Dyskusja o głosowaniu w plebiscytach topowych i topach

Moderatorzy: Yacy, Grycek, jollyroger72, Yacy, Grycek, jollyroger72

Awatar użytkownika
barb42
Listy Przebojów Trójki słucham od: odkąd pamiętam

Re: Dyskusja na temat glosowania w plebiscytach topowych

Post autor: barb42 »

1. C
2. B - 10
Awatar użytkownika
Geephard
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 2003

Post autor: Geephard »

1. B
2. A - 5 pkt.

Edit; Jak tak przeglądam wcześniejsze odpowiedzi to przeraża mnie mnogość odpowiedzi gdzie przy drugim pytaniu, widnieje B z liczbą 10 obok. Mam nadzieję, że ta opcja nie przejdzie, bo to przecież przerażające ograniczenie do 10 wykonawców. Dla tak małej liczby to w zasadzie nie warto robić drugiej tury. Wiem, że będzie jeszcze dodatkowe głosowanie, ale sama popularność tej liczby jest niepokojąca.
student

Post autor: student »

1. C
2. B - 13
Awatar użytkownika
neon.ka
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 436, 30.06.1990

Post autor: neon.ka »

Wreszcie po części dlatego, że jest już po 16 czerwca, czyli po urodzinach Tadzia ;-), a po części dzięki adamerii i jego PW, dotarłam i uzupełniłam wiedzę z tego wątku...
adameria pisze:Pytanie 1: W jaki sposób głosujemy w pierwszym etapie?
Zdecydowanie B.
adameria pisze:Pytanie 2: Co decyduje o przejściu do drugiego etapu?
Tu jest mi dosyć obojętne, ale niech będzie że B - 20 wykonawców
adameria pisze:A sens jest - bo stare zasady były dobre dla wykonawców pokroju Flojdzi i Cepelini (popatrz na re-topy), to raz, a dwa, "nadużycia" jakie się pojawiły w ostatnich 2 plebiscytach, są moim zdaniem nie do przyjęcia, ale zdaje się, że już ustaliliśmy demokratycznie, że stare reguły są do d..., dokładnie tam. 8)
Moim zdaniem jeśli przejdzie A lub C to reguły w tym najważniejszym aspekcie plebiscytu i tak zostaną takie, jak dawniej - wziąwszy pod uwagę ile osób głosowało zwykle tajnie przy opcji głosowania mieszanego, czyli, że opcja mieszana w praktyce i tak równa się jawnej. Ja sama zresztą w związku z tym jeśli przejdzie opcja C, to i tak będę głosować jawnie. Przyznam, że tendencja głosów jaka jest obecnie, powoduje że dla mnie cały temat rozważań nad zmianami w plebiscycie traci zupełnie sens, bo wszelkie inne zmiany są drugorzędne w stosunku do zmiany sposobu głosowania...
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

1. C
2. B, 5
kajman

Post autor: kajman »

A ja od dłuższego czasu przy możliwości wyboru wybieram głosowanie tajne.
Geephard pisze:Dla tak małej liczby to w zasadzie nie warto robić drugiej tury.
To także, szczegolnie że według reguł, ktore ustalaliśmy, a których jakoś nie zauważyłem że chcielibyśmy zmieniać, to może się okazać że przejdzie 7 wykonawców (chociaż to mało prawdopodobne, ale 6 jak najbardziej realne), ale też zestaw taki jak już wspominał i temik3 i ja może się okazać mało inspirujący do głosowanie.
Awatar użytkownika
adameria
Listy Przebojów Trójki słucham od: 36/37/38, 1.R.-B.F.
Kontakt:

Post autor: adameria »

Gary poszedł Miszonem. :wink:
kajman pisze:A ja od dłuższego czasu przy możliwości wyboru wybieram głosowanie tajne.
Przy czym jeden głos tajny,a reszta jawnych może sprowokować manipulację albo przynajmniej podejrzenia o nią.
neon.ka pisze: 1. a po części dzięki adamerii i jego PW
2. (...) Moim zdaniem jeśli przejdzie A lub C to reguły w tym najważniejszym aspekcie plebiscytu i tak zostaną takie (...) Przyznam, że tendencja głosów jaka jest obecnie, powoduje że dla mnie cały temat rozważań nad zmianami w plebiscycie traci zupełnie sens, bo wszelkie inne zmiany są drugorzędne w stosunku do zmiany sposobu głosowania...
1. Dziękuję.
2. Nie podchodzę do tego aż tak ostro, bo udało się przegłosować 2 etapy, ale niewątpliwie tajność w pierwszym byłaby bardzo przydatna. W związku z tym, że tak odpowiadam, to i takz grubsza już wiadomo jak zagłosuję, więc nie zwlekam i głosuję...

