Znawca 26 (1320)

Tu posprawdzamy swoją wiedzę na temat Listy Przebojów Trójki — za prawidłowe odpowiedzi nie obiecujemy jednak dżinsów, singielków ani innych gadżetów!
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

Ja również gratuluję zwycięzcom adrowi i saferłelowi :)

A ja tym razem "czerwoną latarnią" :?
Awatar użytkownika
DarekM
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 33 (04.12.1982)

Post autor: DarekM »

Gratki dla winnerów. Chciałem nieśmiało zauważyć, że mi wyszło nie cztery lecz siedem trafionych pozycji: 1, 9, 11, 13, 16, 18 i 24. Proszę o powtórne przeliczenie.
kajman

Post autor: kajman »

DarekM pisze:Gratki dla winnerów. Chciałem nieśmiało zauważyć, że mi wyszło nie cztery lecz siedem trafionych pozycji: 1, 9, 11, 13, 16, 18 i 24. Proszę o powtórne przeliczenie.
Policzyłem dobrze, ale przepisałem źle.
Awatar użytkownika
adr

Post autor: adr »

Dzięki za gratki.

A w imieniu swoim i saferłela uprzejmię donoszę :wink: , że nie doliczono nam punktów (po 2) w superlidze expertów.
kajman

adr pisze:nie doliczono nam punktów (po 2) w superlidze expertów.
Doliczono, tylko nie przekopiowano. Ale teraz jest OK.
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

Ściągnął ktoś ten mój plik w Excelu?
Jeżeli tak, to jak go oceniacie?
Mam nadzieję, że osoby zainteresowane liczeniem swoich (lub innych) wyników wykorzystają go w piątek podczas listy.
W trakcie listy wyniki liczą się tak jakby od końca. Zaczynają się od wartości 465 i maleją wraz z każdym następnym utworem.
Widzę, że w tym tygodniu (Znawca 27) wytypował już Tomekk, ale nie ma go w tabeli, bo tabelę tworzyłem w tamtym tygodniu pod kątem poprzedniego znawcy.
Awatar użytkownika
Gary

ja sobie ściągnąłem i świetnie to wygląda....trochę pokumałem z tymi formułami i dla Tomkka też sobie dorobiłem tabelkę. Mi ta liczba wyszła większa, bo wszystkim utworom tym, które mogą wypaść i tym z poczekalni wpisałem 31...a nóż jakaś niespodzianka będzie :)
ku3a

Post autor: ku3a »

Robinson pisze:Ściągnął ktoś ten mój plik w Excelu?
a pewnie, ze sciagnal 8)
Robinson pisze:Pozdrawiam i zapraszam do podzielenia się wrażeniami i ewentualnego udoskonalania tego pliku.
wzialem sobie do serca to udoskonalanie i wczoraj i dzis poswiecilem na to troche czasu :-). Troszke podrasowalem plik, chetnych zapraszam do sprawdzenia.

Najwazniejsze zmiany:
- miejsca piosenek mozna wpisywac normalnie, a nie wpisujac liczbe punktow za dane miejsce, bo bardzo latwo bylo sie pomylic (tzn. jak ktos typuje cos na miejscu czwartym to piszemy "4", a nie "27") :!:
- automatycznie licza sie wyniki wspolnego zestawu :!: Pozostaje tylko kwestia co zrobic jak wiecej piosenek zdobylo tyle samo punktow u typujacych. Nie znam zasady jaka przyjal Kajman. Najwyzej w takich wyjatkowych sytuacjach wpisze sie pozycje recznie,
- w komorkach V59:AK59 liczy sie liczba odgadnietych prawidlowo piosenek,
- w komorkach V60:AJ60 pokazuja sie miejsca jakie zdobyly poszczegolne osoby w danym notowaniu Znawcy.

