ZNAWCA 376 (1671)

Tu posprawdzamy swoją wiedzę na temat Listy Przebojów Trójki — za prawidłowe odpowiedzi nie obiecujemy jednak dżinsów, singielków ani innych gadżetów!
temik3
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1982

ZNAWCA 376 (1671)

Post autor: temik3 »

Swoje typy wysyłamy pod adres:

Kod: Zaznacz cały

znawcalp3@gmail.com
w tytule tematu wpisując "Znawca XXX (YYYY) - nnnn", gdzie:
XXX - numer Znawcy
YYYY - numer notowania LP3
nnnn - nick na forum
np. Znawca 376 (1671) - Betinka
Jest to bardzo ważne, bo pozwoli katalogować typy według notowań i użytkowników.

Proszę pisać według formatu. Nie pomijać nicku, nie zapominać o spacjach i żadnych znakach.
Dziękuję.

I jeszcze jedno - proszę o dopisek pod typem znawcy co jest wypadkiem z listy. Typujemy do piątku do godziny 12.00.
temik3

Re: ZNAWCA 376 (1671)

Notowanie 1670 :

1 1 20 Stereophonics - GRAFFITI ON THE TRAIN
2 2 10 U2 - ORDINARY LOVE
3 3 12 Kult - PROSTO
4 8 18 Pearl Jam - SIRENS
5 6 7 Pablopavo i Ludziki - DANCINGOWA PIOSENKA MIŁOSNA
6 4 11 Świetliki - O.
7 5 11 Black Sabbath - LONER
8 7 17 Waglewski Fisz Emade - OJCIEC
9 10 6 Bruce Springsteen - HIGH HOPES
10 9 16 Riverside - WE GOT USED TO US
11 17 6 Daft Punk - INSTANT CRUSH
12 N 1 Waglewski Fisz Emade - POCISK
13 11 17 Marek Jackowski - DESZCZ
14 13 22 Dawid Podsiadło - NIEZNAJOMY
15 12 27 Arctic Monkeys - DO I WANNA KNOW?
16 18 2 Jaromir Nohavica - MIKYMAUZ
17 19 3 Pharrell Williams - HAPPY
18 15 3 Within Temptation & Piotr Rogucki - WHOLE WORLD IS WATCHING
19 14 3 Deep Purple - A SIMPLE SONG
20 16 10 Rodriguez - CAUSE
21 23 2 Hey i Gaba Kulka - Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH
22 20 30 Sting - PRACTICAL ARRANGEMENT
23 N 1 Johnny Cash - SHE USED TO LOVE ME A LOT
24 27 4 Ed Sheeran - I SEE FIRE
25 21 12 Alice In Chains - VOICES
26 22 3 Edyta Bartosiewicz - RENOVATIO
27 N 1 Anita Lipnicka - TRZECIA ZIMA
28 30 2 Kings Of Leon - BEAUTIFUL WAR
29 25 4 Goldfrapp - ANNABEL
30 N 1 Ania Rusowicz - PTAKI

Poczekalnia :

31 35 Sigur Rós - RAFSTRAUMUR
32 39 Plastic - I WANT U
33 34 Shamboo + Muniek - TATA
34 42 Tomasz Makowiecki - A SUMMER SALE
35 N Electric Light Orchestra - LONG BLACK ROAD
36 41 Lebowski feat. Markus Stockhausen - GOODBYE MY JOY
37 40 Arcade Fire - REFLEKTOR
38 33 Pet Shop Boys feat. Example - THURSDAY
39 36 Bokka - TOWN OF STRANGERS
40 38 Paul McCartney - QUEENIE EYE
41 43 Suzanne Vega - I NEVER WEAR WHITE
42 44 Sting - AND YET
43 37 Daddy's Cash - MR BB KING
44 45 Cuba de Zoo - DOM
45 46 Misia Ff - MÓZG
46 48 Franz Ferdinand - BULLET
47 49 Arcade Fire - AFTERLIFE
48 N Foreigner - AS LONG AS I LIVE
49 47 Simple Minds - BLOOD DIAMONDS
50 50 Pixies - BLUE EYED HEXE

Szczęśliwa 13 :

51 Beck - BLUE MOON
52 Of Monsters And Men - DIRTY PAWS
53 Muchy - BLIŻEJ
54 Disclosure feat. London Grammar - HELP ME LOSE MY MIND
55 Rodrigo Y Gabriela - THE SOUNDMAKER
56 Agnes Obel - AVENTINE
57 RPWL - WANTED
58 Stromae - FORMIDABLE
59 Hugh Laurie - JUNCO PARTNER
60 Shamboo + Muniek - PO PROSTU KOCHAJ
61 Morten Harket - THERE IS A PLACE
62 Asgeir - TORRENT
63 Lily Allen - SOMEWHERE ONLY WE KNOW

