1555 - 18.11.2011

Tylko jedna tematyka — cotygodniowe wydania LP3 w opinii forowiczów, pisane zwykle na gorąco podczas bieżących emisji radiowych.

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Re: 1555 - 18.11.2011

Post autor: Miszon »

No, to teraz czyj wynik mają Gotye z Kimbrą do pobicia?
9 razy na pierwszym była ostatnio Anita Lipnicka w 1996. A w zasadzie - 14 razy, ale ostatnie 5 już z inną piosenką.

edit:
No i faktycznie - zapomniałem o Frozen. 11 razy, a to już po '96 było. Ale na razie to mało realne. Szykują się Andrus, Coma i może coś jeszcze.
kajman

Post autor: kajman »

prz_rulez pisze:Co do tej Comy, to widzę, że was wcale nie widzi tak wysoka pozycja tego zespołu... Tym razem to ja jestem zszokowany, zwłaszcza, po tym, co przeczytałem tu o tym zespole w ciągu ostatnich kilku miesięcy. I ja wcale nie jestem taki pewien tego numeru jeden. Wciąż nie mogę przestać się dziwić obecnemu wynikowi, a co dopiero lepszemu od tego...
To proste. Niektóre piosenki się podobają, inne nie. Jeżeli Coma nagrywała coś, co uznawaliśmy za złe, to narzekaliśmy, a jak nagrała coś naszym zdaniem (i jak słychać słuchaczy Trójki także) to piszemy pozytywnie. Normalna sprawa.
Miszon pisze:No i faktycznie - zapomniałem o Frozen. 11 razy, a to już po '96 było. Ale na razie to mało realne. Szykują się Andrus, Coma i może coś jeszcze.
E tam, mało realne. Andrus na szczyt raczej nie wejdzie, Coma pewnie tak, a Gotye przeczeka i powróci na szczyt. Trza wymazać te 14 tygodni Queenu jako rekord.
Awatar użytkownika
adameria
Listy Przebojów Trójki słucham od: 36/37/38, 1.R.-B.F.
Kontakt:

Post autor: adameria »

kajman pisze:Trza wymazać te 14 tygodni Queenu jako rekord.
kajman chyba udam się do psychoanalityka lub psychologa, bo znów się z Tobą zgadzam. :wink:
Tzn. może tak: albo poniżej 11 tygodni (tak, krzyśku83, bo DS), a jak więcej to do 15.
Ja jednak nie jestem takim optymistą. Natomiast wierzę w dychę.

A ogólnie to mamy najlepszy rok wprowadzania do setki wszech podsumowania LP3 od dawien dawna!
Może nawet od 20 lat, ale nie sprawdzałem - piszę na czuja.
Ktoś jest w stanie sprawdzić ile dany rok (powiedzmy po roku 1984 może po 1985) wprowadzał utworów do setki?
Nie chodzi mi o to ile jest teraz, tylko ile wprowadzał jak się kończył.
Ja mam poczucie, że takiego roku jak ten to daaaaawno nie było... ale może się mylę.
kajman

Nigdy nie liczyłem, ale mam takie przekonanie, że rok 1982 wprowadził do setki co najmniej 100 utworów.
Awatar użytkownika
adameria
Listy Przebojów Trójki słucham od: 36/37/38, 1.R.-B.F.
Kontakt:

Post autor: adameria »

:mrgreen:
Dziękuję. Patrz, nie wpadłbym na to. :wink:
Z tym, że ja napisałem, że od roku 1984 lub 1985 licząc, bo 1982 i 1983 to raczej wiadomo, że około 50. Ciekawe, co było potem?
Wydaje mi się mocny rok 1991 i 1992. A poza tym to nie mam pomysłów. 1998?
prz_rulez
Listy Przebojów Trójki słucham od: *1999 - †2020
Kontakt:

Post autor: prz_rulez »

kajman pisze:To proste. Niektóre piosenki się podobają, inne nie. Jeżeli Coma nagrywała coś, co uznawaliśmy za złe, to narzekaliśmy, a jak nagrała coś naszym zdaniem (i jak słychać słuchaczy Trójki także) to piszemy pozytywnie. Normalna sprawa.
No właśnie gdyby było takie proste, to bym tego nie pisał. Ja wiem, że są różne gusta, ale wychodzi na to, że ta cebula jest lepsza od wszelkich heroicznych Spadajów, Systemów i Wól istnienia. Nie wiem, ja chyba jestem pozbawiony jakiegoś siódmego zmysłu który powoduje, że słyszy się jakieś szczegóły, których ja niestety nie odbieram i gdy ja nie widzę wielkich różnic między dwoma utworami, to okazuje się, że ich postrzeganie przez większość jest diametralnie inne (z drugiej strony ja słyszę Annę Jantar u The Raconteurs, więc już sam nie wiem). Jedno tylko jest pewne i nie ulega wątpliwości - jeśli utwór jest wesoły, lekki i przyjemny, to z pewnością zostanie tu (i nie tylko tu zresztą) zjechany. Jak wiadomo to, co smętne, przygnębiające i w tonacji minorowej (najlepiej powyżej 7 minut) jest wielce alternatywnie cool.
P.S. Swoją drogą, to "-MY" w komentarzu Kajmana zabrzmiało dość... ofensywnie. Pewnie takiego zamiaru nie było, niemniej jednak tak to odebrałem.
słoik

Post autor: słoik »

