Notowanie 1998 - 15.05.2020 - Marek Niedźwiecki

Tylko jedna tematyka — cotygodniowe wydania LP3 w opinii forowiczów, pisane zwykle na gorąco podczas bieżących emisji radiowych.

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

pbd2
Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982

Re: Notowanie 1998 - 15.05.2020 - Marek Niedźwiecki

Post autor: pbd2 »

santosz pisze: czw maja 21, 2020 4:29 pm Jestem spokojny o to, ze koniec tej dyrekcji to kwestia najbliższych godzin, maksymalnie dni
To akurat jest jakoś tam możliwe. Rozgonienie radia zamiast zrobienia z niego "pasa transmisyjnego od partii do inteligentów" to jednak może być za dużo nawet jak na pisowskich decydentów. Wizerunkowo rzecz fatalna. Problem w tym, że to nie p. Kowalczewski jest tam siłą sprawczą (bo to jest kawałek trzęsącej się ze strachu galarety, a nie szef anteny), tylko ta cholerna Cruella DeMon...
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Tak sobie myślę, że to przejdzie do historii mediów w Polsce. Zrobić z tzw. igły widły, w sensie samemu rozpętać kryzys, a potem tak fatalnie nim zarządzać, to naprawdę trzeba mieć... antytalent.
Jak można takie niekompetentne osoby wstawić na stanowiska kierownicze?
Wiele pytań bez odpowiedzi.
kacper94
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2014

Post autor: kacper94 »

I w drugiej godzinie dalej sama muzyka leciała??
prz_rulez
Listy Przebojów Trójki słucham od: *1999 - †2020
Kontakt:

Post autor: prz_rulez »

adrianec pisze: czw maja 21, 2020 4:44 pm I poza tym powinien pójść proces o mobbing w Trójce. Zwielokrotniony
Zdecydowanie!

Coz, pozna noca sylwestrowa tez bywaly ciagi muzyczne... ale chyba logiczne, ze nie ma co porownywac.

Ogolnie mam wrazenie, ze na chwile obecna niepotrzebnie strzepimy tu klawiature, bo nic to nie da. Co najwyzej pisanie do politykow wszelakich moze przyniesc jakis MINIMALNY efekt.
santosz
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1994

Post autor: santosz »

[quote=obserw99 post_id=648903 time=1590071710
Nadzieja chyba jednak już umarła...
[/quote]
Teraz albo nigdy. Takiego resetu dyrektorstwo sie nie spodziewalo. Pewnie szczaja teraz po majtach z bezradnosci. Kwasna sytuacja ktora trwala w Trojce od lat wlasnie sie skonczyla a dyrektorstwo pozostalo bez ramowki, bez koncepcji, bez ludzi. Bez daleko posunietych kompromisow nic juz nie zrobia
krzychu78

Post autor: krzychu78 »

kacper94 pisze: czw maja 21, 2020 4:57 pm I w drugiej godzinie dalej sama muzyka leciała??
Tak, pewno tak do godziny 19 będzie, choć kto wie co potem
mikrobi

Post autor: mikrobi »

No, Wasowski teoretyczne mógłby wrócić do 3, bo ponoć dyrektor rozważa powrót osób, które pracowały tam wcześniej. Z tym, że nie wiem, czy dalej pracuje w Radiu Wnet, czy już w ogóle odpuścił. Podobno, był gościem w 3 w związku z książką o Kabarecie Starszych Panów, ale zachowywał się tak, jakby tam nikdy nie pracował.
A co do innych spraw
1. Dobrze, że M.N. się odezwał. Trochę to niepokojące było, gdy wypowiadały się za niego inne osoby
2. Samej listy szkoda, choć - jakby się zastanowić, pod koniec daleko jej było do doskonałości. W latach 80 de facto kreowała gusta Polaków, w latach 90 już tylko potwierdzała ogólne trendy, potem wprawdzie 1 miejsce niby dawało prestiż, ale nijak się miało do rzeczywistej popularności. Chociaż jeśli popatrzeć na zwycięzców kolejnych notowań, to tak- Kortez i Organek chyba się przebili, Daria Zawiałow też. Podsiadły nie liczę, bo on zaistniał nie dzięki Trójce. No i hymn Męskiego Grania'2018 chyba zrobił furorę poza Trójką. Ale to i tak mało
3. Lady Gaga na LP3 była z dwoma (albo i trzema) piosenkami z filmu Narodziny gwiazdy. Choć pamiętam, że przy numerze 1 prowadzący (nie pamiętam w tej chwili kto) się skrzywił
4. Bana na Kylie Minogue (o ile nie zaśpiewa z kimś w duecie) nie rozumiem. Paradoksalnie pojawiła się na liście - solo , w momencie gdy jej kariera się załamała
5. To że pani Kamińska inteligencją nie grzeszy to jedno, ale to że Trójka grała wyrafinowaną muzykę dla konkretnego odbiorcy to drugie. Ktoś kto włączył przypadkiem niekoniecznie przy stacji został.
6. Co ciekawe kiedyś człowiek z całkowicie przeciwnego politycznego bieguna- Eugeniusz Smolar - mówił, że autorskie audycje muzyczne to przeżytek oraz że Kaczkowski, Niedźwiecki, Mann jeszcze mogą być, ale ich następców to już nie będzie.
Awatar użytkownika
obserw99
Listy Przebojów Trójki słucham od: 01.05.1982

