nowa strona

Archiwum LP3 nie jest pozbawione błędów — jeśli dostrzegasz błędy, a masz ochotę poinformować o tym... do dzieła! Mile widziane „dowody rzeczowe”: linki URL, fotki, skany, materiał dźwiękowy.

Moderatorzy: danco28, danco28

amosek

nowa strona

Post autor: amosek »

teraz jest nowa strona archiwum, kiedyś można było wyszukać co się chciało poprzez wyszukiwarkę na starej stronie, na nowej albo nie mogę jej znaleźć, albo nie ma, to utrudnia trochę poszukiwania :roll:
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

No coz, faktycznie wyglada na to, ze tylko po notowaniach mozna szukac.
Ale stara strona tez dziala, tylko musisz kliknac "poprzednai wersja archiwum" i jest juz wszystko OK :).
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

Będzie... będzie... ale jeszcze nie ma idealnego sposobu na rozwiązanie wszystkich niuansów związanych z prawidłowym wyszukiwaniem w bazie. W starej wersji wyszukiwanie funkcjonuje w 90% poprawności -- jednakże pewnych stringów nie uda się ,,wyszukać''.

Prace trwają...
amosek

Post autor: amosek »

to fajnie, cieszyłabym się, gdyby nie usunięto starej wersji do momentu uzupełnienia nowej :D czasami lubię poszukać kto - kiedy miał jakie miejsca i piosenki na liście :D
Awatar użytkownika
mateusz15
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003 roku

Post autor: mateusz15 »

Teraz już chyba są "naprawione" te minusy :wink: Mi się nowa strona bardzo podoba, wszystko czytelne, takie dokładne i precyzyjne :wink:
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Jeszcze nie wszystko jest dokładne i precyzyjne... i chyba nigdy nie będzie. Ale staramy się zbliżyć do możliwie wiarygodnej wersji. Czasami z wielkim trudem, bo wprawdzie choć intencje są dobre, okazuje się że nie to jest najważniejsze.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Hmm... no ale przeszukiwań nadal tam nie ma. Na przykłąd, żeby znaleźć, ile ktoś miał piosenek na Liście (do Naszej Listy przykładowo), to na starej szukać trzeba.
ale to taka mała uwaga, poza tym fajnie to wygląda :).
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Hmm... lipa :(.
Na starej stronie znajduje się taki oto kompunikat:
Nie można uzyskać połączenia (Host 'power2.uci.agh.edu.pl' is blocked because of many connection errors; unblock with 'mysqladmin flush-hosts')
Przez co nie można prowadzić przeszukiwań (co na nowej nie jest na razie możliwe) i an ten przykłąd nie mogę znaleźć, jakie utwory Red Hotów były na Liście :evil: . A przydałoby się to wiedzieć, żeby o czymś nie zapomnieć przy okaji ich Topu.
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora
Listy Przebojów Trójki słucham od: 24.04.1982

Post autor: Piotr »

Red Hot Chili Peppers
  • Around the World
    Breaking the Girl
    By the Way
    Californication
    Can't Stop
    Dani California
    Desecration Smile
    Fortune Faded
    Hump de bump
    Love Rollercoaster
    My Friends
    Otherside
    Road Trippin'
    Save the Population
    Scar Tissue
    Snow (Hey Oh)
    Tell Me Baby
    The Zephyr Song
    Under the Bridge
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Miszon pisze:Hmm... lipa :(.
Na starej stronie znajduje się taki oto kompunikat:
Nie można uzyskać połączenia (Host 'power2.uci.agh.edu.pl' is blocked because of many connection errors; unblock with 'mysqladmin flush-hosts')
Ano lipa... z okazji 22 (kiedyś ,,e-wedla'') nastąpił jakiś skomasowany atak na serwer bazodanowy... tyle na razie wiem -- admin poza zasięgiem. Późnym wieczorem będę wiedział więcej. Przepraszam za kłopot!
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

naprawione...
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Nie tutaj powinno to być, ale nie mogę znaleźć tematu.

