Co dalej z Forumową?
Moderatorzy: Yacy, Mateusz, jollyroger72, Yacy, Mateusz, jollyroger72
- VILKI
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 256 not.
Re: Głosowanie na 1999 LP3 (746 not. listy forum ALP3)
dlatego uważam że w pierwszej kolejności powinny być brane pod uwagę single a nie tylko nasze widzimisię ...
wątpię aby jedna czy dwie osoby były w stanie utrzymać utwór przez tyle tygodni w 30
każdy będzie mógł zgłaszać ale nie każda zgłoszona propozycja będzie nowością
dopóki nie wypadną z 30 - zasada jak na LP3
nie wierzę że uda się im przejść weryfikację oceniania w TOPie
oczywiście
Co do pomysłu z utrzymaniem tutaj listy forumowej to chciałbym zabrać głos: Jestem jak najbardziej za tym pomysłem. Jeśli wprowadzi się jakieś logiczne zasady (np. takie jak podał Carlit, no może poza limitem tygodni na Liście)dotyczące m.in. dodawania nowości i wylotów z Listy to ten pomysł może nawet pozytywnie zaskoczyć i utrzymać się mimo braku prawdziwej LPPT. Dlatego popieram z całej siły 

Ja z kolei byłbym za tym, żeby ograniczenia były i to znacznie ostrzejsze. Góra dziesięć tygodni. Po co zaśmiecać zestaw utworami, które nic nie osiągają.
EDIT: Nie doczytałem do końca. Chodziło mi o utwory w zestawie. Na liście oczywiście powinny by być dopóki nie wypadną.Wolałbym, żeby była to jedna całość. Ale jeżeli już to powrotów do poczekalni też nie powinno być.
Ale tak właśnie byłoby najlepiej. Ale jak ograniczymy czas pobytu w zestawie to szybko wylecą jeżeli nie spodobają się innym.
Też się obawiam, chociaż akurat w moim odczuciu wspólne głosowanie na dwóch forach dało bardzo dobre efekty (a początkowo wyglądało na to, że może się nie powieść).
Ale ten, który był w piątek w nocy, z tymi utworami, które wypadły wg poprawionej wersji i bez tych, które przywrócono).
Czemu? Tu i tam będzie inny zestaw utworów.
Już odpoczął.
Ja ponownie postuluję utworzenie poddziału w Naszych...
Dodałbym tu jeszcze NL.
To trzeba byłoby ograniczyć do góra 10 tygodni (najlepiej jakieś 5-7).
To ten "top nowości" byłby tutaj rozwiązaniem, bo nie sądzę, że zbyt dużo utworów jednego wykonawcy mogłoby się załapać. I wprowadziłbym takie zasady:
1. Przechodzi 10 utworów z topu nowości z największą liczbą punktów (plus kolejne zasady porządkowania miejsc) z wyjątkiem sytuacji, kiedy w tej dziesiątce są dwa utwory danego artysty. Wtedy przechodzi ten z większą liczbą punktów, a zamiast tego drugiego przechodzi pierwszy wolny z największą liczbą punktów.
2. W przypadku trafienia utworu do głównego zestawu kolejny utwór danego artysty może być zgłoszony po minimum pięciu (może nawet więcej) tygodniach.
3. Utwór może być zgłoszony do "topu nowości" ponownie po minimum 10 tygodniach, ale przez inną osobę.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: nr 1856
Pytanie jeszcze, na jakich zasadach funkcjonowałyby nowe edycje NL - a może na NL spuścić (że tak powiem) zasłonę miłosierdzia?kajman pisze:Dodałbym tu jeszcze NL

Myślę, że to możliwe. A w poczekalni to raczej bez problemu. Chyba że będzie można zagłosować na więcej utworów (z kolejnością miejsc). A głosy na mniejszą liczbę utworów byłyby liczone od najniższego miejsca, za które przyznawany byłby jeden punkt.
Myślę, że po jednej propozycji wystarczy.
Oj, spokojnie może. Dlatego moja propozycja poniżej.
Uważam, że to niepotrzebn i bezsensowne ograniczenie. Będzie promowało molochy wydające po wiele singli, a mało znanych artystów być może w ogóle bez singli ograniczać.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 2007
I ja bym jeszcze się tak kurczowo nie trzymała tych singli.
Raz że ja nie śledzę specjalnie tych wszystkich list/rankingów wydawniczych i nigdy nie wiem czy coś jest singlem czy nie.
Dwa - słucham tak niszowej muzyki, że nie wiem nawet czy ci artyści w ogóle wydają single. Bo skoro praktycznie nie ma ich na listach przebojów, to po co ...
No i trzy - bo zgadzam się z kajmanem że najczęściej najlepsze utwory na płycie to właśnie nie są single.
Trzeba po prostu - jak napisał kajman wyżej - ograniczyć ilość utworów pochodzących od jednego wykonawcy.
Raz że ja nie śledzę specjalnie tych wszystkich list/rankingów wydawniczych i nigdy nie wiem czy coś jest singlem czy nie.
Dwa - słucham tak niszowej muzyki, że nie wiem nawet czy ci artyści w ogóle wydają single. Bo skoro praktycznie nie ma ich na listach przebojów, to po co ...