Pyt. 1: B - tajnie
Pyt. 2: B - 20 wykonawców
kajman

Jako że niedziela nie za długo to jest jeszcze taka sprawa liczbowa. Chodzi o system, który będzie decydował jaka opcja wygra. A rozważanie tego teraz jest wskazane, bo potem już odwrotu nie będzie.
Najprostsze byłoby przyjęcie wariantu że zwycięża ta opcja, która dostanie najwięcej głosów. Ale czy ona byłaby sprawiedliwa. Podam przykład przy założeniu, że wygra opcja B (na to chyba się na razie zanosi).
Powiedzmy, że glosujący będą wybierać:
7 - 1x
8 - 2x
10 - 5x
12 - 3x
13 - 2x
15 - 4x
20 - 2x
50 - 1x
Wtedy by wygrała wersja z 10 utworami (5 głosów). A przecież 12/20 osób chciałoby żeby było minimum 12 podmiotow wykonawczych. No i byłby problem z ustaleniem co wygralo w przypadku gdyby np 15 miało też 5 glosow.
Średnia arytmetyczna też nie powinna mieć tutaj zastosowania, bo to 50 spowodowało by, że wynosiłaby ona 14 z hakiem co byłoby jeszcze bardziej niesprawiedliwym rozwiązaniem.
Więc sugerowałbym żeby oprzeć się na medianie, według której wyszłoby 12. I moim zdaniem byłoby sensowne i logiczne skoro za 12 lub więcej jest 12/20 osób a za 12 lub mniej 11/20 czyli w każdym przypadku ponad połowa.
Swoją drogą tak się zastanawiam nad sprawą tajności. Bo przyjmijmy że padnie 10 głosów na wersję tajną, a po 9 na krzyżową. Czy wygra wtedy wersja tajna bo ma najwięcej głosów (i bardzo byłbym zadowolony z takiego rozwiązania) czy krzyżowa co wydaje mi się bardziej sprawiedliwe.
Adamie, to nie jest czepianie się tylko chęć wyboru jak najsprawiedliwszego rozwiązania. Dlatego też piszę o tym teraz a nie po ogłoszeniu wyników. Jest to sprawa, którą lepiej teraz rozważyć niż później się o nią wykłócać.
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

kajman pisze:Więc sugerowałbym żeby oprzeć się na medianie
Zdecydowanie tak.
Awatar użytkownika
Martyr

Post autor: Martyr »

1. C
2. B - 10
Aro
Listy Przebojów Trójki słucham od: 25.08.1984

Post autor: Aro »

XXXXXX
Ostatnio zmieniony pt cze 19, 2015 2:55 pm przez Aro, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomekk
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003

Post autor: Tomekk »

1. C
2. B ( 5)
Awatar użytkownika
adameria
Kontakt:

kajman pisze:1. Wtedy by wygrała wersja z 10 utworami (5 głosów).
2. Swoją drogą tak się zastanawiam nad sprawą tajności. Bo przyjmijmy że padnie 10 głosów na wersję tajną, a po 9 na krzyżową.
1. Teraz nie wygra żadna, bo to tylko sondaż. Już teraz mogę napisać, że będą nie więcej niż 4 opcje w kolejnym głosowaniu i wszystko wskazuje na to, że będzie to wybór pomiędzy: 10, 13, 15 a 20.
Dlaczego "13"? Zaproponował to djjack i bardzo mi się to spodobało, to jest znakomite nawiązanie do "szczęśliwej 13".
2. Nie rozumiem. Nie rozumiem "a po 9". Już teraz chyba jasno widać, że wygra wersja "krzyżowa", więc nie wiem nad czym się zastanawiasz?
Awatar użytkownika
konwicki1980
Kontakt:

Post autor: konwicki1980 »

Ja chciałbym zabrać głos w sprawie tajności/jawności. Zwykle i tak głosuję na samym początku, więc mi to wszystko jedno, ale napiszę, dlaczego najlepsza jest wersja "krzyżowa".

