DŻEM - Kim jestem - jestem sobie
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 859 notowania (1998)
DŻEM - Kim jestem - jestem sobie
Na liście była zupełnie inna wersja tego utworu, niż te które można znaleźć na dwóch pierwszych płytach zespołu: pierwszej debiutanckiej (koncertowej) - "Dzień, w którym pękło niebo" i drugiej (pierwszej studyjnej) - "Cegła". Dlatego należałoby zrezygnować z oficjalnego tytułu w tym przypadku, i pozostawienie tytułu pierwotnego listowego i pierwotnego, zapewne nagrania radiowego. Dowody dźwiękowe, ułatwiające zrozumienie o czym piszę: tutaj. Poprawny zapis powinien wyglądać tak:
DŻEM - Kim jestem?
tak jak to widnieje na składance "Dodatek nadzwyczajny do Listy Przebojów Programu III", która została wydana w 1998 roku, przy okazji pierwszej kolekcji płyt z utworami z listy, w wersji pierwotnej właśnie.
DŻEM - Kim jestem?
tak jak to widnieje na składance "Dodatek nadzwyczajny do Listy Przebojów Programu III", która została wydana w 1998 roku, przy okazji pierwszej kolekcji płyt z utworami z listy, w wersji pierwotnej właśnie.
- tadzio3
- Kontakt:
Re: DŻEM - Kim jestem - jestem sobie
Nie wsłuchałem się za bardzo w to jaką zaprezentował wczoraj wersje tej piosenki przy okazji ABC Listy
-
Odświeżam poprawkę...
- zapis: DŻEM - Kim jestem - jestem sobie = wersja z płyty koncertowej "Dzień, w którym pękło niebo" (1985) - ta wersja nie była na liście
- zapis: DŻEM - Kim jestem - jestem sobie = wersja z płyty "Cegła" (1985) - ta wersja nie była na liście
- zapis: DŻEM - Kim jestem? = wersja radiowa (1983) - prawdopodobnie nagrania dokonano w studiu Polskiego Radia w Katowicach - aktualnie tą wersję można znaleźć na składance:
- i ta właśnie wersja była na liście!
Proszę jeszcze zerknąć na tracklistę 71 notowania.
Zatem w archiwum powinien widnieć zapis: DŻEM - Kim jestem?
- zapis: DŻEM - Kim jestem - jestem sobie = wersja z płyty koncertowej "Dzień, w którym pękło niebo" (1985) - ta wersja nie była na liście
- zapis: DŻEM - Kim jestem - jestem sobie = wersja z płyty "Cegła" (1985) - ta wersja nie była na liście
- zapis: DŻEM - Kim jestem? = wersja radiowa (1983) - prawdopodobnie nagrania dokonano w studiu Polskiego Radia w Katowicach - aktualnie tą wersję można znaleźć na składance:
Proszę jeszcze zerknąć na tracklistę 71 notowania.
Zatem w archiwum powinien widnieć zapis: DŻEM - Kim jestem?
Ostatnio zmieniony ndz lis 04, 2012 3:37 pm przez danco28, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Nie pamiętam... na podstawie dostępnych źródeł była wpisana wersja dłuższa.
-
W ostatniej "LP Trójce" (3 sierpnia 2012) po zaprezentowaniu nagrania "Ballada o dziwnym malarzu" Niedźwiedź powiedział:
Do odsłuchania: klik.1 maja 1982 roku na listę weszła piosenka zatytułowana "Ballada o malarzu". Jak dziś pamiętam, dostałem z Katowic trzy nagrania nowe Dżemu, to właśnie była: "Ballada o malarzu","Kim jestem?" i "Dzień, w którym pękło niebo". Gdzieś ta taśma jeszcze musi tutaj leżeć na Myśliwieckiej. (...)
Ostatnio zmieniony wt wrz 04, 2012 8:56 pm przez danco28, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
4 września 2012, w kąciku ABC Listy Marek Niedźwiecki przypomniał ten utwór wyjaśniając: grany był on z taśmy dostarczonej do studia (wraz z dwoma innymi utworami: Ballada o malarzu, Dzień, w którym pękło niebo) i sygnowany był tytułem 'Kim jestem'. Wyjaśniło się zatem chyba na tyle jednoznacznie, że wiemy jaka to była wersja — na pewno nie z płyty.
PS. To jeden z tych nielicznych przypadków, gdzie sam Marek N. 'wyciagnął-był' utwór ponownie na TOP, dopuszczając wcześniej do spadku w poczekalnię...
PS. To jeden z tych nielicznych przypadków, gdzie sam Marek N. 'wyciagnął-był' utwór ponownie na TOP, dopuszczając wcześniej do spadku w poczekalnię...
-
ABC Listy - 2012-09-04 - Dżem - Kim jestem, do odsłuchania: klik.
-
No i jak tam? Da radę poprawić ten tytuł?danco28 pisze:Zatem w archiwum powinien widnieć zapis: DŻEM - Kim jestem?
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
ok! pełne wyjaśnienie zapisane jest w komentarzu...