nasza cotygodniowa lista najlepszych płyt

Moderatorzy: Yacy, Grycek, jollyroger72, Yacy, Grycek, jollyroger72

ku3a

Post autor: ku3a »

tadzio3 pisze:na wzglad na to, że inni mają odmienne zdanie
o masz, przeciez teraz wlasnie jest czas na to, zeby przekonac innych do swojego zdania :-)
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

- płyty, z których utwór jest w formularzu do głosowania na dane notowanie lp3
lub bardziej liberalnie:
- płyty, z których utwór jest w formularzu do głosowania na dane notowanie lp3 plus płyty, które ukazały się po rozpoczęciu zabawy
ku3a

Yacy pisze:Może o 20.00 w niedzielę :-)
:mrgreen:
dobrze ze tutaj nie bedziemy miec narzuconych kandydatow do wyboru :-P
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

ku3a pisze:
tadzio3 pisze:na wzglad na to, że inni mają odmienne zdanie
o masz, przeciez teraz wlasnie jest czas na to, zeby przekonac innych do swojego zdania :-)
Nie widze możliwości przekonania innych osób. Próbowałem, ale teraz wole iśc na kompromis, bo tylko to jest teraz realne.
ku3a

a ja mysle, ze na razie zdecydowanie za malo osob sie wypowiedzialo, zeby juz popierac opcje ktora prowadzi w rankingu
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

ku3a pisze:a ja mysle, ze na razie zdecydowanie za malo osob sie wypowiedzialo, zeby juz popierac opcje ktora prowadzi w rankingu
w momencie jak Tadzio się wypowiadał był remis 1:1 :mrgreen: a głos Robinsona to 0.5 na jedną i 0.5 pktu na drugą opcję ;-)
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Dobrze, to modyfikuję swoje poparcie
Po pierwsze
- wszystkie płyty bez wyjątku

Jeżeli to nie przejdzie (a pewnie nie) to jestem za tym, aby były to:
- płyty, z których utwór jest w formularzu do głosowania na dane notowanie lp3
Aro
Listy Przebojów Trójki słucham od: 25.08.1984

Post autor: Aro »

Jeżeli miałaby byc to lista płyt to wybiore opcje:
- wszystkie płyty bez wyjątku
Miałem wybrać opcję:
- płyty, z których utwór jest w formularzu do głosowania na dane notowanie lp3 . Tylko może się zdarzyc dziwna sytuacja (raczej mało realna ale jednak może) gdy np:
Pojawia sie na LP3 utwór "Jestesmy na wczasach " po miesiącu ukazuje sie płyta "Młynarski " . Głosujemy na nią przez jakiś czas. Utwór wypada z LP3 a nastepny singiel ukazuje sie za 3 tygodnie i pojawia się w formularzu do głosowania . To wtedy co?
Mamy "lukę" przez 3 tygodnie i nie mozemy głosowac na płytę? Dziwne troszke. :)
Chyba że będą dwie listy płyt: forumowa i wszechczasów ( :D
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Szukasz dziury w całym :wink:
W takiej sytuacji będzie ta "luka".
Robinson

tadzio3 pisze:Szukasz dziury w całym :wink:
Chyba że zastosuje się tą opcję:
- płyty, z których utwór jest w formularzu do głosowania na dane notowanie lp3 plus płyty, które ukazały się po rozpoczęciu zabawy
To wtedy luki nie będzie, jeśli brałoby się pod uwagę wszystkie płyty, które są na formularzu w I-ym tygodniu zabawy i wszystkie płyty, które ukażą się później (lub wejdą do formularza później). :P
prz_rulez
Listy Przebojów Trójki słucham od: *1999 - †2020
Kontakt:

Post autor: prz_rulez »

a moze po prostu brac pod uwage wszystkie plyty, ale zeby forowicze nie przesadzali z iloscia starych plyt?

ja jestem absolutnie za, chociaz akurat moje zestawienie to bedzie pewnie co 10-20 tygodni - tak czesto slucham pelnych plyt :?
Aro

