Notowanie 1998 - 15.05.2020 - Marek Niedźwiecki

Tylko jedna tematyka — cotygodniowe wydania LP3 w opinii forowiczów, pisane zwykle na gorąco podczas bieżących emisji radiowych.

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Re: Notowanie 1998 - 15.05.2020 - Marek Niedźwiecki

Post autor: bobby-x »

mikrobi pisze: ndz maja 17, 2020 12:42 pm Tylko, że ta lista miała co najmniej przerwę w stanie wojennym. A i później chyba też.
LP3 jest (no w sumie jest, bo do piątku nie wiadomo co będzie) najdłużej nieprzerwanie emitowaną listą a M.N. prawdopodobnie jest najdłużej prowadzącym w Polsce jedno zestawienie, nawet jeśli liczymy tylko lata 1982-2007.
RH miała dwie przerwy , w stanie wojennym oraz w 1991 czy 1992 kiedy nie było koncesji na nadawanie programu. W trójce przerw było około 50 (list bez emisji) , więc wszystko to kwestia interpretacji. Można też policzyć tygodniowo, ile czasu minęło od początku do końca, jednej i drugiej. Wcale nie ujmuję Markowi, bo 25 z jedną audycją to sporo , w RH redaktorzy zmieniali się często. Ale jednak notowanie nr 2002 pod nazwą chyba "notowani" miało fizycznie miejsce na antenie.

Kochani, to przecież tylko zabawa, te listy przebojów i topy.
Ostatnio zmieniony ndz maja 17, 2020 2:10 pm przez bobby-x, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
adameria
Listy Przebojów Trójki słucham od: 36/37/38, 1.R.-B.F.
Kontakt:

Post autor: adameria »

Mystic Production zawiesza współpracę z Trójką. Tej lawiny, moim zdaniem, już się nie da zatrzymać...
Awatar użytkownika
bobby-x

adameria pisze: ndz maja 17, 2020 1:56 pm Mystic Production zawiesza współpracę z Trójką. Tej lawiny, moim zdaniem, już się nie da zatrzymać...
Tak, tylko Marek raczej nie wróci.
Awatar użytkownika
kotulak
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1999

Post autor: kotulak »

Nowy muzyczny stan wojenny :(
mikrobi

Post autor: mikrobi »

Trochę niepokoją te "ewentualne kroki prawne" bo mogą oznaczać zwolnienia dyscyplinarne i zawiadomienia o przestępstwie. Choć mam wrażenie, że skończy się na stwierdzeniu błędu technicznego i p. prezes uzna sytuację za wyjaśnioną. A że kilka osób odeszło - no cóż, nie ma przymusu pracy w Polskim Radiu.
Awatar użytkownika
Dx2
Kontakt:

Post autor: Dx2 »

adameria pisze: ndz maja 17, 2020 1:56 pm Mystic Production zawiesza współpracę z Trójką. Tej lawiny, moim zdaniem, już się nie da zatrzymać...
W swoim katalogu ma też Pet Shop Boys (z x2 Records/Kobalt)
słoik

Post autor: słoik »

Tomekk pisze: ndz maja 17, 2020 1:36 pm Myślisz, że w latach 80. nie było nacisków, aby grać lub nie grać jakiegoś utworu czy wykonawcy?
Proszę, nie wkładaj mi w usta nie moich słów i nie odwracaj kota ogonem. "Droga pani z TV" na pewno nie wyleciała po jednym notowaniu z Listy w sposób uczciwy. Ale ja pisałem o unieważnieniu wyników. To co teraz będzie? Reasumpcja głosowania? Potępienie warchołów i chuliganów? Niedźwiedzie na Madagaskar?
Awatar użytkownika
bobby-x

mateusz15 pisze: ndz maja 17, 2020 12:23 pm Wicepremir Jadwiga Emilewicz odniosła się do głośnej sprawy usunięcia piosenki Kazika Staszewskiego z listy przebojów radiowej Trójki. W liście do szefa Rady Mediów Narodowych Krzysztofa Czabańskiego domaga się przywrócenia utworu i wyjaśnienia sprawy.

