Radiowa Lista Przebojów Programu I
Moderatorzy: jollyroger72, jollyroger72
-
Re: Radiowa Lista Przebojów Programu I
Skoro obiecałem, że powrócą, to wrzucę zaległość, a nadal będę z dreszczykiem emocji czekał na następne notowania sprzed 36 lat.
2.VII.1979, poniedziałek wyniki (147)
1. Kołysanka dla Krzysia - Krzysztof Krawczyk (2 raz)
2. Piosenka spod welonu - Irena Jarocka (2 raz)
3. Z popiołu i wosku - 2+1 (2 raz)
Wyrównane punkty od fachowców :
22 Jutro zaczyna się tu sezon - Krystyna Prońko
15 Wielka woda - Maryla Rodowicz
14 Weź kolorowy film - Urszula Sipińska
--- --- ---
12 Serce sierota - Vox
8 Chciałam wierzyć - Alicja Majewska
7 W zasadzie - Andrzj Zaucha
7 Sekret - Budka Suflera
6 Lato - Irena Santor
5 Za wieczornym cieniem - Bożena Szczepańska
5 W kolorowej ciszy - Andrzej Ellmann
1 Jak dobrze być poziomką - Piotruś Woźniak
2.VII.1979, poniedziałek wyniki (147)
1. Kołysanka dla Krzysia - Krzysztof Krawczyk (2 raz)
2. Piosenka spod welonu - Irena Jarocka (2 raz)
3. Z popiołu i wosku - 2+1 (2 raz)
Wyrównane punkty od fachowców :
22 Jutro zaczyna się tu sezon - Krystyna Prońko
15 Wielka woda - Maryla Rodowicz
14 Weź kolorowy film - Urszula Sipińska
--- --- ---
12 Serce sierota - Vox
8 Chciałam wierzyć - Alicja Majewska
7 W zasadzie - Andrzj Zaucha
7 Sekret - Budka Suflera
6 Lato - Irena Santor
5 Za wieczornym cieniem - Bożena Szczepańska
5 W kolorowej ciszy - Andrzej Ellmann
1 Jak dobrze być poziomką - Piotruś Woźniak
-
A ja chciałbym jeszcze wrócić do Opola 79 i koncertu "Mikrofon i Ekran". Czy masz może tytuł piosenki, jaką śpiewał w tym koncercie zespół Robinsonki? Z góry dziękuję.marcinparys11 pisze:Skoro obiecałem, że powrócą, to wrzucę zaległość
Świetnie, że notowania Studia Gama wracają.
Zestaw czerwcowy zupełnie zignorowany przez słuchaczy. Odnoszę wrażenie, że cokolwiek by w tym czasie Krystyna Prońko nie nagrała, to znalazłoby to uznanie redaktorów 17. rozgłośni. "Jutro zaczyna się tu sezon" nie był utworem reprezentującym styl przez nich lubiany. No, ale niezbadane były wyroki... fachowców!
Zestaw czerwcowy zupełnie zignorowany przez słuchaczy. Odnoszę wrażenie, że cokolwiek by w tym czasie Krystyna Prońko nie nagrała, to znalazłoby to uznanie redaktorów 17. rozgłośni. "Jutro zaczyna się tu sezon" nie był utworem reprezentującym styl przez nich lubiany. No, ale niezbadane były wyroki... fachowców!
-
Zaległą odpowiedź dla Korka (sprzed 2 tygodni) mogę potraktować jako swoisty łącznik między różnymi epokami.
Przeboje XXXV-lecia - Opole '79 wg bezpośredniej transmisji radiowej
25.VI.
Piosenka o mojej Warszawie - Mieczysław Fogg
Jak przygoda to tylko w Warszawie - Lidia Korsakówna
Wesoły pociąg - Asocjacja Hagaw
Cicha woda brzegi rwie - Zbigniew Kurtycz
Za kilka lat - Janusz Gniatkowski
Embarras - Irena Santor
Złoty pierścionek - Rena Rolska
Deszcz - Grażyna Leśniak
Pierwszy siwy włos - Mieczysław Fogg
Pamiętasz była jesień - Magda Umer
Dzisiaj jutro zawsze - Bohdan Łazuka
Szeptem - Hanna Banaszak
W siną dal - Iga Cembrzyńska i Bohdan Łazuka
Karuzela - Maria Koterbska (a następnie wiązanka siedmiu piosenek wokalistki)
26.VI.
Mały Książę - Katarzyna Sobczyk
Ballada o cysorzu - Tadeusz Chyła
Żółte kalendarze - Andrzej Zaucha
Powrócisz tu - Irena Santor
(po tej piosence wybiła godzina 24.00 i transmisję radiową zakończono. Ciąg dalszy nazajutrz z TV)
Zapomniałam - Urszula Sipińska
Dziwny jest ten świat - czesław Niemen
Chłop żywemu nie przepuści - Kazimierz Grześkowiak
Niepewność - Marek Grechuta
Kwiat jednej nocy - Alibabki
W co się bawić - Wojciech Młynarski
Cała sala śpiewa - Jerzy Połomski
Cała jesteś w skowronkach - Skaldowie
Niebo z moich stron - Czerwone Gitary (potem sześć przebojów zespołu w formie wiązanki)
28.VI (wg TV)
Do zakochania jeden krok - Andrzej Dąbrowski
Czerwone słoneczko - 2+1
Orkiestry dęte - Halina Kunicka
Dom który mam - Zdzisława Sośnicka
Kolega maj - Ewa Bem
To był świat w zupełnie starym stylu - Urszula Sipińska
Bądź gotowy dziś do drogi - Halina Frąckowiak
Jej portret - Bogusław Mec
Czy czuje pani czaczę - Andrzej Rosiewicz
Izolda-2 - Zbigniew Wodecki
Parostatek - Krzysztf Krawczyk
Nie spoczniemy - Czerwone Gitary
Remedium - Maryla Rodowicz (i fragmenty pięciu hitów artystki)
Przeboje XXXV-lecia - Opole '79 wg bezpośredniej transmisji radiowej
25.VI.
Piosenka o mojej Warszawie - Mieczysław Fogg
Jak przygoda to tylko w Warszawie - Lidia Korsakówna
Wesoły pociąg - Asocjacja Hagaw
Cicha woda brzegi rwie - Zbigniew Kurtycz
Za kilka lat - Janusz Gniatkowski
Embarras - Irena Santor
Złoty pierścionek - Rena Rolska
Deszcz - Grażyna Leśniak
Pierwszy siwy włos - Mieczysław Fogg
Pamiętasz była jesień - Magda Umer
Dzisiaj jutro zawsze - Bohdan Łazuka
Szeptem - Hanna Banaszak
W siną dal - Iga Cembrzyńska i Bohdan Łazuka
Karuzela - Maria Koterbska (a następnie wiązanka siedmiu piosenek wokalistki)
26.VI.
Mały Książę - Katarzyna Sobczyk
Ballada o cysorzu - Tadeusz Chyła
Żółte kalendarze - Andrzej Zaucha
(po tej piosence wybiła godzina 24.00 i transmisję radiową zakończono. Ciąg dalszy nazajutrz z TV)
Dziwny jest ten świat - czesław Niemen
Chłop żywemu nie przepuści - Kazimierz Grześkowiak
Niepewność - Marek Grechuta
W co się bawić - Wojciech Młynarski
Cała jesteś w skowronkach - Skaldowie
Niebo z moich stron - Czerwone Gitary (potem sześć przebojów zespołu w formie wiązanki)
28.VI (wg TV)
Do zakochania jeden krok - Andrzej Dąbrowski
Czerwone słoneczko - 2+1
Orkiestry dęte - Halina Kunicka
Dom który mam - Zdzisława Sośnicka
Kolega maj - Ewa Bem
To był świat w zupełnie starym stylu - Urszula Sipińska
Bądź gotowy dziś do drogi - Halina Frąckowiak
Jej portret - Bogusław Mec
Izolda-2 - Zbigniew Wodecki
Parostatek - Krzysztf Krawczyk
Nie spoczniemy - Czerwone Gitary
Remedium - Maryla Rodowicz (i fragmenty pięciu hitów artystki)
-
Odpowiadając missisipisly - w moich notatkach nie ma wzmianki o wspomnianym zespole Robinsonki, a koncertu "Debiuty" po prostu nie słuchałem. Wtrącenie wątku opolskiego zwykle zamieszczam przy okazji kolejnego festiwalu, który przypadał na ostatni weekend czerwca.