No i trzy - bo zgadzam się z kajmanem że najczęściej najlepsze utwory na płycie to właśnie nie są single.
Trzeba po prostu - jak napisał kajman wyżej - ograniczyć ilość utworów pochodzących od jednego wykonawcy.
-
Podpisuję się głównie pod punktem 2. Punkt 1. nie ma sensu jeżeli zastosuje się punkt 2., a punkt 3. pozwoli na niesprawiedliwe traktowanie różnych utworów, a w dalszej perspektywie stagnację na liście.kajman pisze: ↑sob maja 23, 2020 8:45 pm 1. Przechodzi 10 utworów z topu nowości z najwpuwkszą liczbą punktów (plus kolejne zasady porządkowania miejsc) z wyjątkiem sytuacji, kiedy w tej dziesiątce są dwa utwory danego artysty. Wtedy przechodzi ten z większą liczbą punktów, a zamiast tego drugiego przechodzi pierwszy wolny z największą liczbą punktów.
2. W przypadku trafienia utworu do głównego zestawu kolejny utwór danego artysty może być zgłoszony po minimum pięciu (może nawet więcej) tygodniach.
3. Utwór może być zgłoszony do "topu nowości" ponownie po minimum 10 tygodniach, ale przez inną osobę.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 2007
I to już dalsza perpektywa, ale może - kiedy już uda nam się wspólnie ułożyć taką listę - możemy ją wrzucić na Spotifaja albo gdzie tam chcecie i słuchać jej w piątki wieczorem i wspólnie komentować tutaj. Wiem, że to nie to samo co prawdziwa Lista, ale może to nam pomoże jakoś zapełnić pustkę w te piątkowe wieczory ...
-
kajman nie jest zwolennikiem Faja, więc lepiej na Tubie. 

- Carlit
- Listy Przebojów Trójki słucham od: marzec 1983
- Kontakt:
Im prostsze zasady tej nowej forumowej listy tym lepiej. Nie komplikowałbym zasad za bardzo. Jeśli jakaś zasada nie będzie się sprawdzać to zawsze można będzie ją zmodyfikować w przyszłości 

- Yacy
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
- Kontakt:
ciągle narzekasz na NL, nawet w wątkach z nią nie związanych.
skoro Ci się nie podoba to wystarczy nie brać udziału.
po co masz się męczyć.
nie wystarczyłby zestaw z Forumowej 1998 plus nowości dodane przez Ekipę LP3, minus oczywiście to co wypadło z notowania 1998?
154 utwory + 11 - 4 = 161. mało?
/piszę oczywiście o notowaniu właściwym, z Kazikiem na czele/
-
To nie tak, że narzekam, ale skoro tworzymy nową Forumową, w której będzie dużo naszych propozycji, to czy na przykład będzie tak, że do NL można wziąć pod uwagę utwory, które nie dostały się do zestawu na naszą Forumową?
Zresztą nie ten wątek...
Zaczną się zawody po otwarciu wątku kto wcześniej wrzuci. A tak lepiej przez nas odebrany się przebije.
W jaki sposób niesprawiedliwe. Każdy utwór może być zgłoszony dwa razy (drugi jak się nie przebije za pierwszym), a do tego komuś innemu może się tak spodobać, że drugi raz zostanie dodany do zestawu.
Tuby też nie, ale mniej mnie wkurza.
W zestawie chyba było znacznie więcej utworów niż 154. A wypadków (podobnie jak nowości) było pięć.
Ale te z "topu nowości" pojawiłyby się dopiero w kolejnym tygodniu.
-
W tych dwóch punktach się w takim razie zgadzam.
Z Tuba chyba korzystasz w ocenianiu przynajmniej części nowości, czyż nie?

