Nasza Lista III

Moderatorzy: Yacy, Grycek, jollyroger72, Yacy, Grycek, jollyroger72

retry2

Post autor: retry2 »

Oto moje propozycje:

Van der Graaf Generator - A Plague of Lighthouse Keepers
Absolutna klasyka progresywnego rocka, dla mnie niestety zespół dość nowy, nie znam całej dyskografii, utwór moim zdaniem genialny, choć nieco awangardowy. Obawiam się że nie wszyscy wytrzymają 23 minuty... Jak dla mnie najlepszy utwór w moim zestawie.
Freak of Nature - Palace of rainy sky
Zespół znany z minimax pl I, utwór z debiutanckiej płyty
Love - Along Again Or
Stary zespół ze słonecznej Kalifornii, The Doors na początku kariery częściowo się na nich wzorowali, produkcja - Bruce Botnick

Przyjemnie zobaczyć wśród propozycji Iron Butterfly i Nightwish
Ostatnio zmieniony sob wrz 01, 2007 7:26 pm przez retry2, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

Sorry, że tak trzeci post z rzędu, ale to kolejna kwestia i inny temat.
Moje propozycje do Naszej Listy.
Tym razem piosenki z kategorii polski punk. Lista Trójkowa nigdy nie dawała nam za dużo tego rodzaju muzyki dlatego miałem duże pole do popisu i mnóstwo wykonawców, z których mogłem wybierać. Długo sie zastanawiałem których wybrać. Miałem ponad 30 utworów różnych zespołów. Stwierdziłem jednak, że raczej nikłe szanse mają te piosenki na jakiekolwiek głosy forumowiczów, więc wybrałem te bardziej melodyjne, komercyjne. To jedne z moich najfajniejszych, choiciaż nie ulubione kawałki. I to nie liczę na wielkie sukcesy, ale niektórym powinny się spodobać moje propozycje, które czasem lekko wychodzą poza kanon muzyki punkowej.
Blisko były przede wszystkim zespoły: Sedes, The Analogs, Not So Fast, Lumpex '75, Exit From Hell, Po Prostu, The Hunkies, Dr. Cycos, All Bandits, Way Side Crew, Karcer (chyba niedługo na mojej liście), Skarpeta, Anti Dread, Butelka, Circle Jerks

A wybrałem:
Blade Loki - No Pasaran Znany skądinąd kawałek przez niektórych. W sumie był tez w propozycjach do LP3, ale mimo usilnych starań w głosowaniu nigdy nie wszedł do top 50 (był raz w nieszczęśliwej)

Zielone Żabki - Kultura A to tak spontanicznie wybrałem do tej trójki. Byłem na ich koncercie "prawie dwa razy" (bo raz tylko słuchałem) w przeciągu trzech dni. A piosenka przez fanów zespołu i nie tylko uznawana już za kultową. Bardzo melodyjna i łatwo wpadajaca w ucho.

Farben Lehre - Matura 2001 Zdziwiłem sie bardzo, kiedy stwierdziłem, ze tego zespołu nigdy nie było na LP3. Tyle świetnych kawałków przez te lata nagranych, zespól docsyc znany. a nigdy nie zagościł na liście. Postanowiłem wrzucić ich jeden z najbardziej rozpoznawalnych kawałków. Pamiętam jak sobie nuciłem go przed własną maturą :)
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

retry2 pisze:Obawiam się że nie wszyscy wytrzymają 23 minuty.
Ojej, to jednak długość mojej propozycji została pobita.
prz_rulez
Listy Przebojów Trójki słucham od: *1999 - †2020
Kontakt:

Post autor: prz_rulez »

Tadzio, genialne propozycje i faktycznie - bardzo komercyjne.
Adameks

Post autor: Adameks »

No to może tym razem i ja wezmę udział 8)

Joe Bonamassa - If Heartaches Were Nickles - Piosenka gitarzysty bluesowego z Nowego Yorku

Múm - Now There is That Fear Again - Islandzkie klimaty :) z płyty Peel Session

Trembling Blue Stars - From a Pale Blue Rosary
- Wpadający w ucho kawałek Brytyjskiej grupy z nowej płyty The Last Holy Writer
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

prz_rulez pisze:Tadzio, genialne propozycje i faktycznie - bardzo komercyjne.
Cieszę sie że Ci sie podobają. Jak wspomniałem wybrałem komercyjnośc, bo inne piosenki zaginęły by jeszcze w eliminacjach, a tak może z jeden wejdzie.
Awatar użytkownika
Martyr

Post autor: Martyr »

Tadzio3, ubiegłeś mnie.... :( :( 2 wykonawców (z 3 twoich propozycji) i ja chciałam podać.

