Wielka dyskusja o zestawie do głosow. na Top Wszech Czasów

Topy Wszech Czasów stały się nieodłącznym towarzyszem Listy Przebojów — miód na serca i uszy dla prawdziwych fanów dawnej „Trójki”!

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

Regulamin forum
Zakaz publikowania zamieszczonych tu danych gdziekolwiek bez wyraźnej zgody Administracji Forum! Zamieszczone dane są wyłącznie do prywatnego użytku zarejestrowanych tu uczestników.
Awatar użytkownika
konwicki1980
Kontakt:

Re: Wielka dyskusja o zestawie do głosow. na Top Wszech Czas

Post autor: konwicki1980 »

Neo01 pisze:No a PD, wybacz... Taka muzyka nie nadaje się do TWC, może być w propozycjach do polskiego topu, ale tam i tak się nie przebija, więc o co ten hałas?
Jaki hałas, tylko wymieniłem tę nazwę, a od razu zrobił się szum. To, że zespół nie ma fanów wśród osób układających listę, jest głównym powodem nieznalezienia się w TWC. A to, czy jakiś tam utwór zająłby miejsce 524 czy 458 to już wielka różnica nie jest. Za to w zestawie jest kilogram smętów i dwa-trzy kilo utworów nawet nie z poprzedniej epoki, a sprzed trzech epok. Za 10 lat to już naprawdę będzie lista muzealna. :)

A co do tego "nie nadaje się".
W minutę w zestawie od A do K znalazłem wiele popowych zapychaczy, o których też mógłbym powiedzieć "nie nadaje się":

Kod: Zaznacz cały

Beach Boys, The - KOKOMO
Brodka - GRANDA
Cardigans, The - LOVEFOOL
Deep Blue Something - BREAKFAST AT TIFFANY'S
Edyta Górniak - ONE & ONE
Fatboy Slim - RIGHT HERE, RIGHT NOW
Fatboy Slim - SUNSET (BIRD OF PREY)
Gnarls Barkley - CRAZY
Jeanette - POR QUE TE VAS?
Kaoma - LAMBADA
Kayah & Goran - PRAWY DO LEWEGO
Kombi - SŁODKIEGO, MIŁEGO ŻYCIA
Zwłaszcza ten przedostatni utwór doprowadza mnie do szału.
kajman

Post autor: kajman »

Jejku, jest coś, do czego muzycznie się zgadzamy. PdL jest załamujące, ale to takie doskonałe do śpiewania przez sporo ludzi po sporym napiciu.
jedrzej2012

Post autor: jedrzej2012 »

Z metalu dołożyłbym jeszcze: IRON MAIDEN - WILDEST DREAMS, ew. chociaż to bardziej alternatywny rock CRANBERRIES, THE - PROMISES. A jeśli chodzi o PRODIGY, THE to dołożyłbym ich utwór electro - GIRLS.
Awatar użytkownika
albarn
Listy Przebojów Trójki słucham od: wiosna 2007
Kontakt:

Post autor: albarn »

Moim zdaniem każda muzyka się nadaje do topu. Selekcji ostatecznej powinni dokonywać słuchacze, ale możliwość przedarcia się powinien mieć każdy gatunek. Niewykluczone, że sam bym zagłosował na Papsów w Polskim TWC. Ja osobiście nie lubię italo disco, ale popieram konwickiego, któremu brakuje ulubionej muzyki w zestawie.
Awatar użytkownika
uzi
Kontakt:

Post autor: uzi »

albarn pisze:Moim zdaniem każda muzyka się nadaje do topu. Selekcji ostatecznej powinni dokonywać słuchacze, ale możliwość przedarcia się powinien mieć każdy gatunek.
nie chce mi się głębiej wdawać w dyskusję, ale pod tym muszę się podpisać.
Awatar użytkownika
konwicki1980
Kontakt:

Żeby nie było, że tylko disco mnie interesuje, jestem za włączeniem do TWC wybitnych i znanych dzieł muzyki poważnej - chociażby Vivaldiego, Beethovena (Sonata quasi una fantasia cis-moll op. 27/2), Mozarta, Chopina. Kilka takich utworów na pewno by wzbogaciło zestaw.
kajman

Nie lubię takiej muzyki, ale nie sprzeciwiałbym się ich wpuszczeniu do zestawu, ale na zasadzie tutaj obowiązującej czyli wykonawca i tytuł utworu. Bo inaczej to powinniśmy pisać np:
John Bonham & John Paul Jones & Jimmy Page & Robert Plant & Willie Dixon - Whole Lotta Love
i głosowałoby się na utwór, a nie na wykonanie (mój głos dostałoby za wersję Santany).
albarn pisze:Selekcji ostatecznej powinni dokonywać słuchacze, ale możliwość przedarcia się powinien mieć każdy gatunek.
A jakiego gatunku nie ma w zestawie?
lady
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2007

Post autor: lady »

kajman pisze:A jakiego gatunku nie ma w zestawie?
Malutko jest jazzu, a w ogóle nie ma muzyki klasycznej, czy tzw. "poważnej".
Jeśli jest już trochę bluesa, a być może będzie jeszcze więcej, to i te gatunki powinny się pojawić w szerszej reprezentacji.
gżegoż

Post autor: gżegoż »

kajman pisze:A jakiego gatunku nie ma w zestawie?
Jak ktoś ma czas i ochotę, to może sobie poanalizować listę gatunków muzycznych i dokładnie posprawdzać, które są reprezentowane w zestawie, a które nie :wink: :lol:

Zgadzam się, że generalnie jak najwięcej gatunków powinno mieć swoich przedstawicieli w zestawie, ale z zastrzeżeniem, iż mieszczą się one w kręgach szeroko rozumianej muzyki rozrywkowej. Ewentualne dodawanie tutaj muzyki klasycznej bądź ludowej (typu Państwowy Zespół Ludowy Pieśni i Tańca „Mazowsze”) chyba nie byłoby dobrym rozwiązaniem? :know:
Awatar użytkownika
Neo01
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997

Post autor: Neo01 »

konwicki1980 pisze:

Kod: Zaznacz cały

Brodka - GRANDA
Cardigans, The - LOVEFOOL
Edyta Górniak - ONE & ONE
Fatboy Slim - RIGHT HERE, RIGHT NOW
Fatboy Slim - SUNSET (BIRD OF PREY)[/quote]Te bym wywalił (może ew. 1 FS mógłby być), szczególnie "Granda" w ogólnym TWC to jakies grube nieporozumienie. Natomiast "Pdl" to był jednak wielki hicior i bardziej do PTWC się nadaje, ale tutaj aż tak bardzo mnie nie razi.
Zresztą pisałem że moim zdaniem zestaw powinien się składać z ok. 1200 utworów, a już na pewno z 200 bym usunął...

[quote="gżegoż"][quote="Neo01"]Drugim ewidentnym brakiem jest The Prodigy.[/quote]Jak to brakiem? W tym roku do zestawu w końcu trafiły dwa przeboje tej grupy. Ogromnym brakiem były przez wszystkie ostatnie lata, ale na szczęście już nie teraz. [/quote]Jednak dodali, zapomniałem o tym, bo kojarzyłem że odrzucili praktycznie wszystkie mocniejsze nasz propozycje (ale widać tych elektronicznych nie :) ).

A Tool, to chyba jednak gra odmianę metalu. Na wiki jest rock/metal prog, ale ja tam "klasycznego" rocka niespecjalnie słyszę.

