Polskie czasopisma muzyczne z listami przebojów

Ktoś, gdzieś, kiedyś słyszał coś, ale nie wie kto, gdzie, kiedy i z kim — czyli zubożona wersja „Jaka to melodia” :-)

Moderatorzy: danco28, danco28

Awatar użytkownika
marekjarek5
Listy Przebojów Trójki słucham od: od zawsze
Kontakt:

Polskie czasopisma muzyczne z listami przebojów

Post autor: marekjarek5 »

Szukam informacji, w których polskich czasopismach muzycznych od roku 1960 do końca lat 80 były publikowane notowana list przebojów muzycznych. O magazynie "Non Stop" wiem. Słyszałem, że tygodnik "Na przełaj" publikował notowania "Metal Top 20" Cenna byłaby informacja w jakich latach. Nic nie wiem o listach przebojów: "Rozgłośni harcerskiej", Studia Rytm. Nie bardzo też potrafię ustalić które listy polskie przebojów były znaczące, opiniotwórcze, itp. Poza "Listą Przebojów Trójki" :D
Awatar użytkownika
jollyroger72
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176

Re: Polskie czasopisma muzyczne z listami przebojów

Post autor: jollyroger72 »

Tygodnik "Panorama" miał swoją listę przebojów - w latach "70-ych (na pewno '73 - '74) była to lista miesięczna , w latach '80-ych - tygodniowa.
Tygodnik "Razem" miał swoją listę przebojów - wiem, że w latach '80-ych. Czy wcześniej i później - tego nie wiem.
Awatar użytkownika
marekjarek5
Kontakt:

jollyroger72 pisze:Tygodnik "Panorama" miał swoją listę przebojów - w latach "70-ych (na pewno '73 - '74) była to lista miesięczna , w latach '80-ych - tygodniowa.
Tygodnik "Razem" miał swoją listę przebojów - wiem, że w latach '80-ych. Czy wcześniej i później - tego nie wiem.
Dziękuję za cenne informacje. Poszukam, za czas jakiś informacji na temat tych list. Źródła są.
Awatar użytkownika
ManRomantic

Post autor: ManRomantic »

Sporo tych list przebojów było. Ja mam głównie z lat `80: LP3, LP pr.I (później Radiowa Piosenka Tygodnia Top 10 po Polsku), Klubowa Lista Przebojów (Panorama), Top 20 Non Stop, LP pr.II (Prezenterzy dyskotekowi typują - Top 30), 20xRazem (tyg. Razem), Metal Top 20 (Na Przełaj), Harcerska, Telewizyjna Lista Przebojów (TLP) i wiele innych. Mam zamiar to kiedyś posegregować (gdyż chaos w moich notatkach ogromny!) i coś z tym zrobić. Jakiś blog? Jeszcze nie wiem, ale to dopiero w bliższej lub dalszej przyszłości...
Awatar użytkownika
marekjarek5
Kontakt:

Sporo tych list przebojów było.
LP pr.I (później Radiowa Piosenka Tygodnia Top 10 po Polsku) - w jakim czasopiśmie publikowano wyniki?
LP pr.II (Prezenterzy dyskotekowi typują - Top 30) - w jakim czasopiśmie publikowano wyniki?
20xRazem (tyg. Razem) - od kiedy publikowano tą listę
Harcerska - w jakim czasopiśmie publikowano wyniki?
Telewizyjna Lista Przebojów (TLP) - w jakim czasopiśmie publikowano wyniki?
Awatar użytkownika
ManRomantic

Post autor: ManRomantic »

LP pr.I (później Radiowa Piosenka Tygodnia Top 10 po Polsku) - w jakim czasopiśmie publikowano wyniki? chyba Gazeta Krakowska, później jako RPT nie drukowano
LP pr.II (Prezenterzy dyskotekowi typują - Top 30) - w jakim czasopiśmie publikowano wyniki? tygodnik TIM
20xRazem (tyg. Razem) - od kiedy publikowano tą listę od 30 stycznia 1988
Harcerska - w jakim czasopiśmie publikowano wyniki? Gazeta Młodych w latach `80, ale rzadko
Telewizyjna Lista Przebojów (TLP) - w jakim czasopiśmie publikowano wyniki? Zarzewie
Awatar użytkownika
jollyroger72
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176

Post autor: jollyroger72 »

ManRomantic pisze:Sporo tych list przebojów było. Ja mam głównie z lat `80: LP3, LP pr.I (później Radiowa Piosenka Tygodnia Top 10 po Polsku), Klubowa Lista Przebojów (Panorama), Top 20 Non Stop, LP pr.II (Prezenterzy dyskotekowi typują - Top 30), 20xRazem (tyg. Razem), Metal Top 20 (Na Przełaj), Harcerska, Telewizyjna Lista Przebojów (TLP) i wiele innych. Mam zamiar to kiedyś posegregować (gdyż chaos w moich notatkach ogromny!) i coś z tym zrobić. Jakiś blog? Jeszcze nie wiem, ale to dopiero w bliższej lub dalszej przyszłości...
Zapraszamy tutaj:
http://magazynymuzyczne.phorum.pl/viewf ... 352689aedb
ODPOWIEDZ