W przypadku głosowania jawnego "manipulować" głosowaniem może każdy - oczywiście jeśli ma taką potrzebę. To wada tego rozwiązania, ale i zaleta - wszyscy mają równe szanse.

Przy głosowaniu wyłącznie tajnym "manipulować" może przede wszystkim prowadzący głosowanie - który zagłosowałby sobie spokojnie na samym końcu, po obliczeniu pozostałych głosów i miałby tak naprawdę decydujące zdanie. Ostatnio ja byłem tym prowadzącym, więc zwolennicy tajności sami niech ocenią, czy na pewno odpowiada im to rozwiązanie. :roll: Do tego grupa osób może się na PW umówić, że zagłosują wspólnie na X czy Y.

Przy głosowaniu krzyżowym teoretyczną przewagę mają osoby głosujące na końcu, ale jak pokazało życie, zawsze można się pomylić w obliczeniach. Im więcej osób będzie głosować tajnie, tym mniej możliwości "ustawiania". Do tego opcja C obowiązuje do tej pory, więc po co ją zmieniać?
adameria pisze:Dlaczego "13"? Zaproponował to djjack i bardzo mi się to spodobało, to jest znakomite nawiązanie do "szczęśliwej 13".
Sam widzisz Adam, że nie jesteś obiektywny. Więcej osób niż jedna wybrało 5, a ty i tak promujesz wyższą liczbę, jaką jest 13. No cóż, pozostawiam to ocenie innych. Moim zdaniem opcja "5" powinna być brana też pod uwagę.
Awatar użytkownika
adameria
Kontakt:

konwicki1980 pisze:1. Sam widzisz Adam, że nie jesteś obiektywny.
2. Więcej osób niż jedna wybrało 5, a ty i tak promujesz wyższą liczbę, jaką jest 13. No cóż, pozostawiam to ocenie innych.
3. Moim zdaniem opcja "5" powinna być brana też pod uwagę.
1. A Ty jesteś? :D
2. Nie żartuj sobie. 13-1=12, czyli wracamy do mediany, co jest bardzo rozsądne.
3. Kolejny żart. Nie będziemy głosować za brakiem zmian (czyli opcją "5"), bo już ustaliliśmy, że zmiany są koniecznością.
Więc nie będzie brana pod uwagę. Brak zmian nie wejdzie tylnymi drzwiami, co już było ocenione przez innych.
Mogę jedynie wykreślić "20" z dostępnych opcji i pozostawić: 10, 13 i 15, bo sondaż orbituje głównie w tym przedziale.

Jeszcze głosowanie się nie skończyło, a my już dyskutujemy, ale to dobrze, bo to przyspieszy kolejne głosowanie
i kolejne pytania.
Awatar użytkownika
konwicki1980
Kontakt:

Ja nie jestem obiektywny i być nie mam zamiaru, ale to Ty prowadzisz ten plebiscyt i masz wpływ na pytania.
adameria pisze: Brak zmian nie wejdzie tylnymi drzwiami, co już było ocenione przez innych.
Jakimi tylnymi? Chyba raczej przednimi, widać, kto popiera opcję "5". :) Poza tym mocno wątpię, żeby większość poparła taką liczbę. W sumie liczba 20 powinna podobać mi się bardziej, bo Modern Talking tylko w tak szerokim gronie mógłby się znaleźć. :wink:
kajman

