Co dalej z Forumową?

Lokalna, Trójkowa Foralista Przebojów

Moderatorzy: Yacy, Mateusz, jollyroger72, Yacy, Mateusz, jollyroger72

TStudent
Listy Przebojów Trójki słucham od: nr 1856

Re: Co dalej z Forumową?

Post autor: TStudent »

jollyroger72 pisze: ndz maja 24, 2020 11:43 am No i jeszcze jedno pytanie. Nie wiem, czy akurat ja będę miał na co głosować. W sensie zapełnienia swojej dziesiątki do głosowania. Więc jeśli zagłosuję na np. 5 utworów, to ich punktowanie będzie według zasady 10-9-8-7-6 czy 5-4-3-2-1?
Proponuję, aby było to 10-9-8-7-6... Tak będzie prościej ;)
Awatar użytkownika
dannar
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2012

Post autor: dannar »

TStudent pisze: ndz maja 24, 2020 11:55 am Proponuję, aby było to 10-9-8-7-6... Tak będzie prościej ;)
Czyli wystarczą trzy głosy typu "1. The Ceez - Słowa po deszczu" i piosenka ma już 30 punktów? :roll:
Musi być odwrotnie. Nie można zniechęcać po poznawania całego zestawu.
temik3
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1982

Post autor: temik3 »

kajman pisze: ndz maja 24, 2020 11:35 am Ale dlaczego covery nie? To inny wykonawca i inne podejście. I przy okazji nagranie odpadnie, kiedy wiemy, że to cover, a kiedy nie wiemy to może przejść? Nagrania na żywo? Też byłbym za.
No w sumie masz rację, tylko, że jak ktoś będzie zgłaszał to chyba będzie wiedział? Ktoś może nie wiedzieć, ale raczej zgłaszający powinien. Ale jak już bym się miał z Tobą w tej kwestii zgodzić to taki cover co nigdy przedtem nie był na LP3. A nagrania live? Skoro jest live to powinno być też płytowe. Jeśli nie ma płytowego to wykonawca ma pecha. Za chwilę będzie na forumowej live z NOSPR live z Sopotu live z Berlina i jeszcze Bóg wie skąd i pewnie jeszcze tego samego wykonawcy. Bo każdy będzie mógł zgłosić swojego lajfa. Nie uważasz, że to bezsens?
temik3

dannar pisze: ndz maja 24, 2020 11:58 am
TStudent pisze: ndz maja 24, 2020 11:55 am Proponuję, aby było to 10-9-8-7-6... Tak będzie prościej ;)
Czyli wystarczą trzy głosy typu "1. The Ceez - Słowa po deszczu" i piosenka ma już 30 punktów? :roll:
Zdecydowanie bym się z Tobą zgodził. Wolałbym to rozwiązanie niż to że ktoś głosuje za 10 pkt i winduje utwór do góry. Pewnie to rozwiązanie też nie jest doskonałe bo wtedy będą się zdarzać zapychacze z dołu listy.
temik3

kajman pisze: ndz maja 24, 2020 11:42 am Ja nie piszę o wersji live, bo to się mieści w pojęciu autocover. Ja piszę o takiej sytuacji jak z Cure czyli nowy utwór znany tylko z wersji koncertowej.
I co z tego? za moment przyjedzie wykonawca na koncert zagra nowy utwór i go do zestawu dasz? Bo płytę nagra za pięć tygodni, albo pięć lat? Jak zasady jakieś robić to żeby nie było naciągania. Mało jest utworów?
TStudent

dannar pisze: ndz maja 24, 2020 11:58 am Czyli wystarczą trzy głosy typu "1. The Ceez - Słowa po deszczu" i piosenka ma już 30 punktów? :roll:
Raczej jolly'ego nie będzie łatwo zachęcić do poznawania zestawu (z drugiej strony zawsze On może wrzucać coś swojego, np. w metalicznej tematyce ;))
A w starej Forumowej jak było punktowane, gdy nie oddawano głosu na wszystkie utwory? Bo wydaje mi się, że było 10-9-8-7-6... a nie ...5-4-3-2-1.
TStudent

temik3 pisze: ndz maja 24, 2020 12:02 pm Ale jak już bym się miał z Tobą w tej kwestii zgodzić to taki cover co nigdy przedtem nie był na LP3.
Raczej nie powinno się dopuszczać utworów, które na lp3 już były, czyli siłą rzeczy dotyczy to także coverów.
temik3

