Głosowanie na 1598 LP3 (345 not. listy forum ALP3)

Nasza własna, niezależna, wewnątrz-forowa Lista Przebojów, oparta na utworach do głosowania z oficjalnych propozycji LP3 (zasady głosowania, wyniki, podsumowania i inne rankingi)

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, jollyroger72, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz, jollyroger72

kajman

Re: Głosowanie na 1598 LP3 (345 not. listy forum ALP3)

Post autor: kajman »

Gary pisze:moja propozycja to
Bożena Kraczkowska - GOŚĆ
Awatar użytkownika
fajnex

Post autor: fajnex »

1. Maria Peszek - PADAM
2. Klara - THE CLIFF
3. Artur Andrus - GLANKI I PACYFKI
4. Triggerfinger - I FOLLOW RIVERS
5. Artur Andrus - KRÓLOWA NADBAŁTYCKICH RAF
6. Skubas - LINOSKOCZEK
7. Piotr Bukartyk & Katarzyna Groniec - PIOSENKA Z PRANIEM W TLE
8. Mela Koteluk - WOLNA
9. Mumford And Sons - I WILL WAIT
10. Bożena Kraczkowska - GOŚĆ

--
11. Dorota Miśkiewicz & Wojciech Waglewski - W KOMÓRCE
12. Nosowska - KTO?
13. Julia Marcell - ECHO
14. Anathema - UNTOUCHABLE
15. The Black Keys - DEAD AND GONE
16. Piotr Bukartyk - NIE MÓWIĘ KTO
17. T. Love - POECI UMIERAJĄ
18. Katie Melua - MOONSHINE
19. The XX - ANGELS
endrju1s

Post autor: endrju1s »

1. Maja Kleszcz - REBEKA
2. Marillion - POWER
3. Anathema – UNTOUCHABLE
4. Peter Cincotti – METROPOLIS
5. Dead Can Dance – AMNESIA
6. Sara Bareilles - LIE TO ME
7. Offspring, The - OC GUNS
8. Soulsavers feat. Dave Gahan - LONGEST DAY
9. Bob Dylan - DUQUESNE WHISTLE
Scaramouch

Post autor: Scaramouch »

1. Dead Can Dance - OPIUM
2. Mark Knopfler - REDBUD TREE
3. P.O.D. - LOST IN FOREVER
4. Archive - HATCHET
5. Marillion - POWER
6. Dead Can Dance - AMNESIA
7. Coldplay - HURTS LIKE HEAVEN
8. Triggerfinger - I FOLLOW RIVERS
9. Lana del Rey - SUMMERTIME SADNESS
10. XX, The - ANGELS
gżegoż

Post autor: gżegoż »

Taa... Widzę, że nie tylko na Facebooku odbywa się naganianie fanów do głosowania na konkretne piosenki :? Szukałem jakichś wiadomości o utworze promowanym i oto co znalazłem: http://www.kraczkowska.wm.pl/
Blues „Gość” jest w Nowościach Listy Przebojów Programu 3

♫ Aby oddać głos trzeba wejść na stronę LP3:
http://lp3.polskieradio.pl/
kliknąć w różowy „głosuj” i zarejestrować się (zapisz sobie dane login i hasło, żeby potem logować się bez problemu :)

na maila dostaniesz link aktywacyjny, w który trzeba kliknąć.
Teraz możesz głosować.
Na górnym pasku (niebieskie litery) znajdź „Nowości” i wejdź.
Znajdź GOŚĆ i kliknij w GOŚĆ (nie w nazwisko)
zjedź na sam dół i kliknij w „Głosuj”
powinien pojawić się komunikat, że dziękują za głosowanie.
koniec ;)
Czyli widać dokładnie, że ten apel jest przeznaczony do osób, które nigdy nie głosowały i pewnie nawet nie wiedzą, co to jest LP3 (bo przecież częstszym słuchaczom nie trzeba byłoby krok po kroczku tłumaczyć jak dzieciom, że najpierw trzeba się zarejestrować, potem kliknąć w link aktywacyjny, znaleźć tytuł itd.) Jest też sugestia, by logować się co tydzień tylko po to, by zagłosować na "Gościa". Czym zatem to się różni od niedawnej Facebookowej akcji zespołu Tres B? :? Co prawda nie można porównywać międzynarodowego portalu społecznościowego z jakąś prywatną stronką mało znanej pieśniarki, a więc i skuteczność będzie nieporównywalnie mniejsza, ale przecież sedno problemu i zakładany cel w obu przypadkach są identyczne.