Mam nadzieje, ze zmiany beda przydatne. Jakby byly pomysly to moglbym sprobowac jeszcze ten plik udoskonalic.
Robinson

No świetnie to zrobiłeś. Trzeba przyznać, że teraz to już prawie całą mozolną robotę Kajmana wykonuje ten plik. :)

Jeśli chodzi o wpisywanie liczb, to ja poszedłem po najmniejszej linii oporu i nie zastanawiałem się jak to trzeba zrobić, żeby można było wpisywać miejsca zamiast punktów. Jakoś tak jestem przyzwyczajony do liczenia punktów. :)
Ale teraz na pewno trudniej będzie się pomylić.

Nad tym liczeniem wspólnego typu też myślałem, ale ...
1) też nie znam zasady kolejności w przypadku równej ilości punktów,
2) nawet gdybym znał, to nie wiem, czy potrafiłbym to ująć jakimiś formułami.
Czyli jednak na kolumnę RAZEM trzeba w tej chwili uważać i przed automatycznym wklejeniem na forum wzrokowo sprawdzić, czy jakieś punkty się nie powtarzają i wtedy ewentualnie wyedytować kolejność wspólnego typu ręcznie?

Jeszcze z takich drobnych uwag, to może braknąć kolumn B-P dla typujących, więc pasowałoby zrobić tam jeszcze kilka pustych kolumn przygotowanych na więcej niż 15 typujących (np. w tym tygodniu jest Tomekk, a w zeszłym go nie było).

Nie wiem też, czy wystarczy rzędów, bo może być więcej utworów w poczekalni albo coś może wejść do 30-tki spoza poczekalni albo ktoś może typować jakiś utwór spoza poczekalni.
Chociaż w zasadzie można wtedy zastąpić jakiś dowolny utwór z poczekalni tym nowym utworem.

Na razie więcej pomysłów nie mam.
ku3a

Robinson pisze:Czyli jednak na kolumnę RAZEM trzeba w tej chwili uważać i przed automatycznym wklejeniem na forum wzrokowo sprawdzić, czy jakieś punkty się nie powtarzają i wtedy ewentualnie wyedytować kolejność wspólnego typu ręcznie?
tak, w obecnej wersji trzeba sprawdzic czy zadna liczba sie nie powtarza. Jesli np. beda dwie piosenki na miejscu 26., to trzeba dla jednej z nich wpisac recznie "27", nadpisujac formule. Mam juz jednak pomysl jak to usprawnic.
Robinson pisze:Jeszcze z takich drobnych uwag, to może braknąć kolumn B-P dla typujących, więc pasowałoby zrobić tam jeszcze kilka pustych kolumn przygotowanych na więcej niż 15 typujących (np. w tym tygodniu jest Tomekk, a w zeszłym go nie było).
tez sie nad tym zastanawialem. Poniewaz jednak prawdopodobnie w tym tygodniu nie znajde juz czasu, zeby powazniej zajac sie tym plikiem, wolalem juz wczoraj pokazac Wam co juz jest, zeby ew. przydalo sie w piatek. Mam 2 konkurencyjne pomysly jak to usprawnic. Pierwszy jest taki, zeby kolumny z wynikami przerzucic pod wiersze z typami, ale wtedy trzebaby drugi raz skopiowac tytuly piosenek, zeby bylo widac ktore punkty dotycza ktorego utworu. Drugi pomysl, chyba lepszy, jest taki, by od razu kazdej osobie przyporzadkowac dwie kolumny, a nie jedna. Jedna z typem, druga z liczba punktow karnych za ten typ. Dodatkowo mysle, ze moze byloby lepiej na samym poczatku podac kolumny z wynikami Listy i ze wspolnym typem. Potem juz sami gracze, bez wzgledu na to ilu by ich nie bylo.
Robinson pisze:Nie wiem też, czy wystarczy rzędów, bo może być więcej utworów w poczekalni albo coś może wejść do 30-tki spoza poczekalni albo ktoś może typować jakiś utwór spoza poczekalni.
Chociaż w zasadzie można wtedy zastąpić jakiś dowolny utwór z poczekalni tym nowym utworem.
tutaj mysle, ze moze lepiej by wygladalo jakby wyniki od razu byly pod imieniem, a nie gdzies tam w wierszach 58-60. Wtedy nie byloby wazne ile piosenek jest w Poczekalni i zawsze moznaby dopisac cos jeszcze recznie. Jak myslicie?