jollyroger72 pisze: ndz maja 24, 2020 11:43 am KTO podejmie się pilnowania tego wszystkiego? Bo podliczanie wyników to dość prosta sprawa, natomiast doglądanie, które utwory, po ilu tygodniach, powinny opuścić zestaw - to zupełnie inna sprawa.
Jakąś część mógłbym na siebie przez jakiś czas przyjąć, ale trzeba rozstrzygnąć wszystkie kwestie i stworzyć jakiś sensowny regulamin, że potem nikt Nam nie zrobił audytu. :STOP:
TStudent

temik3 pisze: ndz maja 24, 2020 12:14 pm że potem nikt Nam nie zrobił audytu.
Ja mogę zrobić audyt, ale to pod warunkiem, że planujesz ocieplić budynek. ;) A tak serio to nie ma szans, żeby zrobić audyt, w końcu chyba nikt z nas nie jest taki upierdliwy. :)
Awatar użytkownika
jollyroger72
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176

Post autor: jollyroger72 »

temik3 pisze: ndz maja 24, 2020 12:07 pm
dannar pisze: ndz maja 24, 2020 11:58 am
Zdecydowanie bym się z Tobą zgodził. Wolałbym to rozwiązanie niż to że ktoś głosuje za 10 pkt i winduje utwór do góry. Pewnie to rozwiązanie też nie jest doskonałe bo wtedy będą się zdarzać zapychacze z dołu listy.
No to ja wypadam z gry...
TStudent pisze: ndz maja 24, 2020 12:11 pm Raczej jolly'ego nie będzie łatwo zachęcić do poznawania zestawu (z drugiej strony zawsze On może wrzucać coś swojego, np. w metalicznej tematyce ;))
Czy Ty myślisz, że moje propozycje będą "przechodzić przez cenzurę"? :wink:
Szanse znikome.
TStudent

jollyroger72 pisze: ndz maja 24, 2020 12:29 pmCzy Ty myślisz, że moje propozycje będą "przechodzić przez cenzurę"? :wink:
Szanse znikome.
Etam. :) Często daję dobre oceny metalom, niejednokrotnie robi to też lady, choć Ona akceptuje tylko niektóre odmiany, dobre podejście do metalu reprezentuje Sundrajta z tego co kojarzę, BTW Ty też możesz oceniać... ;)
temik3

jollyroger72 pisze: ndz maja 24, 2020 12:29 pm Czy Ty myślisz, że moje propozycje będą "przechodzić przez cenzurę"? :wink:
Szanse znikome.
Dlatego napisałem, że 10 nowości w zestawie nie ma szans aby przeszło.
kajman

Post autor: kajman »

TStudent pisze: ndz maja 24, 2020 12:13 pm
temik3 pisze: ndz maja 24, 2020 12:02 pm Ale jak już bym się miał z Tobą w tej kwestii zgodzić to taki cover co nigdy przedtem nie był na LP3.
Raczej nie powinno się dopuszczać utworów, które na lp3 już były, czyli siłą rzeczy dotyczy to także coverów.
Ale to jest zupełnie inne podejście (a przynajmniej bardzo często bywa). Ja czasem tylko po tytule jestem w stanie się zorientować, że to coś, co znam.
Awatar użytkownika
jotem3

Post autor: jotem3 »

1. Ja jestem za nieograniczaniem wersji piosenek.
Covery? Dlaczego nie... Coraz więcej ich ostatnio w przestrzeni muzycznej więc czemu mamy nie głosować, jeśli się nam spodobają?
Autocovery? Byłbym PRZECIW. Chyba, że piosenka wychodzi na "singlu"/jest promowana (w wersji oryginalnej) po iluś latach od premiery, a przy okazji filmu czy innego ważnego wydarzenia. Pod warunkiem, że nie była jeszcze na naszej Liście.
Koncertówki? W przypadku jak wyżej (aitocovery) i pod warunkiem jak wyżej - że nie była na Liście.
Notabene - to my później będziemy głosować na te propozycje i wybierać te najlepsze. Więc jeśli cover/autocover/koncertówka zyska odpowiednią punktację i wejdzie do głosowania - większość tak zadecyduje!