A co do PD, to nie jest dla mnie muzyka Trójkowa, mimo że kiedyś tak szaleli na Liście, ale odkąd zacząłem słuchać Pr. Trzeciego (druga połowa l.90.) takiej muzyki tam nie było i mam nadzieję że nigdy nie wróci (chyba że w formie żartu). A co by było w przypadku Toola - dowiedzielibyśmy się jak by dodali, teraz to możemy gdybać (ale zauważ [b]jollyroger[/b]ze że praktycznie wszystkie mocne kawałki jajkie ostatnio zostały dodane, rewelacyjnie sobie poradziły, "Master" Mety, "Fear of the dark" czy "Iron Man" w pierwszej 100). Czasy się - na szczęście - zmieniają. Dziękuję.
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Fatboy Slim to popowy zapychacz? :shock:
Akurat ten najbardziej przebojowy jego numer (Rockafeller Skunk) wywalono z zestawu, a zostały 2 numery należące raczej do kategorii tych z najbardziej alternatywnych w całym zestawie.
Awatar użytkownika
jollyroger72
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176

Post autor: jollyroger72 »

Neo01 pisze: A Tool, to chyba jednak gra odmianę metalu. Na wiki jest rock/metal prog, ale ja tam "klasycznego" rocka niespecjalnie słyszę.
Tak jak ja metalu :lol:
Tylko Amerykanie potrafią czynić cuda i wręczać Grammy dla kapel typu Jethro Tull w kategorii hard & heavy... :STOP:
Miszon pisze:Fatboy Slim to popowy zapychacz? :shock:
Sto razy wolę posłuchać "Pocztówkę z wakacji" niż raz Slima... :wink:
Awatar użytkownika
konwicki1980
Kontakt:

Miszon pisze:Fatboy Slim to popowy zapychacz? :shock:
Akurat ten najbardziej przebojowy jego numer (Rockafeller Skunk) wywalono z zestawu.
"Przebojowość" tego można porównać jedynie z "Bania u Cygana" czy "Ona tańczy dla mnie". Ogólnie klubowy łomot dla wytipsowanych panienek i barczystych żigolo.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Ciekawe, co na to Niedźwiedź, który bardzo lubi Bird of Prey i często gra. Fatboy to jest muza, której wytipsowane panienki i barczyści żigolo komlpetnie nie ogarniają. Taki progresywny taniec bym rzekł. Te numery są mniej przyjazne takiemu uchu niż oba Prodigy.
Awatar użytkownika
jollyroger72
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176

Post autor: jollyroger72 »

Miszon pisze:Ciekawe, co na to Niedźwiedź, który bardzo lubi Bird of Prey i często gra. Fatboy to jest muza, której wytipsowane panienki i barczyści żigolo komlpetnie nie ogarniają. Taki progresywny taniec bym rzekł. Te numery są mniej przyjazne takiemu uchu niż oba Prodigy.
Wrzućmy do zestawu Modern Talking i C.C, Catch :lol:
Albo się obronią, albo wylecą z hukiem. Brak ich w zestawieniu to poniekąd wyraz dyskryminacji muzycznej... Piszę to ja - stary metalowiec :P
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Tego drugiego nie znam, to pierwsze ma bana w Trójce, a tym bardziej u Niedźwiedzia.
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

Modern Talking to konsekwencja. W latach 80tych nie było i wyraźnie na antenie było zaznaczone, że nie będzie. I nie jest :-)
A CC Catch w duecie z Jermainem Jacksonem jak najbardziej mogloby być. :P
kajman

Miszon pisze:Tego drugiego nie znam
To faktycznie musisz nie znać, skoro wydaje Ci się, że to mężczyzna.
jedrzej2012

Post autor: jedrzej2012 »

