FLASH AND THE PAN - Hey Jimmy!

Archiwum LP3 nie jest pozbawione błędów — jeśli dostrzegasz błędy, a masz ochotę poinformować o tym... do dzieła! Mile widziane „dowody rzeczowe”: linki URL, fotki, skany, materiał dźwiękowy.

Moderatorzy: danco28, danco28

Awatar użytkownika
ManRomantic

FLASH AND THE PAN - Hey Jimmy!

Post autor: ManRomantic »

http://www.forum.lp3.pl/viewtopic.php?f ... 12#p298499
Jeszcze raz to samo...

A teraz UWAGA! To co napiszę poprzewraca wszystko do góry nogami!
Przed chwilą w LP Trójce szedł kawałek FLASH AND THE PAN - Hey Jimmy. Zgadza się? Zgadza. Szedł, bo był na Liście!!! (Not. 23 - 26)
Wszyscy, powtarzam wszyscy(!), od lat błędnie uważacie że wtedy było "Waiting for a train". Dziwię się wam, bo widzę tu wielu zagorzałych fanatyków Listy, a tego tematu jak mniemam nigdy nie było. "Waiting for a train", owszem był na LP3, ale rok później i był to jego absolutny debiut! Ten błąd jest wszędzie: w książkach, archiwalnych wydrukach LP3 itd... Nie wiem skąd się wziął (mam na ten temat swoje zdanie ale nie chce mi się teraz rozpisywać) i jest powielany ciągle latami. Dobrze że Marek zagrał dzisiaj "Hey Jimmy" w LP Trójce, bo być może dzięki temu uświadomi to niejednemu, że TO BYŁO NA LIŚCIE! Zresztą w archiwum lp3 i nie tylko jest wiele kolosalnych błędów ale to już temat na inne opowiadanie. I dużo by pisać, może z czasem...?
Kłaniam się wszystkim - Darek
ku3a

Re: FLASH AND THE PAN - Hey Jimmy!!!!!!!!!

Post autor: ku3a »

czy w temacie wątku konieczne jest 9 wykrzykników?
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Re: FLASH AND THE PAN - Hey Jimmy!!!!!!!!!

Post autor: JaceK »

ku3a pisze:czy w temacie wątku konieczne jest 9 wykrzykników?
'wykrzykacze' można usunąć... ale przydałoby się też merytorycznie odnieść do treści wątku:

Ja nie pamiętam jak to poszło na Liście. Ale akurat dla tych notowań mamy tracklisty — wyraźnie widać tytuł utworu 'Waiting for a train'. Więc? Sam Wielki Mistrz ceremonii co innego pisał w scenariuszu audycji, a co innego puszczał na antenie? I tak przez 4 tygodnie? A potem (w następnym roku) w 63 notowaniu dopuścił 'nieuprawniony' powrót do poczekalni na jeden tydzień? Za każdym razem myląc utwory?

A'propos tych powrotów — coś o tym wspomniano chyba w książce 'ABC druhów...' ale nie mam pod ręką egzemplarza by sprawdzić (o 'Autobiografi' było na pewno wspomniane, ale o 'Waiting for a train'? nie pamiętam!). Można jeszcze tam sprawdzić.

Na jakiej podstawie opierasz swoją hipotezę, bo chyba nietylko na pamięci... z całym szacunkiem! Warto mieć jakiś namacalny ślad, ale naturalne jest też, że będzie o to bardzo ciężko.
pbd2
Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982

Re: FLASH AND THE PAN - Hey Jimmy!

