mowgli pisze:"You don't have to cook for me", uczcie się od Stinga Panowie

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz
mowgli pisze:"You don't have to cook for me", uczcie się od Stinga Panowie
Kandydatów do Nobla jest kilkuset, więc w wyborze pomiędzy Szymborską a Herbertem (jeśli taki był) zdecydowała płeć i jej lewicowość, a Herbert zaszkodził sobie w Akademii tym konkwistadorskim szaleństwem, które go ogarnęło pod koniec życia. Nie mam zamiaru spierać się o pierwszeństwo, czy podawać 10 powodów, dla których Szymborska była lepszym poetą od Herberta. Tak jak ty w zasięgu ręki mam tomiki, przeczytałem setki razy wszystkie wiersze, których się nie wstydziła i nie mam wątpliwości, że była wielka. Ale to temat rzeka i nie miejsce na to.Lemmy pisze: Własnie, dzięki Bogu. Może jestem poetyckim indolentem, ale nie potrafię zrozumieć czemu ona dostała Nobla. A przykładowo Herbert, którego wiersze uwielbiam (Raport z oblężonego miasta na półeczce dwa metry od komputera), nigdy takiego zaszczytu nie dostąpił. Szkoda, bo jeśli jakiś polski poeta zasłużył,to właśnie on.
Czyli np. Savages to ikona mejnstrimowego rocka, tak?Brian pisze: sukces Domowych w sieci (czyli de facto w mejnstrimie) jest dość spory...
DziękiBrian pisze:Była, bodaj na 11.
To już wiem. Reymont i Sienkiewicz dostali Nobla dlatego, że było im blisko do komunistów.Emilia pisze:Bo jej było blisko do komunistów, dlatego. A tacy jak Herbert, nigdy nie będą w pełni docenieni.
A Lech Wałęsa to już w ogóle komuch jakich małokajman pisze:To już wiem. Reymont i Sienkiewicz dostali Nobla dlatego, że było im blisko do komunistów.
wouldn't have to, a nawet wouldn't have to learn to (bo i po co, jak on potrafi lepiej) ciekawe czy więcej głosów Sting ma od babeczek czy od chłopaków?mowgli pisze:"You don't have to cook for me", uczcie się od Stinga Panowie
Ze względów politycznych. Komitet noblowski ma skrzywienie w jedną stronę.Lemmy pisze:nie potrafię zrozumieć czemu ona dostała Nobla. A przykładowo Herbert, którego wiersze uwielbiam (Raport z oblężonego miasta na półeczce dwa metry od komputera), nigdy takiego zaszczytu nie dostąpił. Szkoda, bo jeśli jakiś polski poeta zasłużył,to właśnie on.
No raczej polskie Kelly Family.mowgli pisze:Są tacy, którzy twierdzą, że "Domowe melodie" to polska Lady Gaga
Słyszeliście kiedyś te Domowe Melodie w ogóle?kajman pisze:No raczej polskie Kelly Family.mowgli pisze:Są tacy, którzy twierdzą, że "Domowe melodie" to polska Lady Gaga
słyszałam. Wkurzające jak mało co.albarn pisze:Słyszeliście kiedyś te Domowe Melodie w ogóle?
Co nie oznacza, że na lewym skrzydle nie ma zupełnie do kogo podawać piłki.seblit pisze:Ze względów politycznych. Komitet noblowski ma skrzywienie w jedną stronę.
Ale myśmy pisali o komunistach, a nie o komuchach.albarn pisze:A Lech Wałęsa to już w ogóle komuch jakich małokajman pisze:To już wiem. Reymont i Sienkiewicz dostali Nobla dlatego, że było im blisko do komunistów.
Z twórczością Leśmiana zetknąlem się parokrotnie (Dziewczyna, Dusiołek itp.), i uważam go za dobrego liryka, ale to inny ciężar gatunkowy niż Herbert.kajman pisze:A ja Szymborską cenię, Herberta jeszcze bardziej, ale uważam, że nikt nie miał startu do Leśmiana. I jako rymotwórcy i jako filozofa i jako człowieka z ogromną wyobraźnią.Lemmy pisze:Własnie, dzięki Bogu. Może jestem poetyckim indolentem, ale nie potrafię zrozumieć czemu ona dostała Nobla. A przykładowo Herbert, którego wiersze uwielbiam (Raport z oblężonego miasta na półeczce dwa metry od komputera), nigdy takiego zaszczytu nie dostąpił. Szkoda, bo jeśli jakiś polski poeta zasłużył,to właśnie on.
I to właśnie mnie uwiera najbardziejEmilia pisze:A tacy jak Herbert, nigdy nie będą w pełni docenieni.
To do których było blisko Szymborskiej, bo już się trochę zgubiłem teraz.kajman pisze:Ale myśmy pisali o komunistach, a nie o komuchach.
Tak lubicie używać skrótów nazw zespołów (ja nie znoszę), jak ja teraz będą odróżniał, czy piszecie o Depeche Mode, czy o Domowych Melodiach...albarn pisze:Domowe Melodie
No ja jestem zszokowany, że powędrował w dół.słoik pisze:Za nisko ten Hey, a tak drąży mózg ten natarczywy wokal w "Podobno".
Przesadziłeś i to grubo. Kelly Family bardzo fajnie grali, już nie wspomnę, że potrafili świetnie śpiewać (może oprócz Barbie).kajman pisze:No raczej polskie Kelly Family.mowgli pisze:Są tacy, którzy twierdzą, że "Domowe melodie" to polska Lady Gaga
Ten utwór trzy razy.albarn pisze:Słyszeliście kiedyś te Domowe Melodie w ogóle?
Niekoniecznie, screenagers nie pozwala.albarn pisze:Czyli np. Savages to ikona mejnstrimowego rocka, tak?![]()
Prawda.albarn pisze:Choć pisząc o alternatywie mam raczej na myśli sposób myślenia o muzyce i działania, a nie popularność - The Smiths i Sonic Youth też odnieśli pewien sukces, prawda?
Ej, ale Kelly Family jak na bohaterów młodzieży (swego czasu oczywiście) to naprawdę solidna muzyka była...kajman pisze:No raczej polskie Kelly Family.
Bez przesady, Miłosz do 80 r. był znany przede wszystkim jako tłumacz Herberta. Nie cały świat literacki toczy się wokół Nobla, zresztą jak się spojrzy na listę laureatów i porówna z różnymi powstającymi kanonami, to tam jest wielka przepaść. A tak naprawdę, to ja powtarzam, za innymi: czy Nobel jest wart Różewicza?Lemmy pisze:I to właśnie mnie uwiera najbardziejEmilia pisze:A tacy jak Herbert, nigdy nie będą w pełni docenieni..
Dziewczyna to genialny wiersz. Jeden z wielu, w których Leśmian w niesamowity sposób wypowiada się o Bogu. Zresztą w tym temacie nikt z poetów mu chyba nie dorówna.Lemmy pisze:Z twórczością Leśmiana zetknąlem się parokrotnie (Dziewczyna, Dusiołek itp.), i uważam go za dobrego liryka, ale to inny ciężar gatunkowy niż Herbert.