evergreeny z LP3
evergreeny z LP3
Piosenka Lionela Richie, którą planuje się dołączyć do zestawu pochodzi - tak mi się wydaje - co najmniej sprzed kilku lat. I to skłoniło mnie do następującej prośby - czy istnieje mozliwość sporządzenia kompletnej listy piosenek, które na LP3 były kilka a nawet kilkanaście lat po pierwszej emisji.
Zapewne nie pomylę się jesli stwierdzę, że żadna z tych piosenek nie dotarła do 1 miejsca a najwyżej notowane to "Dziewczyna o perłowych wlosach" i "Sutans Of Swing" - obie na 3 miejscu.
Ciekaw jesten czy ktoś jest w stanie stworzyć taką listę.
Aha i nie chodzi mi o sytuację, w którym piosenka została ujawniona wiele lat po stworzeniu jak to było np.z trzema odnalezionymi utworami The Beatles czy z pośmiertnymi piosenkami Freddiego Mercurego. Nie mam też oczywiście na myśli nowych wersji starych utworów.
Zapewne nie pomylę się jesli stwierdzę, że żadna z tych piosenek nie dotarła do 1 miejsca a najwyżej notowane to "Dziewczyna o perłowych wlosach" i "Sutans Of Swing" - obie na 3 miejscu.
Ciekaw jesten czy ktoś jest w stanie stworzyć taką listę.
Aha i nie chodzi mi o sytuację, w którym piosenka została ujawniona wiele lat po stworzeniu jak to było np.z trzema odnalezionymi utworami The Beatles czy z pośmiertnymi piosenkami Freddiego Mercurego. Nie mam też oczywiście na myśli nowych wersji starych utworów.
Crostown traffic - Jimmy Hendrix (12)
Running up that hill - Placebo (na razie 21) - chyba można to zaliczyć?
Break on through - The Doors (12)
Jolene - The White Stripes - pierwsze jej wykonanie to chyba 2000 rok. Tylko, że na liście była wersja live z innego wydawnictwa, więc chyba nie można tego zaliczyć.
Running up that hill - Placebo (na razie 21) - chyba można to zaliczyć?

Break on through - The Doors (12)
Jolene - The White Stripes - pierwsze jej wykonanie to chyba 2000 rok. Tylko, że na liście była wersja live z innego wydawnictwa, więc chyba nie można tego zaliczyć.
jak The Clash to jeszcze
"Rock the Casbah" (16 miejsce)
"London Calling" (40 miejsce) - za tutejszym archiwum
podobna sytuacja jak z wcześniej przeze mnie opisaną piosenką White Stripes jest z "Unchained Melody" U2, która na pewno była B-Sidem na singlu "All I Want Is You". Na liście natomiast w 1999 roku. Podejrzewam, że w tej samej wersji. Problemem może tu być to. iż b-sidy singli z reguły trudno uznać za powszechnie znane utwory.
"Rock the Casbah" (16 miejsce)
"London Calling" (40 miejsce) - za tutejszym archiwum
podobna sytuacja jak z wcześniej przeze mnie opisaną piosenką White Stripes jest z "Unchained Melody" U2, która na pewno była B-Sidem na singlu "All I Want Is You". Na liście natomiast w 1999 roku. Podejrzewam, że w tej samej wersji. Problemem może tu być to. iż b-sidy singli z reguły trudno uznać za powszechnie znane utwory.
Holiday - Scorpions (1979) - na LP3 w 1990 - dotarło do pozycji 3
It`s My Life - Talk Talk (1984) - na LP3 w 1990 - dotarło do pozycji 6
Manhattan - Ella Fitzgerald (nie znam daty wydania) - na LP3 w 1989 - dotarło do pozycji 19
What A Wonderful World - Louis Armstrong (nzdw) - na LP3 w 1988 - dotarło do pozycji 22
We Have All The Time In A World - Louis Armstrong (nzdw) - na LP3 w 1994 - dotarło do pozycji 16
Sealed With A Kiss - Bryan Hyland (1962) - na LP3 w 1989 - dotarło do pozycji 10
i z takich "bezszczegółowych" bo do pracy się spieszę:
Diana - Paul Anka
Layla - Derek & The Dominos
Nobody Told Me - John Lennon
pozdrawiam
Emil
It`s My Life - Talk Talk (1984) - na LP3 w 1990 - dotarło do pozycji 6
Manhattan - Ella Fitzgerald (nie znam daty wydania) - na LP3 w 1989 - dotarło do pozycji 19
What A Wonderful World - Louis Armstrong (nzdw) - na LP3 w 1988 - dotarło do pozycji 22
We Have All The Time In A World - Louis Armstrong (nzdw) - na LP3 w 1994 - dotarło do pozycji 16
Sealed With A Kiss - Bryan Hyland (1962) - na LP3 w 1989 - dotarło do pozycji 10
i z takich "bezszczegółowych" bo do pracy się spieszę:
Diana - Paul Anka
Layla - Derek & The Dominos
Nobody Told Me - John Lennon
pozdrawiam
Emil
To dorzucę jeszcze:
Wspomnienie - Czesław Niemen - wspaniały utwór z 1967 r., na Liście w 1983, do miejsca 16;
Nic nie może wiecznie trwać - Anna Jantar - utwór z 1979 r., na Liście w 1999, do miejsca 12;
i nie jestem pewien, czy przypadkiem nie były to nowe wersje, ale dorzucę na wszelki wypadek:
Wuthering Heights - Kate Bush - utwór z 1977 r., na Liście w 1987, do miejsca 7;
Trzy zapałki - TSA - utwór z 1981 r., na Liście w 1998, do miejsca 11;
Karuzela marzeń - Maanam - utwór z 1981 r., na Liście w 1993, do miejsca 26.