Pytanie do organizatora - czy w plebiscycie mogą brać udziału 2 piosenki tego samego wykonawcy??
Grycek
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1111
Lokalizacja: Zurych/Santa Cruz/Saarbrücken/Myslovitze/KATowice/Wroclove

Post autor: Grycek »

Martyr pisze:Tadzio3, ubiegłeś mnie.... :( :( 2 wykonawców (z 3 twoich propozycji) i ja chciałam podać.

Pytanie do organizatora - czy w plebiscycie mogą brać udziału 2 piosenki tego samego wykonawcy??
W tej samej edycji nie powinny :(
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Martyr pisze:Tadzio3, ubiegłeś mnie.... :( :( 2 wykonawców (z 3 twoich propozycji) i ja chciałam podać.
Nie chciałem nikogo ubiegać, jakoś tak wyszło :wink:
Awatar użytkownika
dominik_fi
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997-2000 r.

Post autor: dominik_fi »

Na początku napisze, że bardzo się cieszę, że w końcu zaczęła się III edycja, bo już się nie mogłem doczekać.
Mam nadzieję, że następne będą bez tak długich przerw.

A teraz moje propozycje:

1. Rihanna ft. Jay-Z - Umbrella
Ten utwór i tą wykonawczynię poznałem dzięki siostrze bo ona słucha i ogląda komerchę. I po powrocie z wakacji pokazał mi ten kawałek bo go usłyszała gdzieś nad wodą. Bardzo mi się spodobał.

2. Quiet Riot - Cum On Feel The Noize
Jest to amerykański zespół heavymetalowy powstały 1975.
A piosenka jest coverem, oryginalnie śpiewana przez zespół Slade w 1973.

3. Mountain - Mississippi Queen
Piosenka pochodzi z albumu Climbing! z 1970 roku.
Później była śpiewana także przez Ozzyego Osbournea.

A tu jeszcze do piosenki Rihanny - Umbrella
POZYCJE NA LISTACH PRZEBOJÓW NA ŚWIECIE:
Lista przebojów (2007) Najwyższa
pozycja
Australia 1
Austria 1
Belgia 1
Kanada 1
Chorwacja 1
Czechy 1
Dania 1
Europa 1
Finlandia 1
Francja 1
Irlandia 1
Izrael 1
Łotwa 1
Niemcy 1
Nowa Zelandia 1
Norwegia 1
Polska 1
Portugalia 1
Rumunia 1
Rosja 1
Szwecja 1
Szwajcaria 1
Świat 1
USA Billboard Hot Dance Club Play 4
USA Hot R&B/Hip-Hop Songs 6
USA Billboard Pop 100 1
USA Billboard Hot 100 1
Włochy 1
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Cóż, ja wyjeżdżam w poniedziałek rano na urlop na tydzień, więc nie będę śledził, co dajecie na propozycje, ale jak na razie zapowiada sięniezwykle obiecująco, bo znam bardzo mało wykonawców (zdecydowanie mniej niż w II edycji, a chyba także mniej niż w I), a ze znanych poza Rihanną (pewna 1 gwiazdka i zapewne ostatnie miejsce u mnie) wszystko zapowiada się obiecująco :).
Zaskoczyło mnie tez, że Feak of Nature nie byli na Liście nigdy. Byłem prawie pewien, że do poczekalni coś weszło (a szkoda że nie zapodałeś świetnej ballady fortepianowej z debiutu, nie pamiętam tytułu, ale bardzo fajne).
kajman

Re: Nasza Lista III

Post autor: kajman »

