TOPnowości - notowanie 065 (1670 LP3)
Moderatorzy: ku3a, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Mateusz
Re: TOPnowości - notowanie 065 (1670 LP3)
Nie pisałem o sobie. Ja nie mam problemów z ułożeniem dziesiątki.
Tak się świetnie złożyło, że przeczytałem to zdanie tuż po tym, jak na liście najpierw leciała Lipnicka, a tuż po niej Bartosiewiczseblit pisze:Wpuszcza tyle badziewia, że nic jej już nie zaszkodzi.

Brawo!seblit pisze:A dla kogo jest lista, to nie Ty decydujesz. Dziwne, że rozmaitych głupich i niekonsekwentnych zachowań usilnie broni ktoś, kto nie może nawet w głosowaniu sklecić pełnej dziesiątki z tych ponoć wspaniałych i ambitnych propozycji dodawanych do zestawu.kajman pisze:Lista jest dla słuchaczy Trójki, a nie Eski, Zetki czy RFFM.

Ale generalnie to chyba znowu mamy do czynienia z kolejną odsłoną serii my swoje, a kajman ciągle swoje. Nauczony już jestem, że wtedy lepiej gryźć się w język, bo ani my nie przekonamy kajmana do swoich racji, ani tym bardziej kajman nie przekona nas

- Sundrajta
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1990 (z Big przerwą)
Znowu rozgorzała dyskusja o czymś czego pod dyskusję poddać nie można (wszak o gustach się nie dyskutuje) więc apeluję z tego miejsca o jej zaprzestanie.
A odnosząc się jeszcze do Typera, to na niego jak sądzę można głosować aż do godziny 19-stej.
Wracając już do naszego podsumowania przyznaję, że wygrał faworyt. Dalej też jest ciekawie, szczególnie że róznica na dwóch czołowych pozycjach jest minimalna. Za to wyraźnie w tyle koalicja Wagli i to mnie zaskakuje, bo właśnie słyszę ich na LP Trójce gdzieś na początku drugiej dziesiątki.
Ostatnie miejsce dla Becka ale sam przyznaję, że jest to trudny do słuchania utwór i pewnie dopiero z czasem mógłby się nam spodobać! I w końcu aż tak kiepskiej noty nie uzyskał.
01. [ 5,91 ] Electric Light Orchestra - LONG BLACK ROAD
02. [ 5,90 ] RPWL - WANTED
03. [ 5,08 ] Russian Red - CASPER
-------------------------------------------------
04. [ 4,88 ] Foreigner - AS LONG AS I LIVE
05. [ 4,79 ] Anita Lipnicka - TRZECIA ZIMA
06. [ 4,31 ] the Preatures - IS THIS HOW YOU FEEL
07. [ 4,25 ] John Newman - LOSING SLEEP
08. [ 4,18 ] Waglewski Fisz Emade - POCISK
09. [ 4,13 ] Rodrigo y Gabriela - THE SOUNDMAKER
10. [ 3,89 ] Beck - BLUE MOON
Najbardziej skrajne noty uzyskała mocno tutaj krytykowana propozycja Johna Newmana (najwyższa 9,5 / najniższa 0).
Dzisiaj najniżej zestaw ocenił kajman - 2,81 pkt. i mr.pusiak - 2,9 pkt. Najwyżej zaś tradycyjnie Radzix - 7 pkt. oraz Isenor - 6,9 pkt. Znowuż najbliżej średniej był gżegoż - 4,75 pkt.
Zaskoczył mnie bardzo tym razem ADDY oceniając tylko kilka piosenek!
głosowało 18 osób [ średnia wszystkich ocen - 4,73 pkt. ]

A odnosząc się jeszcze do Typera, to na niego jak sądzę można głosować aż do godziny 19-stej.

Wracając już do naszego podsumowania przyznaję, że wygrał faworyt. Dalej też jest ciekawie, szczególnie że róznica na dwóch czołowych pozycjach jest minimalna. Za to wyraźnie w tyle koalicja Wagli i to mnie zaskakuje, bo właśnie słyszę ich na LP Trójce gdzieś na początku drugiej dziesiątki.

