Notowanie 1998 - 15.05.2020 - Marek Niedźwiecki

Tylko jedna tematyka — cotygodniowe wydania LP3 w opinii forowiczów, pisane zwykle na gorąco podczas bieżących emisji radiowych.

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

Awatar użytkownika
dominik_fi
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997-2000 r.

Re: Notowanie 1998 - 15.05.2020 - Marek Niedźwiecki

Post autor: dominik_fi »

Czy był dziś salon polityczny?
kajman

Post autor: kajman »

Neo01 pisze: ndz maja 24, 2020 11:23 pmco do Barona i Listy, to przytoczę tę wypowiedź zainteresowanego:
- Nie poprowadzę już żadnego notowania Listy Przebojów, mówię to łamiącym się głosem, bo cała ta sytuacja sprawia, że odebrano mi kawałek mojego życia
Powiedział to w konkretnej sytuacji i takim stanie, jakim był. Biorę pod uwagę możliwość, że w odpowiednich warunkach (przeproszenie Niedźwieckiego, przywrócenie pierwotnych wyników Listy 1998, odwieszenie Bartka Gila, które może już nastąpiło, bo ponoć jest zapisany jako prowadzący czegoś tam) i z nowym dyrektorem zmieniłby swoją decyzję.
obserw99 pisze: pn maja 25, 2020 7:59 am Tylko niech nie gada tylko przechodzi do pilnych czynów.
Do jakich czynów. Jego wypowiedź jest mętna i nie wiadomo, którą stronę uważa za winną. Czeka na wyjaśnienia.
A co do prz_ruleza. Podziwiam anielską cierpliwość Lemmy'ego i Briana. Ja już straciłem chęć do odpowiadania. I rozumiem doskonale reakcję barb42.
Awatar użytkownika
dominik_fi

bidżys

Post autor: bidżys »

dominik_fi pisze: pn maja 25, 2020 8:26 am Czy był dziś salon polityczny?
Nie. Ktoś tu chyba wczoraj pisał, że poszła na L4.
Awatar użytkownika
dominik_fi

Tak, ale była też informacja, że mają być dziennikarze z innych stacji PR.
Awatar użytkownika
dominik_fi

A Radio Nowy Świat ma już 1 107 404 zł
bidżys

dominik_fi pisze: pn maja 25, 2020 8:38 am Tak, ale była też informacja, że mają być dziennikarze z innych stacji PR.
Najwyraźniej się nie kwapią. :) Bo z czym mają tu przyjść i w jakim charakterze? Na chwilę? Sytuacja jest płynna.
dominik_fi pisze: pn maja 25, 2020 8:39 am A Radio Nowy Świat ma już 1 107 404 zł
Zobaczymy na ile wystarczy. Te składki też są pod wpływem emocji. A tu chodzi o ciągły dopływ gotówki, bo przecież nie będą tam pracowali (zwłaszcza gwiazdy) za friko.
kajman

Kawałek sobie poczytałem. I tyle.
bidżys pisze: pn maja 25, 2020 8:40 am Najwyraźniej się nie kwapią.
Dostaną polecenie służbowe i przyjdą.
Awatar użytkownika
obserw99
Listy Przebojów Trójki słucham od: 01.05.1982

Post autor: obserw99 »

dominik_fi pisze: pn maja 25, 2020 8:39 am A Radio Nowy Świat ma już 1 107 404 zł
Kibicuję im mocno ale kibicuję by mieli 99% zasięgu w Polsce jak Trójka. To mnie najbardziej martwi. PIS zyskał na wyłączność ogromną tubę propagandową czyli Trójkę z zasięgiem 99% w kraju a my na pocieszenie zyskamy muzykę w Radiu Nowy Świat z zasięgiem może 5% w kraju.
Ostatnio zmieniony pn maja 25, 2020 8:58 am przez obserw99, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

TStudent pisze: ndz maja 24, 2020 10:14 pm
tadzio3 pisze: ndz maja 24, 2020 9:59 pm https://www.tvp.info/48203173/prezydent ... kie-sprawy - w 32 minucie Duda mówi o sytuacji w Trójce.
Niestety nie powiedział nic więcej niż to co w czwartek...
No to dobrze, że się nie wycofał i rozwinął swoją myśl.
Pytanie tylko, czy to tylko czcze gadanie, czy cokolwiek by zrobił w tej sprawie.
kajman

Osoby odpowiedzialne powinny zostać usunięte - to równie dobrze może dotyczyć Niedźwieckiego i Gila jak i Kowalczewskiego.
A to co mówił o Kaziku jest po prostu chamskie (niby to prawda, ale sposób przedstawienia jest obraźliwy).
Awatar użytkownika
Neo01
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997

