A myślałem, że dzisiaj z samego rana (nawet nie spojrzałem na datę z poczucia pewności)! No to ich na razie nie ocenię (najwyżej jutro wyedytuję?), bo jeszcze dokładnie niczego nie słuchałem ani razu (
AR rano jedynie w radiu zasłyszany, tylko się nie skupiłem bo zdawało mi się, że to leci jakaś stara wersja

).
Ja tam oceniam bardzo obiektywnie wszystkie nowości, podchodząc do nich rzecz jasna subiektywnie.
Sypnęło coverami niczym grzybami w pobliskich lasach...
Zacznijmy od
DM nawet mile mnie teraz zaskakuje ich piosenka, tak jesiennie się rozbujała w trakcie.
ES w takiej typowej kołysance, ależ ja lubię takie klimaty!
JW ciut słabsza od swoich dwóch poprzednich propozycji.
FJM tak beatlesowsko zagrali swój kawałek, ale właśnie utrzymali się w granicach przyzwoitej zżynalności.

Za to
GCj przerobił wcześniej wspomniany zespół po mistrzowsku z takim rockowym pazurem - uwielbiam. W przypadku zaś
Evanescence tego zęba zabrakło (w wersji rock mix jest tak jak być powinno), bowiem utwór jak to często w ich przypadku bywa, ma spory potencjał.

Od
Lidki mamy tym razem dużo ciekawszą propozycję, wszystko pięknie buja i nawet wstawka raperska nie burzy tej harmonii (ale do końca jej nie czuję).
BBR i Goście z pewnością w pełni nie wykorzystali możliwości tej piosenki, wg mnie warsztat ciut za słaby!
MM z kolejną piosenką pana
Wojtka i ja nie słyszę niestety różnicy.
LS polska kapela, której dotąd nie kojarzyłem za bardzo z
Riverside, ale właśnie w tej piosence słychać to mocno i jak wyczytałem w sieci, słynny band z Warszawy mocno ich wspiera!

A sama piosenka broni się, chociaż to nie jest najlepszy kawałek na ostatniej płycie.
Zalef w emocjonalnej piosence, która wydaje mi się bardziej wyrazista od jeszcze niedawnego lidera LPPT.
PF początkowo mnie nużyła jednak z czasem w jej piosence znalazłem niebanalny urok.
Morrissey cały dzień w łóżku - też bym tak chciał.

A piosenka dziwnie optymistycznie nastraja człowieka do życia.
Closterkeller to jest właśnie zespół, który najtrudniej obiektywnie oceniać, bowiem
Anję O. uwielbiam od dawna, jest dla mnie jedną z najlepszych wokalistek krajowych. No cóż jeszcze nie dziesiątka, ale kto wie co będzie za jakiś czas?
Seal w staromodnym stylu nieco mnie rozśmiesza, tylko czy to już ma znaczyć, że nagrał coś wybitnego?
Edycja: dwie ostatnie nowości faktycznie wypadły poniżej przeciętnej (obniżą mi średnią mocno)! I nawet nie muszę ich w tabelce przesuwać.
AR w wersji latynoskiej i ludycznej kompletnie do mnie nie trafia, no ale to jest były wokalista
Myslovitz i jakoś jedynki nie wypada... Zaś
ChG, no cóż zaśpiewała gorzej niż za pierwszym razem (przed dwoma tygodniami).
1. [8,5] Closterkeller - KOLOROWA MAGDALENA
2. [8,0] Gary Clark jr - COME TOGETHER
3. [7,0] Evanescence - IMPERFECTION
4. [7,0] Morrissey - SPENT THE DAY IN BED
5. [6,5] Lion Shepherd - FAIL
------------------------------------------------------------------------------------
[6,5] Lidia Pospieszalska oraz Andy 'Stewlocks' Ninvalle - CZIKICZIKA
[6,5] Ed Sheeran - PERFECT
[6,0] Depeche Mode - COVER ME
[6,0] Father John Misty - THINGS IT WOULD HAVE BEEN HELPFUL TO KNOW THE REVOLUTION
[6,0] Krzysztof Zalewski - PODRÓŻNIK
[5,5] Jessie Ware - ALONE
[5,5] Maciej Maleńczuk - MAM ZAŚPIEWAĆ COŚ O CYRKU
[5,5] Paloma Faith - CRYBABY
[5,0] Seal - LUCK BE A LADY
[4,5] Frightened Rabbit - ROADLESS
[4,0] Variete - PALĘ POD
[3,5] Big Band Radomsko i Goście - SZMARAGDOWA MGŁA
[2,5] Charlotte Gainsbourg - DEADLY VALENTINE
[2,0] Artur Rojek - CUCURRUCUCU PALOMA
* Typer Osobisty *
50. Artur Rojek - CUCURRUCUCU PALOMA
NN' Big Band Radomsko i Goście - SZMARAGDOWA MGŁA
NN' Charlotte Gainsbourg - DEADLY VALENTINE
56. Closterkeller - KOLOROWA MAGDALENA
14. Depeche Mode - COVER ME
35. Ed Sheeran - PERFECT
44. Evanescence - IMPERFECTION
NN' Father John Misty - THINGS IT WOULD HAVE BEEN HELPFUL TO KNOW THE REVOLUTION
NN' Frightened Rabbit - ROADLESS
61. Gary Clark jr - COME TOGETHER
NN' Jessie Ware - ALONE
28. Krzysztof Zalewski - PODRÓŻNIK
55. Lion Shepherd - FAIL
41. Maciej Maleńczuk - MAM ZAŚPIEWAĆ COŚ O CYRKU
NN' Morrissey - SPENT THE DAY IN BED
NN' Paloma Faith - CRYBABY
NN' Seal - LUCK BE A LADY