01. [ 5,91 ] Electric Light Orchestra - LONG BLACK ROAD
02. [ 5,90 ] RPWL - WANTED
03. [ 5,08 ] Russian Red - CASPER
-------------------------------------------------
04. [ 4,88 ] Foreigner - AS LONG AS I LIVE
05. [ 4,79 ] Anita Lipnicka - TRZECIA ZIMA
06. [ 4,31 ] the Preatures - IS THIS HOW YOU FEEL
07. [ 4,25 ] John Newman - LOSING SLEEP
08. [ 4,18 ] Waglewski Fisz Emade - POCISK
09. [ 4,13 ] Rodrigo y Gabriela - THE SOUNDMAKER
10. [ 3,89 ] Beck - BLUE MOON
Najbardziej skrajne noty uzyskała mocno tutaj krytykowana propozycja Johna Newmana (najwyższa 9,5 / najniższa 0).
Dzisiaj najniżej zestaw ocenił kajman - 2,81 pkt. i mr.pusiak - 2,9 pkt. Najwyżej zaś tradycyjnie Radzix - 7 pkt. oraz Isenor - 6,9 pkt. Znowuż najbliżej średniej był gżegoż - 4,75 pkt.
Zaskoczył mnie bardzo tym razem ADDY oceniając tylko kilka piosenek!
No dokładnie osiem tygodni temu!Neo01 pisze:Dawno tu tego nie robiłem...

głosowało 18 osób [ średnia wszystkich ocen - 4,73 pkt. ]
- Neo01
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997
Może i będę czyimś adwokatem, ale muszę trochę obronić kajmana.
On głosuje na Listę tylko na utwory, którym daje 10/10 (i jeszcze 9,5/10 chyba). Ciekawe czy któryś z was tak robi.
On głosuje na Listę tylko na utwory, którym daje 10/10 (i jeszcze 9,5/10 chyba). Ciekawe czy któryś z was tak robi.
sorry, źle przeczytałem.seblit pisze:Nie pisałem o sobie. Ja nie mam problemów z ułożeniem dziesiątki.
- Sundrajta
Na początek coś z zupełnie innej beczki - cieszę się, że wreszcie na żółtym pasku jest informacja o głosowaniu na Przebój roku 2013! Mam nadzieję, że także dzięki temu frekwencja w tym podsumowaniu wyraźnie wzrośnie.
Muszę się zgodzić z wypowiedzią Kamila, który przy swoich notach napisał, że oczekuje dwóch nowości na LP3 ale jego zdaniem zdobędą one ten zaszczyt... za nazwisko!
I dokładnie tak się stało. Myślę, że wiele osób (oczywiscie nie wszystkie) głosujących na listę, ma swoich upatrzonych od dawna faworytów i na nich głosuje! A że nie wypada zaznaczać jedynie starych utworów, to widząc na czerwono zaznaczone nowości wybiera kilka z nich. I w takim przypadku głównie decyduje nazwa! Być może taka osoba odsłucha fragment ze strony, bo czasem to i nie robi tego.
I w ten sposób najwyżej notowanymi nowościami są kolejne premiery bardzo znanych artystów, szczególnie krajowych! Dopiero jak nowość nieznanego autora jest naprawdę świetna, to zdoła się przebić do 30-stki inne czasami naprawdę wartościowe muszą niestety przepaść w otchłani. Duże znaczenie ma też częstotliwość grania na antenie radiowej ale tego aż tak bym nie przeceniał w dobie internetu, gdzie praktycznie każdy chcący może sobie wysłuchać nowości bez żadnych ograniczeń.
A teraz już miejsca nowości na liście forumowej. Tu trzeba zauważyć wysokie w porównaniu do naszych wyników miejsca Anity Lipnickiej, Becka i panów Waglewskich, a niskie Foreignera i przede wszystkim Russian Red!
the Preatures - IS THIS HOW YOU FEEL
Muszę się zgodzić z wypowiedzią Kamila, który przy swoich notach napisał, że oczekuje dwóch nowości na LP3 ale jego zdaniem zdobędą one ten zaszczyt... za nazwisko!

A teraz już miejsca nowości na liście forumowej. Tu trzeba zauważyć wysokie w porównaniu do naszych wyników miejsca Anity Lipnickiej, Becka i panów Waglewskich, a niskie Foreignera i przede wszystkim Russian Red!