To może najpierw konwickiemu1980:
konwicki1980 pisze:Przy głosowaniu wyłącznie tajnym "manipulować" może przede wszystkim prowadzący głosowanie
Tutaj akurat jest proste rozwiązanie. Prowadzący przesyła w depozyt pierwszemu głosującemu swoje głosy i nie może ich potem zmienić.
konwicki1980 pisze:Do tego grupa osób może się na PW umówić, że zagłosują wspólnie na X czy Y
To akurat może zrobić niezależnie od opcji. Tylko przy tajności nie wiadomo czy to coś da.
konwicki1980 pisze:Do tego opcja C obowiązuje do tej pory, więc po co ją zmieniać?
Bo tutaj możliwości przekrętów są znacznie większe. Trudniej jest bowiem wepchnąć wykonawcę do najlepszej piątki niż najlepszej (powiedzmy) dwunastki.
konwicki1980 pisze:Moim zdaniem opcja "5" powinna być brana też pod uwagę.
Moim zdaniem nie, natomiast każda liczba powyżej tak (chociaż 6 czy 7 nie ma według mnie kompletnie sensu).
To teraz adamerii:
adameria pisze:Już teraz mogę napisać, że będą nie więcej niż 4 opcje w kolejnym głosowaniu
O ile rozumiem potrzebę opcji w poprzednich głosowaniach to tutaj jest w moim odczuciu totalnie bez sensu ograniczanie się do jakiś konkretnie wybranych liczb. Głosujący powinni sami podawać liczbę wykonawców, a potem jak już pisałem medianą wyliczyć optymalną opcję.
adameria pisze:Już teraz chyba jasno widać, że wygra wersja "krzyżowa"
Nie przyglądałem się dokładnie. To co zauważyłem to to, że w drugim pytaniu przypuszczalnie wygra B (chociaż też pewien nie jestem).
adameria pisze:Jeszcze głosowanie się nie skończyło, a my już dyskutujemy
Ale właśnie teraz należy dyskutować żeby wybrać sensowną opcję a nie potem kłócić się i protestować.
Awatar użytkownika
jollyroger72
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176

Post autor: jollyroger72 »

kajman pisze:Głosujący powinni sami podawać liczbę wykonawców, a potem jak już pisałem medianą wyliczyć optymalną opcję.
To teraz trzeba zadać pytanie, czy dać szansę medianie :lol:
Jak demokracja to demokracja :wink:
Awatar użytkownika
adameria
Kontakt:

Wiem, że niektórzy chcieliby zdyskredytować cąłą tę dyskusję i głosowania i potępić ją w czambuł.

kajman, po to jest teraz sondaż, żeby wysądować jakie liczby mogą się pojawić jako opcje.
Możesz się ze mną nie zgodzić, ale teraz mediana może być pewnym rozsądnym wskaźnikiem,
ale w głosowaniu trzeba się będzie opowiedzieć za konkretną opcją, a nie rozpatrywać jakiś zbiór.
Za chwilę Ci są przeciwko zmianom podadzą w głosie, że chcą 1 wykonawcę - po to, żeby mediana znalazła
się... gdzie? No gdzie? Przy liczbie 5. :cwany:
Dziekuję... nonsens. 3 lub 4 opcje do wyboru - to wszystko.
Awatar użytkownika
konwicki1980
Kontakt:

adameria pisze:Za chwilę Ci są przeciwko zmianom podadzą w głosie, że chcą 1 wykonawcę - po to, żeby mediana znalazła
się... gdzie? No gdzie? Przy liczbie 5. :cwany:
Liczby ujemne nie wchodzą w grę, więc jedynie zero byłoby rozsądnym rozwiązaniem. :) Oczywiście żartuję.

Wyjątkowo zgodzę się z Adamem, że wyliczanie średniej nie ma sensu, bo zwolennik jak najszerszego grona mógłby podać dla żartu 1000 i potem wylicz z tego średnią. :twisted: Poza tym już raz wyraziłem swoją wątpliwość i to wcale nie złośliwie co do sposobu głosowania w tym plebiscycie. Nie wiedząc, co będzie w następnym etapie, można się bardzo pomylić, jeśli chodzi o skutki naszych wyborów.
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

adameria pisze:C i B - oczywiście zaliczę, a 5 potraktuję jako sondażowy folklor. :wink:
no ale był zakaz 5 wystawiania? ku3a też chyba 5 proponował.
Awatar użytkownika
adameria
Kontakt:

Kuba poprawił, co miał do poprawienia.
Zakazu nie było, dlatego to jest sondaż. Możesz sobie nawet 3000 wpisać, jak chcesz, albo i -3000.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Nie no, wiadomo, powyżej 10 to bez sensu raczej. Tym bardziej 3000 ;) .
Awatar użytkownika
wwas

Post autor: wwas »

Miszon pisze:Nie no, wiadomo, powyżej 10 to bez sensu raczej
:shock: Chyba właśnie poniżej...
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

To albo tego nie zrozumiałem, ale w ogóle nie wiem o co tu chodzi.
ODPOWIEDZ