Notowanie 1998 - 15.05.2020 - Marek Niedźwiecki

Tylko jedna tematyka — cotygodniowe wydania LP3 w opinii forowiczów, pisane zwykle na gorąco podczas bieżących emisji radiowych.

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

Awatar użytkownika
jotem3

Re: Notowanie 1998 - 15.05.2020 - Marek Niedźwiecki

Post autor: jotem3 »

Poseł Tomasz s Zimoch:
https://wiadomosci.dziennik.pl/polityka ... lacja.html

Marek Niedźwiecki ani nikt z jego współpracowników nie dokonał żadnej manipulacji; w Liście Przebojów radiowej Trójki na utwór Kazika głosowało 1100 osób, drugie miejsce zajął utwór Rolling Stonesów, który miał 400 głosów mniej - podał poseł KO Tomasz Zimoch.
Tomasz Zimoch - wieloletni dziennikarz Polskiego Radia, a od 2019 r. poseł KO - podczas konferencji prasowej w Sejmie poinformował, że rozmawiał w poniedziałek z Markiem Niedźwieckim, który do tej pory prowadził "Listę Przebojów" radiowej Trójki, i który - jak zaznaczył poseł - nie będzie udzielał wywiadów po sprawie zdjęcia informacji o zwycięstwie piosenki Kazika "Twój ból jest lepszy niż mój" w ostatnim notowaniu.
To jest jedna z najuczciwszych osób, jaką spotkałem w życiu. Przez kilka lat w rozgłośni łódzkiej pracowałem z Markiem Niedźwieckim, zarzut, że dokonał jakiejkolwiek manipulacji przy ostatnim notowaniu "Listy Przebojów" jest zarzutem chybionym. Posłowie PiS-u, pani prezes Polskiego Radia, dyrektorze Kowalczewski - opanujcie się w tych oskarżeniach - mówił Zimoch, odnosząc się do ostatniego notowania "Listy Przebojów" radiowej Trójki.

W ostatnim notowaniu na utwór Kazika głosowało 1100 osób, drugi na liście utwór Rolling Stones miał 400 głosów mniej. Marek Niedźwiecki nie dokonał żadnej manipulacji, nie dokonał tego też żaden z jego współpracowników - jedna dziennikarka i dwóch dziennikarzy, którzy przy tej liście pracowali. Marek Niedźwiecki nigdy, jak powiedział, i być może będzie to przedmiotem procesu i pozwu złożonego zwłaszcza przeciwko TVP Info, nigdy od żadnego wykonawcy nie przyjął nawet złotówki, co w ohydny sposób sugerują dziennikarze tej stacji - powiedział Zimoch.
Podał też, że od pół roku głosowanie w "Liście Przebojów" w Programie Trzecim zamykane jest w piątek o godzinie 12. O tej porze w miniony piątek też tak się stało. Przygotowywano później, oczywiście, poszczególne utwory do wieczornej emisji. Od pół roku zdarza się, że po zamknięciu przez serwis informatyczny głosowania dodatkowo jeszcze zdarza się głosowanie fanów np. jakiejś grupy. Przez pół roku zgodnie z zasadami to zostawało usuwane - relacjonował, pytając przy tym, czy dyrektor radiowej Trójki Tomasz Kowalczewski też wcześniej badał piosenki, które w konkursie zdobywały pierwsze miejsca.
Dodał, że Kowalczewski do dzisiaj nie odpowiedział Niedźwieckiemu na jego rezygnację z pracy w radiowej Trójce.

I co ciekawe - dyrektor Kowalczewski po wysłaniu esemesa tuż po zakończeniu Trójki "zróbcie coś z tym Kazikiem" zaczął następnie wpływać na Marka Niedźwieckiego, na Halinkę Wachowiak, na Mariusza Owczarka i na Bartosza Gila, by podpisali pismo, że dokonano jakiejś manipulacji i nieuczciwości. Wszyscy odmówili. Panie dyrektorze - to są hańbiące dla pana fakty - powiedział Zimoch.

Poinformował też, że nie jest prawdą, że Niedźwiecki został zatrudniony w Trójce w 1982 r. Marek Niedźwiecki w Polskim Radiu pracuje od 1 maja 1978 roku. W ówczesnym Radiokomitecie pracował w rozgłośni Polskiego Radia, współpracował z programem centralnym, a na prośbę Andrzeja Turskiego w 1982 roku został rzeczywiście przeniesiony i sam przeniósł się do Warszawy - wyjaśnił poseł KO.

