TStudent pisze: pt lip 12, 2019 9:28 pm
No to, skoro się przewinął temat własnych list przebojów: jak układacie własne listy przebojów? Macie może jakichś stałych słuchaczy?
Będę monotematyczny, ale nawzajem "słuchamy się" na mycharts.pl

A jak tworzę... Ojej, temat rzeka. Kiedyś, tak do końca 2004, na moją listę przemożny wpływ miały inne listy (najpierw MTV European Top 20, potem , w mniejszym stopniu 30 Ton oraz Trójka). Na szczęście od 2003 zaczęło się to luzować, aż w 2005 w końcu się od tego uwolniłem

Dzisiaj dziwię się, jak mogłem być tak głupi, no ale z drugiej strony wiek jakoś tam mnie usprawiedliwia...
Był czas, że listę tworzyłem za pomocą last.fma (bez tego nie miałbym teraz szans na odrobienie notowań z lat 2008-2011), niestety - obecnie by się to nie sprawdziło, bo kawałki osiągają rocznie u mnie masakrycznie niskie odsłuchy (kiedyś było inaczej). Krótko też robiłem podsumowanie trzech ostatnich notowań cząstkowych (to było w czasach, gdy co tydzień były ogromne roszady). Obecnie... W sumie rzadko odsłuchuję utwory (aczkolwiek zrobiłem sobie playlistę i Spotify na komórce robi mi shuffle przy odsłuchu, zobaczymy czy to coś zmieni w kontekście tworzenia listy), co się kończy tym, że zmiany, poza wyróżniającymi się na plus bądź na minus w danym tygodniu utworami, są kosmetyczne, tworzy mi się ogromna poczekalnia, po czym po pół roku robię wielkie odsłuchy i kończy się trzęsieniem ziemi jak w ostatnim notowaniu, że piosenki, jak Varius Manx, wracają po 20, a nawet 30 tygodniach do top 50
KRÓL DO GÓRY
EDIT: Co do "słuchaczy" jeszcze - kiedyś marzyło mi się robienie własnego internetowego radia, gdzie mógłbym prezentować m.in. swoją listę. No, ale w czasach rozwoju Youtube'a i Spotify'a pomysł tak trochę padł.