W takim układzie nie wesprę promocji tego utworu, bo przecież i tak będzie miał sporo dodatkowych głosów, więc z powodu braku mojego na pewno nie będzie pokrzywdzony. Ciekawy jestem, czy ci wszyscy, którzy tak zżymali się z powodu okoliczności zeszłotygodniowego wysokiego debiutu "Let it shine", teraz postąpią tak, jak ja? :know:
Awatar użytkownika
jollyroger72
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176

Post autor: jollyroger72 »

Fajnie gżegoż piszesz, tylko co mam wyniknąć z twojej wypowiedzi? Przecież akcji "naganiania" nie unikniemy.
gżegoż

jollyroger72 pisze:Fajnie gżegoż piszesz, tylko co mam wyniknąć z twojej wypowiedzi? Przecież akcji "naganiania" nie unikniemy.
Wiem, że pewnie niewiele wyniknie, ale chcę uzmysłowić, że tego typu akcje nie odbywają się tylko na FB, ale także w innych miejscach w sieci. No i nie ukrywam, że bardzo mnie ciekawią reakcje innych osób (zwłaszcza tych, które - jak najbardziej słusznie zresztą - tak stanowczo potępiały akcję na profilu Tres B). Mam jakieś bardzo dziwne przeczucie, że znajda się tacy, którzy stwierdzą, iż w tym przypadku nie widzą niczego złego, mimo że tydzień temu kipieli z oburzenia po nagłym debiucie mniej znanego zespołu na 17. miejscu :? :nie:
Poza tym nie chcę robić utworowi promowanemu żadnej antyreklamy (bo nie jest wcale zły, mimo że to zupełnie nie moje klimaty), ale zasugerować tym, którzy się wahali, że ta piosenka i tak jest promowana w innym miejscu i będzie miała dodatkowe głosy, więc nasze dodatkowe wsparcie nie jest aż tak bardzo konieczne.
Awatar użytkownika
VILKI
Listy Przebojów Trójki słucham od: 256 not.

Post autor: VILKI »

mnie bardziej interesuje co teraz stanie się ze słabiutkim Inside Again skoro wypadło z poczekalni to powinno być out (jak stało się z Soyką i Asią) czy jednak znajomości znowu pójdą w ruch .... :STOP:
temik3
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1982

Post autor: temik3 »

Gżegożu takie akcje na fb, czy stronach wykonawców to normalka, teraz wystarczy popatrzeć na Anathemę, Tresa, Bożenę... wcześniej min. Acid. Może nie ma to nic wspólnego z tym czy utwór jest dobry czy nie, ale jeśli ktoś ma taki pomysł to nie mam nic przeciwko temu, bo jak ma zaistniec nieznany wykonawca z dobrą piosenką? Jeśli jest mało grana to tylko tak. A to, że Gary zechciał to Kraczkowską do tego promować to jego sprawa, gdyby przykładowo promował DCD z Opium to byłby alarm, że i tak bez promocji się wybije. Więc myślę, że poczekajmy jak rozwinie się sytuacja, jakie bedą efekty "naganiania".
A co do Inside Again to nie szukajmy już dziury w całym, myślę, że jak nie w tym tygodniu to za tydzień usuną.
Awatar użytkownika
konwicki1980
Kontakt:

Post autor: konwicki1980 »