Post autor: Neo01 »

bidżys pisze: pn maja 25, 2020 8:40 am Zobaczymy na ile wystarczy. Te składki też są pod wpływem emocji. A tu chodzi o ciągły dopływ gotówki, bo przecież nie będą tam pracowali (zwłaszcza gwiazdy) za friko.
Gwoli informacji, tu nie chodzi o jednorazowe wpłaty, tylko to są zadeklarowane wpłaty na co miesiąc.
tadzio3 pisze: ndz maja 24, 2020 9:59 pm No to dobrze, że się nie wycofał i rozwinął swoją myśl.
Pytanie tylko, czy to tylko czcze gadanie, czy cokolwiek by zrobił w tej sprawie.
Oczywiście że czcze gadanie. W ogóle on zdaje się nie zna całej dramatycznej sytuacji w Trójce, mówi ciągle tylko o Kaziku, jakby to było teraz clue sprawy. No ale kto ma go uświadomić, Cholecka?

Dziś nie tylko bez SPT, ale w ogóle bez prowadzącego Poranka. Widać ci nowi jakoś się nie rzucają do mikrofonu przy Myśliwieckiej. Nawet chyba Lisicki się przestraszył, no i Łodej ("nie wytrzymał presji"?).
I muza też ciekawa - "Nocny patrol' np. poleciał :)
Ostatnio zmieniony pn maja 25, 2020 9:12 am przez Neo01, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
konwicki1980
Kontakt:

Post autor: konwicki1980 »

barb42 pisze: ndz maja 24, 2020 11:46 pm Mogłeś być użyteczny na tym Forum, ale jak zwykle tryb niedokonany, dużo ryczysz i mało mleka dajesz. Kończ się, ale nie kręć mi tu!
No wreszcie coś ciekawego w ostatnich 40 stronach wątku :D Ktoś w krótkich, żołnierskich słowach podsumował moje myśli.

Gżegożowi jeszcze odpowiem, bo pytał, czemu na LP3 była koncertowa wersja Lao Che.

Nie jestem wróżką, ale:
1) była to lepsza wersja od studyjnej - narzekania na live'y na liście jeszcze rozumiem, gdy są to duble i odgrzewane kotlety, natomiast jako wielki fan płyt koncertowych i samych koncertów w tym przypadku nie widzę potrzeby dyskryminacji tego typu nagrań
2) na YT był to fragment promujacy płytę Lao Che z Woodstocku, którą przy okazji bardzo polecam, może i w Trójce miało to być tego rodzaju założenie - może pomysł wytwórni

Mógł to być też czysty przypadek, jak onegdaj zagranie jakiejś lipnej wersji "Autobiografii" w którymś z topów wszech czasów.
temik3
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1982

Post autor: temik3 »

barb42 pisze: ndz maja 24, 2020 11:46 pm 3. Mogłeś być użyteczny na tym Forum, ale jak zwykle tryb niedokonany, dużo ryczysz i mało mleka dajesz. Kończ się, ale nie kręć mi tu!
1. Jolly, wybacz że dorzucam do hasioka.
2. JaceKu, możesz mnie zbanować na dwa tygodnie do wieczności.
2. Za co? Masz wylecieć za coś co jest prawdą? No chyba, że pójdziemy tropem dyryktorów PR. :STOP:
1. Barb42 ten hasiok to się już takim płomieniem pali, że trudno go zagasić.
3. To trochu jest tak jak ze słomianym zapałem, obiecam, zacznę i nigdy nie skończę, a jak już zaczną się dopominać bym skończył to albo ciąglę robię (liczę), bo to musi potrwać, bo nie mam czasu, a potem zabieram tyłek w troki i udaję, że to nie ja. A jak zrobią za mnie to powiem, że już miałem zrobione ale niepotrzebnie ktoś się zabrał za to. I zawsze będę na wierzchu. :STOP:
pbd2
Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982

Post autor: pbd2 »

bidżys pisze: pn maja 25, 2020 7:37 am
mk2010 pisze: pn maja 25, 2020 7:00 am Przecież już nawet chwilowo pomijając sprawę Kazika i Listy, to już za samo niewypełnienie ramówki Kowalczewski powinien wylecieć, a tym samym ewidentne działanie na szkodę firmy.
W firmach państwowych to tak nie działa. :) Ale za zwiększanie ryzyka porażki w wyborach to już jest argument.

