Pytanie do fanów Oddziału Zamknietego...

Archiwum LP3 nie jest pozbawione błędów — jeśli dostrzegasz błędy, a masz ochotę poinformować o tym... do dzieła! Mile widziane „dowody rzeczowe”: linki URL, fotki, skany, materiał dźwiękowy.

Moderatorzy: danco28, danco28

JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Pytanie do fanów Oddziału Zamknietego...

Post autor: JaceK »

Zwrócono mi uwagę, że utwór jaki pojawiał się na przestrzeni notowań: 65/66 do 74, pt. Z dnia na dzień — w ogóle nie istniał!

Cóż... na oficjalnych stronach zespołu, też nie widnieje taki tytuł. Podobno jest to pierwszy, roboczy tytuł utworu Dwoje ludzi, jaki pojawił się na płycie Terapia w roku 1993 (10 lat po debiucie na Trójkowym Top20!)

Czy ktoś może potwierdzić lub zaprzeczyć tej hipotezie?
Czy należy w takim razie zmieniać tytuł tego utworu w Archiwum, jeśli rzeczywiście jest błędnie podany?
JC

Re: Pytanie do fanów Oddziału Zamknietego...

Post autor: JC »

JaceK pisze:Zwrócono mi uwagę, że utwór jaki pojawiał się na przestrzeni notowań: 65/66 do 74, pt. Z dnia na dzień — w ogóle nie istniał!

Cóż... na oficjalnych stronach zespołu, też nie widnieje taki tytuł. Podobno jest to pierwszy, roboczy tytuł utworu Dwoje ludzi, jaki pojawił się na płycie Terapia w roku 1993 (10 lat po debiucie na Trójkowym Top20!)

Czy ktoś może potwierdzić lub zaprzeczyć tej hipotezie?
Czy należy w takim razie zmieniać tytuł tego utworu w Archiwum, jeśli rzeczywiście jest błędnie podany?
Cały problem z piosenkami z Listy Przebojów w tym, że często pojawiały się pod zmienionym przez Pana Marka tytułem. Piosneka "Z dnia na dzień" to tak na prawdę "Odmienić los". Historia Listy zna też inne przypadki np. piosenka "Bez znieczulenia" RSC to tak na prawdę "Kradniesz mi moją duszę, "w życiu piękne są tylko chwile" to "Naiwne pytania" Dżemu, "Dzień i noc" Bajmu to tak na prawdę "Miłość nie umiera", "Zwykłe ciało" T. Love to "Autobusy i tramwaje", "Rząd oficajlny" KUltu to "Generał Ferehra". Można by jeszcze wymieniać. To te przykłady jako pierwsze przychodzą mi na myśl. Jako fan Listy, który kolekcjonuje wszystkie piosenki, które się na liście pojawiły, musiałem trochę poszukać informacji w tej sprawie. Pozdrawiam.
Rafal

Post autor: Rafal »

Tylko po co te zamiany?????
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

Rafal pisze:Tylko po co te zamiany?????
Żeby było zgodne z prawdziwymi tytułami nagrań, wydanymi na oficjalnych płytach lub figurującymi w oficjalnym dorobku wykonawcy.

Odpowiadasz pytaniem na pytanie — zaprezentuj swoje zdanie, tak jak prosiłem na wstępie zawiązując ten temat. Otrzymuję sporo uwag, że taki-to-a-taki utwór nie był nigdy nagrany przez taki-a-taki zespół/wykonawcę. Jeśli nie ma próbek danego utwory (nawet krótkich!), nie ma szans identyfikacji... Można liczyć tylko i wyłącznie na pamięć fanów i fanatyków. Więc może lepiej podać oficjalny tytuł nagrania, np. w nawiasie lub jako komentarz?
JC

Post autor: JC »

Ja myślę Jacku, że to bardzo dobry pomysł umieścić w nawiasie oficjalne tytuły utworów. W końcu takie archiwum będzie służyło na przyszłość dla tych, którzy nie mieli szczęścia słuchać listy od początku. Jestem pewny, że będą pojawiać się nowi fani listy, którzy zachodziliby w głowę "co to za utwór", "gdzie został wydany". A tak - wszystko będa mieć na tacy. Z drugiej strony też realizacja pomysłu zapewni porządek w archiwum.
A koledze Rafałowi chyba chodziło o to, dlaczego Pan Marek dokonywał takich zmian (am I right?). Kompletnie nie wiem! Ale czasami chyba było tak, że jakaś piosenka była lansowana przed premierą płyty, więc mogła się pojawiać pod innym tytułem. Innym razem chyba był to chwyt komercyjny, bo tytuł lepiej brzmiał tak a nie inaczej. Zastanawiam się czzy jakby "Rząd oficjalny" pojawił się pod swoim oryginalnym tytułem czy zespół Ziyo "Wszystko to co mam" pod tytułem "Magiczne słowa", to też byłyby to hity na taką skalę. Nie wiem!
marcinparys11

Post autor: marcinparys11 »

Zgadzam się z poprzednim rozmówcą sprzed kilku lat. Piosenka "Z dnia na dzień" Oddziału Zamkniętego miała premierę w Trójce w lipcu 1983 i szybko awansowała na listę (skądinąd bardzo słusznie, bo to był prawdziwy przebój). Płyta O.Z. pojawiła się w sprzedaży w lutym 1984 i był to bardzo krótki cykl wydawniczy - widocznie w Polskich Nagraniach ktoś pomyślał i postarał się aby miłośnicy nie musieli czekać ponad rok na wydanie longplaya. Na płycie rzeczywiście znajduje się otwierająca piosenka "Odmienić los" i jest to ten sam utwór. Osobiście mnie to nie przeszkadzało, choć przyzwyczaiłem się do pierwotnego tytułu. Można byłoby wyciągnąć średnią, porównując np. z listą Programu I lub Rozgłośni Harcerskiej, ale tej piosenki żadna inna lista nie wylansowała. Może w celach marketingowych ... ciekawe spostrzeżenie! W tamtych czasach nikt nie miał pojęcia o marketingu!
Awatar użytkownika
VILKI
Listy Przebojów Trójki słucham od: 256 not.

Post autor: VILKI »

podobnie było z Babokami Formacji NS... o dobrych to duchach piosenka
ODPOWIEDZ