gżegoż pisze:Wiem, że pewnie niewiele wyniknie, ale chcę uzmysłowić, że tego typu akcje nie odbywają się tylko na FB, ale także w innych miejscach w sieci. No i nie ukrywam, że bardzo mnie ciekawią reakcje innych osób (zwłaszcza tych, które - jak najbardziej słusznie zresztą - tak stanowczo potępiały akcję na profilu Tres B). Mam jakieś bardzo dziwne przeczucie, że znajda się tacy, którzy stwierdzą, iż w tym przypadku nie widzą niczego złego, mimo że tydzień temu kipieli z oburzenia po nagłym debiucie mniej znanego zespołu na 17. miejscu :? :nie:
Poza tym nie chcę robić utworowi promowanemu żadnej antyreklamy (bo nie jest wcale zły, mimo że to zupełnie nie moje klimaty), ale zasugerować tym, którzy się wahali, że ta piosenka i tak jest promowana w innym miejscu i będzie miała dodatkowe głosy, więc nasze dodatkowe wsparcie nie jest aż tak bardzo konieczne.
Ja przyznam, że jak promowałem tu Jessie Ware, to też na Facebooku wrzuciłem info, no i ze dwójka moich znajomych zagłosowała. Ogólnie rzecz biorąc nie sądzę, żeby Bożena Kraczkowska była bardziej znana niż très.b. Nie będę już chyba śledzić profili wszystkich wykonawców na FB, żeby sprawdzić, czy może ktoś nieuczciwie namawia do głosowania. Przy Stirwater chyba nikt poza mną się nie zorientował, że taka akcja była prowadzona (bo akurat ktoś z moich znajomych do tego namawiał). Także gżegoż wrzuć trochę na luz. Jeżeli jedna osoba nie głosuje 5 razy z różnych kont to jest to zgodne z regulaminem i wszelkie namawianie jest jak najbardziej dozwolone. Inna sprawa, czy wyniki tego namawiania pokrywają się z naszymi preferencjami.
Awatar użytkownika
jollyroger72

temik3 pisze:A co do Inside Again to nie szukajmy już dziury w całym, myślę, że jak nie w tym tygodniu to za tydzień usuną.
Ot, mądrego dobrze posłuchać. Święte słowa.
Awatar użytkownika
jollyroger72

konwicki1980 pisze:Ja przyznam, że jak promowałem tu Jessie Ware, to też na Facebooku wrzuciłem info, no i ze dwójka moich znajomych zagłosowała.
No, nie tylko na Facebooku :wink:
gżegoż

konwicki1980 pisze:Także gżegoż wrzuć trochę na luz
Ja naprawdę jestem aż tak nerwowy? :know: Jeżeli tak, to sorry - nie będę się już denerwował 8) Napisałem o tym, bo pamiętam, że akcja z Facebooka Tres B została oceniona na forum (chyba) jednoznacznie negatywnie, więc byłem ciekawy, czy w tym przypadku też będziecie się tak oburzać, czy nie. Obawiałem się, że niektórzy będą sugerowali, że tamta sytuacja była czymś skandalicznym i coś podobnego nigdy więcej nie powinno mieć miejsca, a ta jest dopuszczalna i nie ma w niej nic dziwnego - i na szczęście takie głosy się nie pojawiły, i bardzo dobrze! :) Trzeba wszak wszystkie tego typu przypadki mierzyć jedną miarą. To wszystko jednak nie zmienia faktu, że takie coś wypacza wyniki głosowania, zwłaszcza gdy namawia się jakieś zupełnie niezorientowane osoby, by specjalnie zakładały konta tylko po to, by zagłosować na jeden utwór znajomej osoby. I dlatego nie zagłosuję na utwór promowany, choć w innych okolicznościach pewnie bym to zrobił. A do Gary'ego nie mam żadnych pretensji, bo zapewne jak decydował o wybraniu tego utworu do promocji, to jeszcze nie wiedział o tej innej akcji promocyjnej :)
Awatar użytkownika
marsvolta
Listy Przebojów Trójki słucham od: 721

Post autor: marsvolta »

1. Killers, The - RUNAWAYS
2. Black Keys, The - DEAD AND GONE
3. Smashing Pumpkins, The - THE CELESTIALS
4. Arctic Monkeys - COME TOGETHER
5. Ellie Goulding - LIGHTS
6. Soundgarden - LIVE TO RISE
7. Green Day - OH LOVE
8. Nosowska - KTO?
9. Serj Tankian - CORNUCOPIA
10. Hives, The - GO RIGHT AHEAD
Awatar użytkownika
Arkano
Listy Przebojów Trójki słucham od: n. 283 - przełomowe

Post autor: Arkano »

gżegoż pisze:Taa... Widzę, że nie tylko na Facebooku odbywa się naganianie fanów do głosowania na konkretne piosenki :?
...
W takim układzie nie wesprę promocji tego utworu, bo przecież i tak będzie miał sporo dodatkowych głosów, więc z powodu braku mojego na pewno nie będzie pokrzywdzony. Ciekawy jestem, czy ci wszyscy, którzy tak zżymali się z powodu okoliczności zeszłotygodniowego wysokiego debiutu "Let it shine", teraz postąpią tak, jak ja? :know:
Czy ja dobrze rozumiem? To karygodne, że na stronie http://www.kraczkowska.wm.pl jest informacja, że Gość w zestawie do głosowania LP3 i jest tam link, pod którym można na niego głosować?
Tomekk
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003

