XXV Trójkowy Top Wszech Czasów - 01.01.2019
Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz
Regulamin forum
Zakaz publikowania zamieszczonych tu danych gdziekolwiek bez wyraźnej zgody Administracji Forum! Zamieszczone dane są wyłącznie do prywatnego użytku zarejestrowanych tu uczestników.
Zakaz publikowania zamieszczonych tu danych gdziekolwiek bez wyraźnej zgody Administracji Forum! Zamieszczone dane są wyłącznie do prywatnego użytku zarejestrowanych tu uczestników.
Re: XXV Trójkowy Top Wszech Czasów - 01.01.2019
1. PINK FLOYD - Hey You
2. GENESIS - Mama
3. QUEEN - The Show Must Go On
4. THE CRANBERRIES - Zombie
5. PINK FLOYD - Another Brick in the Wall (Part II)
6. DIRE STRAITS - Sultans of Swing
7. MARILLION - Kayleigh
8. DEPECHE MODE - Enjoy the Silence
9. OMEGA - Gyöngyhajú Lány
10. KULT – Polska
2. GENESIS - Mama
3. QUEEN - The Show Must Go On
4. THE CRANBERRIES - Zombie
5. PINK FLOYD - Another Brick in the Wall (Part II)
6. DIRE STRAITS - Sultans of Swing
7. MARILLION - Kayleigh
8. DEPECHE MODE - Enjoy the Silence
9. OMEGA - Gyöngyhajú Lány
10. KULT – Polska
- Nicoletta
- Lokalizacja: ... if you want my address its number one at the end of the bar ...
Prince daje radę. Chociaż wolę The most beautiful girl in the world
Teraz grają mój nr 2! Wysoko, choć wciąż za nisko!
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: *1999 - †2020
- Kontakt:
Haha... aż się mychartsowy top Black Sabbath przypomina. I, o dziwo, w tym roku nieoczekiwanie, rzutem na taśmę, z moim głosem 
- po latach dochodzi do pewnego przesytu pewnymi utworami,
- utwory smutne mają u mnie nieco trudniej niż wesołe, więc jeśli przy głosowaniu nie mam nastroju na niektóre numery, no to siłą rzeczy ostro lecą,
- bardzo rzadko, ale zdarza mi się zapomnieć o jakimś utworze i wtedy wylatuje. A może nie tyle zapominam, co go olewam,
- takie okazje, jak właśnie mychartsowy top wykonawcy czy jakieś wspomnienia (przykład - dobra zabawa przy Chubby Checker na projekcie zagranicznym sprzed kilku lat) powodują wywindowanie utworów. Inna sprawa, że po kilku latach raczej lecą sporo w dół (Chubby'ego w tym roku w ogóle nie było w moim zestawie).
Idę chwilę odpocząć, a potem się odezwę na koniec.

A to jest dobre pytanie. U mnie to wygląda tak:santosz pisze:przeglądając wasze zestawy z głosami na top nasuwa się mi takie pytanie, chyba do kajmana, chociaż zauważyłem to także u innych. Co sprawia, że przykładowo na szóstym miejscu w tym roku umieściłeś Sade, a w zeszłym roku dopiero na 45? skąd takie różnice w preferencjach w ciągu dwunastu miesięcy?
- utwory smutne mają u mnie nieco trudniej niż wesołe, więc jeśli przy głosowaniu nie mam nastroju na niektóre numery, no to siłą rzeczy ostro lecą,
- bardzo rzadko, ale zdarza mi się zapomnieć o jakimś utworze i wtedy wylatuje. A może nie tyle zapominam, co go olewam,
- takie okazje, jak właśnie mychartsowy top wykonawcy czy jakieś wspomnienia (przykład - dobra zabawa przy Chubby Checker na projekcie zagranicznym sprzed kilku lat) powodują wywindowanie utworów. Inna sprawa, że po kilku latach raczej lecą sporo w dół (Chubby'ego w tym roku w ogóle nie było w moim zestawie).
A co, popowe piosenki mają zakaz wstępu do topu?Neo01 pisze:Ta popowa pioseneczka to do RMF-u a nie na Top...
Prince 10/10. Mój głos oczywiście dostał.
Polskiego, być może, ale nie TWC

Niestety Perfect przestał grac Objazdowe Nieme Kino na koncertach. Ile razy jestem na ich koncercie wrzeszczę jak mogę żeby to zagrali, ale głusi są na moje prośby.