Podczas konferencji posłowi Zimochowi towarzyszył poseł KO Arkadiusz Myrcha; obaj politycy apelowali też, by media publiczne były wolne od wpływów politycznych. Dziennikarze dadzą sobie radę; najlepiej jak spośród siebie będą wybierali i osoby, które kierują całą spółką, a także dyrektorów poszczególnych anten - zaznaczył Zimoch.

Podczas piątkowego notowania Listy Przebojów programu Trzeciego ogłoszono, że pierwsze miejsce uzyskała piosenka Kazika "Twój ból jest lepszy niż mój". Kierownictwo programu zablokowało stronę, gdzie publikowane są wyniki. Głosowanie zostało unieważnione. W oświadczeniu dyrektor programu Tomasz Kowalczewski podał, że podczas głosowania został złamany regulamin i do głosowania wprowadzono piosenkę spoza listy. Taką opinię przedstawiła też prezes Polskiego Radia Agnieszka Kamińska, oświadczając, że unieważnienie piątkowej Listy Przebojów Trójki nie ma nic wspólnego z cenzurą.

W niedzielę Kowalczewski przekazał, że w radiu prowadzone są intensywne prace nad wyjaśnieniem nieprawidłowego głosowania. Według niego, z ustaleń informatyków wynika iż to prowadzący tego dnia audycję zdecydował o przestawieniu piosenki "Twój ból jest większy niż mój" na miejsce pierwsze, a piosenka wybrana przez słuchaczy z największą liczbą głosów spadła na miejsce szóste.
Obecni i byli dziennikarze i pracownicy radiowej Trójki w niedzielę po południu zebrali się na proteście przy siedzibie swojej stacji udzielając wsparcia m.in. prowadzącemu listę Markowi Niedźwieckiemu, który poinformował, że odchodzi z Trójki w związku z posądzeniem o nieuczciwość przy przygotowywaniu audycji, którą prowadzi od ponad 35 lat. Protest opublikowali również w mediach społecznościowych.

O tym, że żegna się z PR3 poinformował w niedzielę również dziennikarz Hirek Wrona we wpisie na Twitterze. Odejście zapowiedział też na antenie Marcin Kydryński, podobnie uczynili Agnieszka Szydłowska i Wojciech Mazolewski. Zakończenie współpracy z Trójką zapowiedzieli również artyści, m.in. Tomasz Organek, Muniek Staszczyk, Daria Zawiałow. Z kolei Dawid Podsiadło nie chce, aby Trójka grała jego utwory, podobnie jak wytwórnia Mystic, która wydaje w Polsce m.in. Deep Purple i Nicka Cave'a.

Piosenka Kazika "Twój ból jest lepszy niż mój", którą można obejrzeć na kanale na YouTube, nawiązuje do wizyty 10 kwietnia br. prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego na Cmentarzu Powązkowskim w Warszawie, pomimo zamknięcia nekropolii dla odwiedzających groby z powodu epidemii koronawirusa.
PeterCub
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1983

Post autor: PeterCub »

jotem3 pisze: pn maja 18, 2020 3:38 pm Michał Nogas na gazeta.pl
Poproszę o odnośnik źródłowy.
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Post autor: bobby-x »

Jakoś tak równo 1100 i jeszcze równiej 700, nie wierzę Pan Zimoch.....hmmm.
pbd2
Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982

Post autor: pbd2 »

bobby-x pisze: pn maja 18, 2020 4:20 pm Posłuchałem trochę bloku 10-15, Kasia Borowiecka zamiast Marka
A nie Agnieszka Furtak?
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Pewnie zaokrąglił, bez przesady Bobby, raczej z głowy mówił.
prz_rulez
Listy Przebojów Trójki słucham od: *1999 - †2020
Kontakt:

Post autor: prz_rulez »

A co tam mowil Strzyczkowski?
Awatar użytkownika
FOXD

Post autor: FOXD »

bobby-x pisze: pn maja 18, 2020 4:20 pm Żałuję, że w Trójce takich utworów nie gra się, może w tym nowym radio, a kiedy ono startuje?
Nie bardzo wierzę w to że to nowe radio się utrzyma , chyba że stała płatna subskrypcja ale kto to będzie płacił co miesiąc?
Tutaj: https://fm.tuba.pl/wykonawca/Nowy+%C5%9Awiat jest odnośnik ale radio jeszcze nie działa/nadaje, bo jest jakiś spór o nazwę. Finansowanie ma być przede wszystkim przez Fundację " Ratujmy Trójkę", jak tez z innych zbiórek. Nizej można poczytać jak to ma wyglądać:
https://www.onet.pl/kultura/onetkultura ... 8,681c1dfa
DeadParrot
Listy Przebojów Trójki słucham od: 388

