lady pisze: ↑pt gru 28, 2018 10:16 pm
Niestety wśród bywalców takich festiwali mało jest słuchaczy Listy, bo i na Liście nic obecnie dla nich nie ma.
A kiedyś było? Mam wrażenie, że w ostatnim 10-leciu i tak było więcej niż wcześniej kawałków okołobluesowych za sprawą Bonamassy i Hart. Niestety, to mocno niszowy obecnie gatunek, a i tak dobrze że w Trójce go trochę jest, bo w innych popularnych stacjach raczej jest go zero.
A swoją drogą, fajnie by było zamienić rzeszowski festiwal jazzowy na bluesowy albo chociaż bluesem go dopełnić.
Ostatnio zmieniony pt gru 28, 2018 10:24 pm przez Neo01, łącznie zmieniany 1 raz.
@Piotr_Metrz E tam afera. Po prostu ktoś miał jaja. Szkoda tylko, że "Nagasaki" i (z mojej perspektywy zwłaszcza) "Brawa dla państwa" tak słabo przędły.
A co do "WCDCh", to dowiedziałem się w końcu, iż A_GIM to tak naprawdę Agim Dżeljilji, który nie dość, że stał za grupą Őszibarack, to w dodatku ma niesamowitą wiedzę na temat muzyki! Polecam ten materiał wideo: https://www.youtube.com/watch?v=6Rdvwumf_Qo .
A sam utwór "Wszystko czego dziś chcę" chwycił mnie dopiero niedawno. Ciekawe.
P.S. Czy ja dobrze usłyszałem? "Pińcset sześdziesiąt"?
Neo01 pisze: ↑pt gru 28, 2018 10:25 pm
No z tymi Zeppami to niezłe przegięcie wyszło
Kortez ładny, nie mogę się doczekać aż będę miał możliwość obejrzeć film.
Żadne przegięcie - Thor 3 wyszedł świetnie, wypuścili wznowienie i wszyscy kupili.
Było, bo pamiętam że mnie do słuchania i głosowania zachęcił właśnie blues w zestawie, bo wtedy zestawem rządził Baron a wiadomo jaki on ma gust. Inna sprawa, że był to utwór "Stop" z płyty właśnie Bonamassy, ale pamiętam że w zestawie byli wtedy też m.in. Eric Sardinas, Tom Jones z bluesową płytą i potem nawet sam B.B. King Nie zapominajmy też o Hugh Laurie'm, który nawet poszalał trochę w Poczekalni ...
A teraz ? Teraz co najwyżej jacyś Stonesi, których głupio by było pominąć, muszą nagrać bluesową płytę żeby mnie ucieszyć
Neo01 pisze: ↑pt gru 28, 2018 10:22 pm
A swoją drogą, fajnie by było zamienić rzeszowski festiwal jazzowy na bluesowy albo chociaż bluesem go dopełnić.
Podkarpacie też ma swój bluesowy festiwal - Satyrblues w Tarnobrzegu.
8azyliszek pisze: ↑pt gru 28, 2018 10:27 pm
Żadne przegięcie - Thor 3 wyszedł świetnie, wypuścili wznowienie i wszyscy kupili.
Wypuścili też wznowienie 3-płytowego Greatest Hitsa Queen, jakoś nie widzę 26 utworów tego zespołu na Liście.
No właśnie. Nie wpuścili do zestawu odświeżonej wersji "We Will Rock You" - a okazja była nawet lepsza niż użycie "Immigrant Song" w jakiejś tam scenie w "Thorze".
Neo01 pisze:Niestety, to mocno niszowy obecnie gatunek, a i tak dobrze że w Trójce go trochę jest, bo w innych popularnych stacjach raczej jest go zero.
Cieszę się, iż ktoś inny to napisał, bo gdy ja o tym wspominam, to Lady jasny szlag(nie -wort) trafia
8azyliszek pisze: ↑pt gru 28, 2018 10:27 pm
Mam wrażenie, że piszemy o czymś zupełnie innym.
Lady: no może 5-10 lat temu było trochę więcej, ale chyba wcześniej nie było go prawie w ogóle. I to że w zestawie był jakieś bluesy też nie oznaczało, że można je było usłyszeć, więc to nic dla słuchaczy nie zmieniało . Właściwie chyba tylko Laurie i 7 W Nocy zaznaczyli swoją obecność poza wymienionym przeze mnie duetem w tym czasie.