Polski tytuł, a zatem:
PAPA DANCE - Maxi singiel
PAPA DANCE - Maxi Singiel
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Re: PAPA DANCE - Maxi Singiel
To jedna z tych oczywistych poprawek, które nie wymagają komentarza... watpię.
Proszę o porównanie:
Proszę o porównanie:
- 'Maxi Singiel': "Poniżej krytyki" - PAPA DANCE: http://www.discogs.com/Papa-Dance-Poni% ... ase/631562
- rewers okładki płyty "Poniżej krytyki":
- 'Maxisingiel", "Poniżej krytyki" - PAPA DANCE: http://www.waldemarkuleczka.pl/dyskografia.php
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 859 notowania (1998)
Oczywiście. A czy w polskich tytułach wszystkie wyrazy piszemy z dużej? Czy z małej litery?JaceK pisze:To jedna z tych oczywistych poprawek
Gdyby tytuł był Maxi Single, to tak byśmy go zapisali "po angielsku", czyli słowo Single z dużej. A tutaj mamy ewidentnie przecież tytuł polski: Maxi singiel. Singiel zapisane po polsku, a więc z małej litery!
Przykład, czy po polsku piszemy:
MARTYNA JAKUBOWICZ - W Domach Z Betonu Nie Ma Wolnej Miłości, czy raczej:
MARTYNA JAKUBOWICZ - W domach z betonu nie ma wolnej miłości;
i tak samo nie: PAPA DANCE - Maxi Singiel, tylko: PAPA DANCE - Maxi singiel
Tylna okładka płyty nic nie wnosi, bo tytuły po polsku tam są dużymi, drukowanymi literami, a tytuły przetłumaczone tam na angielski nas przecież nie interesują w tym przypadku. Tutaj chyba lepiej jest to widoczne:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wynaleziony właśnie przed chwilą w archiwum podobny przypadek, nie zgłaszany jeszcze, rzecz jasna do poprawki:
MARTYNA JAKUBOWICZ - Pukam Do Nieba Bram - też uważasz, że jest poprawnie zapisany po polsku, bo mnie się wydaje, że po polsku piszemy tak:
MARTYNA JAKUBOWICZ - Pukam do nieba bram
Ostatnio zmieniony pn lut 27, 2012 8:20 pm przez danco28, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
'Pukam Do Nieba Bram' istotnie. Błąd! (Chyba że ktoś znajdzie inna interpretację polonistyczną) Ale wcześniej nikt go nie zgłaszał. Znowu pomieszanie tematyki. A już w tym kontekście przykład z 'W domach z betonu nie ma wolnej miłości' jest chybiony — przecież ten zapis w Archiwum właśnie tak wygląda. Co jest do zmiany? Bo chyba ślepym jest?
Ja tylko wykazałem, że brak komentarza nie jest dowodem na 'oczywistą oczywistość'. Przynajmniej dla mnie. Szukam, sprawdzam, porównuje na własną rękę skoro nikt inny nie ma specjalnie ochoty. Chwała Ci że wskazujesz potencjalne błędy, ale zważ, że też możesz się mylić. Dla mnie jest bez znaczenia czy ten singiel będzie SINGLEM (bo gdyby pisać wszystko wersalikami, tobyś nawet tego nie zauważył).
Nie odniosłeś się natomiast zupełnie do wersji "Maxisingiel" — ale to zapewne radosna twórczość autora strony.
Może jednak pójdziemy na coś zdrowego, smacznego i pożywnego. Byle w płynie...
Ja tylko wykazałem, że brak komentarza nie jest dowodem na 'oczywistą oczywistość'. Przynajmniej dla mnie. Szukam, sprawdzam, porównuje na własną rękę skoro nikt inny nie ma specjalnie ochoty. Chwała Ci że wskazujesz potencjalne błędy, ale zważ, że też możesz się mylić. Dla mnie jest bez znaczenia czy ten singiel będzie SINGLEM (bo gdyby pisać wszystko wersalikami, tobyś nawet tego nie zauważył).
Nie odniosłeś się natomiast zupełnie do wersji "Maxisingiel" — ale to zapewne radosna twórczość autora strony.
Może jednak pójdziemy na coś zdrowego, smacznego i pożywnego. Byle w płynie...
