Oczywiście najlepiej byłoby, gdyby ku3ie udało się dowiedzieć, na którym miejscu wylądowałby nasz banita, gdyby nie został zdjęty (dla mnie wcale nie jest takim pewniakiem, że byłoby to miejsce w podstawowej trzydziestce...) i wyniki oprzeć na założeniu, że Vincent jest na miejscu X, reszta oczko w dół, bez Ultravox. Ale zdaję sobie sprawę, że uzyskanie takiej informacji może być prawdopodobnie niemożliwe, a samo pytanie o nią - niezręczne.
Tylko, że... ja nadal nie wiem, czy mam liczyć te wyniki do podsumowania rocznego, a jeśli tak, to które...?
Dlatego, jak przystało na dzisiejszą datę 4 czerwca, niech demokratyczne, wolne WYBORY zdecydują, co robimy z tym fantem. Skoro są więcej, niż dwie opcje, na początku będzie tajnie. Za chwilę wyślę na PW wszystkich uczestników Znawcy #340 możliwe opcje z prośbą o odesłanie swojego głosu, zwrotnie na PW lub na maila darek@tami.pl do czwartku do godz. 22.00. Jeżeli żadna opcja nie uzyska większości spośród oddanych głosów, będzie druga tura z dwiema najliczniej wybieranymi odpowiedziami. Dlatego proszę, jeżeli to nie problem, o zaznaczanie od razu, poza swoim głosem, kolejności pozostałych opcji, co będzie waszym głosem w drugiej turze. Kto tego nie zrobi od razu, temu wyślę ponowne PW, co niepotrzebnie wydłuży sprawę, ale jeśli ktoś ma taką wolę, nie ma problemu. Po wszystkim umieszczę tutaj wyniki głosowania ze wskazaniem, kto na co głosował. Tutaj niektórzy zaglądają dopiero w piątek, a jeśli ktoś dostanie PW, to zwykle dostanie o tym powiadomienie na prywatną pocztę, więc jest mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś powie, że za późno dowiedział się o głosowaniu.
A zatem możliwe opcje:
A. Liczymy Znawcę, jakby nic się nie stało, czyli z uwzględnieniem Vincent price w typach;
B. Liczymy Znawcę z pominięciem Vincent price w typach, a piosenki, które były typowane poniżej, przesuwają się o jedno oczko wyżej, bez miejsca 30. w typie;
C. Liczymy Znawcę z pominięciem Vincent price w typach, a piosenki, które były typowane poniżej, pozostają na typowanych wcześniej miejscach, a miejsce zajmowane wcześniej przez Vincenta pozostaje puste;
D. Nie uwzględniamy Znawcy w żadnych podsumowaniach.
E. "Z okazji niedawnego Dnia Dziecka" robimy prezent wszystkim i tworzymy wyniki, w których typ wspólny pozostaje taki, jak w wariancie A. (124 punkty), a każdemu graczowi zostaje zaliczona jego różnica punktowa względem typu wspólnego bądź z wariantu A. , bądź z wariantu B. w zależności, która jest dla gracza bardziej korzystna. Takie samo rozwiązanie dotyczy Strzelca.
Wariant E. jest moim wymysłem, uważam, że całkiem fajnym, ciekawy jestem jego odbioru przez was. Dlaczego łączy on w sobie wariant A i B, a nie A i C? Bo moim zdaniem, opcja B. jest sprawiedliwsza od C. Przecież gdyby gracz wiedział wcześniej, żeby nie uwzględniać Vincenta w typie, to automatycznie przesunąłby piosenki w górę, a nie próbował zakleić pustego miejsca Zaz, albo Asafem, prawda?
Swoją drogą, gdyby Niedźwiedź nic nie powiedział, nie byłoby całego zamieszania i Znawca zostałby policzony normalnie... A tak, zastanawiam się, czy podobna sytuacja nie miała miejsca w lutym 2009 r., kiedy po wcześniejszym debiucie w poczekalni na miejscu 34. w kolejnym tygodniu w zaskakujący sposób odeszła w niebyt piosenka Take a breath Davida Gilmoura? Może też zadziałał podobny mechanizm? W Znawcy #116 prawie wszyscy typowaliśmy debiut w podstawowym zestawieniu, w typie wspólnym na 26. miejscu, i co???