Zatem dziś jeszcze bez punktów:ku3a pisze:417. notowanie naszej listy przebojów
Głosowanie na 1670. notowanie Listy
(...)
29. NN. 01. Anita Lipnicka - TRZECIA ZIMA 10+7+10+2+4+4+2+2+9+3+1+2+9=65
(...)
34. NN. Electric Light Orchestra - LONG BLACK ROAD 5+3+1+3+5+7+1+6+5+7+3+3+6+2=57
(...)
49. NN. Beck - BLUE MOON 2+8+4+2+8+4+10+4+2=44
(...)
60. NN. Waglewski Fisz Emade - POCISK 3+2+8+4+6+1+3+4=31
(...)
69. NN. RPWL - WANTED 3+5+5+1+4+3+4=25
(...)
71. NN. Foreigner - AS LONG AS I LIVE 4+3+9+1+4+2=23
(...)
74. NN. Rodrigo Y Gabriela - THE SOUNDMAKER 7+1+10+3=21
(...)
81. NN. Russian Red - CASPER 5+2+2+5=14
(...)
106. NN. John Newman - LOSING SLEEP 5=5
(...)
the Preatures - IS THIS HOW YOU FEEL
Ostatnio zmieniony pt sty 31, 2014 11:36 pm przez Sundrajta, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja jeszcze nigdy nikomu nie dałem dziesiątki, a 9,5 tylko raz (bo nie szastam skrajnymi notami na prawo i lewo, również na drugim biegunie). Gdybym więc miał robić tak, jak on, to od dawna nie mógłbym na nic głosowaćNeo01 pisze:On głosuje na Listę tylko na utwory, którym daje 10/10 (i jeszcze 9,5/10 chyba). Ciekawe czy któryś z was tak robi

- Sundrajta
Małe sprostowanie żeby nie było przekłamań. Kajman ma taką zasadę, że nie głosuje na piosenki, które akurat nie znajdują się w jego prywatnym podsumowaniu. I stąd często brak pełnej dziesiątki w jego typach. A nie dlatego, że zestaw jest słaby.Neo01 pisze:Może i będę czyimś adwokatem, ale muszę trochę obronić kajmana.
(...)
Przecież dla każdego z nas muzyka nie kończy się na trójkowym zestawie, poza nim jest wszak wiele znakomitych piosenek!