Dodano :

Arctic Monkeys - ONE FOR THE ROAD
Bruce Springsteen - JUST LIKE FIRE WOULD
Charlotte Gainsbourg - HEY JOE
Damon Albarn - EVERYDAY ROBOTS
Dawid Podsiadło - 4:30
Lora Szafran - STOLIK
Lorde - TEAM
Metronomy - LOVE LETTERS
Mr. Probz - WAVES
Paloma Faith - CAN'T RELY ON YOU
Pearl Jam - GETAWAY
Vampire Weekend - WORSHIP YOU
Vamps, The - CAN WE DANCE
Awatar użytkownika
TomaszBr

Post autor: TomaszBr »

Drobne pytanie do uczestników:
czy nikt nie ma nic przeciwko, żebym zmodyfikował swój typ? - przeoczyłem w zestawie jeden z nowych utworów, który zadebiutuje moim zdaniem bardzo wysoko. pisałem w tej sprawie do temika3, odpowiedział, że on nie widzi problemu, ale inni mogą mieć zastrzeżenia, bo regulamin takiego przypadku jednoznacznie nie określa: "Zmiany dopuszczalne są tylko z powodów proceduralnych:
b) typujący ewidentnie przeoczy utwór, co wpłynie na zmianę typu wspólnego
" - dlatego pytam tutaj.
kamil_snk

Post autor: kamil_snk »

Jak dla mnie to jest właśnie taki przypadek. Nie mam nic przeciwko.
Awatar użytkownika
wwas

Post autor: wwas »

Też nie mam nic przeciwko. Swoją drogą miałem ostatnio podobną sytuację, z tym że niestety odpuściłem i teraz mam za swoje w podsumowaniu rocznym...

A tak w ogóle to nie zdziwiłbym się gdyby do jutra dodali do zestawu nowe U2 - może się okazać, że będzie potrzebna kolejna modyfikacja typu :)
Awatar użytkownika
konwicki1980
Kontakt:

Post autor: konwicki1980 »

Ja jestem przeciw, bo w zeszłym tygodniu przeoczyłem Waglewskich i wylądowałem na dole tylko przez nich w zasadzie.
temik3

Ja jak pisałem jestem za poprawką, bo jak sadzę TomaszBr ma na myśli kogoś z czwórki kandydatów do pominięcia i jakby nie patrzył to mają szansę na zmianę wspólnego. No ale pomny zawirowań z typem Neo01 ze Znawcy 324 i podobnego przypadku, nie chcę podejmować żadnych wiążących decyzji. Ją pozostawiam naczelnemu Znawcy kajmanowi, ale swoją drogą znów wraca problem i brak uściśleń regulaminowych, dlatego też każdy będący czy za czy przeciw będzie miał rację.
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

ja nie mam nic przeciwko. Ale na przyszłość ograniczylbym tylko do takich przypadków jak dodanie utworu do zestawu po wysłaniu typu.
A swoją droga to myślałem, że ten przepis stworzono dla takich przypadków jakby ktoś w tym tygodniu przypadkowo pominął w typie np. Bossa z 9 miejsca.
kajman

Post autor: kajman »

Moim zdaniem zapis w regulaminie mówi o ewidentnym przeoczeniu utworu i moim zdaniem taka sytuacja zaistniała. Zresztą wielokrotnie takie zmiany były akceptowane, a często nawet sugerowane (brak jednego miejsca, jeden utwór dwukrotnie czy brak utworu zarówno w top30 jak i w wypadkach).
konwicki1980 pisze:w zeszłym tygodniu przeoczyłem Waglewskich i wylądowałem na dole tylko przez nich w zasadzie
Ale mogłeś to poprawić i wysłać nowy typ.
Swoją drogą zdarzały się takie sytuacje, kiedy osoba mogła zmodyfikować typ, ale nie chciała i dobrze na tym wychodził albo zmodyfikowała i na tym straciła (jak niedawno ja na And yet).
Awatar użytkownika
konwicki1980
Kontakt:

W zasadzie ten regulamin jest mocno uznaniowy, skoro zawiera jeszcze taki dodatek jak:
d) w innych szczególnie uzasadnionych przypadkach.