To sobie trochę ponarzekam.
1 miejsce -12 pkt.
2 -10pkt
3- 8pkt
4- 7pkt
Po pierwsze primo:
Uważam, że powinny być różnice albo 1-punktowe, albo jeże;i różnice rosną, to różnica między pierwszym a drugim miejscem powinna być większa niż między pierwszym a drugim:
Po drugie primo:
Uważam, że w zeszłym notowaniu sprawdziła się (ok. połowa głosujących to uczyniła) możliwość decydowania przez głosujących o ilości przyznawanych punktów na kolejne piosenki. Chociaż przy takich różnicach jak podałeś to pozostały tylko 2 alternatywne warianty: 13, 9 za 2 pierwsze lub 11,10,9 za 3 pierwsze, co faktycznie niewiele zmienia.
3. O kolejności piosenek po rundzie eliminacyjnej decydować będą:
c) najwyższe miejsce uzyskane przez piosenkę u któregokolwiek z głosujących
d) największa ilość najwyższych pozycji
e) większa ilość 11 miejsc
Uważam, że powinno decydować (przed p. e) najwyższe kolejne miejsce, a potem największa ilość tychże i tak do końca.
5. Po 1/8 finału będzie możliwość głosowania na utwory , które przegrały w swoich pojedynkach.
Oczywiście podasz do nich także zestawy par?
kajman

Grycek pisze:God Is An Astronaut - Fragile
Utwór z teledyskiem, który porusza mnie za każdym razem. Dla mnie wspanialy muzyczny pejzaż.
Mam nadzieję, że wrzucisz samą muzykę, a nie teledysk.
kajman

Miszon pisze:- Novi Singers - Preludium e op.24 nr 4 Niektórzy tutaj nie lubią jazzu, ale myślę, że przynajmniej Chopina lubią :wink:.
Ja jazz uwielbiam, natomiast totalnie nie trawię Chopina. Jednak w tym wykonaniu jestem w stanie go słuchać.
kajman

Robinson pisze:Iron Butterfly - In-A-Gadda-Da-Vida
Absolutna klasyka. Chyba najdłuższy utwór jaki pojawił się w historii tego plebiscytu - przebija długością utwory Kajmana z Plebiscytu nr 2. Obawiam się jednak, że mało kto przebrnie przez cały utwór.
Znam, ale chyba inne utwory Iron Butterfly podobają mi się bardziej.
kajman

prz_rulez pisze:Zespół ten słyszałem na żywo i zrobił na mnie BARDZO DOBRE WRAŻENIE. Szczególnie akordeon i przepiękny sopran wokalistki.
No cóż, ten sopran jeszcze jest do zniesienia, bo może oznaczać wysokość głosu, a nie ale sposób śpiewania, ale tn akordeon mocno mnie zniechęca.
kajman

Gary pisze:Die Toten Hosen - "Alles aus liebe" - na końcu taki lekki żarcik. Do tej pory zdarzały się tu covery znanych piosenek tzw. obciachowych, a tu sytuacja odwrotna, czyli pierwowzór pewnej piosenki.
Wprawdzie nie znam ani jednego ani drugiemu, ale wolałbym usłyszeć pierwowzór piosenki skowerowanej przez inny polski zespół znacznie wcześniej.
kajman

retry2 pisze:Van der Graaf Generator - A Plague of Lighthouse Keepers
Absolutna klasyka progresywnego rocka, dla mnie niestety zespół dość nowy, nie znam całej dyskografii, utwór moim zdaniem genialny, choć nieco awangardowy. Obawiam się że nie wszyscy wytrzymają 23 minuty... Jak dla mnie najlepszy utwór w moim zestawie.
Akurat VDGG też znam zbyt mało, podobają mi się, a tego utworu nie znam i chętnie go poznam, a znając moje preferencje może być u mnie wysoko.
kajman

Adameks pisze:Múm - Now There is That Fear Again - Islandzkie klimaty :) z płyty Peel Session
Brzmi frapująco, bo islandzkie klimaty to coś, co bardzo lubię. Mam nadzieje, że nie powtórzy się sytuacja z pierwszej edycji, kiedy nietypowy islandzki klimat Ampopu przepadł w pierwszej rundzie.
kajman

dominik_fi pisze: 3. Mountain - Mississippi Queen
Piosenka pochodzi z albumu Climbing! z 1970 roku.
Później była śpiewana także przez Ozzyego Osbournea.
Jedna z niewielu piosenek, które w tym zestawie naszolistowymtrzecim znam, no ale chyba i tak za dużo wydałem opinii.
dominik_fi pisze:A tu jeszcze do piosenki Rihanny - Umbrella
Australia 1...
Europa 1...
USA Billboard Hot 100 1...
To chyba najbardziej zniechęcająca mnie do piosenki informacja na tym wątku. Dobrze chociaż, że w GB na pierwszym nie była.
kajman