A co się stało z następnymi notowaniami z 1975 roku? Czyżby w "Sztandarze Młodych" ograniczyli się do drukowania LPRH ?
A co się stało z następnymi notowaniami z 1975 roku? Czyżby w "Sztandarze Młodych" ograniczyli się do drukowania LPRH ?
-
Wygląda na to, ponieważ te marcowe wydania 23 i 24 LPPR były ostatnimi, które znalazłem w poniedziałkowych wycinkach z "SM" za rok 1975, znajdujących się w mym "archiwum".marcinparys11 pisze:A co się stało z następnymi notowaniami z 1975 roku? Czyżby w "Sztandarze Młodych" ograniczyli się do drukowania LPRH ?
Lecz co jest jeszcze gorsze - od maja i do grudnia tegoż roku nie posiadam żadnych innych wycinków, prócz "Metronomów" z sobotnio-niedzielnych numerów. A w nich p.Michalski nie zamieszczał list z zasady (mam wrażenie, że miał on do kolekcjonerów list stosunek raczej negatywny). Z jakiego powodu brak poniedziałkowych rubryk "20 Przebojów" - czy to ja nie miałem dostępu po poniedziałkach do kiosku z gazetami, czy przestały się te rubryki w ogóle ukazywać w gazecie - dziś już naprawdę nie pamiętam, niestety... Jeszcze pozostaje nadzieja na rok 1976. Ale jest ona bardzo nikła, proszę kolegów, i mocno boję się że już więcej nie wzbogacę informacyjną skarbnicę tego Forum listami przebojów zarówno PR jak i RH z tamtych lat

rok 1976 juz chyba tu jest w całosci a archiwum Sztandarowe mozna zapewne odnalesc w czytelniach , na pewno w Bialymstoku jest bo sam kiedys szukałem, tylko wybrac sie nie ma kiedy ..a jak juz pojde to poł dnia ..z głowy
ale moze zajde porobie fotki
ale moze zajde porobie fotki
-
Bardzo dziękuję za zamieszczone wydania - i tak było ich dużo. Może należy odwiedzić antykwariaty czasopism, albo rzeczywiście czytelnię - sprobuję w wolnej chwili. Sam zacząłem okazjonalnie czytać Sztandar Młodych dopiero jesienią 1979 roku, a wtedy w rubryce "Metronom" nie podawano żadnych notowań. Dopiero w 1989 roku pojawiła się tam Lista Trójki. Pozostał niezawodny miesięcznik "NonStop" (praktycznie nie do kupienia) lub "Panorama". A może jeszcze ktoś zapisywał i się ujawni?
Notowania z roku 1979 - wkrótce. Pozdrawiam.
Notowania z roku 1979 - wkrótce. Pozdrawiam.
-
Ponieważ, wzorem lat ubiegłych, zestaw lipcowy obejmował piosenki z premier opolskich, przytoczę premierowy koncert w całości (transmisja TV z jednodniowym poślizgiem) a następnym razem zestaw propozycji.
28.VI.1979 Premiery Opole '79
Taksówka nr 5 (J.Kruk-A.Mogielnicki) 2+1
Przyjdź zobacz nasz kraj (J.Kozidrak-B.Olewicz) Bajm
Sprzedaję łzy, kupuję sny (C.Niemen-J.Has) Teresa Haremza
Wspomnienie tych dni (Z.Wodecki-J.Terakowski) Zbigniew Wodecki i Krystyna Prońko
W białej ciszy powiek (J.Piątkowski-A.Sobczak) Bogusław Mec
Dobrodziejstwo snu (A.Ellmann-B.Popow) S26
Rozeszło się po kościach (J.Pt.Wróblewski-A.Łamtiugina) Ewa Bem
Śniadanie na trawie (Z.Górny-J.Cygan) Grażyna Łobaszewska i Piotr Schulz
Masz w oczach dwa nieba (R.Rynkowski-T.Rayer) Vox
Nie pytaj tylko idź (R.Danel-J.St.Grochowina) Renata Danel
Przeszło mi (Z.Wodecki-L.Długosz) Zbigniew Wodecki
Ballada o ciotce Matyldzie (J.Hnatowicz-A.Sikorowski) Pod Budą
Miód i sól (J.Mikuła-M.Dutkiewicz) Krystyna Prońko
Raj na plaży (Z.Raj-Z.Raj) Tropicale Thaitii Granda Banda
Peron łez (W.Parzyński-M.Dutkiewicz) Felicjan Andrzejczak
Nutka w nutkę (M.Jeżowska-A.Bianusz) Maria Jeżowska
Malowany dom (Z.Górny-K.Łojan) S26
Żegnaj lato na rok (W.Trzciński-B.Olewicz) Zdzisława Sośnicka
28.VI.1979 Premiery Opole '79
Taksówka nr 5 (J.Kruk-A.Mogielnicki) 2+1
Przyjdź zobacz nasz kraj (J.Kozidrak-B.Olewicz) Bajm
Sprzedaję łzy, kupuję sny (C.Niemen-J.Has) Teresa Haremza
Wspomnienie tych dni (Z.Wodecki-J.Terakowski) Zbigniew Wodecki i Krystyna Prońko
W białej ciszy powiek (J.Piątkowski-A.Sobczak) Bogusław Mec
Dobrodziejstwo snu (A.Ellmann-B.Popow) S26
Rozeszło się po kościach (J.Pt.Wróblewski-A.Łamtiugina) Ewa Bem
Śniadanie na trawie (Z.Górny-J.Cygan) Grażyna Łobaszewska i Piotr Schulz
Masz w oczach dwa nieba (R.Rynkowski-T.Rayer) Vox
Nie pytaj tylko idź (R.Danel-J.St.Grochowina) Renata Danel
Przeszło mi (Z.Wodecki-L.Długosz) Zbigniew Wodecki
Ballada o ciotce Matyldzie (J.Hnatowicz-A.Sikorowski) Pod Budą
Miód i sól (J.Mikuła-M.Dutkiewicz) Krystyna Prońko
Raj na plaży (Z.Raj-Z.Raj) Tropicale Thaitii Granda Banda
Peron łez (W.Parzyński-M.Dutkiewicz) Felicjan Andrzejczak
Nutka w nutkę (M.Jeżowska-A.Bianusz) Maria Jeżowska
Malowany dom (Z.Górny-K.Łojan) S26
Żegnaj lato na rok (W.Trzciński-B.Olewicz) Zdzisława Sośnicka
-
Koncert premier z Opola w roku 1979, poza jednym wyjątkiem, był szalenie monotonny, ale chyba trzymał poziom artystyczny (choć zdarzyły się też utwory niezbyt wysokich lotów). Więc obiecany
Zestaw Lipiec '79
(1) Nutka w nutkę - Maria Jeżowska
(2) Masz w oczach dwa nieba - Vox
(3) W białej ciszy powiek - Bogusław Mec
(4) Ballada o ciotce matyldzie - Pod Budą
(5) Sprzedaję łzy, kupuję sny - Teresa Haremza
(6) Wspomnienie tych dni - Zbigniew Wodecki i Krystyna Prońko
(7) Dobrodziejstwo snu - S26
(8) Zgubiłem się - Stanisław Wenglorz
(9) Peron łez - Felicjan Andrzejczak
(10) Taksówka nr 5 - 2+1
Zestaw Lipiec '79
(1) Nutka w nutkę - Maria Jeżowska
(2) Masz w oczach dwa nieba - Vox
(3) W białej ciszy powiek - Bogusław Mec
(4) Ballada o ciotce matyldzie - Pod Budą
(5) Sprzedaję łzy, kupuję sny - Teresa Haremza
(6) Wspomnienie tych dni - Zbigniew Wodecki i Krystyna Prońko
(7) Dobrodziejstwo snu - S26
(8) Zgubiłem się - Stanisław Wenglorz
(9) Peron łez - Felicjan Andrzejczak
(10) Taksówka nr 5 - 2+1
Czy piosenką, która była tym "jedynym wyjątkiem", był utwór "Żegnaj lato na rok"? Szczerze mówiąc, spodziewałem się, iż jest to "pewniak" do lipcowego zestawu Studia Gama...
