413/413a

Archiwum LP3 nie jest pozbawione błędów — jeśli dostrzegasz błędy, a masz ochotę poinformować o tym... do dzieła! Mile widziane „dowody rzeczowe”: linki URL, fotki, skany, materiał dźwiękowy.

Moderatorzy: danco28, danco28

JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Re: 413/413a

Post autor: JaceK »

bobby-x pisze:No ładny masz skan z moją notatką dlaczego to Republika zdobyła tylko 40 punktów zamiast 60 w not potrójnym. W '84 tego jeszcze nie wiedziałem :oops: Nie Jacku! To jest niewyemitowane podsumowanie 1983 roku a nie połowy 83 czy połowy 84 roku. Maanam masz 309 pkt, zerknij do bazy którą tworzysz z podsumowaniami poszczególnych lat "rok1983".
Jaki oryginał, taki skan... zawsze ciut gorszy w reprezentacji elektronicznej. Ale trwalszy, bo się palcyma nie upaprze.
Właśnie ten dopisek mnie zastanawiał — kto? kiedy? Bo podsumowania robił sam Niedźwiedź? A widziałem gdzieś wersję tej tracklisty bez dopisków... okazuje się że Twoich!
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Post autor: bobby-x »

marcinparys11 pisze: podliczyć zawsze w wolnej chwili mogłem (tylko nie było tej wolnej chwili), a w czołówce - wciąż to samo i ci sami.
Fajnie, że potwierdzasz bo mam takie info od 2-3 osób ale nikt z nich tego podsumowania nie zanotował.
Z podliczaniem jest pewien problem ponieważ jak pewnie dobrze pamiętasz były to czasy gumki i ołówka, nie było komputerów i nie zawsze podsumowania były dobrze wykonane pomimo iż wykonywane przez super statystyków ówczesnych czasów. Na przykład podsumowanie 1984 roku, w 4 dziesiątce były źle wyliczone punkty i były lekkie przesunięcia utworów w prezentacji podsumowania na antenie. Więc zasady, komputery i wyliczenia nie zawsze pokrywają się z tym co było na antenie. W bazie alp3 znajdziesz jak najpoprawniej wykonane podsumowanie wygenerowane z bazy danych (w nawiasie pozycje) tylko co z tego jak na antenie było inaczej - patrz pod spodem
36. Poland (36)
37. Zdrada (38)
38. Knife (39)
39. Jestem kobietą (40)
40 Super para (37)

Baza tych różnic nie wyłapuje. Nie wiem na jakiej zasadzie pojawiają się podsumowania LPRH z tymi wszystkimi cyferkami wpisywanymi przez jollyrogera, zaryzykuję stwierdzenie że chyba sam je podopisywał bo Sito aż tak skrupulatny nie był. I pytanie czy to są wyliczenia wykonane obecnie w bazach danych, excellach itp przez Kolegę czy to co było faktycznie na antenie ? Pracę Kolega oczywiście wykonuje karkołomną, to nie przytyk tylko tak się zastanawiam.
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

bobby-x pisze:(...)
Baza tych różnic nie wyłapuje. Nie wiem na jakiej zasadzie pojawiają się podsumowania LPRH z tymi wszystkimi cyferkami wpisywanymi przez jollyrogera, zaryzykuję stwierdzenie że chyba sam je podopisywał bo Sito aż tak skrupulatny nie był. I pytanie czy to są wyliczenia wykonane obecnie w bazach danych, excellach itp przez Kolegę czy to co było faktycznie na antenie ? Pracę Kolega oczywiście wykonuje karkołomną, to nie przytyk tylko tak się zastanawiam.
Co zatem sugerujesz? Jeśli przyjęto jakiś algorytm w liczeniu podsumowania, a przy rachunkach 'na piechotę' dokonano pomyłki, i chyba nie można tego uznać za wersję poprawną. Można jako uzupełnienie podać takie zestawienie dodatkowo.

Jeśli natomiast podsumowania w Archiwum są liczone źle... trzeba poprawić. O jednym takim błędzie wiem, leży to 'na stosie', ale nie dotyczy omawianego okresu Listy (podsumowaniu roku 2011 z gwiazdką, gdzie Zamachowski jest przed Adel).