Moim zdaniem LP3 prędzej czy później wróci. Może nawet lepiej jakby wróciła za rok/dwa, gdy wszyscy ochłoną, odpoczną, zatęsknią, zastanowią się nad tym, co zmienić/poprawić (na to najbardziej liczę), zmieni się władza (w ogóle, nie tylko w radiu). Teraz sprawa jest zbyt świeża. Ludzie są rozżaleni, źli itp i składają różne kategoryczne deklaracje, które są powodowane tymi złymi emocjami. Ja tam jestem dobrej myśli, ponieważ jest szansa na lepszą listę (zdań krytycznych na temat dotychczasowej listy było na forum wiele).
Tylko że w przypadku czegoś takiego jak LP3 jednak bardzo ważna jest ciągłość, tym bardziej że akurat na tej liście od początku przyjęto zasadę "tydzień w realu=numerek przy notowaniu". Czyli jeśli rzeczywiście chcielibyśmy uratowania audycji, to musiałoby to się stać w ciągu kilku tygodni (było w roku 1982 notowanie potrójne, więc powiedzmy sześciokrotne byłoby jeszcze do zaakceptowania, ale np. notowanie 2000/2058 to byłoby kuriozum, a robienie dwutysięcznego rok po 1999 byłoby dość sztucznym zabiegiem).
Inna sprawa to zmiana prowadzących. Zapewne w najbliższym czasie i tak by się to odbyło (Niedźwiedź zapewne odszedłby w ten piątek, w najlepszym razie za dwa lata, na 40-lecie, Baron jest słabego zdrowia i nie wiadomo, czy po dojściu do emerytury - byłby to rok 2028 - jeszcze by mu się chciało). Tyle że prawdopodobnie następowałoby to stopniowo - zapewne Niedźwiecki "namaściłby" kogoś, kto prowadziłby jego połowę notowań, a po odejściu Barona albo nastąpiłby powrót do formuły z jednym prowadzącym, albo następca Marka kogoś by sobie dobrał. A tak możemy mieć albo likwidację Listy, albo nagle Listę z zupełnie nową ekipą. Oby jako tako orientującą się w tradycji audycji...
Awatar użytkownika
dominik_fi

https://rejestr.io/krs/837501/ratujmy-trojke
jednak po 500 zł zrzutka na nowe radio wyniosła, tylko jedna osoba 1500 zł
bidżys

Neo01 pisze: pn maja 25, 2020 9:12 am
bidżys pisze: pn maja 25, 2020 8:40 am Zobaczymy na ile wystarczy. Te składki też są pod wpływem emocji. A tu chodzi o ciągły dopływ gotówki, bo przecież nie będą tam pracowali (zwłaszcza gwiazdy) za friko.
Gwoli informacji, tu nie chodzi o jednorazowe wpłaty, tylko to są zadeklarowane wpłaty na co miesiąc.
No właśnie chyba problem jest z tym "zadeklarowane", bo zdaje się nie znaczy to "na pewno"? Ale zobaczymy. Nie życzę źle (choć dla nowej stacji lepiej by było, żeby sytuacja w Trójce się nie poprawiła, a mając do wyboru - dobra Trójka czy Nowy Świat - wybieram Trójkę), ale jakoś nie wierzę w długi żywot tego projektu.
Awatar użytkownika
dominik_fi

Adres siedziby nowego radia to Ksawerów 3, 02-656 Warszawa
Sporo tam firm jest pod tym adresem:
jetreturn.com/ - http://jetreturn.com/
Casch SA - https://casch.pl/
ClockWork Mokotow Coworking - Wirtualne Biuro * Biuro do Wynajęcia - https://clockwork.com.pl/
pbd2
Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982

Post autor: pbd2 »

Dla mnie jako dla stałego słuchacza LP3 od 1982 roku wypowiedź pani Jethon o Liście i Pietrzaku jest obraźliwa. Ok, jak będą mieli listę, to niech im ją Trzaskowski poprowadzi, ja tego słuchał nie będę. Mnie się ten Nowy Świat coraz mniej podoba, bo mam wrażenie, że oni chętnie by Trójkę do końca zarżnęli - dla własnej korzyści i interesu politycznego opozycji. I piszę to ja, przeciwnik obecnej quasi-dyktatury.
Darekfz111
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1987

Post autor: Darekfz111 »

Witam
Może ktoś przekleić ten wywiad z Jethon, bo płatny..., chyba że prawa autorskie itd
Pozdrawiam
Darek
bidżys

pbd2 pisze: pn maja 25, 2020 9:27 am Inna sprawa to zmiana prowadzących. Zapewne w najbliższym czasie i tak by się to odbyło (Niedźwiedź zapewne odszedłby w ten piątek, w najlepszym razie za dwa lata, na 40-lecie,
W ogóle miałby zrezygnować z radia? Jakoś w to nie wierzę.
Baron jest słabego zdrowia i nie wiadomo, czy po dojściu do emerytury - byłby to rok 2028 - jeszcze by mu się chciało).
Baron to dla mnie żadna opcja, bo za nim nie przepadam.
Awatar użytkownika
dominik_fi

Awatar użytkownika
jotem3

Post autor: jotem3 »