Post autor: pbd2 »

Sprawa jest dziwna. Albo jest błąd w tracklistach, albo już wtedy zdarzało się tworzenie par (typ Trouble/Yellow) tylko tego nie zaznaczano, albo teraz MN się pomylił i zagrał nie to, co trzeba). Niestety - miałem wtedy 6 lat i z tych moich pierwszych list pamiętam jedynie sam fakt słuchania (tzn. że grało radio z Listą) i największe przeboje, wszystko bez szczegółów i trochę przez mgłę...
Awatar użytkownika
ManRomantic

Na jakiej podstawie opierasz swoją hipotezę, bo chyba nietylko na pamięci... z całym szacunkiem! Warto mieć jakiś namacalny ślad, ale naturalne jest też, że będzie o to bardzo ciężko.
Otóż swoją hipotezę opieram nie tylko na pamięci, choć pamiętam tą charakterystyczną melodię z "Hey Jimmy" i mam ją gdzieś z tyłu głowy, gdy mój tata nagrywał wtedy niektóre kawałki z Listy, słuchaliśmy tego przez cały tydzień. Choć z drugiej strony mógł to nagrać z innej audycji, w co bynajmniej wątpię, ale mógł? Mógł. Dlatego nawet dla mnie nie było to 100%-owym dowodem. Idźmy dalej...

Album "Headlines" był co prawda już na rynku (gdzie są obydwie kompozycje: "Waiting for a train" i "Hey Jimmy") i teoretycznie "Waiting for a train" mógłby debiutować we wrześniu 1982 w not. 23. Niemniej 7" singiel "Waiting..." ukazał się dopiero w maju 1983 i tu by pasowało, że to nagranie zadebiutowało 2 lipca 1983 u nas na Liście w not. 63. Lecz żeby jeszcze bardziej skomplikować sprawę, to jak "na złość" singiel z tym nagraniem ukazał się też w roku 1982, tyle że w wersji maxi 12",... i bądź tu chłopie mądry. No to dedukujmy dalej...

Mało prawdopodobny jest taki dziwny powrót na Listę "Waiting..." i to po roku! Lecz załóżmy - hipotetycznie - że jednak, to zapewne nie w tej samej wersji. Ale to już jest szczegół, bez większego znaczenia na zestaw w archiwum lp3. Ale przecież ciągle chodzi o to, by ten zestaw zmienić. Jednak by się tak stało trzeba nadal iść drogą dedukcji...

Utwór "Hey Jimmy", jak wiemy, został zagrany w dzisiejszej LP Trójce, a jak mi wiadomo pojawiają sie tam tylko te kawałki, które były lub są na LP3 (głównie te starsze). Nie słucham wszystkich LP Trójek od A do Z, ale jeszcze nigdy nie słyszałem tam nagrania, które nie byłoby na LP3 - przynajmniej z tych starszych. Gdyby jednak tak było, to myślę, że pan Marek wcześniej by coś napomknął iż to na okoliczność jakiejś rocznicy, specjalnego wydarzenia "czy cuś"... A tak dzisiaj nie było. "Hey Jimmy" poszło nagle, bez zapowiedzi i jakiegokolwiek komentarza. Tak przed utworem, jak i po. Co jeszcze bardziej utwierdziło mnie w przekonaniu, że jednak to nagranie było na Liście w not. 23-26. I tutaj zbliżamy się do bardzo ważnego momentu - scan!
Obrazek

Są to utwory - pisane Live - spoza poczekalni, które pan Marek wtedy tylko czytał w trakcie każdego notowania. Patrz: not. 19 i 21/22 (not. 20 prowadził Piotr Kaczkowski i nie przeczytał utworów spoza poczekalni).

Nie wiem czy to wystarczy, bo zagadka do rozwikłania godna samego...
Obrazek

I tak sobie myślę, że na 100% to tego się nigdy nie dowiemy dopóty, dopóki ktoś nie rzuci na neta archiwalnego dźwięku z tych notowań (może być nawet w jakości mocno "hardcorowej" :mrgreen: ). A to, że takie taśmy ludzie mają, co do tego nie mam najmniejszej wątpliwości. Z tych co mieli taką możliwość i posiadali jakikolwiek Kasprzak, rejestrowali to na taśmach na różne sposoby: tylko ulubione utwory z LP3, kawałek Listy, a czasami i całą Listę. Pozostaje mieć tylko nadzieję, że tacy się znajdą i tutaj trafią (w końcu z każdym rokiem coraz więcej ludzi ma dostęp do neta) z nie takimi skarbami.