Dlatego mnie taki sposób głosowania w ogóle nie dziwi.
- ADDY
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 2004
- Kontakt:
Jeśli pozwolicie, typera przeliczę jutro. Sesja...
Oczywiście, że nie ja. Ale jeżeli mam chęć posłuchać komercyjnego shitu, to mogę go posłuchać w wielu innych miejscach, a w Trójcę wolałbym posłuchać tego, czego gdzie indziej nie znajdę. A sklecić całej dziesiątki nie mogę po pierwsze dlatego, że jak napisał Sundrajta głosuję tylko na utwory które są lub były na mojej prywatnej liście, a po drugie bo niestety Trójka powoli staje się dla mnie zdecydowanie zbyt mało ambitna. A tak w ogóle wielkie dzięki dla Neo01 i Sundrajty.seblit pisze:A dla kogo jest lista, to nie Ty decydujesz. Dziwne, że rozmaitych głupich i niekonsekwentnych zachowań usilnie broni ktoś, kto nie może nawet w głosowaniu sklecić pełnej dziesiątki z tych ponoć wspaniałych i ambitnych propozycji dodawanych do zestawu.
I to akurat nic dziwnego, bo coraz więcej jest utworów, które w Trójce kiedyś jeżeli miały rację bytu to na zasadzie ciekawostki przyrodniczej.seblit pisze:Nie pisałem o sobie. Ja nie mam problemów z ułożeniem dziesiątki.
Problem polega także na tym, że dawni fani Trójki odsuwają się coraz mocniej od tego forum. Znam wiele osób, które zdecydowanie wolały Trójkę nie zapchaną komercyjnymi hitami tak jak teraz (część z nich przestała się udzielać aktywnie tak jak kiedyś).gżegoż pisze:my swoje, a kajman ciągle swoje
Tylko że wtedy to były wyjątki, teraz to powoli zaczyna dominować w Trójce, chociaż lista jeszcze się przed tym (chociaż coraz słabiej) broni.gżegoż pisze:Nas, którzy pamiętają czasy, w których na liście byli min. Scatman John, Ace of Base, Bloodhound Gang czy Bomfunk MC's i chyba mało komu to przeszkadzało
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1982
No i na pewno nie ja. Nie słucham Zerek, Remefóf, i innych stacji od pewnie około 10 lat i nie za bardzo potrafię ocenić muzykę tam graną. Ja też w swej 10 głosuję na utwory z notami powyżej 7,5, choć są wyjątki czego wyrazem np. Grażka, lub (nie głosowałem) Sheeran, którego oceniłem źle, ale z tygodnia na tydzień zyskuje.kajman pisze: Oczywiście, że nie ja. Ale jeżeli mam chęć posłuchać komercyjnego shitu, to mogę go posłuchać w wielu innych miejscach, a w Trójcę wolałbym posłuchać tego, czego gdzie indziej nie znajdę. A sklecić całej dziesiątki nie mogę po pierwsze dlatego, że jak napisał Sundrajta głosuję tylko na utwory które są lub były na mojej prywatnej liście, a po drugie bo niestety Trójka powoli staje się dla mnie zdecydowanie zbyt mało ambitna. A tak w ogóle wielkie dzięki dla Neo01 i Sundrajty.
A dawniej nie było PSB, Kim Wilde, NKOTB i innych ciekawostek przyrodniczych? Akurat ostatnio u mnie Trójka sporo zyskała. Pewnie, że dawniej proponowana muzyka w Trójce miała swą nieporównywalność, ale też dawniej była Trójka, nie było zetek itp.kajman pisze: I to akurat nic dziwnego, bo coraz więcej jest utworów, które w Trójce kiedyś jeżeli miały rację bytu to na zasadzie ciekawostki przyrodniczej.
Tutaj tylko częściowo się zgodzę, bo ja znam spore grono osób, które kiedyś siedziało z Trójką, listą i innymi audycjami od rana do rana, a teraz słucha jej rzadko, ale nie z powodu chłamu tam granego tylko po prostu z braku czasu, nawału obowiązków, rodziny itp. Ale jeśli już ją czasem słuchają i porównują do innych stacji to nadal twierdzą, że rywalizacja innych z Trójką wypada wciąż na korzyść Trójki.kajman pisze: Problem polega także na tym, że dawni fani Trójki odsuwają się coraz mocniej od tego forum. Znam wiele osób, które zdecydowanie wolały Trójkę nie zapchaną komercyjnymi hitami tak jak teraz (część z nich przestała się udzielać aktywnie tak jak kiedyś).
.gżegoż pisze:Nas, którzy pamiętają czasy, w których na liście byli min. Scatman John, Ace of Base, Bloodhound Gang czy Bomfunk MC's i chyba mało komu to przeszkadzało
No porównanie, AoB, BMC's BG, do dzisiejszej muzy proponowanej w Trójce zdecydowanie wypada na korzyść obecnej. dziś gdybym usłyszał te utwory to na pewno nazwałbym je strasznym chłamem, no ale to tylko moje odczucie. Najgorszy okres Listy dla mnie to okres jakiś rok, dwa przed służbą MN w beretach i początki PB, który podnosił z tygodnia na tydzień słuchalność listy.kajman pisze: Tylko że wtedy to były wyjątki, teraz to powoli zaczyna dominować w Trójce, chociaż lista jeszcze się przed tym (chociaż coraz słabiej) broni.