--> https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/202 ... JQzFueD21Q
Robi się połłłłażna sprawa.
Awatar użytkownika
bobby-x

słoik pisze: ndz maja 17, 2020 1:29 pm
Tomekk pisze: ndz maja 17, 2020 12:23 pm Brawa dla Pani Emilewicz.
Na jakim Ty świecie żyjesz? Emilewicz została oddelegowana, jako przedstawicielka frakcji gołębi, do minimalizowania skutków sytuacji potencjalnie szkodliwej dla władzy. Właśnie po to, by pojawiły się wpisy o treści "Brawa dla Pani Emilewicz". A panią wicepremier należy poinformować, że za czasów poprzedniego reżimu nie anulowano wyników List z głosami na Maanam.
Nie czepiaj się słów. Pani Emilewicz nie musi się znać na zasadach Listy a ingerencja jest podobna, czy werblii czy zmiana no. 1 Chodzilo Jej generalnie o ingerencję. Chyba PISu doszedł do wniosku, że sprawa zaszła za daleko. A że Emilewicz jest kozłem systemu i musi to prostować... Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Dzisiaj obejrzę wiadomości wieczorne w TVN i Polsacie.
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

Krzysztof Grabowski
Tak więc... my też. Robię to z duszą na ramieniu i z wielkim żalem. Wychowałem się na tym radiu. Słuchałem go od 45 lat. Zawsze marzyłem o tym, żeby moje piosenki mogli usłyszeć jej słuchacze - moi naturalni odbiorcy. Marzyłem by choć raz, któraś z moich piosenek dotarła aż na szczyt Listy Przebojów Programu Trzeciego. Udało się, Żyję w kraju, utwór, który w latach poprzedniego panowania partii wiadomej przy Myśliwieckiej, dwukrotnie był na pierwszym miejscu. Wreszcie - Trójkowe Mateusze dla albumu Dodekafonia wręczane nam przez Wojciecha Manna... Wreszcie wiele koncertów w Osieckiej przy okazji premier naszych płyt... Wczoraj coś pękło na dobre. Przez pewien czas myślałem, że tylko jakiś nadgorliwiec pospieszył się z nieprzemyślaną decyzją... Ale kiedy przeczytałem w 100% kłamliwe oświadczenie obecnego szefa Trójki... popękałem na kawałki. Nie chcę by w takiej stacji były grane moje piosenki. Więc uprzejmie proszę nie grać ich w PR3 do odwołania. Do usłyszenia w normalnych czasach....
słoik

Post autor: słoik »

bobby-x pisze: ndz maja 17, 2020 2:09 pm Nie czepiaj się słów. Pani Emilewicz nie musi się znać na zasadach Listy
Politolog z Krakowa, rocznik 1974, nie znająca zasad Listy? Możliwe, ale mało prawdopodobne.
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

Katarzyna Nosowska
Czy Byliście kiedyś z wizytą, w miejscowości, która latem tętni życiem- po sezonie? Jest opustoszała, cicha, tylko wiatr bawi się rozdmuchując kupki rudych liści, tańczy z foliową torebką na ścieżce prowadzącej do zabitej deskami lodziarni.. To miejsce, w którym każdy zakątek przetrzymuje wspomnienia z lata- burą jesienią -tylko zasmuca.. Radiowa Trójka jest dla mnie teraz jak ten kurort po sezonie.. Niech nasze piosenki zabrzmią w niej, dopiero gdy znów przyjdzie lato.
Awatar użytkownika
mateusz15
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003 roku

Post autor: mateusz15 »

Na Tvn24 od 20 minut temat nr 1. Łączyli sie spod Trojki, cytowali artystów, byla Anna Gacek i teraz prawnik o cenzurze.
Awatar użytkownika
FOXD

Post autor: FOXD »

bobby-x pisze: ndz maja 17, 2020 1:57 pm
Tak, tylko Marek raczej nie wróci.
Od dłuższego czasu było wiadomym, że nosił się z zamiarem odejścia, więc to żadne odkrycie. Moim zdaniem dobrze, że w końcu dojrzał do tej decyzji. Sprawą drugorzędna moim zdaniem był obecny incydent, choć znaczący.
Awatar użytkownika
mateusz15
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003 roku

Post autor: mateusz15 »

Daria wczoraj napisala "brak słów #cenzura" a dziś szerzej:

"Jednym z największych zaszczytów jakie mnie spotkały było poprowadzenie Markomanii w zastępstwie za Pana Marka. To co mi się teraz ciśnie na język lepiej pozostawię dla siebie, bo po co tak brzydko pisać.