Post autor: DeadParrot »

bobby-x pisze: pn maja 18, 2020 4:26 pm Jakoś tak równo 1100 i jeszcze równiej 700, nie wierzę Pan Zimoch.....hmmm.
Nie spodziewałem się, że utwory mają po kilkaset tysięcy głosów, ale naprawdę pierwsze miejsce może mieć zaledwie tysiąc głosów? A drugie kilkaset? Przecież to niemożliwe w takim razie, żeby przez kilkaset notowań z rzędu nie zdarzyło się, że dwa albo więcej utworów dostałoby tyle samo głosów. Że nie ma podwójnych miejsc jak kiedyś bywało często. Czy nawet potrójnych.
słoik

Post autor: słoik »

Dawno nie słuchałem popołudniowej ZD3. Jestem dumny, że mogę się nazywać TrÓjkowiczem, słuchacze urządzają podzwonne.
PeterCub
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1983

Post autor: PeterCub »

bobby-x pisze: pn maja 18, 2020 4:20 pm Żałuję, że w Trójce takich utworów nie gra się, może w tym nowym radio, a kiedy ono startuje?
Nie bardzo wierzę w to że to nowe radio się utrzyma , chyba że stała płatna subskrypcja ale kto to będzie płacił co miesiąc?
W czerwcu i na chwilę obecną sporo przekroczyli wymagany prób rentowności. Więcej na https://patronite.pl/radionowyswiat/goals Kolejne miesiące wykażą, czy miesięczne wpłaty darczyńców pokryją całość wymaganych celów.
Awatar użytkownika
bobby-x

DeadParrot pisze: pn maja 18, 2020 4:39 pm
Nie spodziewałem się, że utwory mają po kilkaset tysięcy głosów, ale naprawdę pierwsze miejsce może mieć zaledwie tysiąc głosów? A drugie kilkaset? Przecież to niemożliwe w takim razie, żeby przez kilkaset notowań z rzędu nie zdarzyło się, że dwa albo więcej utworów dostałoby tyle samo głosów. Że nie ma podwójnych miejsc jak kiedyś bywało często. Czy nawet potrójnych.
DeadParrot, coś źle zrozumiałeś. Odtworzenia utworów o których pisałem mają po kilkaset tysięcy odtworzeń na Y tube , Kazik dopiero 5 milinów. Tyle samo głosów, na liście, pewnie że niemożliwe ale była zasada która dawała +1 przy tej samej ilości.
Awatar użytkownika
bobby-x

Słucham Zapraszamy..... :mrgreen: słuchacze dziękują i żegnają się z tą stacją.
pbd2

prz_rulez pisze: pn maja 18, 2020 4:36 pm A co tam mowil Strzyczkowski?
Słuchacze mówią. Co chcą :-D Strzyczkowski nic nie mówi. Strzyczkowski tylko wzdycha :-D Może na koniec odpali bombę i też powie, że odchodzi???
PS. Pan Kuba wziął udział w proteście na zewnątrz?
Awatar użytkownika
FOXD

Post autor: FOXD »

słoik

Post autor: słoik »

Dyrektor Kowalczewski, skądinąd przecież nie spadochroniarz, powinien przypomnieć sobie, co zrobił Janusz Kłosiński, gdy widzowie wyklaskali go w stanie wojennym. Słuchacze właśnie wyklaskują Kowalczewskiego.
DeadParrot
Listy Przebojów Trójki słucham od: 388

Post autor: DeadParrot »

bobby-x pisze: pn maja 18, 2020 4:56 pm
DeadParrot pisze: pn maja 18, 2020 4:39 pm
DeadParrot, coś źle zrozumiałeś. Odtworzenia utworów o których pisałem mają po kilkaset tysięcy odtworzeń na Y tube , Kazik dopiero 5 milinów. Tyle samo głosów, na liście, pewnie że niemożliwe ale była zasada która dawała +1 przy tej samej ilości.
Dobrze zrozumiałem. Nawiązuję do przytoczonej wypowiedzi z konferencji Zimocha, że Kazik miał 1100 głosów, a Stonesi 700. I to mnie zaskoczyło. Wydawało mi się, że utwory, które wygrywają najważniejszą listę w Polsce od prawie 40 lat mają co najmniej po kilkanaście, może nawet kilkadziesiąt tysięcy głosów. Jestem zdziwiony, że to zaledwie tysiąc głosów.
LLucky
Listy Przebojów Trójki słucham od: ?

