Notowanie 1998 - 15.05.2020 - Marek Niedźwiecki

Tylko jedna tematyka — cotygodniowe wydania LP3 w opinii forowiczów, pisane zwykle na gorąco podczas bieżących emisji radiowych.

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Re: Notowanie 1998 - 15.05.2020 - Marek Niedźwiecki

Post autor: Miszon »

Błędem? Piosenka jest beznadziejna, to mógł być jedyny powód.
temik3
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1982

Post autor: temik3 »

VILKI pisze: sob maja 16, 2020 8:25 pm nie posuwałbym się aż do takich wniosków. po prostu błędem było dodawanie tego utworu do zestawu...
Wiadomo było, że to będzie wysoko na liście, ale chyba nie było takiego, który by wierzył, że wcale nie wejdzie na Listę. Błędem było robienie afery z tego, ale może i dobrze bo PAD być może straci :D .
Awatar użytkownika
8azyliszek
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2002

Post autor: 8azyliszek »

@Vilki
W wolnym kraju, piosenka bez wulgaryzmów, bez nawoływania do przemocy czy nienawiści, opisująca prawdziwe wydarzenia może być grana w radiu. Błędem było rozbicie opozycji i danie PISowi jeszcze jednej kadencji, by mógł całkiem "zrepolonizować" wolne media i przywrócić PRL.
temik3

jedrzej2012 pisze: sob maja 16, 2020 8:28 pm Można zrobić 4 Darie w top 30.
Tak teraz to wszystko można Daria na 1 Daria na 2 daria na 3 i Daria na 4 zamykamy listę.
Awatar użytkownika
VILKI
Listy Przebojów Trójki słucham od: 256 not.

Post autor: VILKI »

Miszon pisze: sob maja 16, 2020 8:28 pm Błędem? Piosenka jest beznadziejna, to mógł być jedyny powód.
takie jest moje zdanie. wiele utworów w przeszłości lista ominęła z różnych względów. Kazika również. głupotą było dodawanie tego..
Awatar użytkownika
VILKI

8azyliszek pisze: sob maja 16, 2020 8:29 pm @Vilki
W wolnym kraju, piosenka bez wulgaryzmów, bez nawoływania do przemocy czy nienawiści, opisująca prawdziwe wydarzenia może być grana w radiu. Błędem było rozbicie opozycji i danie PISowi jeszcze jednej kadencji, by mógł całkiem "zrepolonizować" wolne media i przywrócić PRL.
nie będę tu wdawał się w dyskusje polityczne. nie obchodzą mnie. obchodzi mnie lista. by trwała..
jedrzej2012

Post autor: jedrzej2012 »

Ale jest "Bubbletea" z Quebonafide. Jutro na stronie zobaczę co tam w PiK-u, czy Bon Jovi znów wygrał, a może Open Blues, albo Savage. A tak się składa, że 8 miesięcy po planowej 2000. LP3 będzie 1000. moja lista i to akurat ostatnia przed moimi 30. urodzinami, albowiem zachowałem numerację po zmianie nazwy i formuły. Kiedyś miałem poczekalnię, ale ją zlikwidowałem. Z reguły gram tylko wyloty z top 30 i top 10 w całości. Wyjątek stanowi sylwestrowe podsumowanie roczne. Tu w całości mam 50 (dawniej 30) utworów. 31-50 grałem w dłuższych fragmentach niż 51 do ostatniego. Akurat 1. w Nowym Roku notowanie LP3 i mojej listy pokrywa się z 27. TWC, bo przecież to piątek jest i Nowy Rok. Ja to mam niezłe życie - 2 tygodnie po Polskim Topie mieć imieniny. U mnie też się zdarzały nowości na 1. miejscu: Sarsa i Natalia Nykiel tego dokonały.
Ostatnio zmieniony sob maja 16, 2020 8:40 pm przez jedrzej2012, łącznie zmieniany 1 raz.
temik3

VILKI pisze: sob maja 16, 2020 8:31 pm takie jest moje zdanie. wiele utworów w przeszłości lista ominęła z różnych względów. Kazika również. głupotą było dodawanie tego..
Ale teraz przynajmniej wiadomo, do czego zdolna jest władza. Nie potrzeba Jaruzelskiego, Gierka, Kani czy Bieruta.
Awatar użytkownika
VILKI

temik3 pisze: sob maja 16, 2020 8:34 pm
VILKI pisze: sob maja 16, 2020 8:31 pm takie jest moje zdanie. wiele utworów w przeszłości lista ominęła z różnych względów. Kazika również. głupotą było dodawanie tego..
Ale teraz przynajmniej wiadomo, do czego zdolna jest władza. Nie potrzeba Jaruzelskiego, Gierka, Kani czy Bieruta.
to wiedziałem bez tego :(
Awatar użytkownika
jotem3