Obstawiam, że wyróżnione mogły zostać piosenki VOX - u, Bogusława Meca, Teresy Haremzy, Zbigniewa Wodeckiego i Krystyny Prońko, Felicjana Andrzejczaka i ew. 2 + 1. Zestaw rzeczywiście dosyć monotonny.
Znalazłem stary artykuł pt. "Grand Prix dla pani juror", autorstwa Stanisława Chacińskiego, który podsumował XVII KFPP w Opolu. Pozwoliłem sobie przytoczyć kilka ciekawszych spostrzeżeń tego redaktora. Nie do końca zgadzam się z opinią nt. "Plebiscytu Studia Gama".
(...) Ponad ową przeciętność nie wzniósł się nawet wielostopniowo bez mała rok cały przygotowywany koncert "Plebiscyt Studia Gama" - złożony z tego, co między festiwalami w piosence polskiej stało się najlepszego. Udowodnił on ostatecznie, iż słabość naszej piosenkarskiej produkcji bieżącej, którą opolski festiwal w jakimś stopniu - raz mniej, raz bardziej stronniczo, w tym roku raczej bezstronnie - stara się podsumować i nobilitować, leży nie w tym, że nie ma kto śpiewać (...) ale w tym, że ludzie ci nie mają repertuaru, w którym mogliby się w pełni określić, wykazać maksimum swych możliwości. Chwytają, co tylko się da, aby nie wypaść ze show - biznesowego rynku (...)
Otóż pomni zarzutów o niekompetencji, podejrzeń o stronniczość i faworyzowanie nie zawsze tego, co warto w tym roku, wybierając materiał do konkursowych prezentacji "Premiery - Opole 79", nadesłanych a niezakwalifikowanych utworów wzorem lat ubiegłych nie ukryli przezornie, lecz, dopuszczając możliwość swojej pomyłki, dużą część tego materiału udostępnili publiczności w koncercie dodatkowym a zatytułowanym "Przesłuchajmy to jeszcze raz" (...) Ten koncert zrodzony z wątpliwości - wątpliwości rozwiał wszelkie i wraz z zasadniczym koncertem premierowym jedynie utwierdził obserwatorów w przekonaniu, że aktualnie nie ma po prostu piosenek takich, które mogłyby wzbudzić aplauz od pierwszego posłuchania, że nie ma melodii i tekstów zdolnych zaatakować świadomość i pamięć, natrętnych takich, które raz zasłyszane chciałoby się natychmiast usłyszeć raz jeszcze (...)
Tymczasem niebo opolskie, bezmierne życzliwe piosence i wszystkiemu co wokół niej, w tym roku tylko raz i to przez moment zapłakało.
A mimo to jak na ironię losu ze sceny bez przerwy spływało coś mokrego. Postarali się o to autorzy tekstów i ich posłuszni wykonawcy. Oto na dowód tylko kilka zapamiętanych tytułów produkcji: "Deszcz", "Cicha woda", "Sprzedaję łzy, kupuję...", "Poranne łzy", "Peron łez" i kilka cytatów na ten sam temat wyjętych z propozycji dla niepoznaki zatytułowanych "bezwodnie" a wykonanych jedynie podczas "Koncertu laureatów" (..)
Z jakiego, z jakiegoż to powodu? Dlaczego owo bajorko? - niech każdy sobie, na własny użytek odpowie (...)
Jury w składzie: Lucjan Kydryński, Czesław Niemen, Irena Santor i kilka osób towarzyszących Grand Prix Festiwalu przyznało Irenie Santor "za znakomite wykonanie" przed kilkunastu laty "piosenki Embarras" (...)
Obstawiam, że wyróżnione mogły zostać piosenki VOX - u, Bogusława Meca, Teresy Haremzy, Zbigniewa Wodeckiego i Krystyny Prońko, Felicjana Andrzejczaka i ew. 2 + 1. Zestaw rzeczywiście dosyć monotonny.
Znalazłem stary artykuł pt. "Grand Prix dla pani juror", autorstwa Stanisława Chacińskiego, który podsumował XVII KFPP w Opolu. Pozwoliłem sobie przytoczyć kilka ciekawszych spostrzeżeń tego redaktora. Nie do końca zgadzam się z opinią nt. "Plebiscytu Studia Gama".
(...) Ponad ową przeciętność nie wzniósł się nawet wielostopniowo bez mała rok cały przygotowywany koncert "Plebiscyt Studia Gama" - złożony z tego, co między festiwalami w piosence polskiej stało się najlepszego. Udowodnił on ostatecznie, iż słabość naszej piosenkarskiej produkcji bieżącej, którą opolski festiwal w jakimś stopniu - raz mniej, raz bardziej stronniczo, w tym roku raczej bezstronnie - stara się podsumować i nobilitować, leży nie w tym, że nie ma kto śpiewać (...) ale w tym, że ludzie ci nie mają repertuaru, w którym mogliby się w pełni określić, wykazać maksimum swych możliwości. Chwytają, co tylko się da, aby nie wypaść ze show - biznesowego rynku (...)
Otóż pomni zarzutów o niekompetencji, podejrzeń o stronniczość i faworyzowanie nie zawsze tego, co warto w tym roku, wybierając materiał do konkursowych prezentacji "Premiery - Opole 79", nadesłanych a niezakwalifikowanych utworów wzorem lat ubiegłych nie ukryli przezornie, lecz, dopuszczając możliwość swojej pomyłki, dużą część tego materiału udostępnili publiczności w koncercie dodatkowym a zatytułowanym "Przesłuchajmy to jeszcze raz" (...) Ten koncert zrodzony z wątpliwości - wątpliwości rozwiał wszelkie i wraz z zasadniczym koncertem premierowym jedynie utwierdził obserwatorów w przekonaniu, że aktualnie nie ma po prostu piosenek takich, które mogłyby wzbudzić aplauz od pierwszego posłuchania, że nie ma melodii i tekstów zdolnych zaatakować świadomość i pamięć, natrętnych takich, które raz zasłyszane chciałoby się natychmiast usłyszeć raz jeszcze (...)
Tymczasem niebo opolskie, bezmierne życzliwe piosence i wszystkiemu co wokół niej, w tym roku tylko raz i to przez moment zapłakało.
A mimo to jak na ironię losu ze sceny bez przerwy spływało coś mokrego. Postarali się o to autorzy tekstów i ich posłuszni wykonawcy. Oto na dowód tylko kilka zapamiętanych tytułów produkcji: "Deszcz", "Cicha woda", "Sprzedaję łzy, kupuję...", "Poranne łzy", "Peron łez" i kilka cytatów na ten sam temat wyjętych z propozycji dla niepoznaki zatytułowanych "bezwodnie" a wykonanych jedynie podczas "Koncertu laureatów" (..)
Z jakiego, z jakiegoż to powodu? Dlaczego owo bajorko? - niech każdy sobie, na własny użytek odpowie (...)