Akurat tematu grania czy niegrania komercji nie poruszałem (dość już było na ten temat napisane). Wkurzyła mnie tylko niekonsekwencja - niedodanie debiutanckich singli Newmana i Lorde, a dodanie dużo słabszych następnych. To tak jakby z ostatnich Depeszów nie dodać Heaven, a dodać dwa kolejne single. Czysty idiotyzm. A w zasadzie pokazanie, że w zestawie będzie tylko to, co nam redaktorom się podoba, a was drodzy słuchacze mamy w... poważaniu.
W zasadzie temat bardziej nadaje się do wątku "Ogólna dyskusja..." niż tu.
W zasadzie temat bardziej nadaje się do wątku "Ogólna dyskusja..." niż tu.
- ADDY
- Kontakt:
TYPER #1
27 Anita Lipnicka - TRZECIA ZIMA
nn Beck - BLUE MOON
35 Electric Light Orchestra - LONG BLACK ROAD
48 Foreigner - AS LONG AS I LIVE
nn John Newman - LOSING SLEEP
nn Preatures, The - IS THIS HOW YOU FEEL
nn RPWL - WANTED
nn Rodrigo Y Gabriela - THE SOUNDMAKER
nn Russian Red - CASPER
12 Waglewski Fisz Emade - POCISK
WYNIKI:
1. trial555
0-1-1+3+2+2+2+2+2+0=11
2. miszony
0+2+0+0+2+2+0+2+2+0=10
3.
Kubak25
0+2+0-2+2+2+0+2+2+0=8
Radzix
-1+2+3-2+2+2-1+2+2-1=8
temik3
0+2+0-2+2+2+0+2+2+0=8
6.
kajman
-1+2-2-2+2+2+2+2+2-1=6
Sundrajta
0+2-2-1+2+2-1+2+2+0=6
TYPOWAŁO 7 osób.
27 Anita Lipnicka - TRZECIA ZIMA
nn Beck - BLUE MOON
35 Electric Light Orchestra - LONG BLACK ROAD
48 Foreigner - AS LONG AS I LIVE
nn John Newman - LOSING SLEEP
nn Preatures, The - IS THIS HOW YOU FEEL
nn RPWL - WANTED
nn Rodrigo Y Gabriela - THE SOUNDMAKER
nn Russian Red - CASPER
12 Waglewski Fisz Emade - POCISK
WYNIKI:
1. trial555
0-1-1+3+2+2+2+2+2+0=11
2. miszony
0+2+0+0+2+2+0+2+2+0=10
3.
Kubak25
0+2+0-2+2+2+0+2+2+0=8
Radzix
-1+2+3-2+2+2-1+2+2-1=8
temik3
0+2+0-2+2+2+0+2+2+0=8
6.
kajman
-1+2-2-2+2+2+2+2+2-1=6
Sundrajta
0+2-2-1+2+2-1+2+2+0=6
TYPOWAŁO 7 osób.
- ADDY
- Kontakt:
Zgadzam się, chociaż nie do końca. Bo gdzie jest jakaś granica? Dlaczego niby mamy dodawać komercyjnego Newmana, a nie elektroniczny Moderat, skoro Moderat jest bardziej "trójkowy".seblit pisze:Akurat tematu grania czy niegrania komercji nie poruszałem (dość już było na ten temat napisane). Wkurzyła mnie tylko niekonsekwencja - niedodanie debiutanckich singli Newmana i Lorde, a dodanie dużo słabszych następnych. To tak jakby z ostatnich Depeszów nie dodać Heaven, a dodać dwa kolejne single. Czysty idiotyzm. A w zasadzie pokazanie, że w zestawie będzie tylko to, co nam redaktorom się podoba, a was drodzy słuchacze mamy w... poważaniu.
Po prostu Trójka stara się dotrzeć do jak największej liczby słuchaczy. A nie oszukujmy się, WIĘKSZOŚĆ woli proste kawałki "Ja cię kocham, a ty mnie nie, co to będzie, co to będzie".
PS. Taki Podsiadło albo Andrus są dla Trójki zbawieniem i będą promowani bez końca. Są i "trójkowi" i docierają do bardzo wielu odbiorców. Same korzyści
a dlaczego mamy wybierać? dlaczego obie propozycje nie mogłyby zagościć?ADDY pisze:Dlaczego niby mamy dodawać komercyjnego Newmana, a nie elektroniczny Moderat, skoro Moderat jest bardziej "trójkowy".
przecież tak czy siak to słuchacze sami zadecydują co im bardziej się podoba i co chętniej widzieliby na liście.
trochę zaufania i dać wolny wybór swoim słuchaczom
ale to faktycznie bardziej temat do dyskusji ogólnej
Zatrzymujemy się na zestawie ale nie patrzymy w kontekście ogólnym. Nie mam nic przeciwko wpychaniu do zestawu chłamu obojętnie jakiego (z Gagą, Feelem i Andrzejewicz na czele - no bo skoro jest metronomy, a byli Metalowcy to tamto też może być), ale wstawianie do zestawu bez grania w Trójce to niekoniecznie ma cel (chociaż i tak jest praktykowane), a z kolei ja na pewno (a i z tego co wiem wielu innych starych miłośników Trójki) nie chciałbym, żeby takie rzeczy bywały w Trójce grywane.
ale przecież w trójce każdy grywa w swojej audycji co chce
nie ma żadnego przymusu.
trojka ma stałych i wiernych długoletnich słuchaczy, którzy są wychowani na takiej a nie innej muzyce. ich gusta są ukształtowane przez takich redaktorów, dziennikarzy czy radiowców a nie innych, więc skąd nagle ten strach, że na liście nagle zagoszczą gaga i andrzejewicz?
niech trójka nadal pełni misję muzycznego wychowania, ale niech nie ogranicza słuchaczy
o tym, że średnio podoba mi się "wybiórcze" dodawanie propozycji zaznaczyłem nawet w pierwszym poście na tym forum
to o czym napisał seblit dokładnie obrazuje dziwny stan
trudno mi zrozumieć dlaczego niektórzy wykonawcy są zawsze i wszędzie promowani, a niektórzy z dziwnych powodów są na "czarnej liście"

