kajman pisze:Przyznam, że bardzo imponuje mi wynik gai6 w strzelcu, gdyż jako jedyna w najściślejszej czołówce z powodu kontuzji opuściła jedną kolejkę.
A ogólnie to myślę, że powoli można zaczynać składać jej gratulacje, bo nie wierzę, żeby mogła roztrwonić przewagę w znawcy.
Rzeczywiście, gaja6 zaczyna wydawać się poza zasięgiem i pewnie zmierza do wygrania Znawcy 2013. Nie chodzi już nawet o kolosalną przewagę, jaką sobie wypracowała, ale o stabilną, solidną formę. Z gratulacjami jeszcze poczekam, ale sam osobiście myślę o swojej sytuacji już tylko w kategorii walki o 2-3 miejsce.
Opuszczając jednego Znawcę gaja6 miała szczęście, że był to wówczas tydzień ze stosunkowo niskim wynikiem w strzelcu (średnia 4,09), ale nie zmienia to faktu, że z jedną pauzą bije ona swoim wynikiem innych mających stuprocentową frekwencję.
LLucky pisze:Po tak kiepskim występie?

Nie chciałbym podważać Twojego autorytetu, ale czy aby na pewno dobrze policzyłeś?
Spoko, nie czuję się podważony

Dobrze policzyłem. Po prostu występ piotra1990 był jeszcze bardziej kiepski.

Tak, jak zauważył kajman, liczba udziałów w znawcy ma wpływ na to, jak dobry bądź słaby występ przyczynia się do zmiany wyniku. Im większa liczba występów, tym ten wpływ jest mniejszy.
Wynik każdego gracza jest średnią punktów zdobytych od początku roku, czyli bezwzględną sumą punktów, jakie gracz traci do typu wspólnego po zliczeniu wszystkich tygodni, podzieloną przez liczbę tych tygodni, w których gracz był aktywny.
Sprawdźmy to na przykładzie piotra1990 i LLuckiego.
Do zeszłego tygodnia sprawa wyglądała następująco:
piotr1990 -> 246 punktów : 25 występów =
9,84
LLucky -> 366 punktów : 36 występów =
10,17
W ostatnim Znawcy LLuckiemu doszło 36 punktów, a piotrowi1990 38 punktów, bo tyle byli za typem wspólnym. Różnica prawie żadna, ale wynik obu panów bardzo... niepowalający, nazwijmy to

I spójrzmy, jak to wpłynęło na zmianę wyników:
piotr1990 -> 284 punkty : 26 występów =
10,92
LLucky -> 402 punkty : 37 występów =
10,86
...czyli, wynik (średnia punktów) LLuckiego pogorszył się o 0,69 natomiast wynik (średnia punktów) piotra1990 pogorszył się aż o 1,08
ot, matematyka