Post autor: obserw99 »

santosz pisze: czw maja 21, 2020 4:59 pm [quote=obserw99 post_id=648903 time=1590071710
Nadzieja chyba jednak już umarła...
Teraz albo nigdy. Takiego resetu dyrektorstwo sie nie spodziewalo. Pewnie szczaja teraz po majtach z bezradnosci. Kwasna sytuacja ktora trwala w Trojce od lat wlasnie sie skonczyla a dyrektorstwo pozostalo bez ramowki, bez koncepcji, bez ludzi. Bez daleko posunietych kompromisow nic juz nie zrobia
[/quote]
W takiej sytuacji każdy dyrektor, mający chociaż odrobinę honoru poddałby się od razu do dymisji.
szakal35
Listy Przebojów Trójki słucham od: 856

Post autor: szakal35 »

Myślę, że dyrektor w tej chwili obdzwania personel różnych propisowkich mediów i do poniedziałku będzie już miał ustawioną na nowo ramówkę.
kajman

Post autor: kajman »

prz_rulez pisze: czw maja 21, 2020 4:58 pm Zdecydowanie!
Ale kto ma się procesować? Trzeba mieć jakieś dowody. Nie wiem czy ktoś ma kopię tego oświadczenia, bo to przynajmniej byłby jakiś argument.
santosz pisze: czw maja 21, 2020 4:59 pm Bez daleko posunietych kompromisow nic juz nie zrobia
Skaperują ludzi z innych rozgłośni. Tylko myślę, że ludzie najpierw pomyślą, a dopiero potem ewentualnie wpakują się w to gówno. Chyba że będzie dobra oferta finansowa to może niektórzy będą krócej myśleć. No i jest jeszcze opcja, że ludzie z innych rozgłośni PR dostaną polecenie służbowe.
Awatar użytkownika
8azyliszek
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2002

Post autor: 8azyliszek »

Szkoda, że nie jestem w swojej starej pracy, to teraz bym Trójkę słuchał cały czas i wiedział co się tam dzieje. A na razie to wolę sobie serial oglądać, niż wyczekiwać. Jedna decyzja rozwala całą stację. Naprawdę nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
kacper94
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2014

Post autor: kacper94 »

Myślałem, że po tych wydarzeniach, które miały miejsce w Senacie, nic mnie bardziej nie zdziwi i nic nie będzie bardziej wymownym dowodem na to, że szefostwo Trójki (a może i całego radia) powinno podać się do dymisji. To co się dzieje na antenie Trójki chyba jest jeszcze mocniejszym argumentem za ową dymisją...
olo363
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1985

Post autor: olo363 »

Witam słuchaczy Trójki. Jako że jestem tu pierwszy raz, a Trójki słucham już hoho,mam pytanie odnośnie regulaminu głosowania na liście starych wyjadaczy. Czy w regulaminie jest określona możliwość "regulacji "oddanych głosów? Jako że głosowałem jeszcze w ubiegłym wieku,ostatnio mniej to przypominam sobie że bywały afery z liczeniem głosów. Sądziłem że dzis w dobie zaawansowanych systemów informatycznych,programów zawierających heurestyke-eliminowanie botów zostało rozwiązane? Czy to prawda że nadal ingeruje się ręcznie w ilości głosów oddanych na danego wykonawcę ? Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw maja 21, 2020 5:15 pm przez olo363, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