Wspomnienie - Czesław Niemen - wspaniały utwór z 1967 r., na Liście w 1983, do miejsca 16;
Nic nie może wiecznie trwać - Anna Jantar - utwór z 1979 r., na Liście w 1999, do miejsca 12;
i nie jestem pewien, czy przypadkiem nie były to nowe wersje, ale dorzucę na wszelki wypadek:
Wuthering Heights - Kate Bush - utwór z 1977 r., na Liście w 1987, do miejsca 7;
Trzy zapałki - TSA - utwór z 1981 r., na Liście w 1998, do miejsca 11;
Karuzela marzeń - Maanam - utwór z 1981 r., na Liście w 1993, do miejsca 26.
Skoro zacząłem to dorzuce
-z polskich
Klan "Z brzytwą na poziomki"
Grupa ABC "Asfaltowe łąki"
Czesław Niemen "Pod papugami" (na pewno nie nagrał nowej wersji)
wszystkie piosenki Breakoutu )oprócz "To mój blues")
"Memu miastu na do widzenia" Budki Suflera
"Wehikuł czasu" Dżemu
"Oprócz", "biegnij razem ze mną" Maanamu
"Co się stało z Magdą K" Hołdysa
"Wpadka" TSA
-w pewnym sensie "To co czujesz" Brygady Kryzys. W pewnym sensie, bo wiąże się z ogólnym problemem undergroundu lat 80 - z reguły Trójka grała piosenki tych wykonawców ze sporym opóźnieneim w stosunku do np. Rozgłosni Harcerskiej. A Brygada to w ogóle odrębna historia - kultowy zespół początku lat 80, który w powszechnej świadomości zaistniał dopiero po krótkotrwałej reaktywacji na początku nastepnej dekady. Teraz podobno Lipiński i Brylewski znów kombinują razem -zobaczymy co z tego wyniknie.
Z zagranicznych -
Omega "Dziewczyna o perlowych włosach", Don McLean "American Pie", A. camp "Charlie, Cahrlie" - na liście towarzyszyły własnym coverom
The Beatles "Let it be", George Harison "My sweet lord", Monty Python "Always look on the bright side of live"
Chciałem jeszcze dopisać "In the air tonight" Collinsa, ale z książki wynika, że to była nowa koncertowa wersja, więc to jednak nie to. Podobnie jak "Anka" Lombardu w wersji z 2002 roku, to oczywiście z koncertu, zapewne granego w Trójce.
I ja bym na pewno nie uznał "Running up that hill" Placebo (to typowy cover).
-z polskich
Klan "Z brzytwą na poziomki"
Grupa ABC "Asfaltowe łąki"
Czesław Niemen "Pod papugami" (na pewno nie nagrał nowej wersji)
wszystkie piosenki Breakoutu )oprócz "To mój blues")
"Memu miastu na do widzenia" Budki Suflera
"Wehikuł czasu" Dżemu
"Oprócz", "biegnij razem ze mną" Maanamu
"Co się stało z Magdą K" Hołdysa
"Wpadka" TSA
-w pewnym sensie "To co czujesz" Brygady Kryzys. W pewnym sensie, bo wiąże się z ogólnym problemem undergroundu lat 80 - z reguły Trójka grała piosenki tych wykonawców ze sporym opóźnieneim w stosunku do np. Rozgłosni Harcerskiej. A Brygada to w ogóle odrębna historia - kultowy zespół początku lat 80, który w powszechnej świadomości zaistniał dopiero po krótkotrwałej reaktywacji na początku nastepnej dekady. Teraz podobno Lipiński i Brylewski znów kombinują razem -zobaczymy co z tego wyniknie.