Jury w składzie: Lucjan Kydryński, Czesław Niemen, Irena Santor i kilka osób towarzyszących Grand Prix Festiwalu przyznało Irenie Santor "za znakomite wykonanie" przed kilkunastu laty "piosenki Embarras" (...)
-
Bardzo dziękuję za wyczerpujący i interesujący artykuł. Gdy sobie poównam, co pisano na temat tego festiwalu, to wszystkie wypowiedzi były w podobnym tonie. Sam pamiętam, że oglądając koncert premier, walczyłem z sennością i nie wiem, jakim cudem dotrwałem do jedynego przeboju, był on (jak słusznie zgadłeś) na samym końcu.
A zespół Vox za premierowe nagranie (bardzo przypominające ówczesny Bee Gees) powinien wygrać konkurs na najbardziej monotonną polską piosenkę wszechczasów.
Wracając do Zdzisławy Sośnickiej - w 1979 roku mieliśmy suchy i upalny czerwiec, deszczowy lipiec i zimny sierpień - krążyła więc obiegowa opinia, że piosenkarka przyspieszyła koniec lata.
Piosenka Renaty Danel (też nie znalazła się w zestawie) nie była premierą! Słyszałem ją w radiu chyba dwa miesiące wcześniej.
Natomiast autorami jedynej piosenki z zestawu, którą nie odtworzono w telewizji (ciekawe, ile takich było) "Zgubiłem się" byli J.Koman-J.Korczakowski, a śpiewał Stanisław Wengorz - to też piosenka "spokojna".
30.VII.1979, poniedziałek wyniki (148)
1. Taksówka nr 5 - 2+1
2. Ballada o ciotce Matyldzie - Pod Budą
3. Masz w oczach dwwa nieba - Vox
Zespół Vox wygrał u fachowców, zdbywając 26 punktów, a dalej
20 W białej ciszy powiek - Bogusław Mec
13 Wspomnienia tych dni - Zbigniew Wodecki i Krystyna Prońko
--- --- ---
12 Sprzedaję łzy, kupuję sny - Teresa Haremza
12 Nutka w nutkę - Maria Jeżowska
8 Dobrodziejstwo snu - S26
6 Zgubiłem się - Stanisław Wenglorz
2 Ballada o ciotce Matyldzie - Pod Budą
2 Peron łez - Felicjan Andrzejczak
0 Taksówka nr 5 - 2+1
W ostatnim "rozdaniu" redaktorzy z Warszawy, przyznając jeden punkcik duetowi Wodecki/Prońko awansowali właśnie tę piosenkę, jednocześnie zamykając drogę dwom pozostałym utworom z 12 punktami. Szkoda tej kompozycji Czesława Niemena w wykonaniu Teresy Haremzy (zdobyła trzy "trójki").
A zespół Vox za premierowe nagranie (bardzo przypominające ówczesny Bee Gees) powinien wygrać konkurs na najbardziej monotonną polską piosenkę wszechczasów.
Wracając do Zdzisławy Sośnickiej - w 1979 roku mieliśmy suchy i upalny czerwiec, deszczowy lipiec i zimny sierpień - krążyła więc obiegowa opinia, że piosenkarka przyspieszyła koniec lata.
Piosenka Renaty Danel (też nie znalazła się w zestawie) nie była premierą! Słyszałem ją w radiu chyba dwa miesiące wcześniej.
Natomiast autorami jedynej piosenki z zestawu, którą nie odtworzono w telewizji (ciekawe, ile takich było) "Zgubiłem się" byli J.Koman-J.Korczakowski, a śpiewał Stanisław Wengorz - to też piosenka "spokojna".
30.VII.1979, poniedziałek wyniki (148)
1. Taksówka nr 5 - 2+1
2. Ballada o ciotce Matyldzie - Pod Budą
3. Masz w oczach dwwa nieba - Vox
Zespół Vox wygrał u fachowców, zdbywając 26 punktów, a dalej
20 W białej ciszy powiek - Bogusław Mec
13 Wspomnienia tych dni - Zbigniew Wodecki i Krystyna Prońko
--- --- ---
12 Sprzedaję łzy, kupuję sny - Teresa Haremza
12 Nutka w nutkę - Maria Jeżowska
8 Dobrodziejstwo snu - S26
6 Zgubiłem się - Stanisław Wenglorz
2 Ballada o ciotce Matyldzie - Pod Budą
2 Peron łez - Felicjan Andrzejczak
0 Taksówka nr 5 - 2+1
W ostatnim "rozdaniu" redaktorzy z Warszawy, przyznając jeden punkcik duetowi Wodecki/Prońko awansowali właśnie tę piosenkę, jednocześnie zamykając drogę dwom pozostałym utworom z 12 punktami. Szkoda tej kompozycji Czesława Niemena w wykonaniu Teresy Haremzy (zdobyła trzy "trójki").
wyprzedze troche epoke ...ale czy Festiwal Opole83 i 84 tez notowales po kolei ...
-
Odpowiadając Choroszczowi : Będę się starał zachować chronologię i jeśli mi starczy zapału, coś się uda wrzucić. Są to jednak mocno okrojone notatki. Tak jak w 1979 roku już nie zapisałem debiutów opolskich, tak i w latach następnych różnie z tym oglądaniem bywało. Każde, nawet najdziwniejsze hobby kiedyś musi się skończyć.
Między innymi (o czym wspominałem przy tej okazji roku ubiegłego) zaprzestałem zapisywania propozycji do przeboju Lata z Radiem. Udało mi się odnależć zapiski z pierwszych trzech tygodni, więc je podam.
Propozycje do Przeboju Lata z Radiem "79
Umówimy się z Wisłą nas Wisłą - Wawele
Niech razem z nami śpiewa świat - Nina Urbano
Nie myśl co będzie jutro - Eleni Dżoka
Wszystkiemu winne są blondynki - Andrzej Szajewski
Żegnaj lato na rok - Zdzisława Sośnicka
Nic o mnie nie wiesz - Emilia Czerwińska
Historia jednej znajomości - Danuta Mizgalska
...i tego już było za wiele. Dalej słuchać nie byłem w stanie.
Aby już zamknąć temat opolski, pozostał zapis dwóch ostatnich koncertów z 30.VI.1979
Złote przeboje XXXV lecia :
Embarras - Irena Santor
Piosenka o mojej Warszawie/Pieśń Wojów/Dziwny jest ten świat - Czesław Niemen
Szeptem - Hanna Banaszak
Karuzela - Maria Koterbska
Remedium - Maryla Rodowicz
Niebo z moich stron - Czerwone Gitary
Mikrofon i Ekran - koncert laureatów
To tylko chwilę trwa - Grażyna Auguścik
Zostań na jesień - M. Dutkiewicz
Piosenka dla Grażki - Zbigniew Książek i Mirosława "Grażka" Poślad
Bardzo smutna piosenka retro - Pod Budą
Cyrk nocą - Maryla Rodowicz
Peron łez - Felicjan Andrzejczak
Malowany dom - S26
Nutka w nutkę - Maria Jeżowska
Masz w oczach dwa nieba - Vox
Żyj kolorowo - Ewa Bem
W białej ciszy powiek - Bogusław Mec
Wspomnienia tych dni - Zbigniew Wodecki i Krystyna Prońko
Zegnaj lato na rok - Zdzisława Sośnicka
Zestaw Sierpień '79
(1) Ktoś między nami (A.Kopff-J.Dąbrowski) Anna Jantar i Zbigniew Hołdys
(2) Ostatkiem tchu (P.Figiel-W.Jagielski) Krzysztof Cugowski
(3) Przy ognisku (K.Gaertner-...) Marek Stołowski
(4) Kilka słów o piosence (M.Jeżowska-M.Gaszyński) Maria Jeżowska
(5) Wieczór nad rzeką zdarzeń (J.Koman-J.Kondratowicz) Andrzej Zaucha
(6) Bajka o dniu wczorajszym (M.Kucharska-J.Szczepkowski) Regina Pisarek
(7) Piosenka dla Grażki (Z.Książek-Z.Książek) Zbigniew Książek i Mirosława Poślad
(8) Na piasku piszę "Kocham cię" (J.Lisewski-J.Cygan) Grażyna Łobaszewska
(9) Ballada powstańcza (J.Szczygieł-J.Bekker) Kazimierz Kowalski
(10) Żegnaj lato na rok (W.Trzciński-B.Olewicz) Zdzisława Sośnicka
Między innymi (o czym wspominałem przy tej okazji roku ubiegłego) zaprzestałem zapisywania propozycji do przeboju Lata z Radiem. Udało mi się odnależć zapiski z pierwszych trzech tygodni, więc je podam.