Jak po dzisiejszym dniu, w którym dyrekcja się skompromitowała, po wcześniejszym wyjawieniu smsa, oszczerstw na Niedźwiedzia i wszystkich innych skandalicznych rzeczy, do których doprowadzili, nie zostaną wyrzuceni ze swoich stanowisk, to ja już nie wiem co miałoby się innego wydarzyć. Stracę wszelką nadzieję...
Tzn zostaje tylko czekanie na to aż się zmieni obóz rządzący.
mikrobi

A jeszcze jedno.
Z tą historią M. Jethon to myślę, że albo jest od początku do końca wymyślona (skoro się M. N. opluwa dla równowagi piszemy mu hagiografię) albo na zasadzie, że ogólnie prawdziwa, błędna w szczegółach. Mogło być tak, że M.N. zarabiając znaczną kasę w RZP stwierdził, że wspomoże Trójkę, zwłaszcza, że podobno już wtedy miieli się umówić, że Marek wróci, jak tylko skończy mu się kontrakt w RZP.
O.K., za Jethon nie przepadam, ale teraz zarzuca się Niedźwieckiemu, że zbudował swoją karierę na krzywdzie dziennikarzy, których w stanie wojennym wyrzucano z pracy a zdaje się, że to właśnie ona w 1982 r. miała zakaz pracy w zawodzie aż do upadku komunizmu. Skoro zaprzyjaźniła się z Markiem to znaczy, że nie miała do niego żalu. Można by tu sparafrazować słowa Mistrza Herberta: "nie osądzaj w imieniu tych, których zdradzono o świcie"
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Post autor: bobby-x »

Proszę o 17:19 Emeli Sande - Next To me - leci.. grano takie rzeczy w Trójce?
Awatar użytkownika
Neo01
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997

Post autor: Neo01 »

A tymczasem we wspomnianej tu jakiś czas temu Radiospacji (radio internetowe) nadaje... Maciej Orłoś - dla małego oddechu jakaś alternatywa...
kajman

mikrobi pisze: czw maja 21, 2020 5:01 pm 2. Samej listy szkoda, choć - jakby się zastanowić, pod koniec daleko jej było do doskonałości. W latach 80 de facto kreowała gusta Polaków, w latach 90 już tylko potwierdzała ogólne trendy, potem wprawdzie 1 miejsce niby dawało prestiż, ale nijak się miało do rzeczywistej popularności. Chociaż jeśli popatrzeć na zwycięzców kolejnych notowań, to tak- Kortez i Organek chyba się przebili, Daria Zawiałow też. Podsiadły nie liczę, bo on zaistniał nie dzięki Trójce. No i hymn Męskiego Grania'2018 chyba zrobił furorę poza Trójką. Ale to i tak mało
3. Lady Gaga na LP3 była z dwoma (albo i trzema) piosenkami z filmu Narodziny gwiazdy. Choć pamiętam, że przy numerze 1 prowadzący (nie pamiętam w tej chwili kto) się skrzywił
4. Bana na Kylie Minogue (o ile nie zaśpiewa z kimś w duecie) nie rozumiem. Paradoksalnie pojawiła się na liście - solo , w momencie gdy jej kariera się załamała
5. To że pani Kamińska inteligencją nie grzeszy to jedno, ale to że Trójka grała wyrafinowaną muzykę dla konkretnego odbiorcy to drugie. Ktoś kto włączył przypadkiem niekoniecznie przy stacji został.
2. Czy ja wiem czy kariera Podsiadły nie zaczęła się od Figur granych w Trójce. Mam wrażenie, że wypromowała więcej artystów i nie tylko z pierwszych miejsc. MG '18 pewnie nie stałoby się przebojem, gdyby Trójka nie wspierała wcześniejszych MG.
3. Przedtem przez chwilę u (chyba) Benneta. Potem z NG, ale już nowa się nie załapała.
4. Był ban nie tylko na nią. Taylor Dayne też nie było, Sandry i Sabriny chyba taż nie widziałem. To była totalnie muzyka nie pasująca do Trójki więc jej nie grano.
5. Ale takie było założenie Trójki i jeżeli pani Kamińska to źle o niej świadczy. Jeżeli rozumie i udaje głupa to świadczy jeszcze gorzej.
santosz
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1994