2. Punktowanie przy ilości głosów mniejszej niż 10 - od 1 - jestem ZA. Głosując na 3 utwory - 1 pkt, 2 pkt., 3 pkt...
I może rzeczywiście - przy zestawie 100-150 propozycji nie zdecydować się na możliwość oddania tylko 5 głosów! 10 głosów oddajemy przy zestawie ponad 200 utworowym...

3. Zestaw propozycji - autonomiczny od neoListy, która umarła wraz z odejściem Marka i Piotra. Jeśli oni wrócą (w co wątpię) to wtedy będzie to Lista Przebojów Programu Trzeciego.

4. Top 40? Hmmm. Kiedyś było takie zestawienie, nie pamiętam ile lat tak trwało, ale wg mnie jest sensownym wzięcie pod uwagę. Bez Poczekalni.
30+10? Też do rozważenia...

5. HotForumLp3? TopForumLp3? Pewnie, że tak. Nazwa może być całkiem niezależna, jak i niezależna byłaby nasza Lista.
Prezentowana w RadioOrbit? Ciekawe i jak najbardziej fajne rozwiązanie :)

6. Z kiedy mogą być zgłaszane propozycje? W sumie... Dlaczego nie zostawić dowolności? Bo, patrz pkt. 1 - jeśli nawet ktoś wrzuci do zestawu CHILD IN TIME - Deep Purple, to jeśli nie otrzyma odpowiedniej ilości głosów, by trafić do top10 nowości, to się nie pojawi na Liście. Chyba, że dostanie ;)

Podkreślę tylko jedno - te obostrzenia, które byśmy wprowadzili będą dość kłopotliwe przy decyzyjności osoby, która będzie prowadziła wątek z nowościami - ocenić czy cover, czy autcover, czy z ostatniej płyty, czy nie, a może jest starsza niż 18 miesięcy?
Tylko zdrowy rozsądek i pamięć o tym, że to nie jest Top Wszech Czasów, ani inna Lista przebojów, ale Forumowa Lista aktualnych hitów...
Awatar użytkownika
VILKI
Listy Przebojów Trójki słucham od: 256 not.

Post autor: VILKI »

a nie macie obaw że top 40 bez poczekalni może sprawić że niektóre utwory będą "wiecznie" na liście??
temik3

VILKI pisze: ndz maja 24, 2020 1:02 pm a nie macie obaw że top 40 bez poczekalni może sprawić że niektóre utwory będą "wiecznie" na liście??
No jest taka obawa o tym pisałem. Dlatego większa ilość nowości częściowo może to ograniczyć. Ale wolałbym bez poczekalni ew. jak pisał Jacek 30+10. Ale co do lajfów i autocoverów zdania nie zmieniam.
jotem3 pisze: ndz maja 24, 2020 12:53 pm Koncertówki? W przypadku jak wyżej (aitocovery) i pod warunkiem jak wyżej - że nie była na Liście.
Ta, wrzucimy koncertówkę a za trzy miesiące wyjdzie płyta i utwór będzie singlem promującym płytę, ale na listę już nie będzie mógł trafić bo już był. Jaki tu sens?
kajman

Post autor: kajman »

jotem3 pisze: ndz maja 24, 2020 12:53 pm Covery? Dlaczego nie... Coraz więcej ich ostatnio w przestrzeni muzycznej więc czemu mamy nie głosować, jeśli się nam spodobają?
Popieram. Najwyżej nie przejdą przez top nowości.
jotem3 pisze: ndz maja 24, 2020 12:53 pm Chyba, że piosenka wychodzi na "singlu"/jest promowana (w wersji oryginalnej) po iluś latach od premiery, a przy okazji filmu czy innego ważnego wydarzenia.
To mnie nie przekonuje.
jotem3 pisze: ndz maja 24, 2020 12:53 pm I może rzeczywiście - przy zestawie 100-150 propozycji nie zdecydować się na możliwość oddania tylko 5 głosów!
To może oznaczać, że pierwsze miejsce u jednej osoby może się zameldować w top 30. A w poczekalni to pewnie bez problemów.
jotem3 pisze: ndz maja 24, 2020 12:53 pm Zestaw propozycji - autonomiczny od neoListy, która umarła wraz z odejściem Marka i Piotra.
Ale to jest zestaw jeszcze z normalnej Listy. Sprzed ich odejścia.
jotem3 pisze: ndz maja 24, 2020 12:53 pm Dlaczego nie zostawić dowolności?
Jestem przeciw. Uważam, że powinno być ograniczenie (np do roku, chociaż lepiej byłoby pół) dotyczące ostatniego wydania utworu (np płyta sprzed 15 miesięcy, ale singiel sprzed 11 lub na odwrót).
temik3 pisze: ndz maja 24, 2020 1:23 pm Dlatego większa ilość nowości częściowo może to ograniczyć.
Albo wprost przeciwnie. Nowe głosy się rozłożą i niewiele z tego się przebije.
temik3

