Ciekawy temat.
Turbo - Dorosłe dzieci.
Istnieje kilka wersji studyjnych tego nagrania. Jak podejrzewam na liście była grana wersja z pierwszej winylowej płyty zespołu. Ale tak na 100 % to nie jestem tego pewny.
Na pewno nie była to wersja z pierwszego wznowienia tej płyty na CD firmy Polton, gdzie dograno partie gitar. O dziwo, ta wersja jest dziś najczęściej przypominana, min na wydawnictwie Polski Top Wszech czasów, lub jakoś tak. Ukazało się to chyba dwa lata temu, nagrania wybierali redaktorzy Trójki, Trójka patronowała temu wydawnictwu. Ba, w jednej z audycji redaktor Baron reklamował to wydawnictwo właśnie nagraniem "Dorosłe dzieci" przypominając, że był to przebój na LP3. Był, ale nie w tej wersji.
Shakin' Dudi - Au sza la la la
Shakin' Dudi - Zastanów się co robisz
Podejrzewam, a właściwie jestem pewny, że te nagrania przebojami były w wersjach radiowych, wydanych na na singlu winylowym firmy Tonpress. Czy wydanych na CD, tego nie wiem. W tzw Boxie Shakin Dudi są wersje z płyty długogrającej.
Nie mam pewności co do pozostałych nagrań, np Ziuta, To ty słodka, Za 10 minut trzynasta, w jakich wersjach były grane. Istnieją tylko winylowe wydania w postaci dużej płyty, oraz wznowienia tożsame na CD, Ale coś mi tak świta, że chyba były wcześniej wersje radiowe.
Madame - Gdyby nie szerszenie
Tutaj, chyba utwór gościł na LP3 w wersji z płyty "Przeboje na Trójkę", po latach pojawia się głównie na CD, w wersji z uciętym wstępem
Tilt - Rzeka miłości, morze radości, ocean szczęścia
Podejrzewam, że utwór był grany w wersji wydanej na płycie winylowej " 5 lat listy przebojów Trójki" a nie w wersji płytowej zespołu Tilt
Ciekawe czy gdzieś na CD tą pierwszą wersję wydano?
Izrael (Issiael) - Idą ludzie Babilonu
Tutaj mam zagwozdkę. Utwór pojawi się na pierwszej płycie winylowej zespołu. Ale, i tu ciekawostka, wszystkie wznowienia tej płyty na CD,
zawierają nagrania w innych wersjach niż na płycie winylowej. W jakiej wersji to wtedy, na LP3 grano nie wiem.
Swoją drogą, mimo nagrania kilku dobrych płyt, ba ważnych, nagrania grupy jakoś skromnie pojawiają się na LP. Wyszukiwarka podpowiada
że tylko dwa, co zakrawa na żart.
I ostatnia zagwozdka
Martyna Jakubowicz - W domach z betonu nie ma wolnej miłości
Wpierw była wersja radiowa, potem wersja z płyty winylowej długogrającej, następnie na pierwszym wznowieniu tej płyty na CD, pojawia się jeszcze inna wersja, nie wiadomo, starsza czy nowsza.
W jakiej wersji to nagranie, w ogóle było przebojem? Tego nie wiem.
To tak z głowy