Post autor: santosz »

mikrobi pisze: czw maja 21, 2020 5:01 pm No, Wasowski teoretyczne mógłby wrócić do 3, bo ponoć dyrektor rozważa powrót osób, które pracowały tam wcześniej. Z tym, że nie wiem, czy dalej pracuje w Radiu Wnet, czy już w ogóle odpuścił.
Wasowski jest w Radiu Dla Ciebie, gdzie z żoną Moniką Makowską dalej prowadzi podobną audycję, co kiedyś w Trójce. https://www.rdc.pl/rdc_audycje/frajdofon/
W sumie RDC to niezłe radio: Wasowski, Makowska, Wiernik, Klatt, Rogowiecki, Jerzy Kisielewski, Janusz Olejniczak to dość topowe nazwiska, Trójka może tylko pozazdrościć :mrgreen:
kajman

bobby-x pisze: czw maja 21, 2020 5:20 pm Proszę o 17:19 Emeli Sande - Next To me - leci.. grano takie rzeczy w Trójce?
Nie wiem czy grano, ale kilka jej utworów było w zestawie. Na Sparrow nawet głosowałem.
TStudent
Listy Przebojów Trójki słucham od: nr 1856

Post autor: TStudent »

kajman pisze: czw maja 21, 2020 5:26 pm Na Sparrow nawet głosowałem.
A u mnie na liście, które w owych czasach jeszcze było głosowaniem na Forumową, Sparrow było najwięcej razy na pierwszym. ;) A i Shine było na podium ;)
Awatar użytkownika
zbyszu
Listy Przebojów Trójki słucham od: lat 80-tych
Kontakt:

Post autor: zbyszu »

Yacy pisze: czw maja 21, 2020 3:37 pm
ja myślałem, że tak jest tylko w nocy. dostałem cynk, że jest coś takiego jak "Trójkowa muzyka" i nikt słowem nie przeszkadza przez 4 czy 5 godzin...
ale nawet mi się tego nie chce sprawdzać...
Tak yacy - w marcu i kwietniu były nocne dziury (zazwyczaj w godzinach 2.00-5.00 lub nawet do 6.00), kiedy leciuała tylko muzyka (całkiem znośna) i wstawki o wirusie. Wiem. Słuchałem wręcz samobójczo! :shock:
Awatar użytkownika
djjack
Kontakt:

Bangles

Post autor: djjack »

Bangles - "Walk Like an Egyptian" - czy to kiedykolwiek wcześniej było grane w Trójce?...
mikrobi

2. Dokładnie zaczęła się od zwycięstwa w talent show tvn
3. Prawda
4. Pewnie tak. Z tym, że pamiętam jak na składankach Pomaton EMI (lata 1998-2000) jako jeden z przebojów 1985 r. znalazła się The power of love Jennifer Rush (w zasadzie to był przebój 1984 r., na LP3 odkurzony za sprawą coveru) a przy składance na 25 - lecie p. Marek napisał coś w stylu - pierwszym numerem 1 w 1986 r nie było niestety Brothers in Arms tylko Power of love, trudno, historii nie zmienimy". Czyli ten snobizm się tylko nasilał.
Gdyby w latach 80 było takie podejście jak 20-30 lat później na 1 miescu nie byłoby ani Careless Whisper, ani The Never Ending Story, ani wiele innych popowych zachodnich hitów. A to też historia listy i dla wielu naturalne z nią skojarzenia.
5. No, tylko, że tu jest dyżurny argument - radio publiczne jest dla wszystkich a nie dla wybranych. Choć w sumie na razie Trójka jest dla nikogo.
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Re: Bangles

Post autor: bobby-x »

djjack pisze: czw maja 21, 2020 5:37 pm Bangles - "Walk Like an Egyptian" - czy to kiedykolwiek wcześniej było grane w Trójce?...
Idziemy w komercję, i dobrze tylko za szybko. Wydaje mi się, że nie ma redaktora który by cos mówił do mikrofonu, poza nagranym reportażem. No cóż i tak też można "ratować" radio.
Zablokowany