Fading Colours - Czarny koń (a może Black Horse)
- piotreklp3
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 2005 roku
- Kontakt:
Fading Colours - Czarny koń (a może Black Horse)
Prawdopodobnie tytuł powinien być zapisany w języku angielskim. Faiding Colours grają muzykę na pograniczu darkwave i gothic, nie nagrali ani jednego utworu w języku polskim.
http://www.lastfm.pl/music/Fading+Colours/Black+Horse
http://www.lastfm.pl/music/Fading+Colours/Black+Horse
Re: Fading Colours - Czarny koń (a może Black Horse)
Ależ gdzie tam. Nie wiem dlaczego na płycie tytuł zapisany jest po angielsku, ale na liście ponad wszelką wątpliwość była polska wersja.piotreklp3 pisze:nie nagrali ani jednego utworu w języku polskim.
Pamiętam bardzo dobrze ten utwór z kilku powodów. Najpierw był w Muzycznej Jedynce, potem na LP3, później na długo o nim zapomniałem, aż nagle... na studiach zetknąłem się z wierszem, który wydał mi się skądś znajomy. Podejrzewam, że mógł on posłużyć zespołowi jako inspiracja, bo jednak widać dużo cech wspólnych i nawiązań

Jedyna wątpliwość ewentualnie mogłaby dotyczyć tego, że kiedyś spotkałem się z zapisem wykonawcy Fading Colours & De Coy. Ale to raczej nadgorliwość, bo ten drugi człon to pseudonim wokalistki (tak więc byłoby to coś w rodzaju Varius Manx & Anita Lipnicka). Tak więc chyba nie powinno się niczego zmieniać

- jollyroger72
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176
Myślę, że Twoja pamięć to za mało a sprawa wcale nie jest taka jasna i oczywista. Przydałyby się jakieś dowody. Ja osobiście dokładnie nie pamiętam, w jakiej wersji językowej utwór ten był na liście. Pamiętam jednak, jak Niedźwiedź zapowiadał i "Czarny Koń", i "Black Horse".gżegoż pisze:Pamiętam bardzo dobrze ten utwór z kilku powodów. Najpierw był w Muzycznej Jedynce, potem na LP3, później na długo o nim zapomniałem (...)
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 859 notowania (1998)
Do odsłuchania polska wersja: klik.piotreklp3 pisze:nie nagrali ani jednego utworu w języku polskim.
Na płycie Black Horse (1995) jest inna, tzn. anglojęzyczna wersja tego utworu.gżegoż pisze:Nie wiem dlaczego na płycie tytuł zapisany jest po angielsku
Do odsłuchania fragmenty list: 678 i 679. W zapowiedziach pada polski tytuł.
ps. nie można zaglądać na forum, jak się ma coś innego do zrobienia, bo teraz zamiast robić to co powinienem zrobić - to szukałem informacji o Fading Colours

Ależ ja naprawdę bardzo dobrze to pamiętam i dla mnie sprawa jest jasna i oczywista, że na liście była polska wersja. Nawet pamiętam niezbyt miłe okoliczności, w jakich raz słuchałem tego utworu na liście (mocno leciała mi krew z nosa, a na dodatek... w radiu jeszcze słychać było "Czarny koń, czerwona krew")jollyroger72 pisze:Myślę, że Twoja pamięć to za mało a sprawa wcale nie jest taka jasna i oczywista

- Miszon
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
- Kontakt:
Też pamiętam polską wersję na Liście. Podobnie jak w MJ zresztą.
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Czu tu już ustaliliście ostateczną wersję?
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 859 notowania (1998)
Tak! W archiwum jest dobrze. Nic nie zmieniamy.JaceK pisze:Czy tu już ustaliliście ostateczną wersję?
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Ok! dzięki! Jak ja lubię niczego nie zmieniać