Post autor: LLucky »

bobby-x pisze: pn maja 18, 2020 4:20 pmPosłuchałem trochę bloku 10-15, Kasia Borowiecka zamiast Marka
Nie Katarzyna, tylko Agnieszka i nie Borowiecka, tylko Furtak. A dokładniej rzecz ujmując Agnieszka Furtak-Bilnik (drugie nazwisko ma, odkąd przyjęła oświadczyny w czasie Listy Przebojów nadawanej z Teatru Syrena). A poza tym wszystko się zgadza. ;)
bobby-x pisze: pn maja 18, 2020 4:20 pmale kto to będzie płacił co miesiąc?
Ja będę. Nie, wróć... Już zapłaciłem. :)
Awatar użytkownika
Martyr

Post autor: Martyr »

Kraków jeszcze nigdy tak jak dziś nie miał w sobie takiej siły i... Myslovitz i Grechuta

ładnie gra Kuba Strzyczkowski i dobrze brzmi dzisiaj ten tekst
ale Rojek nie chciał by Trójka grała jego utwory..
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

no i tyle właśnie znaczy fejsbukowy zakaz grania utworów przez ich autorów...

czy Kuba gra tak zawsze? bo my dziś słuchamy zd3 chyba po raz pierwszy w czasie #zostańwdomu.
Enya - May It Be.
mikrobi

Post autor: mikrobi »

No, ale Myślovitz to nie Rojek. Albo raczej nie tylko Rojek.
Poza tym choć oficjalnie autorstwo tekstów i muzyki było całego zespołu, faktycznie teksty pisało 3 członków, w tym Rojek (także chyba Powaga i Myszor), ale Kraków to podobno nie jego tekst.
Utwór z jednej strony się kojarzy JPII (bo Kraków) a z drugiej opowiada o bólu po stracie bliskiej osoby, wiec w sumie pasuje do tej sytuacji.
Awatar użytkownika
bobby-x

LLucky pisze: pn maja 18, 2020 5:13 pm
bobby-x pisze: pn maja 18, 2020 4:20 pmPosłuchałem trochę bloku 10-15, Kasia Borowiecka zamiast Marka
Nie Katarzyna, tylko Agnieszka i nie Borowiecka, tylko Furtak. A dokładniej rzecz ujmując Agnieszka Furtak-Bilnik (drugie nazwisko ma, odkąd przyjęła oświadczyny w czasie Listy Przebojów nadawanej z Teatru Syrena). A poza tym wszystko się zgadza. ;)
bobby-x pisze: pn maja 18, 2020 4:20 pmale kto to będzie płacił co miesiąc?
Ja będę. Nie, wróć... Już zapłaciłem. :)
Jakiś bardzo podobny głos, nie sprawdziłem :oops:

To super, że będziesz bo ja nie, przynajmniej do wiosny 2021. Takie życie.
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

mikrobi pisze: pn maja 18, 2020 5:18 pm No, ale Myślovitz to nie Rojek. Albo raczej nie tylko Rojek.
Myslo też sobie nie życzyli gania ich utworów.
obywatelmd
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2010 roku

Post autor: obywatelmd »

Myslovitz nie wyraził wprost że ich muzyka ma być nie emitowana. Sam tekst też niekoniecznie jest Rojka, aczkolwiek pewności nie mam. Więc nic nie jest niezgodnie z wolą autorów
pbd2

A teraz Enya z "Władcy pierścieni"... Tylko jak uwolnić Listę z rąk orków, skoro nieopatrznie zwróciła na siebie uwagę Oka Saurona???
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

obywatelmd pisze: pn maja 18, 2020 5:19 pm Myslovitz nie wyraził wprost że ich muzyka ma być nie emitowana. Sam tekst też niekoniecznie jest Rojka, aczkolwiek pewności nie mam. Więc nic nie jest niezgodnie z wolą autorów
faktycznie. byłem pewien, że to napisali.
"Nie mamy wątpliwości, że anulowanie ostatniego wydania Listy Przebojów Trójki jest momentem, w którym musimy podjąć zdecydowane działania dotyczące mediów publicznych" ten fragment mnie zmylił, jednak po nim nic właściwie nie ma o tych działaniach...
Zablokowany