jotem3 pisze: ndz maja 24, 2020 12:53 pm 6. Z kiedy mogą być zgłaszane propozycje? W sumie... Dlaczego nie zostawić dowolności? Bo, patrz pkt. 1 - jeśli nawet ktoś wrzuci do zestawu CHILD IN TIME - Deep Purple, to jeśli nie otrzyma odpowiedniej ilości głosów, by trafić do top10 nowości, to się nie pojawi na Liście. Chyba, że dostanie ;)

Podkreślę tylko jedno - te obostrzenia, które byśmy wprowadzili będą dość kłopotliwe przy decyzyjności osoby, która będzie prowadziła wątek z nowościami - ocenić czy cover, czy autcover, czy z ostatniej płyty, czy nie, a może jest starsza niż 18 miesięcy?
Tylko zdrowy rozsądek i pamięć o tym, że to nie jest Top Wszech Czasów, ani inna Lista przebojów, ale Forumowa Lista aktualnych hitów...
6 To nie Top Wszech Czasów, sorry ale to całkowicie w moich oczach przekreśla listę.
Co do reszty to masz dużo racji bo kłopot będzie co do tego czy z ostatniej płyty czy nie to chyba proste jest, skoro wydany na płycie jako nowe nagranie to chyba będzie z ostatniej? Data wydania płyty też prosta do ustalenia, zresztą zgłaszający powinien podać wszystkie dane odnośnie utworu. Po za tym reszta jak napisałeś, trudny orzech do zgryzienia.
temik3

kajman pisze: ndz maja 24, 2020 1:26 pm Albo wprost przeciwnie. Nowe głosy się rozłożą i niewiele z tego się przebije.
Jak się rozłożą kajman? Jak będzie tyle samo utworów w zestawie to tylko może zmienić to, ze ktoś kto zgłosił utwór na niego będzie głosował, gdzieś tam w 4 dyszce zakotwiczy a potem albo góra albo dół. A im mniej nowości tym więcej głosów na beton. Musi być wymiana, spora wymiana, zakładając, że w nowościach będzie 20 utworów to wolałbym aby te 20 w całości weszły niż kisić 10 utworów, które zajęły końcowe miejsca nie zdobywając nawet punkta.
Awatar użytkownika
dannar
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2012

Post autor: dannar »

jotem3 pisze: ndz maja 24, 2020 12:53 pm Chyba, że piosenka wychodzi na "singlu"/jest promowana (w wersji oryginalnej) po iluś latach od premiery, a przy okazji filmu czy innego ważnego wydarzenia.
Nie sądzę, żeby to był dobry pomysł. Zasady muszą być proste i jednoznaczne, bo potem zaczniemy się kłócić. ;)
jotem3 pisze: ndz maja 24, 2020 12:53 pm 4. Top 40? Hmmm. Kiedyś było takie zestawienie, nie pamiętam ile lat tak trwało, ale wg mnie jest sensownym wzięcie pod uwagę. Bez Poczekalni.
30+10? Też do rozważenia...
Obserwuję tę dyskusję i uważam, że osoby, która zadeklaruje się do liczenia głosów, powinna sama to ustalić, bo do niczego nigdy nie dojdziemy.
jotem3 pisze: ndz maja 24, 2020 12:53 pm Tylko zdrowy rozsądek i pamięć o tym, że to nie jest Top Wszech Czasów, ani inna Lista przebojów, ale Forumowa Lista aktualnych hitów...
Oj, oj, odwołanie się do zdrowego rozsądku. Sweet summer child. ;) Niestety, tutaj też muszą być jasne i jednoznaczne zasady i takie, żeby można było łatwo liczyć (czyli np. 2 lata dla wszystkiego, a nie 15,5 miesiąca dla singli i 17 i 3/4 miesiąca dla płyt), bo znowu będą afery i teatralne obrażanie się na siebie. W końcu już tu jestem jakiś czas, swoje widziałem.

