Dzień z Republiką w Trójce - 29 VIII

Kiedyś to było „Pierwsze uruchomienie...” — teraz niech poruszane będą tutaj wątki, które nijak nie pasują do innych tematów Forum. Taki Hyde Park Listy Trójki
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Dzień z Republiką w Trójce - 29 VIII

Post autor: Robinson »

29 sierpnia 1957 roku w Tczewie urodził się Grzegorz Ciechowski. Lider zespołu Republika, autor znakomitych tekstów, uznany artysta solowy, kompozytor muzyki filmowej, producent płyt. Jedna z najważniejszych postaci polskiej muzyki.

W Trójce uczcimy 50. rocznicę Jego urodzin dniem specjalnym. 29 sierpnia, przez cały dzień, na antenie będziemy prezentować bogaty dorobek artystyczny Ciechowskiego.

Przygotowaliśmy kilka specjalnych audycji, w całości poświęconych Artyście i jego najważniejszemu zespołowi, Republice.

O 14.00 gośćmi Wojciecha Manna będą muzycy Republiki. Rozmowę uatrakcyjni koncert ze studia im. Agnieszki Osieckiej - muzycy zespołu Manchester zagrają swoje wersje wybranych piosenek Ciechowskiego.

O 15.00 Piotr Stelmach w swojej rozmowie z muzykami Republiki przedstawi zespół Muchy - również mierzący się z artystycznym dorobkiem Ciechowskiego - też na żywo ze studia im. Agnieszki Osieckiej.

O 19.00 w naszym trójkowym ogródku rozpocznie się spotkanie Słuchaczy z muzykami Republiki, a o 21.00 naszych gości zapraszamy do studia im. Agnieszki Osieckiej, gdzie rozpocznie się specjalny Klub Trójki z udziałem Weroniki Ciechowskiej, Jerzego Tolaka, Leszka Biolika, Sławomira Ciesielskiego, Zbigniewa Krzywańskiego i Pawła Kuczyńskiego. Trzecim zespołem, który zinterpretuje utwory Grzegorza, będzie Von Zeit.

O 22.00 Piotr Stelmach zaprasza na Akademię Muzyczną także wypełnioną twórczością Artysty.

W tym szczególnym dniu wiele miejsca poświęcimy także anegdotom i wspomnieniom kolegów, współpracowników i bliskich Grzegorza Ciechowskiego.

29. sierpnia świat w Trójce będzie czarno - biały. Zapraszamy!
penny.lane

Post autor: penny.lane »

Będzie ktoś to nagrywał? :) Mnie się udało zdobyć zaproszenie, a chętnie bym te audycje miała zarejestrowane ;)
Awatar użytkownika
Bodeczek

Post autor: Bodeczek »

o widzę, że kolega z "wyspy bezludnej" też wychowany w czarno-białych kolorach ... To nie po raz pierwszy się okazuje, że mamy podobne korzonki ... :lol: Na pewno dzien będzie wyjątkowy, a ja niestety cały dzień w lasach koło Tarnowa i w domu dopiero na 20.00. Cała nadzieja w "rejestratorach" ... :lol:
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

Bodeczek pisze:o widzę, że kolega z "wyspy bezludnej" też wychowany w czarno-białych kolorach
Republika to był mój ulubiony zespół w latach 80-ych.
Awatar użytkownika
jaszczomp

Post autor: jaszczomp »

Po 11.00 Stelmi już gościł republikanów. Strasznie dowcipni, weseli, inteligentni ludzie. Świetnie się ze sobą bawią. Nie dziwota, że stworzyli takie mądre rzeczy.
Ciekawe co dziś robiłby Grzegorz C.?
Czy byłaby jeszcze Republika? Czy stworzyłby kolejny projekt solowy? Muzykę do jakich filmów napisałby? jakich młodych artystów odkryłby i pokazał światu?... Strasznie żal...
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

Ciekawe audycje były.
Awatar użytkownika
Martyr

Post autor: Martyr »

Audycje rzeczywiście fajne :)

A ja jestem bardzo dumna, że miałam okazję chodzić do tego samego liceum co Grzegorz Ciechowski... :)
Moja mama, ciocia i wujek w tym samym czasie chodzili do tej samej podstawówki co Grzegorz C. I znam część jego rodziny.
Takie to nieduże (ale małe też nie ;)) miasto, ten Tczew :P
Awatar użytkownika
Bodeczek

Robinson pisze:Republika to był mój ulubiony zespół w latach 80-ych.
Republika to mój ulubiony polski zespół wszechczasów.
nokdar

Re: Dzień z Republiką w Trójce - 29 VIII

Post autor: nokdar »

No właśnie. Wychodząc rano do pracy nastawiłem precyzyjnie maszynę rejestrującą.

W programie, w swoim małym radiu wspomniałem moje "przygody" z Grzegorzem i Republiką. Wróciłem i ... maszyna rejestrująca prawie nic nie nagrała.

Słucham sobie ostatniej godziny u Stemiego i myśle ile straciłem. Jeśli ktoś z Was jest wstanie udostepnić jakieś obszerne fragemnty czarno-białego dnia w Trójce w pliku dźwiekowym - będę wdzięczny.

nokdar@go2.pl
Awatar użytkownika
jotem3

Post autor: jotem3 »

Awatar użytkownika
jotem3

Awatar użytkownika
jotem3

Awatar użytkownika
adr

Post autor: adr »

Bodeczek pisze:Republika to mój ulubiony polski zespół wszechczasów.
Mój też.

jotem3 - dzięki za mp3. :)
Awatar użytkownika
jotem3

tym razem 15.05 - Piotr Stelmach, Republika i Muchy
http://rapidshare.com/files/52219077/Pi ... 8.2007.mp3

właśnie dziś odsłuchałem wszystkie audycje - REWELACJA. może muzyki niewiele, ale opowieści muzyków - super ! :-)
Awatar użytkownika
jotem3

i część ostatnia - KLUB TRÓJKI:
http://rapidshare.com/files/52363048/Kl ... 8.2007.mp3
nokdar

Post autor: nokdar »

Serdecznie dziękuję za te dźwięki. Zamieniam się w słuch..
i pozdrawiam,
n.
Awatar użytkownika
Bodeczek

to był dobry i wzruszający dzień ...
Vinyl84

Post autor: Vinyl84 »

A dałoby sie to wszystko wrzucić na jakiś inny wieszak :?: Ściągnąłem Manna a żeby móc ściągnąć resztę to trzeba czekać 182 min. (jak nie dłużej).
ODPOWIEDZ