Formacja Nieżywych Schabuff - Moja mała schizofrenia

Archiwum LP3 nie jest pozbawione błędów — jeśli dostrzegasz błędy, a masz ochotę poinformować o tym... do dzieła! Mile widziane „dowody rzeczowe”: linki URL, fotki, skany, materiał dźwiękowy.

Moderatorzy: danco28, danco28

gżegoż

Formacja Nieżywych Schabuff - Moja mała schizofrenia

Post autor: gżegoż »

Postaram się w jednym przypadku wyręczyć danco28 :wink:

Wydaje mi się, że w tytule powinna być sama Schizofrenia, bez tego "Moja mała". Pamiętam, że tak było zapowiadane na liście, a poza tym na to wskazywałaby okładka płyty
Obrazek
danco28
Listy Przebojów Trójki słucham od: 859 notowania (1998)

Re: Formacja Nieżywych Schabuff - Moja mała schizofrenia

Post autor: danco28 »

gżegoż pisze:Postaram się w jednym przypadku wyręczyć danco28 :wink:
Oh dziękuję Ci bardzo! ;) Utwór "skończył" tylko w poczekalni, a ta nie jest obecnie w polu mojego szczególnego zainteresowania... Czasem, jak coś przez przypadek dojrzę - to zgłoszę.

Po za tym, moim skromnym zdaniem, za namacalne dowody lepiej przedstawiać okładki płyt, na których utwór pojawił się oryginalnie (pierwotnie), czyli w tym wypadku okładkę albumu "Fantomas" (1995):
Obrazek
http://www.archiwumrocka.art.pl/galeria ... 8-back.jpg

Co nie zmienia faktu, iż rzeczywiście powinno być w archiwum: FORMACJA NIEŻYWYCH SCHABUFF - Schizofrenia

Żeby było śmiesznej w Archiwum Polskiego Rocka, w spisie utworów widnieje tytuł: Schizofrenija - też do poprawki! :D
Z kolei na oficjalnej stronie Formacji... widnieje: Schizofremia - również do poprawki! :mrgreen:

Tylko obawiam się, że moce sprawcze JacKa, aż tak daleko nie sięgają... ;)
Awatar użytkownika
jollyroger72
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176

Post autor: jollyroger72 »

Rzuciło mi się mimochodem w oczy: przedstawiliście dwie różne okładki i spójrzcie na formę zapisu utworu "ZAZUZI". Jak jest zatem poprawnie?
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

Można dostać 'Schizofremi/frenji/frani' — a w temacie 'zuzi': FORMACJA NIEŻYWYCH SCHABUFF - Zazuzi, zazuza.

A Wy domagacie się natychmiastowej interwencji, bo trafiliście na inny zapis niż w Archiwum — będę się powtarzał, ale trudno: ważnym jest by utwór był jednoznacznie identyfikowalny dla przeciętnie rozgarniętego słuchacza, a czy to będzie małą/dużą literą, z przecinkiem lub bez, ze 'szpacją' czy jednym 'cięgiem'... dla mnie nie ma priorytetowego znaczenia. Przestało mieć, kiedy doszło do daleko idących sprzeczności w zgłoszeniach niektórych poprawek.

Poprosiłbym życzliwe osoby będące w posiadaniu tych wydawnictw, o przyzwoitą kopię cyfrową okładek na użytek Archiwum. Jeśli tylko mają taką wolę...
Awatar użytkownika
jollyroger72
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176

Post autor: jollyroger72 »

Wiem JacKu, że jest to "zabijanie ćwieka, ale panowie wrzucili tu dwie okładki, które sieją zamęt. Kolejny "ćwiek" związany z Formacją - Utwór nr 9 na górnej okładce - czyli Klub Wesołego Szampana. Zapis inny niż w Archiwum...
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

Jak się zapisze tytuł wersalikami (majuskułą) to wszystko będzie bez znaczenia! Czy tym samym utracimy informacje o jaki tytuł chodzi? Przestańmy spierać się o bzdety, wskazując faktycznie istniejące błędy.
ODPOWIEDZ