Mianowicie na stronie Trójkowej zdecydowanie błędny zapis dotyczący nowości w 30. Zamiast wyzerować im liczbę tygodni na liście, wpisane są liczby uwzględniajace Poczekalnię. :evil:
Mam nadzieję, że to tylko chwilowa sytuacja związana z zamieszaniem, bo strasznie utrudnia to szybkie odnalezienie nowości na Liście...
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

Od jakiegoś czasu działa już wyszukiwarka utworów i wykonawców w nowej wersji archiwum. I dobrze. Ale mam jedno "ale".
Jacku i Piotrze, czy jest to już ostateczna wersja wyszukiwarki?
Bo działa ona inaczej niż w starej wersji archiwum. A mianowicie, o ile dobrze widzę, wyszukuje tylko po początkach tytułów i wykonawców.
Czyli jak w starej wersji wpiszę np. "ccept", to znajdzie mi zespół Accept. W nowej wyszukiwarce niestety nie znajdzie nic. :(
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Aktualna wyszukiwarka działa na zasadzie ,,podpowiedzi'' — musisz od czegoś zacząć, a zobaczysz co masz do wyboru z tytułów/nazw mających początek zgodny z ciągiem znaków jaki wpisujesz. Taki jest teraz ,,trynd'' we wielu wyszukiwarkach internetowych... pozostaje kwestia tzw. przyzwyczajenia.

Druga wersja (opcjonalnie do wyboru) będzie miała funkcjonalność podobną do tej w starej wersji Archiwum... prace trwają!
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora
Listy Przebojów Trójki słucham od: 24.04.1982

Post autor: Piotr »

JaceK pisze:Druga wersja (opcjonalnie do wyboru) będzie miała funkcjonalność podobną do tej w starej wersji Archiwum... prace trwają!
Prace trwaja i bedzie wyszukiwala mniej wiecej tak jaka ta nasza wewnetrzno-testowa wedle wykonawcow lub utworow
Robinson

Piotr pisze:
JaceK pisze:Druga wersja (opcjonalnie do wyboru) będzie miała funkcjonalność podobną do tej w starej wersji Archiwum... prace trwają!
Prace trwaja i bedzie wyszukiwala mniej wiecej tak jaka ta nasza wewnetrzno-testowa wedle wykonawcow lub utworow
To bardzo dobre wieści.
A te przywoływane strony to czyje są?

Aha, już widzę:
Copyright ©1999-2007 by Piotr Szruba & Polish Charts Archive
Robinson

Widzę, że w nowej bazie pojawiły się nowe statystyki. :)
Czy ktoś może mi jednak wyjaśnić różnicę pomiędzy Podsumowanie TOP20 wg. zasad „Trójkowych” a Podsumowanie TOP20 wg. zasad „ISO”?
Rubryki są przecież takie same:

A- Pozycja w rankingu TOP20
B- Liczba punktów w podsumowaniu TOP20
C- Najwyższa pozycja na Liście
D- Liczba tygodnia na najwyższej pozycji
E- Liczba tygodni spędzonych w TOP20
F- Wykonawca
G- Tytuł utworu
H- Liczba tygodni spędzonych w poczekalni
I- Liczba tygodni w bieżącym TOP-ie
J- Liczba tygodni spędzonych na Liście
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Ano... w tym był cały problem, że liczone niby tak samo, ale już kolejność utworów jest odmienna oraz traktowanie tzw. miejsc zwielokrotnionych. Róznice zauważalne są dopiero na którejś tam pozycji --- bodajże najwcześniej 186-189 pozycja. Czym ,,niżej'' tym tych różnic więcej. Dla zwykłego śmiertelnika nie ma to znaczenia, ale uświęcone zasady statystycznych muszą być przestrzegane.

Postaramy się opisać i podać w Archiwum dokładnie zasady tego rachowania, i wskazać istotne różnice --- oczywiście nie na już... więc proszę nie mieć tego za złe.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

A jeszcze nie wiem, czy gdzieś jest legenda, do tych rubryk A,B,C,D...itd. Bo jakoś szukałem i nie znalazłem...
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Miszon pisze:A jeszcze nie wiem, czy gdzieś jest legenda, do tych rubryk A,B,C,D...itd. Bo jakoś szukałem i nie znalazłem...
a w której statystyce? wydawało mi się że do wszystkich dotychczas opublikowanych dołożyłem legendę (opis kolumn). I tak to widzę... gdzie brakuje tego opisu?
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Teraz jest OK, ale tydzień temu jak wchodziłem, to wydawało mi się, że tego nie było.
A chodziło mi o zwykłe notowania nawet, także może nie zauważyłem, że wyświetla się opis, jak się najedzie na literkę (ale sprawdzę jeszcze w domu, bo w pracy mam IE, a w chacie Operę lub Mozillę, zależnie od humoru ;) ).
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Opisy w statystykach są już od dłuższego czasu. Wcześniej były tylko ,,dymki''. Na stronach z notowaniami nie ma specjalnie miejsca na dołożenie pełnego opisu kolumn, ale są dołożone ,,dymki'' — jeśli jest taka potrzeba, to może jakiś dodatkowe okienko otwierane np. po naciśnięciu charakterystycznego znaku ,,?''. Pomyślę o tym!
ODPOWIEDZ