Przez ostatnie tygodnie, to my byliśmy na 1 miejscu Listy Przebojów Trójki. Z dumą i radością oddaliśmy to miejsce Kazikowi - nie mogło być inaczej. To co wydarzyło się po piątkowym notowaniu, mogło spotkać rownież nas jak i każdego artystę.

Piszę to z bólem serca, bo Trójkę kocham szczerze od najmłodszych lat - buntuje się przeciwko ograniczeniom wolności słowa i wolności artystycznej. Niestety przez jakiś czas nie będę udzielała się na antenie radiowej Trójki. Nie godzę się na polityczną dewastację radia. Czekam aż Trójka wróci. Wszyscy na to czekamy!

Jestem ogromnie wdzięczna dyrektorowi artystycznemu Piotrowi Metzowi i wszystkim wspaniałym redaktorom za ich wieloletnią pracę na rzecz polskiej muzyki. Dziękuję również za wielkie wsparcie mojej twórczości przez ostatnie lata."
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

Doda
A co do cenzury w mediach, to zwracam się do moich szanownych, znajomych muzyków choć, może nawet bardziej menadżerów:
od lat jesteśmy cenzurowani za pomocą tak zwanych "badań" w stacjach komercyjnych.
wszyscy wiemy jak to wygląda i jaka to jest jebana ściema.
więc może w końcu szanowne rozgłośnie ustalą jawny cennik: ile za "piosenkę tygodnia", "miesiąca" itp. zamiast zamiatać "gifty" pod stołem a Wy (menadżerowie) nie będziecie musieli
zmagać się z hipokryzją, krzycząc teraz na lewo i prawo o cenzurze w Trójce...”
Czyli Dody w Trójce też raczej nie usłyszymy.
Wiem, że sprawa poważna ale musiałem ;-)
Awatar użytkownika
bobby-x

No dobra, to teraz konkretne pytanko do Was Słuchacze/Wyborcy. Kto nie zagłosuje na Dudę?

0 +1 = 1
pbd2
Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982

Post autor: pbd2 »

Pamiętajmy, że pp. Gacek i Stelmach są nie tylko dziennikarzami, ale też jednymi z nas - stałymi słuchaczami Listy od wielu lat. Oboje niejeden raz przypominali, że słuchali jej jeszcze zanim w ogóle zostali radiowcami - to tak w kwestii prawie płaczącej red. Gacek w TVN.
Ostatnio zmieniony ndz maja 17, 2020 2:33 pm przez pbd2, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bobby-x

Yacy pisze: ndz maja 17, 2020 2:22 pm Doda
Mogła nie używać brzydkich słów, ale jako Artystka muzyki , której nie koniecznie słucham, szacunek za zajęcie stanowiska.
Awatar użytkownika
FOXD

bobby-x pisze: ndz maja 17, 2020 2:25 pm No dobra, to teraz konkretne pytanko do Was Słuchacze/Wyborcy. Kto nie zagłosuje na Dudę?
0 +1 = 1
Ten osobnik od samego pojawienia się w domenie publicznej nie ma mojego wsparcia, poparcia etc. B. dobrze pamiętam jego "dokonania" za czasów L. Kaczyńskiego i jaką wtedy już przejawiał chwiejną postawę. Wiele by można pisać o jego "przyzwoitości", ale powstrzyam się bo zapewne sygnaliści czuwają ;)
Awatar użytkownika
8azyliszek
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2002