W przyszłości byłbym za zaostrzeniem regulaminu - tylko wtedy można poprawiać, jak brakuje jakiegoś utworu bądź jeden jest dwa razy.
temik3

konwicki1980 pisze:W zasadzie ten regulamin jest mocno uznaniowy, skoro zawiera jeszcze taki dodatek jak:
d) w innych szczególnie uzasadnionych przypadkach.

W przyszłości byłbym za zaostrzeniem regulaminu - tylko wtedy można poprawiać, jak brakuje jakiegoś utworu bądź jeden jest dwa razy.
W pełni się z Tobą zgadzam, ale jak szybko zaczyna się dyskusja na temat taki jak dziś, bądź co zrobić w wypadku równej liczby punktów i braku rozstrzygnięcia co ma być wyżej, poprzez wątki z promowanymi utworami tak jak bardzo jest burzliwa tak zawsze nie przynosząca żadnych efektów.
Tomekk
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003

Post autor: Tomekk »

Czy ja też mogę edytować swój typ?
Bo bez U2 jestem praktycznie bez żadnych szans...
kajman

Post autor: kajman »

Dla mnie jest oczywiste, że możesz. Ale jak widzę nie wszyscy się z tym zgadzają.
Moje odczucie jest takie, że po pierwsze jest to zabawa i każdemu zdarzyć się może pomyłka, więc nie widzę problemu żeby ją poprawić (tylko nie powinno być to nagminne i dotyczyć jakiś dupereli; ale myślę, że jesteśmy na tyle rozsądni, żeby tak nie postępować). Po drugie pomyłki powodują, że typ wspólny może nie być rzeczywistą wypadkową naszych ocen szans poszczególnych utworów.
Tomekk
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003

Post autor: Tomekk »

Nie będę już zmieniał, żeby nie było żadnych niejasności :P
Jednak uważam za całkowicie bezsensowne dodawanie utworów w środku tygodnia. To jednak wypacza wyniki listy...
Dede

Post autor: Dede »

Dla mnie nie ma problemu, żeby zarówno TomaszBr, jak i Tomekk zmienili swoje typy. Niezależnie, czy chodzi o przeoczenie utworu podczas typowania, jak u TomaszaBr, czy o pojawienie się w zestawie nowej, "mocnej" piosenki w trakcie tygodnia, o czym nadmienił Tomekk.
Po pierwsze, to tylko zabawa i nie ma sensu spinać się niepotrzebnie. A po drugie, wcale nie jest powiedziane, że poprawienie typu wyjdzie im na dobre... ;)
Awatar użytkownika
TomaszBr

W związku z dodaniem U2 do zestawu, edytowałem swój typ, dodatkowo uwzględniając utwór, który wcześniej przeoczyłem, skoro nie macie nic przeciwko :)
temik3

Ci co typowali Znawcę do czasu kiedy został dodany U2 jak najbardziej mogą a nawet powinni edytować swój typ.

Ale, żeby nie było niejasności proponuję wprowadzić punkt regulaminu, że raz wysłany typ znawcy może uleć poprawie:
a) gdy typujący który omyłkowo wytypował jakiś utwór dwu lub wielokrotnie, na różnych pozycjach :
- czas poprawki do godziny 12.oo w piątek (jeśli nie będzie poprawki wszystkie pozycje przesuwany o jedną w górę, licząc od niższej pozycji wytypowanego utworu dwukrotnie (czyli typujący wpisał dwukrotnie utwór na 12 i 14 miejscu to kolejne utwory przesuwamy z 15 na 14), analogicznie kolejne pomyłki w górę, a miejsca brakujące wypełniamy wakatem.
b) gdy typujący wysłał swój typ przed pojawieniem się nowego nagrania do głosowania
- typujący jednak może umieścić nowy utwór na dowolnej pozycji, ale przy zasadzie, że utwór z tejże pozycji i pozostałe zniża o jedną pozycję w dół (czas poprawki 12.oo piątek).
C) gdy typujący pominął jakąkolwiek pozycję.
- czas poprawki 12.oo piątek (w przypadku braku poprawki przesuwamy wszystkie pozycję o jedną w górę, wyjątkiem od reguły będzie sytuacja gdy typujący pominie jakiś utwór i nie umieści go w wypadkach z listy, wtedy tenże brakujący utwór wypełni brakującą pozycję).
Awatar użytkownika
konwicki1980
Kontakt:

Jestem za tą propozycją. A tak w ogóle to lepiej typować w czwartek wieczorem, wtedy już żadne nagrania nie są dodawane i nic nie trzeba poprawiać.
Awatar użytkownika
wwas