Propozycje do Przeboju Lata z Radiem "79
Umówimy się z Wisłą nas Wisłą - Wawele
Niech razem z nami śpiewa świat - Nina Urbano
Nie myśl co będzie jutro - Eleni Dżoka
Wszystkiemu winne są blondynki - Andrzej Szajewski
Żegnaj lato na rok - Zdzisława Sośnicka
Nic o mnie nie wiesz - Emilia Czerwińska
Historia jednej znajomości - Danuta Mizgalska
...i tego już było za wiele. Dalej słuchać nie byłem w stanie.
Aby już zamknąć temat opolski, pozostał zapis dwóch ostatnich koncertów z 30.VI.1979
Złote przeboje XXXV lecia :
Embarras - Irena Santor
Piosenka o mojej Warszawie/Pieśń Wojów/Dziwny jest ten świat - Czesław Niemen
Szeptem - Hanna Banaszak
Karuzela - Maria Koterbska
Remedium - Maryla Rodowicz
Niebo z moich stron - Czerwone Gitary
Mikrofon i Ekran - koncert laureatów
To tylko chwilę trwa - Grażyna Auguścik
Zostań na jesień - M. Dutkiewicz
Piosenka dla Grażki - Zbigniew Książek i Mirosława "Grażka" Poślad
Bardzo smutna piosenka retro - Pod Budą
Cyrk nocą - Maryla Rodowicz
Peron łez - Felicjan Andrzejczak
Malowany dom - S26
Nutka w nutkę - Maria Jeżowska
Masz w oczach dwa nieba - Vox
Żyj kolorowo - Ewa Bem
W białej ciszy powiek - Bogusław Mec
Wspomnienia tych dni - Zbigniew Wodecki i Krystyna Prońko
Zegnaj lato na rok - Zdzisława Sośnicka
Zestaw Sierpień '79
(1) Ktoś między nami (A.Kopff-J.Dąbrowski) Anna Jantar i Zbigniew Hołdys
(2) Ostatkiem tchu (P.Figiel-W.Jagielski) Krzysztof Cugowski
(3) Przy ognisku (K.Gaertner-...) Marek Stołowski
(4) Kilka słów o piosence (M.Jeżowska-M.Gaszyński) Maria Jeżowska
(5) Wieczór nad rzeką zdarzeń (J.Koman-J.Kondratowicz) Andrzej Zaucha
(6) Bajka o dniu wczorajszym (M.Kucharska-J.Szczepkowski) Regina Pisarek
(7) Piosenka dla Grażki (Z.Książek-Z.Książek) Zbigniew Książek i Mirosława Poślad
(8) Na piasku piszę "Kocham cię" (J.Lisewski-J.Cygan) Grażyna Łobaszewska
(9) Ballada powstańcza (J.Szczygieł-J.Bekker) Kazimierz Kowalski
(10) Żegnaj lato na rok (W.Trzciński-B.Olewicz) Zdzisława Sośnicka
-
3.IX.1979 wyniki (149)
1. Żegnaj lato na rok - Zdzisława Sośnicka
2 lub 3. Ballada powstańcza - Kazimierz Kowalski
U fachowców wyrównana czołówka :
po 19 pkt. Żegnaj lato na rok - Zdzisława Sośnicka
oraz Wieczór nad rzeką zdarzeń - Andrzej Zaucha
16 Ostatkiem tchu - Krzysztof Cugowski
15 Na piasku piszę "Kocham cię" - Grażyna Łobaszewska
--- --- ---
11 Piosenka dla Grażki - Zbigniew Książek i Mirosława Poślad
9 Ktoś między nami - Anna Jantar i Zbigniew Hołdys
5 Kilka słów o piosence - Maria Jeżowska
3 Ballada powstańcza - Kazimierz Kowalski
0 Przy ognisku - Marek Stołowski
0 Bajka o dniu wczorajszym - Regina Pisarek
Wyniki słuchaczy zostały podane w pierwszej godzinie Studia Gama, gdy jeszcze nie zdążyłem wyjść z pracy. To, co zamieściłem, wynikało z kontekstu wypowiedzi fachowców muzycznych. Brakujące miejsce słuchaczy mogła zająćalbo piosenka-laureatka fachowców (to mało prawdopodobne) albo laureatka z lipca (to już bardziej możliwe). O tym, że u słuchaczy awansował Kazimierz Kowalski, powiedział redaktor z Radia Koszalin, przyznając tej piosence trzy punkty. I był to jedyny głos fachowców na piosenki pochodzące z Kołobrzegu '79 (a w tym zestawie było ich aż trzy).
1. Żegnaj lato na rok - Zdzisława Sośnicka
2 lub 3. Ballada powstańcza - Kazimierz Kowalski
U fachowców wyrównana czołówka :
po 19 pkt. Żegnaj lato na rok - Zdzisława Sośnicka
oraz Wieczór nad rzeką zdarzeń - Andrzej Zaucha
16 Ostatkiem tchu - Krzysztof Cugowski
15 Na piasku piszę "Kocham cię" - Grażyna Łobaszewska
--- --- ---
11 Piosenka dla Grażki - Zbigniew Książek i Mirosława Poślad
9 Ktoś między nami - Anna Jantar i Zbigniew Hołdys
5 Kilka słów o piosence - Maria Jeżowska
3 Ballada powstańcza - Kazimierz Kowalski
0 Przy ognisku - Marek Stołowski
0 Bajka o dniu wczorajszym - Regina Pisarek
Wyniki słuchaczy zostały podane w pierwszej godzinie Studia Gama, gdy jeszcze nie zdążyłem wyjść z pracy. To, co zamieściłem, wynikało z kontekstu wypowiedzi fachowców muzycznych. Brakujące miejsce słuchaczy mogła zająćalbo piosenka-laureatka fachowców (to mało prawdopodobne) albo laureatka z lipca (to już bardziej możliwe). O tym, że u słuchaczy awansował Kazimierz Kowalski, powiedział redaktor z Radia Koszalin, przyznając tej piosence trzy punkty. I był to jedyny głos fachowców na piosenki pochodzące z Kołobrzegu '79 (a w tym zestawie było ich aż trzy).
-
Zestaw Wrzesień '79
(1) Odchodzić męska rzecz ((J.Filar, A.Pawlukiewicz-J.Cygan) Nasza Basia Kochana
(2) Hamlet (M.Jackowski-O.Jackowska) Maanam
(3) Jak zmienić świat (J.Mikuła-M.Komorowska) Dżamble
(4) Gdzie są dzisiaj tamci ludzie (J.Kukulski-B.Olewicz) Anna Jantar
(5) Nuta z Ponidzia (W.Bellon-W.Bellon) Wolna Grupa Bukowina
(6) Już tylko my (S.Krajewski-J.Has) Seweryn Krajewski
(7) Czy jest gdzieś taki ktoś (Z.Górny-B.Olewicz) Zdzisława Sośnicka
(8) Nim przyjdzie wiosna (C.Niemen-J.Iwaszkiewicz) Czesław Niemen
(9) To właśnie miłość (W.Szpilman-K.Winkler) Irena Santor
(10) Hotel twoich snów (G.Skawiński-M.Dutkiewicz) Kombi
To był jeden z najlepszych zestawów w historii Studia Gama. Oprócz nurtu zwanego obecnie "Krainą łagodności" mieliśmy kilku weteranów, jedną reaktywację i dwa znaczące debiuty, zwiastujące powiew nowej epoki. Gdyby taki zestaw ukazał się w całości na płycie, mógłby i dziś znależć nabywców, nie tylko w "taniej książce".