Odpowiedź jest chyba jeszcze prostsza. Słyniemy z uprzejmości do siebie nawzajem, więc oczywiste, że musi nam się podobać "Los cebula i kajmanie łzy", podobnie było np. w przypadku "Kuby" Hołdysa, a pewnie gdyby dodano do zestawu "Słoik" Habakuka albo jeśli Andrus nagrałby zamiast "Cieszynskiej" dajmy na to "Przemyską" rozpływalibyśmy się w zachwytach takoż.
kajman

prz_rulez pisze:No właśnie gdyby było takie proste, to bym tego nie pisał. Ja wiem, że są różne gusta, ale wychodzi na to, że ta cebula jest lepsza od wszelkich heroicznych Spadajów, Systemów i Wól istnienia. Nie wiem, ja chyba jestem pozbawiony jakiegoś siódmego zmysłu który powoduje, że słyszy się jakieś szczegóły, których ja niestety nie odbieram i gdy ja nie widzę wielkich różnic między dwoma utworami, to okazuje się, że ich postrzeganie przez większość jest diametralnie inne. Jedno tylko jest pewne i nie ulega wątpliwości - jeśli utwór jest wesoły, lekki i przyjemny, to z pewnością zostanie tu (i nie tylko tu zresztą) zjechany. Jak wiadomo to, co smętne, przygnębiające i w tonacji minorowej (najlepiej powyżej 7 minut) jest wielce alternatywnie cool.
P.S. Swoją drogą, to "-MY" w komentarzu Kajmana zabrzmiało dość... ofensywnie. Pewnie takiego zamiaru nie było, niemniej jednak tak to odebrałem.
Zacznę od końca. Nie miało być ofensywne. Ale skoro sam piszesz, że się przedtem nie zachwycaliśmy, a teraz zachwycamy...
A jeżeli chodzi o Comę, to przy Spadam nie było komentarzy, bo chyba nawet forum wtedy nie było. Trzy kolejne piosenki (do Tonacji) chyba odbieraliśmy pozytywnie, Zero i Wolę mniej, ale chyba najgorzej FTMO i Napóła. No a różnica między Napółem i Cebula jest na moje uszy kolosalna i mam wrażenie, że nie tylko na moje.
A co do zjeżdżania wesołych utworów to tutaj bardzo różnie bywa. O ile kojarzę, sporo z nich było przez sporą część forum odbierane pozytywnie. Andrus sprzed roku był przychylnie przyjęty, Zamach początkowo też nieźle, pierwsi Red Hoci przyzwoicie.
ku3a

Post autor: ku3a »

ADDY pisze:
kajman pisze:Sorry, rozumiałem poprzedniego Andrusa, ale z tym to już jest przegięcie. Piosenka jest nudna jak flaki z olejem i nie rozumiem, jak może debiutować tak wysoko.
Głosuje cała redakcja, rodzina i głuchoniemi
sorry, ale czytałeś swoje własne komentarze? przeglądałeś wątek w całości? Polonia frustrata na całego :? . mi osobiście w dużej mierze takie komentarze odbierają ochotę do nadrabiania po Liście wątków z komentarzami.
pomijając już fakt, że napisanie "głuchoniemi" o ludziach którzy głosują na "Czarną Helenę" jest najzwyklejszym obrażaniem. a na coś takiego jako moderator nie będę pozwalać.
marsvolta pisze:Głosy na Andrus i na Bukartyka to głosy trójkowych fanatyków niemalże kiboli!!! Zawsze wierni!! Hej!!!
To jest normalnie nepotyzm w najczystszej postaci. Za nasz abonament!
wyluzuj trochę...
myślę zresztą, że grupy osób głosujące na Zamachowskiego i na Andrusa są zupełnie różnymi grupami z wcale nie tak dużą częścią wspólną.
prz_rulez
Listy Przebojów Trójki słucham od: *1999 - †2020
Kontakt:

Post autor: prz_rulez »

No a różnica między Napółem i Cebula jest na moje uszy kolosalna i mam wrażenie, że nie tylko na moje.
No jasne, że nie tylko Twoje. Bo jeśli ktoś podchodzi do czegoś na żarty lub z kpiną, to jest tu odbierane automatycznie jako chała. A mnie paradoksalnie bardziej chwyta "Na pół" od jakiegoś niby to w zamiarze dołującego tekstu Cebuli i spółki. Sam jestem zdania, że najwyższy czas skończyć denerwowaniem się głupotą wokół nas i dzielić to wszystko "na pół" - zgadzam się tu z panem Rogucem w całej rozciągłości :)
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

adameria pisze:A ogólnie to mamy najlepszy rok wprowadzania do setki wszech podsumowania LP3 od dawien dawna!
Może nawet od 20 lat, ale nie sprawdzałem - piszę na czuja.
2006 i 2005 były sporo lepsze pod tym względem ;-) (stan na 25.11.2011, godz. 22:00)
szczegóły tu:
Podsumowania TOP20 ma koniec poszczególnych lat.
kajman

prz_rulez pisze:
No a różnica między Napółem i Cebula jest na moje uszy kolosalna i mam wrażenie, że nie tylko na moje.
No jasne, że nie tylko Twoje. Bo jeśli ktoś podchodzi do czegoś na żarty lub z kpiną, to jest tu odbierane automatycznie jako chała.
Akurat w moim przypadku text nie ma nic do rzeczy. Na pół muzycnie mni9e wkurza, Cebula uważam, że jest muzycznie świetna. Jak dla mnie to przede wszystkim pod tym względem utwory różnią się kolosalnie, chociaż ten drugi nie jest najlepszy na płycie.
ODPOWIEDZ