W porównaniu z poprzednim zestawem różnica jest tak kosmiczna jakby właśnie upłynął rok.
Kilka naprawdę świetnych utworów, a reszta no cóż przed tygodniem byłaby w ścisłej czołówce! Po prostu nie ma słabych punktów w tej kolekcji. Chyba że ten dziś dodany, bo to jak na razie najmniej barwny element tej układanki.
Z pewnością stęskniłem się za brzmieniem
Illusion, bo ich nowa piosenka po prostu wgniata w fotel. Riffy gitarowe tętnią niczym żywcem wyjęte z końcówki XX wieku, a
Tomek Lipnicki nic nie stracił ze swej formy wokalnej (jaką później również prezentował w
Lipali).

Kiedyś myślałem że to brat
Anity.

Tak czy owak w moim świecie muzycznym to nazwisko wiele znaczy.
Metallica ze starej płyty też została dodana, a co mamy nowy rok i nam też od życia coś mocniejszego się należy.
Plant prawie we wszystkich solowych dokonaniach brzmi za bardzo dostojnie, a za mało rockowo (jak dla mnie rzecz jasna), a tu ze wsparciem wokalistki
Pretenders się obronił i tyle mam w tej mierze do napisania. Bracia
Kiszka (z kolegą) wchodzą szeroką ławą do naszych serc i mózgów. Zastanawiam się ile by osiągnęli, gdyby aż tak podobni (w sensie instrumentalnym) nie byli do słynnej kapeli?

Bo gdy przyjrzałem się zdjęciu, to jeszcze są dzieciaki i co oni wiedzą o prawdziwym łojeniu?
O ile mam mieszane uczucia do większości piosenek córki znanych artystów, to tym razem jej propozycja jest o wiele przyjemniejsza i sprawniej zrobiona, prawie pod każdym względem. Wychodzi na to, że nawet francuskość (czy to w tekście czy nazwisku) mi zbytnio nie przeszkadza. Ale to rzecz jasna nie znaczy, że umieszczę ich na szczycie zestawienia.
Harry w bardziej rockowej odsłonie, niby chwyta gdzie trzeba i wszystko gra, a jednak coś mnie tam uwiera...
Alice jak to
Cooper ma swoje mocniejsze i słabsze momenty.
MSF momentami brzmi jak
Mike Oldfield i to powinien być atut tej formacji.
Radio Bagdad znowu nadaje - parafrazując stare dowcipy ze znanej serii o życiu w ZSRR i naprawdę miło się tego słucha, chociaż wiem że ta muza jest tak samo odkrywcza jak moje tutaj pisanie.
1. [9,5] Illusion - KTO JEST WINIEN?
2. [8,0] Metallica - SPIT OUT THE BONE
3. [7,5] Robert Plant feat. Chrissie Hynde - BLUEBIRDS OVER THE MOUNTAIN
4. [7,0] Greta Van Fleet - EDGE OF DARKNESS
5. [6,5] Michael Schenker Fest - WARRIOR
----------------------------------------------------
[6,0] Julien Dore - PORTO-VECCHIO
[6,0] Radio Bagdad - WŁĄCZ MNIE
[5,5] Alice Cooper - THE SOUND OF A
[5,5] Harry Styles - KIWI
[5,0] Charlotte Gainsbourg - SONGBIRD IN A CAGE
[5,0] Pokahontaz oraz Kaliber 44 - 404