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 859 notowania (1998)
Nic! Teoretyczny przykład!JaceK pisze:Co jest do zmiany? Bo chyba ślepym jest?
W czym, w zasadach polskiej pisowni! Błagam Cię! To przecież chyba już każde dziecko chodzące do szkoły, wie że poprawnie po polsku piszemy "Maxi singiel", a nie "Maxi Singiel".JaceK pisze:Chwała Ci że wskazujesz potencjalne błędy, ale zważ, że też możesz się mylić.
Tak jak (teoretyczne przykłady): Ładne słoneczko, a nie: Ładne Słoneczko; Zielona trawa, a nie: Zielona Trawa; Błękitne niebo, a nie: Błękitne Niebo, Samochód ciężarowy, a nie: Samochód Ciężarowy...
No więc właśnie, do czego się tu odnosić...JaceK pisze:Nie odniosłeś się natomiast zupełnie do wersji "Maxisingiel" — ale to zapewne radosna twórczość autora strony.
Nie wiem o co Ci chodzi znowu z tą wódką. Poza tym mieszkasz jakieś 600 km ode mnie. No to jak? Nie da rady...JaceK pisze:Może jednak pójdziemy na coś zdrowego, smacznego i pożywnego. Byle w płynie...
Ratunku! Bo ja już nie wiem jak mam Jackowi wytłumaczyć zasadę polskiej pisowni. Czy naprawdę trzeba się tyle produkować z pisaniem - a widzę, że to i tak nic nie daje...
Czy ja piszę po czesku i trudno mnie zrozumieć? Pytanie do innych czytających.
A jeżeli rzeczywiście się mylę - to niech mnie ktoś oświeci!
- jollyroger72
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176
Piszesz, kolego, czystą polszczyzną! (Te przecinki specjalnie wykolorowałem, bo lubię przestrzegać zasad interpunkcji)danco28 pisze:Czy ja piszę po czesku i trudno mnie zrozumieć? Pytanie do innych czytających.
Tylko dochodzę do wniosku, że nie warto czasami zbyt wiele polemizować, bo zaraz na temacie pojawi się nowa kłódeczka... (chyba była gdzieś promocyjna wyprzedaż!)
A w swoim prywatnym archiwum i tak stawiam po "losie" przecinek w utworze Comy...
A żeby dolać oliwy do ognia, to zapytam pana JackaK - dlaczego w Archiwum nazwy wykonawców są pisane wyłącznie wielkimi literami? Np. COMA zamiast Coma, GRZEGORZ TURNAU zamiast Grzegorz Turnau. Przecież to wbrew wszelkim zasadom

Pozdrawiam serdecznie

-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Nie! nic nie musicie tłumaczyć.
Odpowiadam na pytanie: 'GRZEGORZ TURNAU zamiast Grzegorz Turnau' — jakbyś poszukał lepiej, to oba sposoby zapisu znajdziesz w Archiwum. Mogę używać wersalików, kapitalików lub stosować pismo zwykłe, używając w zależności od potrzeby (kontekstu) majuskuły lub minuskuły. Tylko to nie ma nic do rzeczy z poprawną pisownią czy też poprawnością ortograficzno-gramatyczną.
Cholera! Co mnie podkusiło odkopywać ten temat... "staropolszczyzny mnie się zachciało!". Dobra! jest "Maxi singiel". Tylko mnie wcale nie tą pisownię chodziło, a o brak jakiegokolwiek komentarza. Koniec!
Odpowiadam na pytanie: 'GRZEGORZ TURNAU zamiast Grzegorz Turnau' — jakbyś poszukał lepiej, to oba sposoby zapisu znajdziesz w Archiwum. Mogę używać wersalików, kapitalików lub stosować pismo zwykłe, używając w zależności od potrzeby (kontekstu) majuskuły lub minuskuły. Tylko to nie ma nic do rzeczy z poprawną pisownią czy też poprawnością ortograficzno-gramatyczną.
Cholera! Co mnie podkusiło odkopywać ten temat... "staropolszczyzny mnie się zachciało!". Dobra! jest "Maxi singiel". Tylko mnie wcale nie tą pisownię chodziło, a o brak jakiegokolwiek komentarza. Koniec!