PS. Tematyka chyba mocno odbiegła od tematu wiodącego... może czas zamknąć jakąś konkluzją, a resztę przegadać w osobnym wątku?
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Post autor: bobby-x »

JaceK pisze:Co zatem sugerujesz? Jeśli przyjęto jakiś algorytm w liczeniu podsumowania, a przy rachunkach 'na piechotę' dokonano pomyłki, i chyba nie można tego uznać za wersję poprawną. Można jako uzupełnienie podać takie zestawienie dodatkowo.
W tym zdaniu napisałeś głowną i najważniejszą różnicę w rozumowaniu archiwum Listy Przebojów Programu Trzeciego między Tobą i mną. Szkoda, że jest ona tak WIELKA. "Nie można uznać za wersję poprawną", " uzupełnienie", "dodatkowo", naprawdę bardzo ubolewam nad tym, że przy Twojej wiedzy matematyczno-informatycznej Ta Baza wygląda jak wygląda. Szkoda, że dla Ciebie zupełnie nie jest istotne to co było na antenie tylko to co można "jedynie poprawnie" wygenerować z cyferek. Czy pamiętasz komentarz Niedźwiedzia odnośnie pisowni utworu Fostera w bazie "kwiatki" , szkoda że alp3 to całe wielkie "ukwiecone pole". Znam Ciebie od pierwszego zlotu i naprawdę bardzo mi przykro, że tak wiele nas dzieli.
Nie wiem czy wszystkie podsumowania są dobrze liczone, generowane. Tu pewnie Danco28 lub ktoś z młodszego pokolenia to wychwytuje.
Wątku bym nie zamykał ponieważ w temacie "413/413a" pojawiły się najciekawsze nieznane notowania a czekam jeszcze na podsumowanie półrocza 1984 roku.
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Źle mnie zrozumiałeś — to co poszło na antenie jest tym co zostało jakoś tam 'zapisane w historii'. Ale tego nie odtworzą żadne algorytmy i metody liczenia. Jeśli błędnie coś policzono i tak poszło na antenie -- ok! to jest wersja oficjalna (LP-trójkowa). Ale niech obok tego będzie tak jak być powinno.

Zobacz że ostatnie podsumowania roczne są liczone bez ostatnich notowań w roku -- bo brak czasu, lenistwo, inne ważne sprawy. Dlatego w Archiwum dodatkowo są podawana podsumowania liczone wedle przyjętych ram czasowych (rocznik to rocznik! od notowania do notowania).

Dlatego też proszę i czekam na wszelkie materiały archiwalne, które pozwolą odtworzyć historię... może nie w 100% ale z jakimś minimalnym błedem niepamięci ;)
Awatar użytkownika
jollyroger72
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176

Post autor: jollyroger72 »

JaceK pisze:Tematyka chyba mocno odbiegła od tematu wiodącego... może czas zamknąć jakąś konkluzją, a resztę przegadać w osobnym wątku?
bobby-x pisze:Wątku bym nie zamykał ponieważ w temacie "413/413a" pojawiły się najciekawsze nieznane notowania (...)
Tu się zgadzam z Bobby-m. Ten wątek to taki misz-masz, ale bardzo interesujący i odkrywczy.
bobby-x pisze:Nie wiem na jakiej zasadzie pojawiają się podsumowania LPRH z tymi wszystkimi cyferkami wpisywanymi przez jollyrogera, zaryzykuję stwierdzenie że chyba sam je podopisywał bo Sito aż tak skrupulatny nie był. I pytanie czy to są wyliczenia wykonane obecnie w bazach danych, excellach itp przez Kolegę czy to co było faktycznie na antenie ? Pracę Kolega oczywiście wykonuje karkołomną, to nie przytyk tylko tak się zastanawiam.
Podsumowania roczne LPRH zawierają liczbę punktów zdobytych przez poszczególne utwory (drukowane w Na Przełaj), ja dodaję do tego liczbę tygodni pobytu na liście, najwyższą pozycję, ilość tygodni na pozycji nr 1. Czasem są drobne rozbieżności punktowe, wtedy koryguję to.
ODPOWIEDZ