Robinson pisze:
tadzio3 pisze:Szukasz dziury w całym :wink:
Chyba że zastosuje się tą opcję:
To wtedy luki nie będzie, jeśli brałoby się pod uwagę wszystkie płyty, które są na formularzu w I-ym tygodniu zabawy i wszystkie płyty, które ukażą się później (lub wejdą do formularza później). :P
Ok . To w takim razie jestem za tą opcją.
Aro

Ale listę wszechczasów też mozna by przeprowadzić :lol:
Sam chciałbym poznac gusta i guściki :lol: forumowiczów.
ku3a

prz_rulez pisze:a moze po prostu brac pod uwage wszystkie plyty, ale zeby forowicze nie przesadzali z iloscia starych plyt?
rozumiem wiec, ze jestes za opcja:
- wszystkie płyty bez wyjątku , tak?
Robinson

ku3a pisze::mrgreen:
dobrze ze tutaj nie bedziemy miec narzuconych kandydatow do wyboru :-P
Czy będzie druga tura, jeśli żadna z propozycji nie uzyska 50-procentowego poparcia? :)
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Wszystkie płyty.
Skoro słucham sobie w danym momencie np. płyty z 1956 roku, to czemu miałbym kłamać, że słucham czegoś innego? :) (chociaż teraz akurat słucham z 2007 dwóch płyt;) )
prz_rulez
Listy Przebojów Trójki słucham od: *1999 - †2020
Kontakt:

Post autor: prz_rulez »

ku3a pisze:
prz_rulez pisze:a moze po prostu brac pod uwage wszystkie plyty, ale zeby forowicze nie przesadzali z iloscia starych plyt?
rozumiem wiec, ze jestes za opcja:
- wszystkie płyty bez wyjątku , tak?
Tak.
Awatar użytkownika
adr

Post autor: adr »

Jak widać opinie są rozbieżne.

Moim zdaniem jakieś ograniczenie płyt powinno być. Choćby po to, by wskazywane przez nas płyty się powtarzały się na tyle często, by można było z naszych zestawień ułożyć wspólną listę. Poza tym lista płyt mogłaby się jakoś się uzupełniać z naszym głosowaniem na LP3. Chodzi też o to, by była to lista ulubionych płyt w tygodniu, a nie cotygodniowa lista wszechczasów. Dlatego jestem za opcją: - płyty, z których utwór jest w formularzu do głosowania na dane notowanie lp3
(ewentualnie plus płyty, które ukazały się po rozpoczęciu zabawy, lub jakiś warunek, że jak piosenka z danej płyty wypadnie z LP3 to płyta dalej może być liczona jesli jest ciągle w, powiedzmy, Top 5. Z drugiej strony dlaczego zasady nie mogą być takie jak na forumowej? Przecież "Goodbye" wypadło z listy z pierwszego miejsca)

Co do składanek - jestem zdania, że na greatest hits itp. nie można głosować. Jeśli na coś w stylu Offensywy - to można, bo (uogólniając) utwory z tej płyty nie są dostępne na innych płytach.

A kwestia topu wszech czasów płyt była już wcześniej poruszana, sam kiedyś pisałem że można zrobić coś takiego. Jestem jak najbardziej za, ale to w innym topicu.
ku3a

adr pisze:Chodzi też o to, by była to lista ulubionych płyt w tygodniu, a nie cotygodniowa lista wszechczasów.
o nic innego mi nie chodzi. U mnie teraz na drugim jest "Absolution" - Muse, ktore poznalem niecale 2 miesiace temu.
Awatar użytkownika
adr

ku3a pisze:
adr pisze:Chodzi też o to, by była to lista ulubionych płyt w tygodniu, a nie cotygodniowa lista wszechczasów.
o nic innego mi nie chodzi. U mnie teraz na drugim jest "Absolution" - Muse, ktore poznalem niecale 2 miesiace temu.
U mnie Aya RL na pierwszym miejscu od pięciu tygodni jest. Ale coś mi się wydaje, że nie znajdzie się u nikogo innego na liście w tym tygodniu. Tak samo Muse z Absolution. To "oczywista oczywistość" ale większe szanse mają aktualne płyty. No i bardziej pasują do bieżącego notowania LP3.