(1) Odchodzić męska rzecz ((J.Filar, A.Pawlukiewicz-J.Cygan) Nasza Basia Kochana
(2) Hamlet (M.Jackowski-O.Jackowska) Maanam
(3) Jak zmienić świat (J.Mikuła-M.Komorowska) Dżamble
(4) Gdzie są dzisiaj tamci ludzie (J.Kukulski-B.Olewicz) Anna Jantar
(5) Nuta z Ponidzia (W.Bellon-W.Bellon) Wolna Grupa Bukowina
(6) Już tylko my (S.Krajewski-J.Has) Seweryn Krajewski
(7) Czy jest gdzieś taki ktoś (Z.Górny-B.Olewicz) Zdzisława Sośnicka
(8) Nim przyjdzie wiosna (C.Niemen-J.Iwaszkiewicz) Czesław Niemen
(9) To właśnie miłość (W.Szpilman-K.Winkler) Irena Santor
(10) Hotel twoich snów (G.Skawiński-M.Dutkiewicz) Kombi
To był jeden z najlepszych zestawów w historii Studia Gama. Oprócz nurtu zwanego obecnie "Krainą łagodności" mieliśmy kilku weteranów, jedną reaktywację i dwa znaczące debiuty, zwiastujące powiew nowej epoki. Gdyby taki zestaw ukazał się w całości na płycie, mógłby i dziś znależć nabywców, nie tylko w "taniej książce".
-
1.X.1979 wyniki (150)
1. Już tylko my - Seweryn Krajewski
2. Gdzie są dzisiaj tamci ludzie - Anna Jantar
3. Czy jest gdzieś taki ktoś - Zdzisława Sośnicka
U fachowców z dużą przewagą zwyciężył
41 pkt. Nim przyjdzie wiosna - Czesław Niemen
14 Hamlet - Maanam
14 Jak zmienić świat - Dżamble
10 Czy jest gdzieś taki ktoś - Zdzisława Sośnicka
7 Odchodzić męska rzecz - Nasza Basia Kochana
6 Nuta z Ponidzia - Wolna Grupa Bukowina
6 Już tylko my - Seweryn Krajewski
2 Gdzie są dzisiaj tamci ludzie - Anna Jantar
1 To właśnie miłość - Irena Santor
1 Hotel twoich snów - Kombi
1. Już tylko my - Seweryn Krajewski
2. Gdzie są dzisiaj tamci ludzie - Anna Jantar
3. Czy jest gdzieś taki ktoś - Zdzisława Sośnicka
U fachowców z dużą przewagą zwyciężył
41 pkt. Nim przyjdzie wiosna - Czesław Niemen
14 Hamlet - Maanam
14 Jak zmienić świat - Dżamble
10 Czy jest gdzieś taki ktoś - Zdzisława Sośnicka
7 Odchodzić męska rzecz - Nasza Basia Kochana
6 Nuta z Ponidzia - Wolna Grupa Bukowina
6 Już tylko my - Seweryn Krajewski
2 Gdzie są dzisiaj tamci ludzie - Anna Jantar
1 To właśnie miłość - Irena Santor
1 Hotel twoich snów - Kombi
-
Zestaw Październik '79
(1) Kim ty jesteś, jak cię zowią (A.Zieliński-B.Olewicz) Stanisław Wenglorz
(2) Z biegiem lat (A.Zieliński-A.Kuryło) Skaldowie i Agata Dowhań
(3) Ballada o drodze (W.Korcz-J.Zalewski) Alicja Majewska i Aura
(4) Szczęście nosi twoje imię (M.Pawlik, J.Horwath-T.Śliwiak) Dżamble
(5) A gdyby tak (R.Rynkowski-T.Rayer) Vox
(6) Oprócz (M.Jackowski-M.Jackowski) Maanam
(7) Bossa nova dla teściów (J.Derfel-W.Młynarski) Halina Kunicka
(8) Zabawa w stylu folk (R.poznakowski-A.Mogielnicki) Krzysztof Krawczyk
(9) Pamiętam nas (U.Sipińska, J.Konrad-A.Kuryło) Urszula Sipińska
(100 Rozpalają się do białości (T.Serafin-B.Chorążuk) Stefan Zach
(1) Kim ty jesteś, jak cię zowią (A.Zieliński-B.Olewicz) Stanisław Wenglorz
(2) Z biegiem lat (A.Zieliński-A.Kuryło) Skaldowie i Agata Dowhań
(3) Ballada o drodze (W.Korcz-J.Zalewski) Alicja Majewska i Aura
(4) Szczęście nosi twoje imię (M.Pawlik, J.Horwath-T.Śliwiak) Dżamble
(5) A gdyby tak (R.Rynkowski-T.Rayer) Vox
(6) Oprócz (M.Jackowski-M.Jackowski) Maanam
(7) Bossa nova dla teściów (J.Derfel-W.Młynarski) Halina Kunicka
(8) Zabawa w stylu folk (R.poznakowski-A.Mogielnicki) Krzysztof Krawczyk
(9) Pamiętam nas (U.Sipińska, J.Konrad-A.Kuryło) Urszula Sipińska
(100 Rozpalają się do białości (T.Serafin-B.Chorążuk) Stefan Zach
-
Zdziwiła mnie obecność w zestawieniu Dżambli. Myślałem, że ich czas to przełom lat 60. i 70., a tu, jak sprawdziłem, działali do 1981 roku.
pamietam moze nie liste ale owczesna jedynke ktora byla jedyna graną w domu .
Przeboj Krajewskiego niezapomniany ...cudowny, piekny ..zasOprocz - Maanamu wowczas ..irytujący ...ale mialem tylko 7 lat
Przeboj Krajewskiego niezapomniany ...cudowny, piekny ..zasOprocz - Maanamu wowczas ..irytujący ...ale mialem tylko 7 lat
-
Piosenka Dżambli z zestawu na październik była "unowocześnioną" wersją utworu z jedynego LP zespolu z 1971 roku.
A wschodzący zespół Maanam wydał wówczas singla z piosenkami "Hamlet" i "Oprócz" - od początku był to singiel nie do kupienia.
W jednym z wywiadów na pytanie, czy w nagraniu utworu "Już tylko my" wziął udział zespół Czerwone Gitary, kompozytor Seweryn Krajewski nie zaprzeczył. Piosenka ta pochodzi z widowiska, którego tytułu nie pamiętam, autorstwa Seweryna Krajewskiego i Jadwigi Has, udział obok kompozytora wzięła również Teresa Haremza.
Na III Festiwalu Interwizji Sopot '79, nasz kraj reprezentowało tylko dwoje wykonawców : Hanna Banaszak i Czesław Niemen (który zresztą zwyciężył!) Występowała również Urszula Sipińska, ale jako gwiazda, śpiewając m.in. premierowe nagranie "Pamiętam nas".
29.X.1979 wyniki (151)
1. Już tylko my - Seweryn Krajewski (2 raz)
2. Pamiętam nas - Urszula Sipińska
3. Zabawa w stylu folk - Krzysztf Krawczyk
"Dziesiątka" fachowców :
24 pkt. Z biegiem lat - Skaldowie i Agata Dowhań
19 Pamiętam nas - Urszula Sipińska
17 A gdyby tak - Vox
--- --- ---
12 Szczęście nosi twoje imię - Dżamble
8 Kim ty jesteś jak cię zowią - Stanisław Wenglorz
7 Zabawa w stylu folk - Krzysztof Krawczyk
5 Oprócz - Maanam
4 Rozpalają się do białości - Stefan Zach
3 Ballada o drodze - Alicja Majewska i Aura
2 Bossa nova dla teściów - Halina Kunicka
A wschodzący zespół Maanam wydał wówczas singla z piosenkami "Hamlet" i "Oprócz" - od początku był to singiel nie do kupienia.
