1. Ja jestem za nieograniczaniem wersji piosenek.
Covery? Dlaczego nie... Coraz więcej ich ostatnio w przestrzeni muzycznej więc czemu mamy nie głosować, jeśli się nam spodobają?
Autocovery? Byłbym PRZECIW. Chyba, że piosenka wychodzi na "singlu"/jest promowana (w wersji oryginalnej) po iluś latach od premiery, a przy okazji filmu czy innego ważnego wydarzenia. Pod warunkiem, że nie była jeszcze na naszej Liście.
Koncertówki? W przypadku jak wyżej (aitocovery) i pod warunkiem jak wyżej - że nie była na Liście.
Notabene - to my później będziemy głosować na te propozycje i wybierać te najlepsze. Więc jeśli cover/autocover/koncertówka zyska odpowiednią punktację i wejdzie do głosowania - większość tak zadecyduje!
2. Punktowanie przy ilości głosów mniejszej niż 10 - od 1 - jestem ZA. Głosując na 3 utwory - 1 pkt, 2 pkt., 3 pkt...
I może rzeczywiście - przy zestawie 100-150 propozycji nie zdecydować się na możliwość oddania tylko 5 głosów! 10 głosów oddajemy przy zestawie ponad 200 utworowym...
3. Zestaw propozycji - autonomiczny od neoListy, która umarła wraz z odejściem Marka i Piotra. Jeśli oni wrócą (w co wątpię) to wtedy będzie to Lista Przebojów Programu Trzeciego.
4. Top 40? Hmmm. Kiedyś było takie zestawienie, nie pamiętam ile lat tak trwało, ale wg mnie jest sensownym wzięcie pod uwagę. Bez Poczekalni.
30+10? Też do rozważenia...
5. HotForumLp3? TopForumLp3? Pewnie, że tak. Nazwa może być całkiem niezależna, jak i niezależna byłaby nasza Lista.
Prezentowana w RadioOrbit? Ciekawe i jak najbardziej fajne rozwiązanie
6. Z kiedy mogą być zgłaszane propozycje? W sumie... Dlaczego nie zostawić dowolności? Bo, patrz pkt. 1 - jeśli nawet ktoś wrzuci do zestawu CHILD IN TIME - Deep Purple, to jeśli nie otrzyma odpowiedniej ilości głosów, by trafić do top10 nowości, to się nie pojawi na Liście. Chyba, że dostanie
Podkreślę tylko jedno - te obostrzenia, które byśmy wprowadzili będą dość kłopotliwe przy decyzyjności osoby, która będzie prowadziła wątek z nowościami - ocenić czy cover, czy autcover, czy z ostatniej płyty, czy nie, a może jest starsza niż 18 miesięcy?
Tylko zdrowy rozsądek i pamięć o tym, że to nie jest Top Wszech Czasów, ani inna Lista przebojów, ale Forumowa Lista aktualnych hitów...