I miło mi będzie jeśli skrytykujecie/poprzecie mój pomysł co do proponowania nowości.
Awatar użytkownika
jotem3

Post autor: jotem3 »

kajman pisze: Ale to jest zestaw jeszcze z normalnej Listy. Sprzed ich odejścia.
Od czegoś trzeba zacząć ;)
temik3

dannar pisze: ndz maja 24, 2020 11:47 am 1. Byłyby potrzebne dwa wątki - jeden do wrzucania propozycji (oraz pilnowania kiedy mają zestaw opuścić) i jeden jako kontynuator Topu Nowości. Mogę się zająć tym pierwszym, bo myślę, że drugi ma już swoich opiekunów.

2.Po otworzeniu pierwszego głosowania, z zestawem nowości z ostatniej lp3, mógłbym zacząć zbieranie propozycji. Myślę, że należy liczyć się z tym, że więcej będzie głosujących niż proponujących. Dlatego mój pomysł to przyjęcie za pierwszym razem propozycji od wszystkich chętnych.

3. Następnie podzielenie ich losowo na tyle grup, żeby liczba nowości do oceniania co tydzień nie przekraczała 15 (20?). Potem te grupy będą mogły wrzucać swoje propozycje do wątku w każdym terminie, ale będą one poddawane ocenie co odpowiedni okres (dwa dwóch grup proponujących - co dwa tygodnie, dla trzech - co trzy, itp.). Jeśli ktoś będzie chętny dołączyć do proponujących, będzie wówczas przydzielony do jednej z tych grup - tej której propozycje będą oceniane z najbliższym tygodniu.

4. I jeszcze jedno - z tych 15 (20?) potencjalnych nowości możemy wybrać tyle, ile nam akurat brakuje na liście. Nie musi to być zawsze ta sama liczba. Decydują oceny w Topie Nowości.
1. Jak najbardziej.
2. Nie wyobrażam sobie aby można było czyjąś propozycję spełniającą warunki nie przyjąć. Podejrzewam, że tych propozycji za dużo nie będzie. Bo jak głosowało Nas na forumową 50 osób to z tychże, żeby tylko połowa dodała swe propozycje (inne propozycje) to raptem do oceny bd 25, co chyba i tak zawyżyłem.
3. Tu za bardzo nie rozumiem, bo grupy jeśli takowe by były to z czasem zgłaszający będą albo tracić ochotę na dodawanie, albo nie mieć co dodać, dlatego jak dobrze rozumuję to mi się nie podoba.
4. Dokładnie tak też myślę,z tym, że mogą się zdarzyć tygodnie, że w zestawie będzie utwór ze słabą notą, a w innym z wysoką nie załapie się do niego. Było by mozliwe wrzucać utwory, które się nie załapały w danym tygodniu do następnego z zaliczeniem not z poprzedniego. Taka możliwość dla tych utworów była by tylko po jednym tygodniu. Ale to za dużo kombinacji.
temik3

dannar pisze: ndz maja 24, 2020 1:35 pm Nie sądzę, żeby to był dobry pomysł. Zasady muszą być proste i jednoznaczne, bo potem zaczniemy się kłócić. ;)
To przede wszystkim.
dannar pisze: ndz maja 24, 2020 1:35 pm Obserwuję tę dyskusję i uważam, że osoby, która zadeklaruje się do liczenia głosów, powinna sama to ustalić, bo do niczego nigdy nie dojdziemy.
W tym przypadku powinna decydować większość. Liczący bez problemów powinien się dostosować.
dannar pisze: ndz maja 24, 2020 1:35 pm Oj, oj, odwołanie się do zdrowego rozsądku. Sweet summer child. ;) Niestety, tutaj też muszą być jasne i jednoznaczne zasady i takie, żeby można było łatwo liczyć (czyli np. 2 lata dla wszystkiego, a nie 15,5 miesiąca dla singli i 17 i 3/4 miesiąca dla płyt), bo znowu będą afery i teatralne obrażanie się na siebie. W końcu już tu jestem jakiś czas, swoje widziałem.
Każdy ma własną ocenę sytuacji w każdym przypadku, ale jak coś ustalimy w regulaminie to raczej nie będzie afer, no chyba, że wprowadzimy do zestawu właśnie takie lajfy przedpremierowe i inne rózne dziwadła. Wtedy i owszem będą kłopoty
dannar pisze: ndz maja 24, 2020 1:35 pm I miło mi będzie jeśli skrytykujecie/poprzecie mój pomysł co do proponowania nowości.
Nie skrytykowałem, w większości popieram, choć do końca chyba nie rozumiem jednego. To musi być w miarę proste. Chociaż zasady Znawcy też wydawały mi się proste, aż przyszedł jeden typ Znawcy, który uwzględniał 10 pierwszych pozycji i Pan w żaden sposób nie dał sobie wytłumaczyć, że ten typ nie może być taki. On chce 10 i On ma rację, więc jak nie został typ przyjęty to stwierdzono, że zasady są głupie.
Awatar użytkownika
4989341
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1998