W jednym z wywiadów na pytanie, czy w nagraniu utworu "Już tylko my" wziął udział zespół Czerwone Gitary, kompozytor Seweryn Krajewski nie zaprzeczył. Piosenka ta pochodzi z widowiska, którego tytułu nie pamiętam, autorstwa Seweryna Krajewskiego i Jadwigi Has, udział obok kompozytora wzięła również Teresa Haremza.
Na III Festiwalu Interwizji Sopot '79, nasz kraj reprezentowało tylko dwoje wykonawców : Hanna Banaszak i Czesław Niemen (który zresztą zwyciężył!) Występowała również Urszula Sipińska, ale jako gwiazda, śpiewając m.in. premierowe nagranie "Pamiętam nas".
29.X.1979 wyniki (151)
1. Już tylko my - Seweryn Krajewski (2 raz)
2. Pamiętam nas - Urszula Sipińska
3. Zabawa w stylu folk - Krzysztf Krawczyk
"Dziesiątka" fachowców :
24 pkt. Z biegiem lat - Skaldowie i Agata Dowhań
19 Pamiętam nas - Urszula Sipińska
17 A gdyby tak - Vox
--- --- ---
12 Szczęście nosi twoje imię - Dżamble
8 Kim ty jesteś jak cię zowią - Stanisław Wenglorz
7 Zabawa w stylu folk - Krzysztof Krawczyk
5 Oprócz - Maanam
4 Rozpalają się do białości - Stefan Zach
3 Ballada o drodze - Alicja Majewska i Aura
2 Bossa nova dla teściów - Halina Kunicka
-
Zestaw Listopad '79
(1) U zbiegu dobrych rzek (B.Starzyński-A.Błaszczyk) Grażyna Świtała
(2) Co ja zrobię, lubię spać (J.J.Dobrzyński-P.Weiss) Gem
(3) Za oknem bal (S.Krajewski-J.Has) Teresa Haremza
(4) Bez ciebie jesień (M.Hertel-J.Bukowski) Zdzisława Sośnicka
(5) Leniwe sny (S.Łosowski-A.Sawicka-Furgo) Kombi
(6) Odpowiedz Ziemio (R.Lipko-P.Trojka) Budka Suflera
(7) Zwykły list, choć wiersz (K.Kwiatkowska-Marczyk-K.Drzewiecki) Maria Jeżowska i Wiesław Chojnacki
(8) Miłość lubi trochę kłótni (S.Jarmołowicz-J.Dąbrowski) Krzysztof Krawczyk
(9) Wariatka tańczy (S.Krajewski-A.Osiecka) Maryla Rodowicz
(10) Twoje oczy będę śnić (J.Wojdak-E.Zechenter-Spławińska) Wawele
(1) U zbiegu dobrych rzek (B.Starzyński-A.Błaszczyk) Grażyna Świtała
(2) Co ja zrobię, lubię spać (J.J.Dobrzyński-P.Weiss) Gem
(3) Za oknem bal (S.Krajewski-J.Has) Teresa Haremza
(4) Bez ciebie jesień (M.Hertel-J.Bukowski) Zdzisława Sośnicka
(5) Leniwe sny (S.Łosowski-A.Sawicka-Furgo) Kombi
(6) Odpowiedz Ziemio (R.Lipko-P.Trojka) Budka Suflera
(7) Zwykły list, choć wiersz (K.Kwiatkowska-Marczyk-K.Drzewiecki) Maria Jeżowska i Wiesław Chojnacki
(8) Miłość lubi trochę kłótni (S.Jarmołowicz-J.Dąbrowski) Krzysztof Krawczyk
(9) Wariatka tańczy (S.Krajewski-A.Osiecka) Maryla Rodowicz
(10) Twoje oczy będę śnić (J.Wojdak-E.Zechenter-Spławińska) Wawele
Świetnie, że w dalszym ciągu pojawiają się notowania Studia Gama. Miło je przeglądać, choć już nie tak aktywnie jak wcześniej... Wkrótce rozwiązanie plebiscytu na Piosenkę Roku, co będzie bardzo ciekawe.
Czy w propozycjach na rok 1980 pojawiały się piosenki Anny Jantar t.j.: "Nie ma piwa w niebie", "My Baby Waits For Rainy Days" i "Wielka dama tańczy sama"?
Czy w propozycjach na rok 1980 pojawiały się piosenki Anny Jantar t.j.: "Nie ma piwa w niebie", "My Baby Waits For Rainy Days" i "Wielka dama tańczy sama"?
-
Dziękuję Przemkowi za odpowiedź. Może jednak zachowam w tajemnicy, które piosenki Anny Jantar zostały jeszcze wylansowane (wierni fani zapewne wiedzą). Na pewno do zestawu nie trafiło "Moje jedyne marzenie", które w listopadzie 1979 było polską propozycją w comiesięcznym konkursie "Przebojów Interstudia", zresztą zajęło pierwsze miejsce.
28.XI.1979, środa wyniki (152)
1. Zabawa w stylu folk - Krzysztof Krawczyk (2 raz)
2. Bez ciebie jesień - Zdzisława Sośnicka
3. Już tylko my - Seweryn Krajewski (3 raz)
Wyniki redaktorów muzycznych :
24 pkt Bez ciebie jesień - Zdzisława Sośnicka
20 Twoje oczy będę śnić - Wawele
13 Wariatka tańczy - Maryla Rodowicz
--- --- ---
12 Za oknem bal - Teresa Haremza
9 U zbiegu dobrych rzek - Grażyna Świtała
9 Miłość lubi trochę kłótni - Krzysztof Krawczyk
7 Zwykły list choć wiersz - Maria Jeżowska i Wiesław Chojnacki
4 Co ja zrobię lubię spać - Gem
2 Leniwe sny - Kombi
2 Odpowiedz Ziemio - Budka Suflera
W grudniu 1979 - tradycyjnie ogłoszono plebiscyt na Piosenkę Roku. W głosowaniu wzięło udział równo 50 piosenek-laureatek z 11 comiesięcznych wydań. Na tę pięćdziesiątkę złożyło się 29 laureatek fachowców, 14 słuchaczy i 7 "podwójnie" premiowanych. Wyniki podam w następnym wejściu, natomiast tradycyjnie wyszczególnię utwory, które do zestawów nie trafiły, a często "chodziły" w radiu jesienią 1979, niektóre pozostały znane do dziś, choćby wspomniane "Moje jedyne marzenie"
Julia i ja - Zdzisława Sośnicka
Moje życie ma na imię ty - Happy end
Ona przyszła prosto z chmur - Budka Suflera
Za wszystkie noce - Anna Jantar
Niech tańczą nasze serca - Irena Jarocka
Czekam w obłokach - Teresa Haremza
Gdy szukam słów - Seweryn Krajewski
Nuty dla Danuty - Krzysztof Krawczyk
Wyspy marzeń - Ada i Korda
Wierniejsza od marzenia - Skaldowie
Więc jesteś tu - Krzysztof Klenczon
Tyle słów a ona jedna - Kazimierz Kowalski
Walca tańczy cały świat - Grzegorz Markowski
Pan jest we mnie zakochany - Barbara Książkiewicz
Do re mi do (Calico girl) - 2+1
Ze wspomnień został ledwie ślad (Blue Bayou) - Danuta Mizgalska
28.XI.1979, środa wyniki (152)
1. Zabawa w stylu folk - Krzysztof Krawczyk (2 raz)
2. Bez ciebie jesień - Zdzisława Sośnicka
3. Już tylko my - Seweryn Krajewski (3 raz)
Wyniki redaktorów muzycznych :
24 pkt Bez ciebie jesień - Zdzisława Sośnicka
