Fading Colours - Czarny koń (a może Black Horse)

Archiwum LP3 nie jest pozbawione błędów — jeśli dostrzegasz błędy, a masz ochotę poinformować o tym... do dzieła! Mile widziane „dowody rzeczowe”: linki URL, fotki, skany, materiał dźwiękowy.

Moderatorzy: danco28, danco28

Awatar użytkownika
piotreklp3
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2005 roku
Kontakt:

Fading Colours - Czarny koń (a może Black Horse)

Post autor: piotreklp3 »

Prawdopodobnie tytuł powinien być zapisany w języku angielskim. Faiding Colours grają muzykę na pograniczu darkwave i gothic, nie nagrali ani jednego utworu w języku polskim.
http://www.lastfm.pl/music/Fading+Colours/Black+Horse
gżegoż

Re: Fading Colours - Czarny koń (a może Black Horse)

Post autor: gżegoż »

piotreklp3 pisze:nie nagrali ani jednego utworu w języku polskim.
Ależ gdzie tam. Nie wiem dlaczego na płycie tytuł zapisany jest po angielsku, ale na liście ponad wszelką wątpliwość była polska wersja.
Pamiętam bardzo dobrze ten utwór z kilku powodów. Najpierw był w Muzycznej Jedynce, potem na LP3, później na długo o nim zapomniałem, aż nagle... na studiach zetknąłem się z wierszem, który wydał mi się skądś znajomy. Podejrzewam, że mógł on posłużyć zespołowi jako inspiracja, bo jednak widać dużo cech wspólnych i nawiązań :) Widoczne są też analogie do słynnego obrazu Podkowińskiego.
Jedyna wątpliwość ewentualnie mogłaby dotyczyć tego, że kiedyś spotkałem się z zapisem wykonawcy Fading Colours & De Coy. Ale to raczej nadgorliwość, bo ten drugi człon to pseudonim wokalistki (tak więc byłoby to coś w rodzaju Varius Manx & Anita Lipnicka). Tak więc chyba nie powinno się niczego zmieniać :)
Awatar użytkownika
jollyroger72
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176

Post autor: jollyroger72 »

gżegoż pisze:Pamiętam bardzo dobrze ten utwór z kilku powodów. Najpierw był w Muzycznej Jedynce, potem na LP3, później na długo o nim zapomniałem (...)
Myślę, że Twoja pamięć to za mało a sprawa wcale nie jest taka jasna i oczywista. Przydałyby się jakieś dowody. Ja osobiście dokładnie nie pamiętam, w jakiej wersji językowej utwór ten był na liście. Pamiętam jednak, jak Niedźwiedź zapowiadał i "Czarny Koń", i "Black Horse".
danco28
Listy Przebojów Trójki słucham od: 859 notowania (1998)

Post autor: danco28 »

piotreklp3 pisze:nie nagrali ani jednego utworu w języku polskim.
Do odsłuchania polska wersja: klik.
gżegoż pisze:Nie wiem dlaczego na płycie tytuł zapisany jest po angielsku
Na płycie Black Horse (1995) jest inna, tzn. anglojęzyczna wersja tego utworu.

Do odsłuchania fragmenty list: 678 i 679. W zapowiedziach pada polski tytuł.

ps. nie można zaglądać na forum, jak się ma coś innego do zrobienia, bo teraz zamiast robić to co powinienem zrobić - to szukałem informacji o Fading Colours ;) To taka uwaga dla mnie na przyszłość. :mrgreen:
gżegoż

Post autor: gżegoż »

jollyroger72 pisze:Myślę, że Twoja pamięć to za mało a sprawa wcale nie jest taka jasna i oczywista
Ależ ja naprawdę bardzo dobrze to pamiętam i dla mnie sprawa jest jasna i oczywista, że na liście była polska wersja. Nawet pamiętam niezbyt miłe okoliczności, w jakich raz słuchałem tego utworu na liście (mocno leciała mi krew z nosa, a na dodatek... w radiu jeszcze słychać było "Czarny koń, czerwona krew") :roll: Bez wątpienia też na liście była ta sama wersja, co w Muzycznej Jedynce (a więc polska). Tu z kolei pamiętam, że jak Orzech po raz pierwszy zapowiadał ten utwór, to początkowo usłyszałem "Czarny kot", ale treść piosenki wyprowadziła mnie z błędu. Gdyby na antenie puszczali zamiennie obie wersje, to zapewne też bym o tym pamiętał (bo podobał mi się ten utwór, więc taka ciekawostka na pewno skojarzyłaby mi się) :wink:
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Też pamiętam polską wersję na Liście. Podobnie jak w MJ zresztą.
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

Czu tu już ustaliliście ostateczną wersję?
danco28
Listy Przebojów Trójki słucham od: 859 notowania (1998)

Post autor: danco28 »

JaceK pisze:Czy tu już ustaliliście ostateczną wersję?
Tak! W archiwum jest dobrze. Nic nie zmieniamy.
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

Ok! dzięki! Jak ja lubię niczego nie zmieniać ;)
ODPOWIEDZ