Dla mnie zaskoczeniem jest, że zagraniczne piosenki, które zgłaszam, nie są propozycjami do listy wszechczasów, bo moim zdaniem są i dobrze znany i są hiciorami, że hej! Co do piosenki polskiej, to jestem zdziwiony, że nie ma w tamtym zestawie innego utworu tego samego zespołu.
Blood Sweat And Tears - Spinning Weel
Chyba najbardziej znany i jeden z najlepszych utworów nurtu zwanego jazz-rockiem. Świetna instrumentacja i rewelacyjny wokal Davida Claytona-Thomasa.
The Boomtown Rats - I Don't Like Monday
Przy tej piosence cieszę się, że nie znam dobrze angielskiego, bo muzycznie jest to dla mnie najbardziej pogodna piosenka jaką znam i tylko jedna lepiej potrafi wyciągnąć mnie z ponurego nastroju.
Blackout - Studnia bez wody
Wprawdzie brzmi trochę archaicznie, ale muzyka mnie porywa i do tego niesamowity text. Dla mnie najlepszy utwór tego zespołu, lepszy od osławionej Anny, która jest według mnie jednym z polskich przebojów wszechczasów i ze zdziwieniem stwierdziłem, że nie ma go w propozycjach do topu Wszech czasów. Ale dla mnie to dobrze, bo mogłem zgłosić Studnię.
No i niestety nadal jestem na B. Podejrzewam, że do końca alfabetu w ten sposób dotrę za lat 10.
Awatar użytkownika
dominik_fi
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997-2000 r.

Post autor: dominik_fi »

kajman pisze:
Australia 1...
Europa 1...
To chyba najbardziej zniechęcająca mnie do piosenki informacja na tym wątku. Dobrze chociaż, że w GB na pierwszym nie była.
To chyba jedną cię jeszcze bardziej zniechęcę, bo w GB była też na 1 miejscu. Ale w tym źródle co sprawdzałem tego nie było tylko w innym.

Zobacz tu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Rihanna
http://en.wikipedia.org/wiki/Umbrella_%28song%29

Jedyne co może ciebie pocieszyć to dalekie miejsca w Meksyku i Chile
:)
prz_rulez
Listy Przebojów Trójki słucham od: *1999 - †2020
Kontakt:

Post autor: prz_rulez »

dominik_fi pisze:
kajman pisze:
Australia 1...
Europa 1...
To chyba jedną cię jeszcze bardziej zniechęcę, bo w GB była też na 1 miejscu. Ale w tym źródle co sprawdzałem tego nie było tylko w innym.

Zobacz tu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Rihanna
http://en.wikipedia.org/wiki/Umbrella_%28song%29

Jedyne co może ciebie pocieszyć to dalekie miejsca w Meksyku i Chile
:)
Rihanna była baaaaardzo długo na szczycie w UK. Chyba 9 tygodni.
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

kajman pisze:
Gary pisze:Die Toten Hosen - "Alles aus liebe" - na końcu taki lekki żarcik. Do tej pory zdarzały się tu covery znanych piosenek tzw. obciachowych, a tu sytuacja odwrotna, czyli pierwowzór pewnej piosenki.
Wprawdzie nie znam ani jednego ani drugiemu, ale wolałbym usłyszeć pierwowzór piosenki skowerowanej przez inny polski zespół znacznie wcześniej.
No to jeśli byś wolał, to go wrzuć w następnej edycji. Ja niestety nie mam do niego dojścia.
Vinyl84

Post autor: Vinyl84 »

Można sie przyłączyć :?: Jeśli tak to moje propozycje do Naszej Listy są następujące. Jeśli, któryś z zespołów sie pojawił na LP3 to z góry przepraszam, ale nie mam za bardzo czasu sprawdzać :P :
1. Squaw - Ja tylko śpiewam
2. Poets of a fall - Sleep
3. Yeah Yeah Yeah -Gold Lion
Ostatnio zmieniony ndz wrz 02, 2007 11:55 am przez Vinyl84, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