Dzieki za uwagi!
kajman

ku3a pisze:Pozostaje tylko kwestia co zrobic jak wiecej piosenek zdobylo tyle samo punktow u typujacych. Nie znam zasady jaka przyjal Kajman.
Zasady, które przyjąłem w wypadku równej ilości piosenek we wspólnym typie:
1. (moim zdaniem oczywista) Analiza porównawcza. Ta piosenka, która u większej ilości typujących jest wyżej, na wspólnej liście jest wyżej.
2. Decyduje najwyższe miejsce piosenki dane przez któregoś z typujących
a) w przypadku takiego samego najwyższedo miejsca wiekszą ilość typujących, która na tym miejscu utwór obstawiła
b) jeżeli to nie rozstrzygnie, to samo z kolejnymi najwyższymi miejscami.
Uwaga! Zasada 1 decyduje to także w przypadku piosenek, które nie wszyscy umieścili w 30.
Przykład:
Piosenka A umieszczona w 7 zestawieniach, piosenka B w 5, w 3 z nich obie piosenki, przy czym we wszystkich B wyżej, więc piosenka B była wyżej w 5 zestawieniach (3 wspólnych i 2 samodzielnie), a piosenka A w 4 (samodzielnie), więc piosenka B jest wyżej.
Z praktyki pierwsza zasada wystarczała do ustalenia miejsc w ponad 3/4 przypadków.
kajman

ku3a pisze:wzialem sobie do serca to udoskonalanie i wczoraj i dzis poswiecilem na to troche czasu :-). Troszke podrasowalem plik, chetnych zapraszam do sprawdzenia.
Tylko tam jest coś dziwnego, a nie żaden plik excela.
Awatar użytkownika
Gary

ja mam plik excela :)
kajman

A plik Robinsona jest pla mnie za mądry. Nie wiem, jak go kopiować powyżej, co robić, żeby kolumny się nie przeuwały itp.
Awatar użytkownika
Gary

kajman pisze:A plik Robinsona jest pla mnie za mądry. Nie wiem, jak go kopiować powyżej, co robić, żeby kolumny się nie przeuwały itp.
no tego też nie wiem, ale poradziłem sobie w ten sposób, że wyczyściłem dane dotyczące typów z przed tygodnia z lewej strony w pliku Ku3y. No i dorobiłem jeszcze 2 kolumny. W związku z tym musiałem najpierw skopiować a następnie wyedytować niektóre formuły, żeby wszystko grało.
ku3a

kajman pisze:
ku3a pisze:wzialem sobie do serca to udoskonalanie i wczoraj i dzis poswiecilem na to troche czasu :-). Troszke podrasowalem plik, chetnych zapraszam do sprawdzenia.
jest plik .xls. Chcesz na maila?
Robinson

kajman pisze:A plik Robinsona jest pla mnie za mądry. Nie wiem, jak go kopiować powyżej, co robić, żeby kolumny się nie przeuwały itp.
Plik Kuby jest znacznie mądrzejszy od mojego.
Jak masz jakieś pytania, to wal śmiało, tylko postaraj się tak formułować pytania, żeby były zrozumiałe na odległość (czyli np. posługując się numerami rzędów i kolumn). Gdybym wpadł na ten pomysł wcześniej, to moglibyśmy omówić ten plik Excela na zlocie.
ku3a pisze:
kajman pisze:
Tak, wyślij Kajmanowi na maila (ja tak zrobiłem), bo Kajman i Choroszcz to dwaj użytkownicy forum, którzy mają kłopoty ze ściąganiem plików z ogólnodostępnych serwerów.
Robinson