Post autor: 4989341 »

jestem za stworzeniem naszej listy, na zasadach najbardziej zbliżonymi do pierwowzoru

top30 + 20poczekalnia...
każdy głosuje na 10 utworów
zasady im łatwiejsze tym więcej ludzi zachęcimy do udziału. liczne obostrzenia tylko odrzucą potencjalnych głosujących
Yacy pisze: sob maja 23, 2020 9:35 pm ostatnie notowanie forumowej to było 154 utworów. tj. podstawa.
z not. 1998 LP3 wypadło 5 utworów, te odejmujemy od tych 154 - 149.
do not. 1999 dodano 11 utworów. miały brać udział w głosowaniu na 1999, a nawet kilka osób zagłosowało...
od tego należy zacząć :) jest to nasza baza do głosowania
Sundrajta pisze: sob maja 23, 2020 10:44 pm Jam bym był za tym żeby Top 30 był bez ograniczeń stażowych, Poczekalnia (miejsca 31-50) zaś co najwyżej 15 tygodni. Żeby nie było takiej sytuacji jak na LPPT, że piosenka w tejże siedzi miesiącami!
A nowości, które nie dostają się nawet do Poczekalni, to maksymalnie 5-6 tygodni w zestawieniu (a nawet mniej).
I oczywiście z top 30 wypada się automatycznie, a w Poczekalni dałbym jedną szansę na powrót, o ile by się dany utwór mieścił w limicie czasowym. :arrow:
rozsądne zasady :)
choć top nowości nie mieszałbym z listą. czasami piosenki potrzebują czasu, aby przebić się
propozycje automatycznie wchodzą do zestawy, gdzie mają 5-6(?) tygodni na dostanie się do poczekalni

mimo wszystko stawiałbym na single, piosenki promocyjne dane wydawnictwo, projekt
inne utwory można by dodawać jako kolejne.
temik3 pisze: ndz maja 24, 2020 11:07 am Dobre spostrzeżenie, ale byłbym za tym by można było zgłaszać utwory z ostatniego studyjnego albumu i nie starsze niż dwa lata od jego premiery. Do tego jakieś single nie publikowane na płycie wydane w czasie nie dłuższym niż pół roku.
+1
temik3 pisze: ndz maja 24, 2020 11:07 am I żadnych lajfów, coverów, czy autocoverów.
taki od górny zakaz spowodowałby brak singli promujących wydawnictwa koncertowe.
jeśli artysta wypuszcza oficjalnie cover to też dajmy mu szansę
wiem, że to był często minus lp3, ale życie zweryfikuje (głosowanie) czy chcemy takie utwory na liście
temik3

4989341 pisze: ndz maja 24, 2020 2:06 pm taki od górny zakaz spowodowałby brak singli promujących wydawnictwa koncertowe.
jeśli artysta wypuszcza oficjalnie cover to też dajmy mu szansę
wiem, że to był często minus lp3, ale życie zweryfikuje (głosowanie) czy chcemy takie utwory na liście
Tak tylko tych wydawnictw koncertowych niektórzy wydają mnóstwo i co będziemy dodawać każdy utwór co jakiś czas, który nie był na liście? Zgodziłbym się na takie coś ale na pewno musiał by to być utwór nie z listy wstecz, a też raczej jeden ewentualnie z płyty, bo np. ja jako fan LP zgłaszałbym każdy, który nie był na liście. Dlatego jest chyba na tyle duzo utworów nowych, że na teraz jest to niepotrzebne.
ODPOWIEDZ