Post autor: jotem3 »

VILKI pisze: sob maja 16, 2020 8:25 pm
Miszon pisze: sob maja 16, 2020 8:16 pm Współczuję Niedzwiedziowi.
Co ma teraz zrobić? Zagrać 50 razy werble, zagrać Zenka Martyniuka na pierwszym, Lista się nie odbędzie?? Zagrać znowu notowanie 1998, bez miejsca pierwszego, a po miejscu "niby pierwszym", zamiast ABC, zagrać piosenkę Kazika?

Szczerze mówiąc, władza własnie powiedziała że głosy słuchaczy są gówno warte, czyli Lista nie ma dalej sensu, po co głosować?
Dla mnie to oznacza definitywny koniec tej audycji. Dogorywała już, to prawda, ale takiego gwałtu na niej jeszcze nie było.
Bojkot? Zero głosów? Co ludzie zrobią?
Czy w poniedziałek rano poleci miejsce pierwsze, czy drugie, czy żadne?
nie posuwałbym się aż do takich wniosków. po prostu błędem było dodawanie tego utworu do zestawu...
Wtf??? Czy gdy dodawali Żyję w kraju Strachów to też tak myślałeś?
O czym Ty mówisz?
mikrobi

Post autor: mikrobi »

No tak, ale utwór mający najwięcej wejść na youtube, nagrany przez najbardziej listowego artystę, wdany na singlu i pominięty w zestawie do głosowania - no to by się wydało podejrzane.
Ale wtedy lista by trwała. A tak nie wiadomo.
temik3

VILKI pisze: sob maja 16, 2020 8:34 pm to wiedziałem bez tego :(
Ale nie wiedziałeś, że także w ten sposób.
Awatar użytkownika
VILKI

jotem3 pisze: sob maja 16, 2020 8:34 pm
VILKI pisze: sob maja 16, 2020 8:25 pm
Miszon pisze: sob maja 16, 2020 8:16 pm Współczuję Niedzwiedziowi.
Co ma teraz zrobić? Zagrać 50 razy werble, zagrać Zenka Martyniuka na pierwszym, Lista się nie odbędzie?? Zagrać znowu notowanie 1998, bez miejsca pierwszego, a po miejscu "niby pierwszym", zamiast ABC, zagrać piosenkę Kazika?

Szczerze mówiąc, władza własnie powiedziała że głosy słuchaczy są gówno warte, czyli Lista nie ma dalej sensu, po co głosować?
Dla mnie to oznacza definitywny koniec tej audycji. Dogorywała już, to prawda, ale takiego gwałtu na niej jeszcze nie było.
Bojkot? Zero głosów? Co ludzie zrobią?
Czy w poniedziałek rano poleci miejsce pierwsze, czy drugie, czy żadne?
nie posuwałbym się aż do takich wniosków. po prostu błędem było dodawanie tego utworu do zestawu...
O czym Ty mówisz?
o tym że można było się spodziewać po tej władzy, co się po TYM stanie z LISTĄ ..
mikrobi

[/quote]
O czym Ty mówisz?
[/quote]

Wtedy rządziła PO a dyrektorem Trójki była M. Jethon.
Potem kiedy została odwołana a na jej miejsce przyszedł J. Sobala, faktycznie była akcja aby glosować na ten utwór i przez to trafił na 1 miejsce. Ale nie odnosił się - bo nie mógł - do tej sytuacji.
Awatar użytkownika
VILKI

mikrobi pisze: sob maja 16, 2020 8:35 pm No tak, ale utwór mający najwięcej wejść na youtube, nagrany przez najbardziej listowego artystę, wdany na singlu i pominięty w zestawie do głosowania - no to by się wydało podejrzane.
Ale wtedy lista by trwała. A tak nie wiadomo.
dokładnie to chce powiedzieć!
trójkowicz
Listy Przebojów Trójki słucham od: roku 1995

Post autor: trójkowicz »

Na chwilę wyszedłem, a tu kompletny odlot dyrektora. Myślałem, że chociaż jakoś spróbują z tego wyjść z twarzą, ale zamiast tego jest droga żenady i skandalu, jakiego nie było nigdy w historii LP3.