Post autor: 8azyliszek »

bobby-x pisze: ndz maja 17, 2020 2:25 pm No dobra, to teraz konkretne pytanko do Was Słuchacze/Wyborcy. Kto nie zagłosuje na Dudę?
0 +1 = 1
Ja patrzę jak w sondażach Duda zbiera 45-51% głosów badanych i nie chce mi się w to wierzyć. Mam nadzieję, że gdy wreszcie te wybory się odbędą, on nie wygra ich ponownie. A bez czapki prezydenckiej PIS przestanie moc robić co mu się żywnie podoba. Znaczy teraz media publiczne dostały 2 mld złotych. Ale przecież w rok to wszystko się rozejdzie i znowu trzeba będzie pisać ustawę o dotacji. Nie można się godzić by pan i pani prezes radia i telewizji sobie uprawiali partyjną propagandę i linię partii za publiczne pieniądze. Nowy prezydent mógłby położyć kres tej praktyce.
mikrobi

Post autor: mikrobi »

Co do Drogiej pani to nie wiem, bo ta piosenka odnosiła się do konkretnej osoby (reżimowej dziennikarki, nie pamiętam nazwiska), ale spośród 10 piosenek z 1 notowania, które były w poczekalni w drugim wypadło bodaj 8, w tym np. duży przebój Kombi Królowie życia.
Natomiast mam wrażenie, że wersja jaka obowiązuje w obiegu, powiedzmy, prawicowym jest taka, że M.N. postanowił odejść z Trójki i dlatego umieścił samowolnie na 1 miejscu utwór spoza zestawu, w dodatku o określonej treści tak aby odejść z przytupem. Możliwe też, że red. Gil miał odegrać rolę donosiciela w zamian za późniejszy awans w ramówce. I dlatego notowanie unieważniono.
A w każdym razie taki jest sens wpisu Brudzińskiego.
Dlatego gdyby M.N. faktycznie oddał listę (bo chyba miał taki zamiar) to nie on byłby teraz kozłem ofiarnym. I pewnie pisałby to samo co Stelmach czy Łukawski (np. Murem za ...") Może nawet właśnie dawałby się ubłagać by na dwa notowania przejąć audycję.
To znaczy kozłem ofiarnym, którego prawdopodobnie Kowalczewski i Kamińska mieli złożyć w ofierze swoim mocodawcom. Bo że (pomimo obrony ze strony posłanki L) ich los jest niepewny to inna kwestia.
A wersja alternatywna z błędem technicznym pojawiła się wtedy, kiedy sprawa nabrała większego rozgłosu. Zauważcie, że więcej się dzisiaj pisze o trójce niż o (wciąż przecież nieopanowanej) epidemii czy wczorajszym filmie o pedofilii w Kościele i problemach jednego z biskupów. Czyli "nikt nie ponosi winy, stało się a dobrowolną decyzję redaktora Niedźwieckiego oczywiście szanujemy".
kacper94
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2014

Post autor: kacper94 »

Post ma w tej chwili ponad tysiąc odpowiedzi, to chyba rekord jeśli chodzi o notowania LP3

O 15.00 po dłuższej przerwie wraca program p. Kydryńskiego. Ciekawe, czy w jakiś sposób odniesie się do obecnych wydarzeń, czy też audycja była nagrana wcześniej.

W Trójce zostali jeszcze panowie redaktorzy Baron, Łukawski, Kaczkowski i Adamczyk. Jeśli o oni zdecydują się pożegnać z Trójką, chyba będę się musiał zastanowić, czy warto będzie dalej słuchać tej stacji (chociaż mam nadzieję, że nigdy nie będę musiał tego na poważnie rozważać)
Awatar użytkownika
Nicoletta
Lokalizacja: ... if you want my address its number one at the end of the bar ...

Post autor: Nicoletta »

:evil:
Ostatnio zmieniony ndz maja 17, 2020 2:47 pm przez Nicoletta, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
FOXD

bobby-x pisze: ndz maja 17, 2020 2:30 pm
Yacy pisze: ndz maja 17, 2020 2:22 pm Doda
Mogła nie używać brzydkich słów, ale jako Artystka muzyki , której nie koniecznie słucham, szacunek za zajęcie stanowiska.
Mnie tam jej brzydkie słowa nie rażą. Tak ma zwyczajnie, że wali prosto z mostu. Natomiast co do jej stanowiska, to niekoniecznie jest jednoznaczne jedynie z potępieniem zaistniałej sytuacji. Raczej jedzie po wszystkich (w sensie mediów), a obecny incydent stanowi dla niej niejako potwierdzenie jej tezy. Tak to odczytuję.
Zablokowany