Notowanie 1998 - 15.05.2020 - Marek Niedźwiecki

Tylko jedna tematyka — cotygodniowe wydania LP3 w opinii forowiczów, pisane zwykle na gorąco podczas bieżących emisji radiowych.

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

Lukaszenka
Listy Przebojów Trójki słucham od: 259

Re: Notowanie 1998 - 15.05.2020 - Marek Niedźwiecki

Post autor: Lukaszenka »

Ktoś z piszących tu ma w ogóle zamiar głosować? Trzeba uznać że lista znana w tej formie się skończyła i tyle, poczekać aż odżyje sobie w innym medium jako mniej lub bardziej oficjalna kontynuacja. Tu już nie ma czego ratować, to jedna wielka farsa. Ktoś to sobie w ogóle wyobraża w piątek prowadzone przez jakąś miernotę?
mikrobi

Post autor: mikrobi »

Kontynuacja w innym medium jest niemożliwa.
A mnie wciąż zastanawia czy możliwe jest prowadzenie tego (w tym momencie zamkniętego) archiwum w oderwaniu od oficjalnej LP3? Bo to może być jedyne miejsce w internecie, gdzie to słynne notowanie będzie się znajdować.
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

T.Love/Muniek
W wyrazie solidarności z moim przyjacielem Kazikiem, Markiem Niedźwieckim i innymi pracownikami Trójki protestuję przeciwko praktykom przypominającym mi najgorsze czasy komunizmu, które doskonale pamiętam jako artysta i obywatel tego kraju. Dlatego też proszę o nieprezentowanie moich utworów na antenie Polskiego Radia do odwołania.

Muniek Staszczyk 17.05.2020 r.
krzychu78

Post autor: krzychu78 »

zresztą jaka lista jak nie będą mieli czego grać
słoik

Post autor: słoik »

Kusi mnie, by wypowiedzi kilku forowiczów sprowadzić do jednego mianownika: "A u Was Murzynów biją!".
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

Nie głosuję na najbliższe notowanie (jeżeli w ogóle się odbędzie).
Awatar użytkownika
Neo01
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997

Post autor: Neo01 »

Na razie jest jakiś problem z oddaniem głosu, ale jak tylko to będzie możliwe zamierzam oddać jedyny głos na "Kłamiesz" R. Przemyk (chyba nie muszę pisać, dlaczego) i namawiałbym innych do takiej akcji...
Awatar użytkownika
8azyliszek
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2002

Post autor: 8azyliszek »

W sumie pomysł, by zagłosować na "Kłamiesz" w następnym notowaniu, nie jest taki zły. Ale ta piosenka z 48 chyba się na pierwsze nie przebije jak Kazik.

Oświadczam, że nie ma żadnego Kazika. Kazika wymyśliście wy, dziennikarze Trójki.

Obrazek
Awatar użytkownika
djjack
Kontakt:

Piotr Metz

Post autor: djjack »

kajman

Post autor: kajman »

8azyliszek pisze: ndz maja 17, 2020 2:55 pmTym bardziej, że abonamentu RTV dalej oficjalnie nie zniesiono.
Nie tylko oficjalnie. Mi odcięto w marcu i kwietniu 1600 zł z pensji.
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

18.56: znowu 'werble' Maanamu. Na koniec "Trzeciej strony medalu". Pięknie!
kajman

słoik pisze: ndz maja 17, 2020 3:13 pm Marcin Kydryński: "Przyszedłem się pożegnać".
Mistrzostwo świata i piękne dokopanie szefostwo. Tylko jak zwykle wszyscy na górze to oleją.
Lukaszenka
Listy Przebojów Trójki słucham od: 259

Post autor: Lukaszenka »

mikrobi pisze: ndz maja 17, 2020 6:38 pm Kontynuacja w innym medium jest niemożliwa.
A mnie wciąż zastanawia czy możliwe jest prowadzenie tego (w tym momencie zamkniętego) archiwum w oderwaniu od oficjalnej LP3? Bo to może być jedyne miejsce w internecie, gdzie to słynne notowanie będzie się znajdować.
Wystarczy to roboczo nazwać markowa lista przebojów czy jakkolwiek, zacząć od zestawu do głosowania jak na 1998 listę, numeracja to sprawa drugorzędna. I tak każdy kumaty będzie kumał o co chodzi.
mikrobi