Post autor: Tomekk »

1. Killers, The - RUNAWAYS
2. No Doubt - SETTLE DOWN
3. Scissor Sisters - BABY COME HOME
4. Serj Tankian - CORNUCOPIA
5. Inside Again - ANYTHING MORE THAN THIS
6. Two Door Cinema Club - SLEEP ALONE
7. Skunk Anansie - I BELIEVED IN YOU
8. Matchbox Twenty - SHE'S SO MEAN
9. Ting Tings, The - SOUL KILLING
miszony
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1987

Post autor: miszony »

Witam , głosowanie # 21
1. Nosowska - KTO?
2. Florence And The Machine - SPECTRUM
3. George Michael - SONG TO THE SIREN
4. Charlie Winston - UNLIKE ME
5. Justyna Steczkowska - SANKTUARIUM
6. Jessie Ware - WILDEST MOMENTS
7. Julia Marcell - ECHO
8. Brodka - VARSOVIE
9. XX, The - ANGELS

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

Akurat na stronach wielu polskich tych trochę mniej uznanych wykonawców jest podobna informacja. W ostatnim czasie znalazłem co najmniej kilka takich przypadków i co ciekawe często takie informacje nie powodują wcale wysokiej nowości. Piosenki nawet do poczeklani nie docierają. Przykład z brzegu eL-4. Tam jest bardzo podobna notka z instrukcją jak zagłosować, a jednak piosenka nigdy nie zadebiutowała.
Nie ma więc co robić zamieszania z takimi akcjami. Po prostu jak piosenka i wykonawca ma fanów to na liście zaistnieje, jeżeli nie to nie.
A co do Bożeny Kraczkowskiej to jej utwór podoba mi się i z przyjemnością zagłosuję w promocji, a nie wykluczam, że w przyszłości już sam z siebie. :-)
Awatar użytkownika
adameria
Listy Przebojów Trójki słucham od: 36/37/38, 1.R.-B.F.
Kontakt:

Post autor: adameria »

jollyroger72 pisze:Ot, mądrego dobrze posłuchać. Święte słowa.
... że tak powiem.
gżegoż

Arkano pisze:Czy ja dobrze rozumiem? To karygodne, że na stronie http://www.kraczkowska.wm.pl jest informacja, że Gość w zestawie do głosowania LP3 i jest tam link, pod którym można na niego głosować?
Nie. Karygodne (albo delikatniej: nie w porządku) jest to, że
- gdy taką akcję przeprowadza très.b, to dominują komentarze typu "takie namawianki wkurzają i wypaczają zdrową rywalizację", "nieuczciwa akcja", "powinno się anulować te głosy" itp. Poczytajcie sami komentarze do notowań 1597 (do strony 10) i 1596.
- gdy taką akcję przeprowadza pani Kraczkowska, to dominują komentarze typu "nie ma w tym niczego złego", "każdy ma prawo zachęcać innych do głosowania", "to jest dozwolone" itp.
Powtarzam: wszystkie tego typu przypadki należy mierzyć jedną miarą, a nie na zasadzie: "jak taka sytuacja dotyczy czegoś co uważam za gniot, to jest to skandal, trzeba to zdusić w zarodku albo odjąć te głosy, a gdy tyczy się utworu, który mi się podoba, to jestem jak najbardziej za - wszystkie chwyty dozwolone, byleby tylko piosenka zaistniała na liście".
temik3 pisze:takie akcje na fb, czy stronach wykonawców to normalka, teraz wystarczy popatrzeć na Anathemę
No tak, a niektórzy się dziwili, dlaczego ten utwór dopiero po ponad 20 tygodniach wdarł się na podium i osiąga najlepsze wyniki akurat wtedy, kiedy teoretycznie powinien już spadać. No i mamy odpowiedź :evil:
tadzio3 pisze:Akurat na stronach wielu polskich tych trochę mniej uznanych wykonawców jest podobna informacja (...)Przykład z brzegu eL-4. Tam jest bardzo podobna notka z instrukcją jak zagłosować
très.b to też częściowo polski zespół, a więc im też teoretycznie "powinno być można" :lol:
Awatar użytkownika
Ronio

Post autor: Ronio »