trojka ma stałych i wiernych długoletnich słuchaczy, którzy są wychowani na takiej a nie innej muzyce. ich gusta są ukształtowane przez takich redaktorów, dziennikarzy czy radiowców a nie innych, więc skąd nagle ten strach, że na liście nagle zagoszczą gaga i andrzejewicz?
niech trójka nadal pełni misję muzycznego wychowania, ale niech nie ogranicza słuchaczy
o tym, że średnio podoba mi się "wybiórcze" dodawanie propozycji zaznaczyłem nawet w pierwszym poście na tym forum

to o czym napisał seblit dokładnie obrazuje dziwny stan
trudno mi zrozumieć dlaczego niektórzy wykonawcy są zawsze i wszędzie promowani, a niektórzy z dziwnych powodów są na "czarnej liście"
ja się w pełni zgadzam z kajmanem. Jeśli jakiś redaktor gra utwory wykonawcy X, nie ważne jaki on poziom reprezentuje to niech sobie w zestawie będzie, wszak przed zestawem można było głosować na wszystkie utwory grane w Trójce. Oczywiście ograniczone do jakiejś cezury czasowej.
Natomiast umieszczanie utworów nie granych na antenie mija się z celem. Tzn. wykonawcy ze zorganizowanym fan-clubem sobie poradzą, reszta nie bardzo.
Natomiast umieszczanie utworów nie granych na antenie mija się z celem. Tzn. wykonawcy ze zorganizowanym fan-clubem sobie poradzą, reszta nie bardzo.
Ale ja się kompletnie tego nie boję, zresztą już znacznie gorsze rzeczy na liście gościły i goszczą (np Dopa LG jest lepsza od co najmniej trzeciej części utworów na liście). To nie kwestia strachu tylko tożsamości rozgłośni.4989341 pisze:na liście nagle zagoszczą gaga i andrzejewicz
Widać to kwestia punktu widzenia, bo ja uważam, że redaktorzy powinni prowadzić selekcję jakościową utworów zakwalifikowanych do grania. I uważam, że ta selekcja jest zdecydowanie zbyt łagodna i zbyt wiele rzeczy dostaje się do Trójki (a z drugiej strony brakuje mi tutaj ambitniejszej muzyki).4989341 pisze:o czym napisał seblit dokładnie obrazuje dziwny stan
A z tym się akurat zgodzę, bo wielu wykonawców zeszło na psy, a Trójka ciągle ich gra.4989341 pisze:trudno mi zrozumieć dlaczego niektórzy wykonawcy są zawsze i wszędzie promowani
Tylko że nie będzie jej pełniła, jeżeli 2/3 playlisty będzie stanowił komercyjny szajs, którego tak pełno na innych listach.4989341 pisze:niech trójka nadal pełni misję muzycznego wychowania
seblit pisze:W zasadzie temat bardziej nadaje się do wątku "Ogólna dyskusja..." niż tu.
W zupełności się zgadzam, więc przekierowałem (na tyle, na ile potrafiłem, gdyż nie mam uprawnień moderatorskich - jeżeli ktoś z mod./Adm. miałby taką możliwość, to niech mnie poprawi i poprzenosi tamte posty w całości) tę dyskusję do tamtego tematu: http://www.forum.lp3.pl/viewtopic.php?f ... 99#p411598. Jeżeli odczuwacie potrzebę, by ją kontynuować, to róbcie to tam, a tutaj poprzestańmy na komentowaniu nowości sprzed 1670. notowania LP3.4989341 pisze:ale to faktycznie bardziej temat do dyskusji ogólnej