Czyli sprowadzając rzecz do konkretu
-usunięto konkretną piosenkę z zestawu i z historii listy
-anulowano wyemitowane notowanie (rzecz bez precedensu a w tym wypadku zasłona dymna)
-dorobiono gębę Markowi Niedźwieckiemu, nie dlatego, że są na niego (wątpliwe, tu się zresztą publicznie biję w pierś, bo swego czasu analizowałem tę kwestię) papiery z bezpieki, ale dlatego, że to on miał pecha prowadzić feralne notowanie. Gdyby prowadził Baron trafiłoby na niego i pewnie wtedy napisano by, że współpracował z późniejszym kryminalistą, alkoholikiem i degeneratem Kamilem D. (bo faktycznie w latach 2004-2005 pomagał w realizacji programu Debata w TVP1) i to może nawet od niego nauczył się fałszowania
-zburzono niepozbawioną wad, ale mimo wszystko konkretną stację nie mając żadnej spójnej alternatywnej wizji
-i ogólnie jest fajnie.
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Post autor: bobby-x »

W Polsacie o 18:50 trzecia informacja, natomiast w TVN o 19:00 wiadomość dnia, całe 5 minut o liście! Aj skończyło mi sie miejsce na telefonie.
Ostatnio zmieniony ndz maja 17, 2020 7:05 pm przez bobby-x, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
FOXD

Post autor: FOXD »

JaceK pisze: ndz maja 17, 2020 6:57 pm 18.56: znowu 'werble' Maanamu. Na koniec "Trzeciej strony medalu". Pięknie!
Tia, order w przyszłości za "odwagę" :mrgreen:
Na poważnie uważacie, że dla zwykłego słuchacza, który nie zna czasów komuny, czy też słabo kojarzy zawiłości, przekaz tymi werblami jest czytelny ?? :shock: Prędzej bym przyklasnął jakby choć jedna czy druga osoba w Trojce odważyła się skończyć jakimś fragmentem z kawałka Kazika ;)
Awatar użytkownika
8azyliszek

Dawać Generała Ferreirę. :) Albo "Po co wam Wolność" :)
kajman

FOXD pisze: ndz maja 17, 2020 4:24 pmTaki protest nic nie kosztuje.
Nie byłbym taki pewien. Mogą wyciągnąć konsekwencje przynajmniej do mniej znanej lub/i bardziej niewygodnej części.
krzychu78

Post autor: krzychu78 »

Awatar użytkownika
8azyliszek

Szanowni Słuchacze,

prowadzimy intensywne prace nad wyjaśnieniem nieprawidłowego głosowania w notowaniu 1998 Listy Przebojów. Wiemy już na pewno, że dokonano ręcznej manipulacji polegającej na zmianie kolejności piosenek, na które głosowali słuchacze Trójki. Nasi radiowi informatycy przeanalizowali logowania osoby odpowiedzialnej za kolejność piosenek w elektronicznej wersji listy. Według głosów słuchaczy Kazik powinien być na miejscu czwartym.

Następnie zespół Listy Przebojów Trójki poblokował głosy słuchaczy oddane na innych wykonawców, które zostały uznane przez nich za nieuczciwe lub manipulacyjne. Wpłynęło to na pozycję utworów z wyższego miejsca, które znalazły się niżej "torując" drogę na wyższą pozycję piosence Kazika. Po tym zabiegu piosenka artysty znalazła się na drugim miejscu.

Z naszych ustaleń wynika, że to prowadzący tego dnia audycję zdecydował o przestawieniu piosenki "Twój ból jest większy niż mój" na miejsce pierwsze, a piosenka wybrana przez słuchaczy z największą liczbą głosów spadła na miejsce szóste. Przez te zabiegi ucierpieli inni wykonawcy i nie była to niestety pierwsza taka ingerencja w wolę słuchaczy.

Jest nam przykro , że doszło do takiej sytuacji i dlatego przepraszamy słuchaczy Listy Przebojów Trójki, że unieważniliśmy ostatnie notowanie LP3. Było to jedyna możliwa decyzja, która pomoże w utrzymaniu zaufania do tego programu i zasad oddawania głosów. Piosenki Kazika Staszewskiego od zawsze, nawet te najbardziej polityczne były grane na naszej antenie i nie ma powodów, aby się to miało zmienić.

Tomasz Kowalczewski
Dyrektor-Redaktor Naczelny
Programu 3 Polskiego Radia

To oświadczenie można podsumować tylko w jeden sposób - stek kłamstw. Z oburzenia na tą bezczelność aż mnie zatkało. Zobaczymy co dalej będzie z piosenkami do głosowania.
mikrobi

A dla równowagi opinie drugiej strony:
Paweł Kukiz:
"W 2014 roku nagrałem płytę "Zakazane Piosenki", na której znalazła się m.in. piosenka "Samokrytyka dla Michnika".
Ówczesna szefowa Trójki, Pani Jethon zakazała wówczas grać w radio KTÓREJKOLWIEK z moich piosenek. Ciesz się więc, Kazik, że Tobie zdjęli tylko jedną :-)"

Nieprawda - piosenka na liście (a więc i w trójce) była - doszła do 20 miejsca a niebawem Kukiz zajął się polityką. Podobnie jak dwa lata wcześniej Old punk (choć tu potrzebna była rzeczywiście ostra awantura wywołana przez Kukiza w różnych mediach), która doszła do 3 miejsca.