Reasumując - według mnie po dzisiejszej emisji w LP Trójce "Hey Jimmy", bliżej nam do tego, że właśnie to nagranie było w not. 23-26, aniżeli "Waiting for a train". U mnie w archiwalnych notowaniach LP3 (niestety nie pisanych Live) widnieje od bardzo dawna "Hey Jimmy", a po dzisiejszej audycji..., bo cóżby takiego kierowało panem Markiem, że akurat nadał to dziś na antenie?!
JC

Post autor: JC »

Coś w tym musi być. Od notowania 16 były podawane miejsca od 31 do 40. Temat już kiedyś się tutaj pojawił:
http://www.forum.lp3.pl/viewtopic.php?t=1065

Te dane potwierdzały się w kilku źródłach.

Rzeczywiście w notowaniu 21/22 na miejscu 35 pojawił się Flash And The Pan - "Hey Jimi", a potem w notowaniu 23 w Poczekalni listy był już "Waiting for a train". Ale z drugiej strony zdarzały się w historii lp3 takie wymiany utworów.
Awatar użytkownika
ManRomantic

JC ma rację, były tutaj kiedyś scany z tych utworów z poza Listy. I ja to wczoraj opisałem i dałem nawet scan z tych notowań. Lecz sugerowałem się nie tylko tym scanem, bo i innymi rzeczami. Pisałem tego posta ze 2 godziny i do dzisiaj go tutaj nie widzę! Na pewno nie bede pisał tego drugi raz i przedstawiał swoją hipotezę. Naprawdę mam ciekawsze zajęcia. Jestem na forum dopiero od kilku dni. Napisałem w sumie 6 postów, a opublikowano mi tylko 4. Statystyka dla tego Forum fatalna. Fatalna! Nie wiem, jeszcze poczekam, choc juz nie mam nadziei, bo widzę publikację postów pisanych długo po moim. Tylko proszę mi nie mówić, że nie doszedł, bo jak co trzeci post ma nie dochodzić i to akurat ode mnie to byłoby to bardzo dziwne.
leszekno

Post autor: leszekno »

Myślę, że wszscy notujący LPIII z "nasłuchu" potwierdzą, że poza not. 19 nigdy nie było mowy o utworze "Hey Jimmy". Od notowania 21/22 zapowiadany był utwór "Waiting For A Train".
Dowodów oczywiście nie mam, ale pamiętam, że w "20" zawsze prezentowany był również utwór "Waiting For A Train". Bardzo go wówczas lubiłem, był bardzo charakterystyczny (prezentowano wesrję albumową). No może jedynie w poczekalni notowania 21/22 zaprezentowano omyłkowo "Hey Jimmy", ale nie sądze.

Jak już pisałem w osobnym wątku w notowaniu 63 Marek wyraźnie zaznaczył, że jest to nowa wersja utworu.
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Post autor: bobby-x »

JC pisze:Coś w tym musi być. Od notowania 16 były podawane miejsca od 31 do 40. Temat już kiedyś się tutaj pojawił:
http://www.forum.lp3.pl/viewtopic.php?t=1065

Te dane potwierdzały się w kilku źródłach.

Rzeczywiście w notowaniu 21/22 na miejscu 35 pojawił się Flash And The Pan - "Hey Jimi", a potem w notowaniu 23 w Poczekalni listy był już "Waiting for a train". Ale z drugiej strony zdarzały się w historii lp3 takie wymiany utworów.
To ciekawe, że potwierdziły Ci się w kilku źródłach :shock: :shock: :shock: . Jak dla mnie to bzdury wypisałeś w tatmym wątku. Poza tym nie wierzę w żadne Twoje dane od momentu jak na forum wypisałeś szóste? dziesiątki z okresu gazetki listowej i sztucznie je ponumerowałeś a skorzystałeś z nienumerowanych nieszczęśliwych siódemek które miały do 13 pozycji, jak ci się coś nie mieściło tzn. 13 w 10 to wymyślałeś sztucznie podwójne pozycje. Tyle co do Twoich danych, są "G" warte. Na przykład notowanie 30-te które było bez emisji, jakim cudem Niedźwiedź podał miejsca 31-40 jak była to lista bez emisji?