Darekfz111 pisze: pn maja 25, 2020 9:46 am Witam
Może ktoś przekleić ten wywiad z Jethon, bo płatny..., chyba że prawa autorskie itd
Pozdrawiam
Darek
To, że piosenka Kazika "Twój ból jest większy niż mój" trafi na Listę i będzie na pierwszym miejscu, było pewne jak w banku i oczywiste dla każdego, kto zna słuchaczy tego programu - mówi Magda Jethon, była szefowa Trójki.
Na czym pani zdaniem polegał fenomen Trójki?
Magda Jethon: Na klimacie, Trójka miała ducha, którego nie mają stacje komercyjne. Miała osobowości. Przy tworzeniu radia liczy się człowiek.
Również ten po drugiej stronie odbiornika. Dla mnie niesamowite jest to, że Trójce udało się zgromadzić dookoła siebie społeczność na lata przed internetem i mediami społecznościowymi, w czasach, gdy na Listę Przebojów Trójki głosowało się, wysyłając widokówki.
Trójkę założono w czasach głębokiej komuny jako wentyl bezpieczeństwa, żeby władza mogła spać spokojnie. Powstał program kulturalno-muzyczny, choć na antenie pojawiła się też “Polityka dla wszystkich” - jedyna audycja polityczna. Tak się zaczęło: ludzie kultury, ludzie, którzy czytali, mieli szersze horyzonty, którzy oczekiwali czegoś więcej, skupili się wokół Trójki. Potem niezależnie od zawirowań władza zawsze sobie zdawała sprawę z tego, że Trójka jest czymś wyjątkowym.

Aż do obecnych czasów.
Być może w swojej ignorancji rządzący z PiS nie zorientowali się, czym jest Trójka? Może też być tak, że ta władza świadomie postanowiła ją zniszczyć w ramach niszczenia elit. Skłaniam się ku temu drugiemu wyjaśnieniu. Ostatecznie to jest bardzo logiczne.
Zaskoczyło panią to, co się kilka dni temu stało z Listą Przebojów, czy po poprzednich występach władzy spodziewała się pani czegoś takiego?
Nikt nie był w stanie przewidzieć, że Kazik napisze taką piosenkę, i to jest zaskoczenie. Natomiast to, że ona trafi do Trójki i będzie na pierwszym miejscu, było pewne jak w banku i oczywiste dla każdego, kto zna słuchaczy tego programu.

Jak mnie pierwszy raz wyrzucono z Trójki, nagle na pierwszym miejscu znalazła się piosenka zespołu Strachy na Lachy “Żyję w kraju, w którym chcą mnie zrobić w ch**a”. Nie sposób nie wspomnieć też o historii z lat 80. z Korą i Maanamem.
PRL-owskie władze zabroniły grać utworów zespołu na antenie.
Więc Marek Niedźwiecki puszczał tylko charakterystyczne werble z początku piosenki “To tylko tango”.
Teraz w kraju jest taki klimat, że było wiadomo, że jeśli taka piosenka jak ta Kazika powstała, to wyląduje na szczycie listy. Absurdalne są zarzuty, że nie wiadomo, dlaczego piosenka znalazła się na Liście. Robienie teraz z tego zarzutu jest głupotą.
Interweniowanie w sprawie Listy Przebojów jest jednak tak ordynarne i groteskowe, że dziwi nawet w przypadku tej władzy.
Mnie to absolutnie nie zaskoczyło, wszystkie posunięcia tej władzy są dokładnie takie same: bezczelne do cna. Tylko nie na wszystko ludzie reagują, czasem nie wszystko rozumieją. Wszystkie te afery, zatrudnianie hejterów to jest ten sam styl: kłamać, uderzać między oczy, w zęby i pytać: “I co mi zrobisz?”. Teraz słyszę, że władze Polskiego Radia szukają nowego prowadzącego Listę. Koń by się uśmiał! Lista obrosła legendą ze względu na Marka Niedźwieckiego i on jest po prostu nie do zastąpienia. Może niech im ją poprowadzi Jan Pietrzak? Jest dowcipny, uroczy, powszechnie znany. Albo Jerzy Zelnik? Zenek Martyniuk? To chyba najlepsza propozycja.
Trójka przetrwa PiS?
Co to znaczy “przetrwa”? Jeśli pyta pani, czy przetrwa Program 3 Polskiego Radia, to owszem, bo trzeba by istnienie takiego programu wykreślić z ustawy. Czy przetrwa legenda Trójki? Tak. A czy przetrwa Trójka taka, jaką była, wiadomo już, że nie, bo wcześniej odeszło bardzo wielu słuchaczy, a teraz odejdzie reszta.
Awatar użytkownika
dominik_fi

adrianec

Post autor: adrianec »

Zablokowany