Nieznany z nazwiska były dziennikarz Polsatu:
"Od początku istnienia Listy Trójki słuchacze mogą głosować wyłącznie na utwory, które są w tak zwanych propozycjach do listy przebojów. Te propozycje są układane przez Niedzwiedzkiego, do którego kilka lat temu dołączył Baron. Słuchacze nie mieli nigdy możliwości wpływać na ich kształt. Są to wyłącznie decyzje prowadzących, którzy przy ich układaniu kierowali się swoimi, nietransparentnymi kryteriami i motywami (…) Oznacza to prawdopodobnie, że podjął decyzję o odejściu z Trójki i chce to zrobić w nimbie męczeństwa. Bo przecież wiadomo, że taka zagrywka nie zdarzyłaby się z piosenką Zenka i chodziło tylko i wyłącznie o zadymę antykaczyńską. Podobnie zachowywał się na antenie Mann przed odejściem z tej stacji"

Znowu nieprawda - od początku można było głosować na dowolną piosenkę graną w Trójce (kiedy p. Marka zastępował słabo związany ze stacją Rogowiecki uwzględniał głosy na tych nie granych w Trójce wokalistów tak np. w zestawieniu znalazły się Numero Uno (który zresztą doszedł dość wysoko) w 1984, Baltimora w 1985 czy Samantha Fox w 1986. Oczywiście nie dlatego, że ich lubił (bo zdecydowanie preferował muzykę ostrzejszą niż M.N.) tylko dlatego, że nie znał tych założeń. Potem rzeczywiście pojawił się zestaw, ale układała go cała redakcja muzyczna. Reszta to nieuprawnione spekulacje.
Ryszard Makowski:
"Usuwanie piosenek z listy "3" ma długą tradycję. Jako http://OT.TO zrobiliśmy projekt 7777, by zmylić dziennikarzy muzycznych. Marek Niedźwiecki się nie połapał. "Jak ja kocham Cię" doszło do 7. na liście "3". Jak się zorientował to piosenkę zdjęto, bo nas nie trawił."
Znowu nieprawda - piosenka doszła do 13 miejsca a spadła w sposób raczej naturalny. Faktycznie - kabaret OT.TO nie miał piosenki na LP3 pomimo, że dorobił się sporo autentycznych przebojów, w dodatku był grany w trókowych audycjach kabaretowych. Ale prawdą jest, że pierwszym utworem satyrycznym, jaki znalazł się na LP3 było Ja wiedziałem że tak będzie Halamy, a nawet Andrus na pierwsze nagranie (w dodatku cover) czekał do 2009 r., mimo, że z Trójką współpracował już długo. Czy M.N. nie trawił rzeczonego kabaretu to nie wiem, wiem, że w pierwszej książce o LP3 ma z nimi zdjęcie i nie widać by strony darzyły się antypatią.
I dalej:
Dwa lata temu moja piosenka "Cudowny Dzień" znalazła się w propozycjach do LP3. I na TT jakiś lewak zwrócił na to uwagę prowadzącym listę. Że jak to, @RychoM na naszej liście. I błąd naprawiono, piosenka ani razu nie została zagrana w "3", choć propozycje rutynowo są na antenie.

No właśnie to nie jest prawda, nie są grane na antenie, bo każda może być odtworzona w internecie. O tym, że w 1999 r. Makowski solo miał na liście piosenkę Zwariowałem rock'n'roll już zapomniał.

Pytanie - wybiórcza pamięć czy złośliwość?
Awatar użytkownika
FOXD

Post autor: FOXD »

krzychu78 pisze: ndz maja 17, 2020 7:11 pm nowe oświadczenie : https://www.polskieradio24.pl/9/29/Arty ... fiR8cC8Tl0
Czyżby to była "instrukcja" do liczenia głosów w najbliższych wyborach ? ;)
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Post autor: bobby-x »

Stek kłamst :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
gżegoż

Post autor: gżegoż »

Nie wiem, czy już ktoś pisał, że za chwilę gośćmi "Faktów po faktach" będą min. Wojciech Mann i Tomasz Organek.
kacper94
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2014

Post autor: kacper94 »

Czyli według tego oświadczenia, które dodał 8azyli to co: Kazik miał być na czwartym, ktoś zablokował, usunął, zrobił coś z głosami piosenek na wyższych pozycjach i Kazik awansował na drugie miejsce? A potem, rzekomo prowadzący zamienił piosenki z drugiego i pierwszego miejsca, a piosenka z najwyższą liczbą głosów znalazła się na 6. miejscu? Paranoja...
Zablokowany