Yacy pisze:A nawet gdyby to miała być moja aktualna lista albumów to też u kogo jest teraz Band of Horses albo Fair To Middland?
W top 5 nie, ale w dziesiątce Band of Horses u mnie się zmieszczą. :)
retry2

Post autor: retry2 »

płyty, z których utwór jest w formularzu do głosowania na dane notowanie lp3

Jakakolwiek inna forma takiego zestawienia nie miałaby w wypadku mojej osoby absolutnie żadnego sensu. Kiedy głosujemy na listę przebojów, to również głosujemy na "aktualne" utwory. Nowym tworom muzycznym bardzo trudno jest szybko dostać się np. na moje aktualne TOP 100 muzyki rozrywkowej Potrzebują czasu - utwór podoba mi się wtedy i tylko wtedy, kiedy po każdym przesłuchaniu widzę w nim coś nowego. Po tygodniu trudno stwierdzić, czy spełnia ten warunek.

Z płytami rzecz ma się podobnie. Generalnie jestem wielkim zwolennikiem słuchania całych płyt - np. takie "Amused to Death" R. Watersa słuchane jako całość ma kompletnie inną wymowę niż pojedyncze fragmenty. Zdecydowanie preferuję całość - co nie znaczy, że znaczna część tej płyty nie znalazłaby się w moim Top20 Watersa.

Zestawienie płyt jest bardzo ciekawym pomysłem - jakże interesującą byłaby konfrontacja z listą ulubionych utworów. Ale ciekawe podsumowania to już specjalność kajmana i neon.ki :)
Awatar użytkownika
adr

retry2 pisze:Generalnie jestem wielkim zwolennikiem słuchania całych płyt
Ja tak samo :!: :D

Uwielbiam słuchać całe płyty, od początku do końca. Jak poznaję fajny utwór muszę poznać cały album.
ku3a

adr pisze:U mnie Aya RL na pierwszym miejscu od pięciu tygodni jest.
no wiec wlasnie
adr pisze:Ale coś mi się wydaje, że nie znajdzie się u nikogo innego na liście w tym tygodniu. Tak samo Muse z Absolution. To "oczywista oczywistość" ale większe szanse mają aktualne płyty.
przeciez nie mam zamiaru tego kwestionowac - aktualne plyty maja wieksze szanse, ale czy nie chodzi o to, zeby dac szanse wszystkim, a nie niektorych od niej ucinac?
ja chcialbym moc glosowac na "Absolution" niejako w podziekowaniu dla tej plyty, ze tak bardzo mi sie podoba i nie interesuje mnie czy ktos jeszcze bedzie na to glosowac. Na LP3 tez glosuje na te piosenki ktore najbardziej mi sie podobaja, a nie tylko na te ktore sa w piecdzisiatce albo maja najwieksze szanse do niej wejsc.
Awatar użytkownika
adr

ku3a pisze:przeciez nie mam zamiaru tego kwestionowac - aktualne plyty maja wieksze szanse, ale czy nie chodzi o to, zeby dac szanse wszystkim, a nie niektorych od niej ucinac?
Ja też nie mam zamiaru tego kwestionować. Ale wydaje mi się, że głosowanie na płyty na forum.lp3.pl powinno być związane z LP3. A to można osiągnąć tylko przez ograniczenie płyt. I dlatego jestem za ograniczeniem.

Natomiast lista ze wszystkimi płytami być może pasowałaby na inne, znane niektórym forum :wink: (na którym co prawda się nie udzielam :oops: ).
ku3a

adr pisze:wydaje mi się, że głosowanie na płyty na forum.lp3.pl powinno być związane z LP3. A to można osiągnąć tylko przez ograniczenie płyt.
glosowanie na forumowa jest scisle zwiazane z glosowaniem na LP3 i stad ograniczenie do zestawu do glosowania, ale jesli chodzi o plyty to nie ma zadnej oficjalnej listy plyt do ktorej nasza ewentualna lista by sie odnosila i dlatego uwazam, ze ograniczanie jest zupelnie niepotrzebne. Chodzi tylko o to, zeby pokazac jakie ostatnio plyty najbardziej lubimy.
ODPOWIEDZ