Rozbijam na czynniki pierwsze:
Szanowni Słuchacze,

podczas elektronicznego głosowania nad Listą Przebojów Trójki w dn. 15.05.2020 r. został złamany regulamin i do głosowania wprowadzono piosenkę spoza listy.
1. Nie da się wprowadzić utworu spoza listy. Zestaw do głosowania jest zamknięty i tworzony przez red. muzyczną Programu 3. Można byłoby najwyżej wprowadzić utwór do zestawu do głosowania, ale nadal robi to red. muzyczna. Zatem albo działo się to za wiedzą i świadomością dyrektora Kowalczewskiego, albo nie wie co robią jego pracownicy - obydwie wersje go kompromitują. Jeśli wprowadzono utwór bez przesłuchania (co jest nierealne, bo choćby jak się okazało z Waszych raportów - Mariusz Owczarek grał Kazika - jeśli o nim mowa - więc wiedział), tylko dlatego, że to Kazik (o ile o niego chodzi), to dla odmiany by źle świadczyło o redakcji muzycznej, ale z zastrzeżeniem, że nie ma powodu, dla którego Kazik miałby nie być w zestawie, zwłaszcza przez wzgląd na dotychczasowe dokonania i budowanie historii LP3. Jego niedopuszczanie mogłoby świadczyć o jakiejś formie cenzury.
2. O którym utworze mowa? Oczywiście domyślamy się, ale i tu uwaga - jeśli to Kazik, to był on w zestawie do głosowania od piątku 8 maja, na co mam dowody, był zaraz po g. 22:00 po zamknięciu notowania 1997 i był w zestawie przez cały tydzień, do piątku 15 maja do 12:00. Jeśli miało go tam nie być, to tydzień był wystarczającym czasem na reakcję.
Nadto dokonano manipulacji przy liczeniu głosów oddawanych na poszczególne piosenki, co zafałszowało wynik końcowy.
Na czym polegała manipulacja? Manipulację można dokonać z zewnątrz lub od wewnątrz. Z zewnątrz Marek wielokrotnie wspominał, że po różnych przypadkach opracowano zabezpieczenia i jest to wychwytywane. Ale to by wtedy wskazywało, że głosy zmanipulowano od wewnątrz, co by stawiało w kiepskim świetle wiarygodność LP3 i wystawiało na szwank renomę. Kompromitując także dyrektora, jeśli nie panuje nad tym i nie był w stanie upilnować ekipy. Oczywiście nie wierzę, że doszło do jakiejkolwiek manipulacji. To po prostu nędzna próba znalezienia jakiegoś wykrętu jak tu anulować wynik notowania 1998.

Na wszystkie te słowa nie ma żadnych dowodów, ot chlapnięte, że coś tam weszło spoza zestawu, ale nie wiadomo co i jak i coś tam zmanipulowano, ale nie wiadomo co i jak.
W związku z tym Redakcja podjęła decyzję o unieważnieniu tego głosowania. Wyrażamy ubolewanie i przepraszamy wszystkich słuchaczy za zaistniałą sytuację. Na kolejne głosowanie Listy Przebojów Trójki zapraszamy 22 maja o stałej porze.

Tomasz Kowalczewski
Dyrektor-Redaktor Naczelny
Programu 3 Polskiego Radia
Co to znaczy unieważnienie? Co z głosami z 1998? Co ze stażem? Cofamy się do 1997? Co z nowościami? Co z utworami, które wypadły? Co ze statystykami, podsumowaniami? Jaki numer będzie mieć kolejne notowanie?

Poza tym - całość pachnie żenującą ściemą, bo jestem absolutnie pewny, że gdyby wyniki były podejrzane, to ekipa LP3 zareagowałaby PRZED emisją i (nie wiem, zależy co by wykryto) np. odjęła głosy. Nie wierzę, że skok na pierwsze spoza poczekalni nie wzbudził żadnych podejrzeń, na pewno to weryfikowano.
Ściemą pachnie to także dlatego, że wszystko było super może do godziny, nagle w godzinę po zakończeniu notowania ktoś się wrócił i zaczął sprawdzać głosy? Wątpię. Po co? Ktoś się musiał poskarżyć, to oczywiste. Decyzja, że notowanie jest "nie do zaakceptowania" była już wczoraj o 23, gdy kasowano wpis z FB. Jestem pewny, że nikt nic po nocy nie sprawdzał. Poszły odpowiednie telefony od odpowiednich ludzi, że Kazik nie może być na pierwszym, w panice zdjęto, dziś dorobiono teorię, w której jednocześnie nic się nie udowadnia. Całe oświadczenie brzmi w skrócie: "wyniki są złe, nie takie, jak chcemy, to kasujemy".