Ten warunek wydaje mi się zbyt restrykcyjny (zwłaszcza wobec braku analogicznych restrykcji w dwóch pozostałych punktach):
temik3 pisze:typujący jednak może umieścić nowy utwór na dowolnej pozycji, ale przy zasadzie, że utwór z tejże pozycji i pozostałe zniża o jedną pozycję w dół
Wyobrażam sobie np. sytuację, że w pierwotnym typie umieścił tylko jedną nowość na miejscu 30 i zamiast niej wolałby wyrzucić utwór z miejsca 29 - moim zdaniem powinno mu się na to pozwolić.
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

zgadzam się z wwasem
lady
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2007

Post autor: lady »

Wysyłam typ zawsze w czwartek wieczorem, czasami w środę. Tym razem mój typ jest szalony - dałam 5 nowości, w tym 4 z pominięciem :mrgreen: Ktoś zaszalał bardziej ?
Awatar użytkownika
TomaszBr

1. Poza sytuacją podaną przez wwasa, bywa też, że wg typującego dodanie nowego utworu spowoduje spadek starszego utworu tego wykonawcy - też powinno się na taką zmianę pozwolić.
2. Propozycja temika3 nadal nie do końca jasno mówi, czy dozwolona jest zmiana typu w przypadku pominięcia jakiegokolwiek utworu (także nowości) w swoim typie, ale bez pominięcia pozycji (bo tak rozumiem punkt C - że zmiana jest dozwolona tylko w momencie, gdy brakuje w typie np. miejsca szóstego, a dobrze by było też pozwolić na zmianę w przypadku pominięcia jakiegoś miejsca). Taka zmiana będzie łatwa do skontrolowania, jeśli utwór był już w podstawowym zestawieniu, bo po prostu zabraknie jej także w podawanych wypadkach, ale uważam że zmiana w przypadku przeoczenia jakiejkolwiek nowości (czyli tak jak w moim przypadku) też powinna być uwzględniona.
temik3

wwas pisze: Wyobrażam sobie np. sytuację, że w pierwotnym typie umieścił tylko jedną nowość na miejscu 30 i zamiast niej wolałby wyrzucić utwór z miejsca 29 - moim zdaniem powinno mu się na to pozwolić.
Skoro w pierwotnym typie dał na 30 to znaczy,że wg. niego będzie niżej niż miejsce 29. Całkowicie mnie to nie przekonuje.
temik3

TomaszBr pisze:1. Poza sytuacją podaną przez wwasa, bywa też, że wg typującego dodanie nowego utworu spowoduje spadek starszego utworu tego wykonawcy - też powinno się na taką zmianę pozwolić.
2. Propozycja temika3 nadal nie do końca jasno mówi, czy dozwolona jest zmiana typu w przypadku pominięcia jakiegokolwiek utworu (także nowości) w swoim typie, ale bez pominięcia pozycji (bo tak rozumiem punkt C - że zmiana jest dozwolona tylko w momencie, gdy brakuje w typie np. miejsca szóstego, a dobrze by było też pozwolić na zmianę w przypadku pominięcia jakiegoś miejsca). Taka zmiana będzie łatwa do skontrolowania, jeśli utwór był już w podstawowym zestawieniu, bo po prostu zabraknie jej także w podawanych wypadkach, ale uważam że zmiana w przypadku przeoczenia jakiejkolwiek nowości (czyli tak jak w moim przypadku) też powinna być uwzględniona.
Ad.1 nie ma to żadnego uzasadnienia w wynikach listy, bo dość często bywa odwrotnie.

Ad2. Zgodziłbym się jeśli, ktoś pominie np. utwór z miejsca 9, ale tylko wtedy gdy poda co jest wypadkiem i to miałem na myśli w nawiasie pkt.c. A sytuacji jak w Twoim obecnym nie przewiduję, bo wydaje mi się, że to jest błąd typującego, że mając liste dodanych utworów nie wpisał "ważnej nowości". Ale oczywiście dzisiaj się zgadzam na poprawkę bo wg. mnie jeden z punktów regulaminu daje taką możliwość.
Awatar użytkownika
wwas

temik3 pisze:Skoro w pierwotnym typie dał na 30 to znaczy, że wg niego będzie niżej niż miejsce 29.
Cóż, różne osoby układając typy zwracają uwagę na różne rzeczy - podejrzewam, że znaczna część osób, jeżeli nie większość, w opisanej sytuacji jednak wybrałaby wyrzucenie miejsca 29. Po co sztucznie wprowadzać nadmierne ograniczenia?
ODPOWIEDZ