Za to Autobiografię "mordują" niemiłosiernie. Ale ludziska wciąż ją z nimi śpiewają, więc zapotrzebowani jak widać jest (tak samo jak na "Ewkę")
Paranoid siedem, Prince dziesięć czyli początek dziesiątki dobry.
Bardzo dobry, ale ja chciałbym widzieć w zestawie cudowne Pepe wróć. No i w setce Niewiele ci mogę dać zamiast Autobiografii.
A ja Lokomotywę albo Pepe ewentualnie Wyspę
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1994
Prince do dla mnie jedna z największych strat w świecie muzycznym, mimoże nagrywał bardzo dużo, czasami nawet za dużo, zawsze warto było przesłuchiwać jego kolejne płyty, ogromny talent
Ja nie czytam, ale skoro wcześniej tu na forum ktoś to zacytował, to odszukałem i przeczytałem. I nie żałuję, bo zgadzam się ze wszystkim! To, co się dzieje od wielu lat z topem, jest mało poważne, bo w dziejach muzyki naprawdę było dużo więcej wartościowych utworów, niż tych kilkadziesiąt, które co roku grane są pierwszego stycznia. Zdecydowanie bliżej mi do poglądów autora tego tekstu, niż do większości z WasNicoletta pisze: ↑wt sty 01, 2019 7:14 pmfakt, pierwsza 10 mogłaby się zmienić, ale ten cytowany pseudo artykuł to jakiś stek bzdur. Kto w ogóle czyta takie portale?gżegoż pisze: ↑wt sty 01, 2019 7:09 pmMiód na moje oczy!Natemat.pl pisze:"Top Wszech Czasów" to kultowa audycja Trójki, która jest niestety mocno oderwana od rzeczywistości. Można odnieść wrażenie, że dobra muzyka skończyła się w ubiegłym wieku. (...) a jedyny słuszny gatunek to progresywny rock[/b].
To naprawdę nie pisałem ja, ale pod wszystkim mógłby się podpisać!

-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1994
a w holenderskim topie aż 12 kawałklów Prince'a w top2000
Otóż to, po kilku latach z tego sztucznego napompowania niewiele jest, bo jednak pamięć ludzka zanika. Co moim zdaniem niewiele ma wspólnego ze stałymi preferencjami (gustami) i uznaniem za utwór ponadczasowym

Ostatnio zmieniony wt sty 01, 2019 7:29 pm przez FOXD, łącznie zmieniany 1 raz.
Prince ze swoim genialnym utworem a szczególnie jego cudownym zakończeniem jest tu gdzie jego miejsce, czyli w TOP 20 

-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 2007
No i z tym zdaniem w całości się zgadzam, ale podejrzewam, że jeśli chodzi o te brakujące utwory to mamy całkiem odmienne zapatrywania

