Utwór pojawił się na Liście 30.07.1988.
Pojawił się jako:
MŁODE KOTY NOSZĄ WYKROCHMALONE KOŁNIERZYKI
Wersji piosenki, która gościła na Liście, nie ostała się nigdzie. W trójkowych piwnicach została tylko koperta po taśmie z tym nagraniem.
Na regularniej płycie Róż pojawił się dopiero 3 lata później - w 1991 roku na CD Radio młodych bandytów.
I tu miał już tytuł taki jaki jest w naszej bazie:
Rock'n'rollowcy.
Utwór ponownie pojawia się na płycie, tym razem na składance Marihuana (1993). Tym razem pod tytułem:
Rockendrolowcy
Na kolejnej składance, tym razem z roku 1999 - Gold, jest jeszcze inny tytuł:
Rockendrollowcy (młode koty noszą wykrochmalone kołnierzyki)
Proponuję zmianę tytułu w bazie na zapis trójkowy, a w uwagach tytuł/tytuły płytowe.
Rock'n'rollowcy - Róże Europy
Re: Rock'n'rollowcy - Róże Europy
ja, jak zwykle, jestem za tytułem elpetrójkowym, jakikolwiek by nie był.
- ManRomantic
Podobno ten utwór od początku miał mieć tytuł "Rock`n`rollowcy" tyle, że w tamtych czasach był już taki tytuł zarejestrowany w ZAIKS-ie, gdzie przepisy mówiły jasno: nie może być dwóch takich samych tytułów. Stąd "Młode koty...". Dopiero jak się przepisy zmieniły po 1989r. grupa wróciła do tytułu oryginalnego i na nowo nagrała na LP "Radio młodych bandytów" [1991]. Dlatego uważam, że w archiwum powinno być jak jest: "Rock`n`rollowcy".
A tak przy okazji...
Oryginalna wersja, nagrana dla pr.III PR, jest praktycznie nie do zdobycia (nadzieja w tych co nagrywali Listę w tamtym czasie) i to przez jednego człowieka! A jego dane osobowe to: Kuba Wojewódzki.
Ileś lat temu wypożyczył to nagranie z archiwum Trójki i do dziś nie oddał. Przepadło?
Wojewódzki oddaj oryginał!!!
A tak przy okazji...
Oryginalna wersja, nagrana dla pr.III PR, jest praktycznie nie do zdobycia (nadzieja w tych co nagrywali Listę w tamtym czasie) i to przez jednego człowieka! A jego dane osobowe to: Kuba Wojewódzki.
Ileś lat temu wypożyczył to nagranie z archiwum Trójki i do dziś nie oddał. Przepadło?
Wojewódzki oddaj oryginał!!!
- Arkano
- Listy Przebojów Trójki słucham od: n. 283 - przełomowe
Sam nie jestem do końca przekonany (ostatnio trochę zmieniłem zdanie w tych kwestiach).
Tu bym postawił na tytuł trójkowy - bo obie wersje dość wyraźnie się od siebie różnią. Informację typu: w roku XX na płytę RMB nagrano nową wersję utworu pod tytułem Rock'n'drollowcy wstawiłbym do komentarza.
Tu bym postawił na tytuł trójkowy - bo obie wersje dość wyraźnie się od siebie różnią. Informację typu: w roku XX na płytę RMB nagrano nową wersję utworu pod tytułem Rock'n'drollowcy wstawiłbym do komentarza.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 859 notowania (1998)
jotem3 pisze:Wersji piosenki, która gościła na Liście, nie ostała się nigdzie.
Oj ostała się, ostała się!ManRomantic pisze:Oryginalna wersja, nagrana dla pr.III PR, jest praktycznie nie do zdobycia (nadzieja w tych co nagrywali Listę w tamtym czasie)

Teraz wywód dla szefa archiwum, czyli jak ja to widzę:
Zapis: RÓŻE EUROPY - Rock'n'rollowcy = wersja z płyty "Radio młodych bandytów" (1991), nagrania zrealizowano w Izabelin Studio, w okresie od października do grudnia 1990 roku, czas: 3:04 - TA WERSJA NIE BYŁA NA LIŚCIE
Zapis: RÓŻE EUROPY - Młode koty noszą wykrochmalone kołnierzyki = wersja pierwotna, radiowa, nagrana dla potrzeb Programu Trzeciego Polskiego Radia (debiut nagrania na liście: 30.07.1988), czas ok.: 4:12 - TA WERSJA BYŁA NA LIŚCIE
Czyli reasumując - w tym wypadku w archiwum powinien widnieć zapis:
RÓŻE EUROPY - Młode koty noszą wykrochmalone kołnierzyki
lub
Kod: Zaznacz cały
Tytul: Rock'n'rollowcy
Tyt_LP3: Młode koty noszą wykrochmalone kołnierzyki
A ten drugi zaginiony utwór, to który?
- ManRomantic
Co ja się będę tutaj wymądrzał, niech na ten temat wypowie się sam Piotr Klatt: „...nagranie dla Trójki zaginęło razem z utworem „Ty i ja” z tej samej sesji. Pani z archiwum Trójki powiedziała mi, że było na koncie Kuby Wojewódzkiego, który pożyczył je i przepadły”.danco28 pisze: A ten drugi zaginiony utwór, to który?