym nawet za dwoma latami, ale zapewne przejdzie rok od wydania utworu na płycie/singlu?
7 ) tu jestem przeciwko opcji konwickiego1980 żeby wszystko zostawić jak w Trójkowej LP było. Bowiem limit dla nowości osiem tygodni jest wystarczający. Rozwiązania trójkowe były dobre dla listy radiowej, dla forumowej odmiany należy wprowadzić pewne ograniczenia. Wszak tutaj jak było wspomniane, nie należy spodziewać się większej frekwencji niż 40 osób. :idea:
Odnosząc się jeszcze do propozycji temika3, faktycznie na początku być może powinniśmy odrzucać piosenki, które dostały tylko jeden punkt (bo jak słusznie zauważył kajman nie da się sztucznie odciąć 10 najsłabszych piosenek skoro te same punkty może otrzymać więcej niż jeden utwór). A później nowość, która nie dostaje ani jednego punktu (a więc nawet od samego zgłaszającego) miałaby dwa tygodnie i wypad. :roll:
7b ) (bo widzę że kolega się pomylił i dwa razy dał punkt siódmy) i dlatego (jak wyżej napisałem) optuję za limitem tygodni w Poczekalni, powiedzmy 12 lub 15 tygodni. A powrót do niej byłby możliwy tylko w pierwszej połowie pobytu i to tylko po jednym tygodniu oczekiwania poza nią! Przykładowo więc przy limicie 12 tygodni, możliwość powrotu byłaby tylko do szóstego tygodnia w Poczekalni.
8 ) oczywiście w Top 30 absolutnie żadnych odgórnych limitów. Ponieważ wystarczy, że takie ograniczenia byłyby dla nowości i poczekalni.
9 ) Tu też jest pewien dylemat, bo teraz przyjmujemy, że pod uwagę na starcie bierzemy zestaw trójkowy nr 1998, a tam wielu wykonawców ma po trzy utwory!
I być może będzie parę takich przypadków, że niektórzy z nich na liście i w poczekalni zachowają komplet. A nowo wchodzącym taką możliwość się zablokuje? Dlatego jestem za tym żeby jeden wykonawca mógł mieć max 3 utwory w zestawieniu (bo taka sytuacja teraz panuje), ale w nowościach można dodawać tylko jeden utwór od jednego wykonawcy i powinna być karencja przynajmniej sześciu tygodni na zgłoszenie następnego. :arrow: Byle nie przekroczyć limitu trzech.

kajman pisał jeszcze o piosenkach, które nagle wypadły z zestawienia (więc w sumie nie dostały szansy na debiut!) i niby (o ile nie są za stare) można je przywrócić? Ja jednak jestem przeciwny takiemu rozwiązaniu.

To tyle na razie.
ODPOWIEDZ