- Yacy
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
- Kontakt:
tak masz rację 5. spojrzałem w usunięcia z tego wątku.
nie rozumiem.
może jeszcze raz.
ostatnie notowanie forumowej to było 154 utworów. tj. podstawa.
z not. 1998 LP3 wypadło 5 utworów, te odejmujemy od tych 154 - 149.
do not. 1999 dodano 11 utworów. miały brać udział w głosowaniu na 1999, a nawet kilka osób zagłosowało...
to czemu ich nie dodać i 160 utworów brać pod uwagę?
zapytam raz jeszcze - mało?
a od kolejnego notowania przyjąć zasady jakie zostaną uzgodnione.
W pewnym sensie. Czyli i tak i nie.
Ruszamy z listą. Wrzucamy to, co w zestawie. W tym samym czasie oceniamy zgłoszone przez nas propozycje i dorzucamy je dopiero do kolejnego zestawienia.
- dannar
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 2012
Skoro już bierzesz to na serio, to wolę to niż trzy osoby trzymające Sade na liście w nieskończoność, umieszczając ją na wysokich miejscach. Znamy to skądś?

Każdy rodzaj głosowania będzie miał swoje ogromne minusy. To moje zdanie było raczej żartem, nawiązującym do tego, co napisałem wcześniej.
- Sundrajta
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1990 (z Big przerwą)
Dokładnie było ich nawet 12. I kajman pomylił się, bo dodano je zdaje się w poniedziałek (lub niedzielę), a więc w tym tygodniu co trzeba, ale z małym poślizgiem.
Jam bym był za tym żeby Top 30 był bez ograniczeń stażowych, Poczekalnia (miejsca 31-50) zaś co najwyżej 15 tygodni. Żeby nie było takiej sytuacji jak na LPPT, że piosenka w tejże siedzi miesiącami!
A nowości, które nie dostają się nawet do Poczekalni, to maksymalnie 5-6 tygodni w zestawieniu (a nawet mniej).
I oczywiście z top 30 wypada się automatycznie, a w Poczekalni dałbym jedną szansę na powrót, o ile by się dany utwór mieścił w limicie czasowym.

Średnio na forumową głosowało ponad 60 osób, to w nowej zabawie być może zostanie ok. 40 może 50, a więc myślę że wystarczy jedna propozycja na osobę tygodniowo i nie spodziewam się że każdy będzie miał chęć ją zgłaszać, więc raczej w topie nowości co tydzień byśmy oceniali jakąś dwudziestkę i z tego połowa przechodziłaby do zestawu podstawowego. Można by też po prostu ustalić limit średniej oceny, który by na taki awans pozwalał i wtedy nie byłoby te sztywne 10 piosenek debiutantek, a liczba ta wahałaby się w zależności od jakości propozycji (oczywiście w naszej subiektywnej ich ocenie).
No i faktycznie należałoby zrobić ograniczenie do dwóch max trzech piosenek jednego wykonawcy w zestawie.
Myślę że jak będzie ok. stu piosenek, to już w zupełności wystarczy, bowiem większa liczba propozycji na pewno by odstraszała od udziału w zabawie.
Aha i przy tych przybliżonych 50 uczestnikach nie bałbym się tego, że jakiś utwór tkwiłby na liście w nieskończoność, bo nawet kilka osób nie byłoby w stanie tego utrzymać (tak długo).

- dannar
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 2012
Jedna propozycja na osobę wydaje mi się dobrym pomysłem.
Ja też przez chwilę tak pomyślałem, ale Hooverophonic był dodany do zestawu wcześniej, a tylko my w topie nowości go ocenialiśmy w poprzednim tygodniu.
Moim zdaniem to zła praktyka. Tak samo moglibyśmy dać tydzień utworom z top 30. To co proponujesz to nierówne traktowanie.
Myślę, że jeżeli 30 to będzie dużo.
Myślę, że będziemy liczyli miejsca, a nie punkty (i wyciągali z nich średnią), bo to drugie może prowadzić do machlojek. I miejsca w przypadku mniejszej liczby głosów liczymy od dołu (np przy sześciu utworach pierwsze miejsce to 6 punktów, a nie 10).
- Sundrajta
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1990 (z Big przerwą)
Przy sześciu propozycjach nie trzeba robić eliminacji, bo wszystkie przechodzą.
Po prostu w takim razie trzeba będzie oceniać wszystkie nowości, a więc szeregować je od miejsca pierwszego do ostatniego, wtedy dopiero będzie sprawiedliwie.

Po prostu w takim razie trzeba będzie oceniać wszystkie nowości, a więc szeregować je od miejsca pierwszego do ostatniego, wtedy dopiero będzie sprawiedliwie.
No tak, bo Ty i temik3 dajecie tyle zer (i niekiedy tyle samo dziesiątek), że duża część piosenek byłaby mocno pokrzywdzona.

Faktycznie.
- Miszon
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
- Kontakt:
Proponuję wydzielić wątek "co dalej z forową" z wątku o głosowaniu.