Pomysł gżegoża z Mazowszem byłby dobrym posunięciem w Topie Polskim, lubię folk, to ja był dołożył jeszcze "Śląsk", może coś ze światowego folku np. Bułgarski chór Angelite, na pewno znalazłbym parę irlandzkich carrantouhilli i trochę utworów instrumentalnych np. na bęben lub śpiewane tylko z bębnem, chociaż niekoniecznie, prościej byłoby w folku dorzucić wzorem innych gatunków (tam to są wyjątkowe przypadki) utwory A Cappella - w folku to np. niektóre irlandzkie piosenki ludowe, dużo kobiecego folku np. z Bułgarii typu Angelite lub z naszych sąsiadów Lwowska grupa Tercja Pikardyjska.
A jeśli chodzi o muzykę poważną to dodałbym Chopina, Mozarta, Verdiego i innych mistrzów. Razem tworzymy muzyczne archiwum, po to są Topy Wszechczasów ogólny i polski.
Awatar użytkownika
Gary

Chopin, Mozart i inni pod warunkiem, że oryginalne nagrania, ew. jakieś twórcze covery, bo takie odtwarzane nutka w nutkę to mi się nie widzi ;-)
Awatar użytkownika
konwicki1980
Kontakt:

Miszon pisze:Ciekawe, co na to Niedźwiedź, który bardzo lubi Bird of Prey i często gra. Fatboy to jest muza, której wytipsowane panienki i barczyści żigolo komlpetnie nie ogarniają. Taki progresywny taniec bym rzekł. Te numery są mniej przyjazne takiemu uchu niż oba Prodigy.
Bird of Prey to niemal sam Jim Morrison. A co do tego, czy w klubach grają Fatboy Slima, to nie wiem, jak jest teraz, bo nie chodzę, ale gdy chodziłem, to "Rockafeller skank" leciało to w zestawie z Music Instructorem, Scooterem czy innym podobnym niemieckim śmieciem. Stroboskopy, dmuchawy i ultrafiolety szły w ruch, a miłośnicy klubowej rąbanki - na parkiet.

A co do The Prodigy, to kiedyś byłem wielkim fanem takiej muzyki. Pamiętam, jak nie mając prawie żadnych płyt CD w domu, kupiłem sobie maksingiel... "Smack My Bitch Up". :wink:
gżegoż

Post autor: gżegoż »

Gary pisze:Modern Talking to konsekwencja. W latach 80tych nie było i wyraźnie na antenie było zaznaczone, że nie będzie. I nie jest :-)
:?: Napiszcie o tym coś więcej albo odeślijcie mnie w jakieś miejsce, gdzie jest coś o tym napisane. :)
jedrzej2012 pisze:Pomysł gżegoża z Mazowszem byłby dobrym posunięciem w Topie Polskim
Ależ ja napisałem wyraźnie, że to raczej nie byłoby dobre rozwiązanie, więc to na pewno nie jest mój pomysł! Raczej Twój, bo kiedyś podałeś całą listę piosenek ludowych, które chętnie byś widział w polskim zestawie. Ale mi się ciągle wydaje, że to ma być Top Wszech Czasów, ale jednak "tylko" szeroko pojętej muzyki rozrywkowej, więc klasyki i folkloru ludowego raczej tu nie powinno być. Inna sprawa, że czasem granica między tymi rodzajami muzyki się zaciera (np. "Piejo kury piejo" czy ostatnio "Lament"), ale to temat na inne opowiadanie.
Awatar użytkownika
Gary

nie będzie żadnego źródła, bo to o MT to z mojej pamięci słuchacza.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

kajman pisze:
Miszon pisze:Tego drugiego nie znam
To faktycznie musisz nie znać, skoro wydaje Ci się, że to mężczyzna.
I tu mnie masz, bo dokładnie tak myślałem.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

konwicki1980 pisze:
Bird of Prey to niemal sam Jim Morrison. A co do tego, czy w klubach grają Fatboy Slima, to nie wiem, jak jest teraz, bo nie chodzę, ale gdy chodziłem, to "Rockafeller skank" leciało to w zestawie z Music Instructorem, Scooterem czy innym podobnym niemieckim śmieciem. Stroboskopy, dmuchawy i ultrafiolety szły w ruch, a miłośnicy klubowej rąbanki - na parkiet.
No ale tego kawałka (niestety) nie ma w zestawie.
ODPOWIEDZ