ZUCCHERO & CHANCE - Ahum

Archiwum LP3 nie jest pozbawione błędów — jeśli dostrzegasz błędy, a masz ochotę poinformować o tym... do dzieła! Mile widziane „dowody rzeczowe”: linki URL, fotki, skany, materiał dźwiękowy.

Moderatorzy: danco28, danco28

danco28
Listy Przebojów Trójki słucham od: 859 notowania (1998)

ZUCCHERO & CHANCE - Ahum

Post autor: danco28 »

Zdaje się, iż poprawny (pełny) zapis powinien wyglądać tak:

ZUCCHERO & CHANCE - Ahum (After This Love)

Obrazek
http://s.dsimg.com/image/R-1904428-1270323289.jpeg
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Re: ZUCCHERO & CHANCE - Ahum

Post autor: JaceK »

Odgrzebię nieco temat, bo widzę że nikt nie podjął się skomentowania propozycji danco.

Problem dotyczy całości — pisowni nazwy artysty. Przeglądając dyskografię widzimy różne wersje pisowni swojego imienia, nazwiska, i pseudonimu. 'Zucchero Fornaciari', 'Zucchero', 'Zucchero Sugar Fornaciari'. Jaką teraz przyjąć zasadę? Dany utwór sygnować zapisem pochodzącym z oficjalnego wydawnictwa płytowego? którego?

Czy najprościej 'Zucchero'? Zmyłki nie będzie, że chodzi o kogoś innego. Niemniej puryści mogą być oburzeni. Nie przeglądałem wszystkich tracklist, żeby mieć pewność co do 'wersji LP3'.

Co sądzicie?
Awatar użytkownika
jotem3

Post autor: jotem3 »

Moje jest zdanie takie, że jeśli artysta sam nie może się zdecydować jak się nazywa - należy mu w ty pomóc i pozostawić zapis:
ZUCCHERO
jako ten jedyny najwłaściwszy.
I może w komentarzach umieszczać dopisek - jak to było na oficjalnych wydawnictwach związanych z danym nagraniem.

PS Mejl do Słodkiego wysłany. Mam nadzieję, że następne płyty będzie już sygnował krótko... ;)
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

Nie wiem czy 'urawniłowka' nie rozsierdzi wielu purystów poprawności LP-Trójkowej... dlatego wolałem zapytać.
ODPOWIEDZ