1. Dead Can Dance - AMNESIA
2. Soundgarden - LIVE TO RISE
3. Aerosmith - LEGENDARY CHILD
4. Slash - STANDING IN THE SUN
5. Luxtorpeda - WILKI DWA
6. Nosowska - KTO?
7. Piotr Rogucki - PIOSENKA PISANA NOCĄ
8. Kasabian - SWITCHBLADE SMILES
9. Anathema - UNTOUCHABLE
10. Dead Can Dance - OPIUM
temik3
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1982

Post autor: temik3 »

Jeszcze raz włączę się do tematu "naganiania" (fajne słowo), Nikt napewno nie powie, że Tres.B bez tejże pomocy zaistniałby na liście, przed takim wyskokiem być może zbierał 200 głosów tygodniowo i nagle zebrał przypuśćmy 500 więcej co dało 17 plac. Idąc dalej tym tropem z tych nowych 500 głosów przypuśćmy, że nikt nie słuchał do tej pory listy, więc gdy nawet 1/5 od tejże chwili zaczęła Trójce przybyło 100 nowych słuchaczy, podobnie jest w przypadku Anathemy, Kraczkowskiej, el-4, i innych. Więc myślę, że jest okey, jak dla zdobywających w taki sposób głosy, tak i dla radia i dla nas bo słowo stagnacja jakby ostatnio poszło w zapomnienie.
gżegoż pisze:Nie. Karygodne (albo delikatniej: nie w porządku) jest to, że
- gdy taką akcję przeprowadza très.b, to dominują komentarze typu "takie namawianki wkurzają i wypaczają zdrową rywalizację", "nieuczciwa akcja", "powinno się anulować te głosy" itp.
- gdy taką akcję przeprowadza pani Kraczkowska, to dominują komentarze typu "nie ma w tym niczego złego", "każdy ma prawo zachęcać innych do głosowania", "to jest dozwolone" itp.
Powtarzam: wszystkie tego typu przypadki należy mierzyć jedną miarą, a nie na zasadzie: "jak taka sytuacja dotyczy czegoś co uważam za gniot, to jest to skandal, trzeba to zdusić w zarodku albo odjąć te głosy, a gdy tyczy się utworu, który mi się podoba, to jestem jak najbardziej za - wszystkie chwyty dozwolone, byleby tylko piosenka zaistniała na liście".
Dodam jeszcze, że gżegoż ma w zupełności rację jeżeli chodzi o traktowanie tego typu akcji w zupełnie inny sposób, a już ostatnie zdanie powinno zakończyć tą dyskusję.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

temik3 pisze:Nikt napewno nie powie, że Tres.B bez tejże pomocy zaistniałby na liście, przed takim wyskokiem być może zbierał 200 głosów tygodniowo i nagle zebrał przypuśćmy 500 więcej co dało 17 plac. Idąc dalej tym tropem z tych nowych 500 głosów przypuśćmy, że nikt nie słuchał do tej pory listy, więc gdy nawet 1/5 od tejże chwili zaczęła Trójce przybyło 100 nowych słuchaczy, podobnie jest w przypadku Anathemy, Kraczkowskiej, el-4, i innych. Więc myślę, że jest okey, jak dla zdobywających w taki sposób głosy, tak i dla radia i dla nas bo słowo stagnacja jakby ostatnio poszło w zapomnienie.
Bardzo trafne spostrzeżenie. zawsze spośród takich osób znajdą się osoby, które zaczną słuchać LP3, co jest raczej pozytywnym "skutkiem ubocznym". Dlatego takie akcje nie wywołują u mnie większego sprzeciwu, bardziej może nie lubię akcji w związku z topami, bo tutaj krótki "wysiłek" powoduje pozycję na cały rok, a tutaj trzeba co tydzień być w gotowości.
Mój sprzeciw pozostaje jedynie w przypadkach głosowania z wielu kont, bo to najzupełniej w świecie nieuczciwe.
Grycek
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1111
Lokalizacja: Zurych/Santa Cruz/Saarbrücken/Myslovitze/KATowice/Wroclove

Post autor: Grycek »

Poprawiono:
Slash - STANDING IN THE SUN ----> Slash feat. Myles Kennedy and The Conspirators - STANDING IN THE SUN
Awatar użytkownika
TomaszBr

Post autor: TomaszBr »

A że niby nasze promocje to co jest? Przecież to też akcje mające na celu wesprzeć utwór...
ODPOWIEDZ