- 8azyliszek
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 2002
Z kim ja się zadaje...
Na Trójce leci TOP a moja dziewczyna w drugim pokoju słucha Organka...
Ja nie układam swojego TOPu z pozycjami.prz_rulez pisze: ↑wt sty 01, 2019 7:25 pm A to jest dobre pytanie. U mnie to wygląda tak:
Kopiuję na kompa całe zestawienie i potem kolejno eliminuję to na co na pewno nie zagłosuję.
Zwykle po pierwszej selekcji mam około 200 utworów - potem w kolejnych "turach" wycinam po 25 piosenek, tak żeby na koniec została setka dla akurat tego roku.
Jak pisałem około 85 utworów mi się powtarza, los pozostałych 15 zależy od nastroju, chwili, dnia, Bóg wie czego jeszcze.
ale chyba będę musiał w końcu swoje TOP100 ułożyć.
Jest jednym ze słabszych, ale jednak jest trochę takich, które mu do pięt nie dorastają.
Hate i polo-kultura zaczyna nas zalewać. Musimy się bronić!gżegoż pisze: ↑wt sty 01, 2019 7:09 pm Jestem tak szczęśliwy z powodu tego, że ktoś inny (i to na dodatek z poważnego medium) uważa tak samo, jak ja (i nie boi się o tym napisać, mimo że zapewne zdaje sobie sprawę z tego, iż zatwardziali Trójkowicze go skrytykują), że aż muszę tutaj to zacytować![]()
https://natemat.pl/259221,najlepsze-pio ... ech-czasow
i z artykułu sprzed roku:Natemat.pl pisze:"Top Wszech Czasów" to kultowa audycja Trójki, która jest niestety mocno oderwana od rzeczywistości. Można odnieść wrażenie, że dobra muzyka skończyła się w ubiegłym wieku. Słuchacze Trójki chyba nie zdają sobie sprawy, jak bardzo się mylą (...) Audycja zapoczątkowana przez Marka Niedźwieckiego ma zawsze dość przewidywalny wynik (...) Słuchacze Trójki wytworzyli swoistą subkulturę skupioną na brytyjskiej muzyce rockowej, a najnowszą pozycją w czołówce plebiscytu jest "Again" zespołu Archive - pochodzi z 2001 roku. Z czystej sympatii i na przekór radiowej liście przygotowaliśmy zestawienie utworów powstałych w XXI wieku
https://natemat.pl/226463,pewne-sa-tylk ... -2001-roku
Miód na moje oczy!Natemat.pl pisze:Pewne są tylko śmierć, podatki i "Top Wszech Czasów". Dla słuchaczy Trójki dobra muzyka skończyła się w 2001 roku. Słuchanie kultowego "Top Wszech Czasów" na antenie radiowej Trójki jest tak emocjonujące, jak turniej szachowy. Co będzie w tym roku na pierwszym miejscu: Dire Straits, Led Zeppelin, a może... Queen!? Nazwa audycji do czegoś zobowiązuje, ale czy naprawdę jedyną wartościową muzyką są brytyjskie rockowe ballady z ubiegłego wieku? (...)
Czas się dla niektórych zatrzymał
Najnowszym utworem w pierwszej setce jest "Again" zespołu Archive. Pochodzi z 2001 roku. To piosenka-fenomen, nie tylko dlatego, że jest najmłodsza w zestawieniu, ale i dlatego, że istnieje głównie na playlistach słuchaczy Trójki. O ile pozostałe piosenki są znane szerokiemu gronu, o tyle ta, jeśli ktoś nie siedzi głębiej w muzyce, po prostu jest nieznana (...) Martwi mnie tylko to zamknięcie się na świat. Skoro słuchacze lubią tak wyrafinowaną muzykę, to znaczy, że mają otwarte umysły, czemu więc słuchają kilku kawałków na krzyż? Nowa muzyka też jest wydawana na winylach! (...) Markowi Niedźwieckiemu nie można odmawiać zasług dla kultury nad Wisłą: muzyka, którą prezentował w Trójce wychowała całe pokolenie Polaków, jego audycje były oknem na świat, ale przy okazji... wypaczył słuchaczy. Dla nich nie istnieje praktycznie nic innego niż rock progresywny z Wysp. Klapki na uszach przesłaniają im inne style i gatunki.
Dobra zmiana (chociaż nazwy) potrzebna od zaraz
"Top Wszech Czasów" zaczął wyglądać trochę inaczej od 2009 roku, kiedy poszerzono listę do głosowania. To jednak bardziej ewolucja niż rewolucja. Co ciekawe - na liście są współczesne piosenki np. te od Adele czy katowane do zmęczenia "Somebody that I used to know" Gotye feat. Kimbra oraz inne gatunki niż prog rock np. punk (The Clash, Green Day), elektronika (Daft Punk, The Prodigy), rap (Eminem), indie rock (Arctic Monkeys, Kings of Leon), nu metal (Linkin Park), trip hop (Massive Attack, Björk) - no ale przecież najbardziej się nam podobają melodie, które już raz słyszeliśmy. W audycjach pana Marka i spółki (Piotr Metz, Piotr Baron i Piotr Stelmach).
"Nie podoba się? To nie słuchaj!" – pewnie wielu czytelników o tym pomyślało w trakcie lektury tego tekstu. Ja tylko chciałbym na chwilę oderwać słuchaczy zapatrzonych w radioodbiorniki, na których markerem zaznaczona jest częstotliwość 3. programu Polskiego Radia. Lista co roku jest obiektem drwin w internecie, poza tym tracicie mnóstwo świetnej muzyki, a audycja traci wiarygodność. Dobre utwory to nie tylko te smutne, z brytyjskim akcentem, które trwają więcej niż 10 minut. Trudno mi uwierzyć, że w XXI wieku nie powstało nic dobrego, a jedyny słuszny gatunek to progresywny rock.
To naprawdę nie pisałem ja, ale pod wszystkim mógłby się podpisać!
- EVENo
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 2014
- Kontakt:
A za ścianą słychać łeb żony sąsiada?8azyliszek pisze: ↑wt sty 01, 2019 7:30 pm Z kim ja się zadaje...