Z zagranicznych -
Omega "Dziewczyna o perlowych włosach", Don McLean "American Pie", A. camp "Charlie, Cahrlie" - na liście towarzyszyły własnym coverom
The Beatles "Let it be", George Harison "My sweet lord", Monty Python "Always look on the bright side of live"
Chciałem jeszcze dopisać "In the air tonight" Collinsa, ale z książki wynika, że to była nowa koncertowa wersja, więc to jednak nie to. Podobnie jak "Anka" Lombardu w wersji z 2002 roku, to oczywiście z koncertu, zapewne granego w Trójce.
I ja bym na pewno nie uznał "Running up that hill" Placebo (to typowy cover).
No to biję się w piersi jeśli chodzi o Dżem.Gary pisze:Jasne, że "Running up that hill" to cover, ale pierwsza publikacja tej piosenki to co najmniej 2003 rok na bonusowym CD do płyty "Sleeping with ghosts".
A jak uważacie z Brygadą Kryzys? Nie ma wątpliwości, że piosenka pochodzi z 1981 r. ale czy można uznać, że już wtedy była przebojem?
A jak to bylo z "Only you" Yazoo - na LP3 w 1999 r. była nowa czy stara wersja.
Przypomniało mi się jeszcze "Jadę pociągiem prawdziwym" z płyty M. Grechuty z 1991 r. (a sama piosenka powstała jeszcze w latach 80 i p. Marek osobiście wykonywał ją na koncertach - dziwnie to musiało brzmieć gdy dorosły mężczyzna śpiewal tekst, gdzie w pierwszej osobie wystepuje dziecko).
Przypomniało mi się jeszcze "Jadę pociągiem prawdziwym" z płyty M. Grechuty z 1991 r. (a sama piosenka powstała jeszcze w latach 80 i p. Marek osobiście wykonywał ją na koncertach - dziwnie to musiało brzmieć gdy dorosły mężczyzna śpiewal tekst, gdzie w pierwszej osobie wystepuje dziecko).
No wlasnie. Po przeczytaniu ksiazki 1994-2006 mialem tutaj spora watpliwosc, bo w ksiazce ktos napisal, ze w 1998 r. pojawila sie stara wersja z plyty z 1983 r. (jesli mnie pamiec nie myli). Ja w swoich notatkach wyraznie mam zapisane, ze ta wersja 'Trzech zapalek' z 1998 r. to wspolczesna wersja Live.kajman pisze:wiele piosenek to nowe wersje jak chociażby 3 zapałki, .
"Oprócz" to nie jest nowa wersja. Z książki o LP3:kajman pisze:Nie chce mi się przynajmniej na razie wchodzić w szczegóły, ale wiele piosenek to nowe wersje jak chociażby 3 zapałki, Wpadka i Oprócz.
"Na dodatej z okazji pieknego i gorącego lata WYCIĄGNĘLISMY Z ARCHIWUM TRÓJKI "Oprócz", piosenkę śpiewaną przez MArka JAckowskiego w cieniu "Hamleta" Kory. Udało się, to był znowu przebój lata.
Wyciągnęliśmy z archiwum - znaczy, że oryginalna wersja. Swego czasu Kora mówiła, że nagrali w 1979 r. z Jackowskim dwie piosenki dla Trójki i "Hamlet" był w Trójce na pierwszym miejscu lsity przebojów (sic!) - być może chodziło o jakiś ówczesny plebiscyt.
A no i oczywiście "Nie płacz Ewka" - na pewno zespół Perfect w 1992 r. nie nagrał nowej wersji, bo nie istniał - reaktywował się (oczywiście bez Hołdysa) jakiś czas później.
również jestem pewny, że to wersja późniejszaJC pisze:No wlasnie. Po przeczytaniu ksiazki 1994-2006 mialem tutaj spora watpliwosc, bo w ksiazce ktos napisal, ze w 1998 r. pojawila sie stara wersja z plyty z 1983 r. (jesli mnie pamiec nie myli). Ja w swoich notatkach wyraznie mam zapisane, ze ta wersja 'Trzech zapalek' z 1998 r. to wspolczesna wersja Live.kajman pisze:wiele piosenek to nowe wersje jak chociażby 3 zapałki, .
pozdrawiam
Emil
Dzieki Emilu za potwierdzenie. U mnie jest zapis:emilencja pisze:
również jestem pewny, że to wersja późniejsza
pozdrawiam
Emil
TRZY ZAPAŁKI (LIVE '98 - TSA
wiec pewnie sie bede tego trzymal, tym bardziej ze zawsze zwracalem uwage na wersje utworow, jakie sie na liscie pojawialy i troche ta informacja z ksiazki mnie zmylila.