Szkoda mi ekipy listy. Jestem po tym żenującym oświadczeniu absolutnie pewny, że poszedł telefon nocną porą, może od samego Czabańskiego, że nie można Prezesa obrażać i zwyczajnie po raz pierwszy w 38-letniej historii anulowano wyniki na czyjeś polecenie. Dyrekcja PR i Trójki do odwołania!

EDIT: Proszę: komedia https://www.facebook.com/mahdieh.gholam ... q52hhvSSA3
Chodzi o Bartka Gila?
Ostatnio zmieniony sob maja 16, 2020 8:41 pm przez trójkowicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

To już kompletna paranoja! Mam nadzieję, że to fejk...
Awatar użytkownika
8azyliszek

Obrazek

A już zacierałem ręce na 1 miejsce w podsumowaniu 2020.
Awatar użytkownika
Neo01
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997

Post autor: Neo01 »

Znalazłem na tym wykopie taką informację (tak żeby odrobinę rozładować atmosferę)...
Obrazek
kacper94
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2014

Post autor: kacper94 »

trójkowicz pisze: sob maja 16, 2020 8:38 pm EDIT: Proszę: komedia https://www.facebook.com/mahdieh.gholam ... q52hhvSSA3
Chodzi o Bartka Gila?
Na to wygląda, kilka razy słyszałem, że to p. Gil liczy głosy oraz w wakacje chyba mówił, że jego żona pochodzi z Iranu. Tak więc to akurat by się zgadzało.
mikrobi

Technicznie da się to przeprowadzić.
5 piosenek, które spadły z podstawowego notowania zostały usunięte z zestawu i raczej do niego nie wrócą.
Głosowanie będzie na te piosenki, które w zestawie są - oczywiście z wyjątkiem tej jednej.
Pytanie czy prowadzący będą chcieli to firmować zwłaszcza, że chyba po raz pierwszy Trójką kieruje osoba w ogóle nie czująca ducha tej stacji.
gżegoż

Post autor: gżegoż »

Czytam wszystko z zaciekawieniem i z większością z Was się zgadzam (poza oczywiście TStudentem oraz niestety w pewnej części lady), więc chyba za wiele nie muszę dodawać, gdyż prawie wszystko już napisaliście. Podam więc tylko ciekawostkę: na Twarzaku na chwilę obecną wśród 3,2 tys. reakcji znalazły się dwie osoby, które kliknęły "Super" oraz 53, które dały "Lubię to" :nie:

I zaciekawiło mnie jeszcze jedno zdanie z tego "oświadczenia":
Nadto dokonano manipulacji przy liczeniu głosów oddawanych na poszczególne piosenki, co zafałszowało wynik końcowy
Mamy przez to rozumieć, iż jest to ze strony tego dyrektora zarzut wobec jego własnych pracowników, że dokonali oszustwa, byle tylko wygrała ta "piosenka spoza listy"? :know:
Awatar użytkownika
8azyliszek

Smutno mi się robi. Niemcy zamykają CD Action, a PIS knebluje LP3. Dlaczego w ludziach jest tyle nienawiści? Dlaczego część ludzi a już w szczególności partia rządząca nie może wytrzymać, jak ktoś ma inne zdanie niż oni. Nie można wg nich krytykować władzy, bo jest władzą a władza ma zawsze rację. Prezydent pajacuje na Tik Toku - jest spoko. Kazik nagrywa prawdziwą piosenkę - atak na państwo.
Awatar użytkownika
adameria
Listy Przebojów Trójki słucham od: 36/37/38, 1.R.-B.F.
Kontakt:

Post autor: adameria »

trójkowicz pisze: sob maja 16, 2020 8:38 pmjednocześnie nic się nie udowadnia. Całe oświadczenie brzmi w skrócie: "wyniki są złe, nie takie, jak chcemy, to kasujemy"
https://www.youtube.com/watch?v=7R1z3nhcYjA
Zablokowany