Co do Darka - Flash And The Pan, Hej Jimi był w notowaniu 19 i 21/22 (poz 37, 35), w notowaniu 23 debiutował Waiting For A Train na 25, w roku 83 był Waiting For A Train tzw. "Single Remix" w notowaniach 62 do 65/66 a pozycje to: 34, 30, 40 (40x2). Niemożliwe żeby Hej Jimi był też od 23 notowania, słuchacze w starych zeszytach notujący z nasłuchu mają zapiski z Waiting For A Train a w tamtych czasach nie mieli możliwości kontaktowania się między sobą więc mało prawdopodobne aby wszyscy starzy słuchacze mieli źle. W 82 roku Waiting For A Train pochodziło z albumu Headlines (4:42) a w 83 roku a singla tylko nie wiem którego bo był 7" i 12" (wersja chyba 3:40).
Awatar użytkownika
ManRomantic

Niemożliwe żeby Hej Jimi był też od 23 notowania, słuchacze w starych zeszytach notujący z nasłuchu mają zapiski z Waiting For A Train a w tamtych czasach nie mieli możliwości kontaktowania się między sobą więc mało prawdopodobne aby wszyscy starzy słuchacze mieli źle.
A masz jakiś namiar na te notatki, czy to juz raczej niemozliwe? Wiesz, gryzie mnie ten temat i to od wielu lat. Zgadzam sie z Tobą, że w 63 not. było "Waiting for a train" z singla w nowej wersji (3:40). Na początku utworu charakterystyczne: "czu, czu, czu, czu, ciaa...".
Jednak po tym co napisałeś znowu zaczynam wątpic czy w not. 23-26 rzeczywiście było "Hey Jimmy". Przecież całkowicie prawdopodobne, ze mogło byc tak iż Trójka na poczatku lansowała z albumu "Hey Jimmy", a widząc ze kiepsko sobie radzi, mogła przed not. 23 lansować "Waiting..." - to sie spodobało i zaskoczyło, czym był od razu debiut w poczekalni na 25m. To jest bardzo prawdopodobne! Gdyby jeszcze mieć jakis namiar na te archiwa o których piszesz, miałbym przynajmniej jedną sprawę załatwioną. Raz na zawsze, bo nadal mnie to gryzie okropnie. Jeżeli by nie było takiego namiaru to chyba Ci zaufam (skoro takie notatki widziałeś na własne oczy!) i zmienię w swoich zapiskach, że w obu przypadkach na LP3 było "Waiting...". Tyle, ze wcześniej z albumowej wersji, a potem z singla 7". Tak, aby nie było to powrotem na Listę w niezmienionej wersji.
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

Myślę, że leszekno ma takie notatki wykonane własnoręcznie.
Ja niestety w 1982 jeszcze nie słuchałem LP3.
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Post autor: bobby-x »

Leszku pomieszałeś numerki notowań, w Twoich notatkach jest dokładnie tak jak ja pisałem. Waiting For A Train debiutuje na 25 miejscu ale w 23 notowaniu a nie 21/22. Notatki Leszka? a wydane są w książce "LP3 - Alfabetyczny Spis Wykonawców - wydanie 3 ostatnie jak na razie do 1400 notowania. Jeśli słuchacz uważnie ABC to Redaktorzy właśnie z tej książki korzystają i zgodnie z zapisem Leszka a nie archiwum alp3. Skanować książkę? W poniedziałek zadzwonił do mnie Marcin Buchalski. Od razu sprawdził i ma tak samo. Korzystam jeszcze z opracowania roku 1982 (zawiera około 100 stron), informacja o Waiting For A Train o której pisałem w poście wyżej jest zweryfikowana przez 3 osoby. Skanować książki, notatki, zdecydowanie nie, nie ma czasu na to. Ale natomiast abyś uwierzył wpadnij na zlot to wtedy pogadasz ze słuchaczami, który słuchają od 1 notowania, popatrzysz na pewne wydawnictwa i wtedy może uwierzysz? :mrgreen:

Jeszcze co do notowań "JC". Proszę sobie zerknąć do archiwum alp3 pl na notowanie 34 z 11 gru 1982 i kliknąć tzw. "tracklist" tam jest skan tego notowania. http://www.alp3.pl/alpt.phtml?m=1&xa=6 Na dole są zapiski Niedźwiedzia odnośnie pozycji 31-40. Nie wiem do kiedy był tylko skan w formacie A4 gdzie jak widać obcięte były pozycje 39 i 40, Jacek dorzucił w powiększeniu sam dół tego skanu. Czy tam są utwory takie same jak u "JC".? Nie, nie wiem jakim cudem tam gdzie były braki w notatkach tych z zeszytu, skan jednej strony wrzucił ManRomantic wyżej, jakoś JC ma to uzupełnione i jeszcze potwierdzone przez słuchaczy :know:
leszekno

bobby-x pisze:Leszku pomieszałeś numerki notowań, w Twoich notatkach jest dokładnie tak jak ja pisałem. Waiting For A Train debiutuje na 25 miejscu ale w 23 notowaniu a nie 21/22.
Tak, oczywiście w notowaniu nr 23!!!!
Chyba za szybko pisełem tego posta, ale chciałem jak najszybciej zaprzeczyć błędnym informacjom o utworze "Hey Jimmy" .
Awatar użytkownika
ManRomantic

bobby-x pisze: Notatki Leszka? a wydane są w książce "LP3 - Alfabetyczny Spis Wykonawców - wydanie 3 ostatnie jak na razie do 1400 notowania. Jeśli słuchacz uważnie ABC to Redaktorzy właśnie z tej książki korzystają i zgodnie z zapisem Leszka a nie archiwum alp3.
A czy tą książkę można gdzieś kupić???? Bo na serio, ja teraz dopiero się tutaj dowiedziałem, że cos takiego jest. Toż to prawdziwy skarb!
Ja LP3 zacząłem słuchać od 5 notowania, od utworu: Perfect - Pepe wróć (dobrą mam pamięć :D ) I zaraz potem zacząłem Listę notować i też dysponowałem takimi notatkami, jednak pod koniec 1986 roku wszystko poszło z dymem :(
leszekno

Dla celów dowodowych zeskanowałem przykładowo fragmenty notowania 25 i 26.

Trochę głupio mi tak publicznie je prezentować… Miałem wówczas 12 lat i kompletnie nie znałem języka angielskiego. Dostęp do informacji o nowościach muzycznych w prasie był praktycznie zerowy. Dlatego większość tytułów i wykonawców zapisywałem fonetycznie. Dopiero na początku 83 roku zacząłem kupować regularnie „Gazetę Młodych”, skąd czerpałem wiedzę o pisowni tytułów.

Jednak dla dobra sprawy poniżej wspomniane dwa fragmenty. Jakby co na Zlocie mogę zaprezentować całość moich notatek…

Notowanie 25
Obrazek
Notowanie 26

Obrazek
Ostatnio zmieniony śr lut 01, 2012 8:09 pm przez leszekno, łącznie zmieniany 1 raz.
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

leszekno pisze:Trochę głupio mi tak publicznie je prezentować…
Takie prezentacje są najfajniejsze. :)
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Hehe, zarąbiste notatki - wszystko po polsku! :-D
ODPOWIEDZ