ku3a pisze:Poniewaz jednak prawdopodobnie w tym tygodniu nie znajde juz czasu, zeby powazniej zajac sie tym plikiem, wolalem juz wczoraj pokazac Wam co juz jest, zeby ew. przydalo sie w piatek.
Jeśli znajdziesz jeszcze czas na udoskonalenie tego pliku w przyszłym tygodniu, to pewnie pasowałoby napisać kilka(naście) zdań instrukcji dla osób, którym sprawne posługiwanie się tym plikiem może sprawiać kłopoty.
Dobrze by było, gdybyśmy się wszyscy posługiwali jednym i tym samym plikiem, to będzie łatwiej wyjaśniać działanie pliku lub poprawiać jakieś błędy. Dlatego może poczekajmy aż Kuba jeszcze "dopieści" ten plik.
Zdaję sobie sprawę, że trudności mogą wystąpić już przy wklejaniu wyników ostatniego notowania LP3 w kolumnie A, dlatego zachęcam do zadawania pytań, żeby wszyscy mogli w miarę sprawnie posługiwać się tym liczydłem.
ku3a

Robinson pisze:Jeśli znajdziesz jeszcze czas na udoskonalenie tego pliku w przyszłym tygodniu, to pewnie pasowałoby napisać kilka(naście) zdań instrukcji dla osób, którym sprawne posługiwanie się tym plikiem może sprawiać kłopoty.
dobrze, napisze jakis manual.
poki co, moze jeszcze ktos bedzie mial jakies pomysly co moznaby tam dodac/usprawnic.
Awatar użytkownika
Gary

właściwie to nie wiem już tylko jednego. Jak się blokuje tą kolumnę A, żeby można było przewijać kolumny pozostałe? :)

co do propozycji to jeśli to możliwe dodatkowa informacja o punktach do superznawcy...ale to już taki gadżecik.
ku3a

Gary pisze:właściwie to nie wiem już tylko jednego. Jak się blokuje tą kolumnę A, żeby można było przewijać kolumny pozostałe? :)
ustawiasz sie na kolumnie (X,Y) i wybierasz opcje Okno -> Zablokuj okienka. Wtedy zablokowane zostaja kolumny na lewo od X i wiersze powyzej Y. Jesli ustawisz sie w pierwszym wierszu lub kolumnie, to odpowiednio zablokuja sie tylko kolumny lub wiersze. Odblokowanie: Okno -> Odblokuj okienka i wtedy zablokowanie zostaje usuniete.
Gary pisze:co do propozycji to jeśli to możliwe dodatkowa informacja o punktach do superznawcy...ale to już taki gadżecik.
:-) mam to w rzeczach do zrobienia :-), wiec utwierdziles mnie, ze taki szczegolik bylby potrzebny.

jeszcze jakies pomysly?
kajman

ku3a pisze:
kajman pisze:
Ja widzę jakiegoś Rapidshara, a nie xlsa. A jeżeli możesz podesłać to bardzo chętnie, chociaż też pewno będzie dla mnie za mundry.
ku3a

wyslalem juz wczoraj wieczorem
Awatar użytkownika
Gary

ku3a pisze:ustawiasz sie na kolumnie (X,Y) i wybierasz opcje Okno -> Zablokuj okienka. Wtedy zablokowane zostaja kolumny na lewo od X i wiersze powyzej Y. Jesli ustawisz sie w pierwszym wierszu lub kolumnie, to odpowiednio zablokuja sie tylko kolumny lub wiersze. Odblokowanie: Okno -> Odblokuj okienka i wtedy zablokowanie zostaje usuniete.
dzięki :)
ku3a pisze::-) mam to w rzeczach do zrobienia :-), wiec utwierdziles mnie, ze taki szczegolik bylby potrzebny.

jeszcze jakies pomysly?
na razie to wszystko :)
ODPOWIEDZ