20 Twoje oczy będę śnić - Wawele
13 Wariatka tańczy - Maryla Rodowicz
--- --- ---
12 Za oknem bal - Teresa Haremza
9 U zbiegu dobrych rzek - Grażyna Świtała
9 Miłość lubi trochę kłótni - Krzysztof Krawczyk
7 Zwykły list choć wiersz - Maria Jeżowska i Wiesław Chojnacki
4 Co ja zrobię lubię spać - Gem
2 Leniwe sny - Kombi
2 Odpowiedz Ziemio - Budka Suflera
W grudniu 1979 - tradycyjnie ogłoszono plebiscyt na Piosenkę Roku. W głosowaniu wzięło udział równo 50 piosenek-laureatek z 11 comiesięcznych wydań. Na tę pięćdziesiątkę złożyło się 29 laureatek fachowców, 14 słuchaczy i 7 "podwójnie" premiowanych. Wyniki podam w następnym wejściu, natomiast tradycyjnie wyszczególnię utwory, które do zestawów nie trafiły, a często "chodziły" w radiu jesienią 1979, niektóre pozostały znane do dziś, choćby wspomniane "Moje jedyne marzenie"
Julia i ja - Zdzisława Sośnicka
Moje życie ma na imię ty - Happy end
Ona przyszła prosto z chmur - Budka Suflera
Za wszystkie noce - Anna Jantar
Niech tańczą nasze serca - Irena Jarocka
Czekam w obłokach - Teresa Haremza
Gdy szukam słów - Seweryn Krajewski
Nuty dla Danuty - Krzysztof Krawczyk
Wyspy marzeń - Ada i Korda
Wierniejsza od marzenia - Skaldowie
Więc jesteś tu - Krzysztof Klenczon
Tyle słów a ona jedna - Kazimierz Kowalski
Walca tańczy cały świat - Grzegorz Markowski
Pan jest we mnie zakochany - Barbara Książkiewicz
Do re mi do (Calico girl) - 2+1
Ze wspomnień został ledwie ślad (Blue Bayou) - Danuta Mizgalska
Z tymi wylansowanymi piosenkami sprawa jest w zasadzie jasna, ale które z nich trafiły jeszcze do Studia Gama? Wymienione "Za wszystkie noce" i "Moje jedyne marzenie" stały się hitami, jednak nie tej listy przebojów.
W oczekiwaniu na podsumowanie roczne, przesyłam spis najpopularniejszych singli roku 1979. Zestawienie pochodzi z miesięcznika "Non Stop", a opracował je red. Jacek Sylwin. Pozwoliłem sobie na dokonanie w nim drobnych korekt, co z pewnością nie przyniesie ujmy jego autorowi.
1) Czesław Niemen - "Nim przyjdzie wiosna"/"Pokój" S - 272, 57 700 egz.
2) Krzysztof Krawczyk - "Dla Karoliny"/"Dla Krzysia" S - 228, 48 800 egz.
3) 2+1 - "Ding, Dong"/"W ringo graj ze mną" S - 108, 35 620 egz.
4) Karel Gott - Album dwupłytowy N - 21/22, 30 160 egz.
5) Art Sulivan - "Monsieur Chopin"/"Fan, fan, fan" S - 264, 29 100 egz.
6) SBB - "Reko, reko"/"Serenada Gia Sena" S - 124, 28 360 egz.
7) Józef Skrzek - "Szczęśliwy z miasta N"/"Andantino X - 107" S - 123, 26 480 egz.
Neoton Familia - "Let's Go Dancing"/"Hear Me" S - 276, 25 700 egz.
9) Krzysztof Krawczyk - "Jak minął dzień"/"Pamiętam ciebie z tamtych lat" S - 101, 23 500 egz. (Złota Płyta, nakład z roku 1978 - 77 000 egz.)
10) Anna Jantar i Stanisław Sojka - "Hopelessly Devoted To You"/"You're The One That I Want" S - 243, 23 400 egz.
11) Exodus - "Dotyk szczęścia"/"Niedokończony sen" S - 241, 23 000 egz.
12) Kombi - "Wspomnienia z pleneru"/""Przeciąg" S - 139, 21 950 egz.
13) Czerwone Gitary - "Remedium"/"Śpiewka żeglarska" S - 210, 21 300 egz.
14) Fonograf - "Greyhound"/"Lonesoma Once Again" S - 275, 21 160 egz.
15) Krzak - "Przewrotna samba"/"Dla Fredka" S - 263, 20 680 egz.
16) Dean Reed - "Hey, Biladi"/"Cindy" S - 271, 20 660 egz.
17) Grupa muzyczna Pod Budą - Album dwupłytowy S - 179/180, 20 000 egz.
18) Kombi "Hej, Rock'n' Roll"/"Przytul mnie" S - 274, 19 800 egz.
19) Grupa muzyczna Pod Budą - "Bardzo smutna piosenka retro"/"Ballada o ciotce Matyldzie" S - 181, 19 660 egz.
20) Budka Suflera - "Sekret"/"Motyw z Jasnorzewskiej" S - 296, 18 000 egz.
W oczekiwaniu na podsumowanie roczne, przesyłam spis najpopularniejszych singli roku 1979. Zestawienie pochodzi z miesięcznika "Non Stop", a opracował je red. Jacek Sylwin. Pozwoliłem sobie na dokonanie w nim drobnych korekt, co z pewnością nie przyniesie ujmy jego autorowi.
1) Czesław Niemen - "Nim przyjdzie wiosna"/"Pokój" S - 272, 57 700 egz.
2) Krzysztof Krawczyk - "Dla Karoliny"/"Dla Krzysia" S - 228, 48 800 egz.
3) 2+1 - "Ding, Dong"/"W ringo graj ze mną" S - 108, 35 620 egz.
4) Karel Gott - Album dwupłytowy N - 21/22, 30 160 egz.
5) Art Sulivan - "Monsieur Chopin"/"Fan, fan, fan" S - 264, 29 100 egz.
6) SBB - "Reko, reko"/"Serenada Gia Sena" S - 124, 28 360 egz.
7) Józef Skrzek - "Szczęśliwy z miasta N"/"Andantino X - 107" S - 123, 26 480 egz.

9) Krzysztof Krawczyk - "Jak minął dzień"/"Pamiętam ciebie z tamtych lat" S - 101, 23 500 egz. (Złota Płyta, nakład z roku 1978 - 77 000 egz.)
10) Anna Jantar i Stanisław Sojka - "Hopelessly Devoted To You"/"You're The One That I Want" S - 243, 23 400 egz.
11) Exodus - "Dotyk szczęścia"/"Niedokończony sen" S - 241, 23 000 egz.
12) Kombi - "Wspomnienia z pleneru"/""Przeciąg" S - 139, 21 950 egz.
13) Czerwone Gitary - "Remedium"/"Śpiewka żeglarska" S - 210, 21 300 egz.
14) Fonograf - "Greyhound"/"Lonesoma Once Again" S - 275, 21 160 egz.
15) Krzak - "Przewrotna samba"/"Dla Fredka" S - 263, 20 680 egz.
16) Dean Reed - "Hey, Biladi"/"Cindy" S - 271, 20 660 egz.
17) Grupa muzyczna Pod Budą - Album dwupłytowy S - 179/180, 20 000 egz.
18) Kombi "Hej, Rock'n' Roll"/"Przytul mnie" S - 274, 19 800 egz.
19) Grupa muzyczna Pod Budą - "Bardzo smutna piosenka retro"/"Ballada o ciotce Matyldzie" S - 181, 19 660 egz.
20) Budka Suflera - "Sekret"/"Motyw z Jasnorzewskiej" S - 296, 18 000 egz.