jestem maksymalnie zdesperowany
jestem maksymalnie zdesperowany
...więc choć to właściwie sprawa prywatna informuję i pytam:
Nie mogę się połączyć z archiwum LP3 w tym sensie, że całą bazę danych mam wyeliminowaną.
Czy ktoś ma podobny problem?
Nie mogę się połączyć z archiwum LP3 w tym sensie, że całą bazę danych mam wyeliminowaną.
Czy ktoś ma podobny problem?
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.
Re: jestem maksymalnie zdesperowany
Chyba wszyscy.mikrobi pisze: Czy ktoś ma podobny problem?
Coś tam pewnie dłubią, ale nic się nie przyznają.
- dominik_fi
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997-2000 r.
-
Tak? A to jestem zdziwiony.dominik_fi pisze:ja mam wszystko ok
Ja, gdy wpisuję adres www.lp3.pl to dostaję taką informację:
Nie można uzyskać połączenia (Lost connection to MySQL server at 'reading initial communication packet', system error: 111)
PS. Mówisz o archiwum Trójki czy archiwum pod wyżej wymienionym adresem?
- dominik_fi
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997-2000 r.
Już na szczęście wszystko jest ok. Nie wiem czy ktoś zauważył, że kilka dni temu coś namieszali z numeracją utworów. Z braku czasu nie dociekałem od którego utworu została zmieniona numeracja, lecz jednego dnia piosenka np. "X" miała numer porządkowy np. 6125, a dnia następnego już 6124Robinson pisze:Coś tam pewnie dłubią, ale nic się nie przyznają.

-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Nie przyznają się, jeśli nie wiedzą o awarii. A taka miała miejsce we wczorajszym dniu — postawić na nogi Admina, we-w-weekend jest czasami trudno. A przynajmniej trochę to trwa. W każdym razie, serwer postawiony został szybko, ale baza musiała zostać wyłączona dłuższą chwilę do czasu usunięcia usterki.Robinson pisze:Coś tam pewnie dłubią, ale nic się nie przyznają.
Owo coś namieszali dotyczy personalnie mnie, więc wszystkie żale i pretensje należy kierować do mnie.HERMMAN pisze:Już na szczęście wszystko jest ok. Nie wiem czy ktoś zauważył, że kilka dni temu coś namieszali z numeracją utworów. Z braku czasu nie dociekałem od którego utworu została zmieniona numeracja, lecz jednego dnia piosenka np. "X" miała numer porządkowy np. 6125, a dnia następnego już 6124Wygląda na to, że jakiś utwór zrobił "wypad" z archiwum no bo jak inaczej to wytłumaczyć
Może Jacek wie coś na ten temat
Jeśli jesteśmy już przy tej kwestii — nikomu nie radzę linkować się w ten sposób do poszczególnych utworów (ani wykonawców), bo może się naciąć. Istotnie, znaleźliśmy z Piotrem kolejne błędy w zapisach, i m.in. dotyczył on zdublowanego wpisu tytułu. Został on usunięty (ten sam kawałek pod innym, niepoprawnym tytułem).
Żeby baza funkcjonowała poprawnie, musiała zostać reindeksowana... i takie tam ,,młodzieżowe sprawy'' na poziomie aplikacji. Ktoś może mieć inny pogląd na te kwestie, ale ta baza tak została zaprojektowana, i na razie tego nie zmienię, bo to się względnie dobrze sprawdza. W nowej wersji, poprawiłem jej funkcjonalność, ale zasada gromadzenia danych pozostała niezmieniona. Okazuje się, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, i kolejne sugestie użytkowników mogą w przyszłości wymusić kolejne zmiany. 7 lat temu, jak wstawiłem ją na www, nie miałem pojęcia jak pewne rozwiązania się sprawdzą, więc na przestrzeni tych kilku lat nastąpiły kilkukrotne zmiany... i zapewne jeszcze nastąpią.
Tak, czy inaczej — podstawowa funkcjonalność Archiwum pozostaje bez zmian! A za wszelkie przejściowe usterki i niedziałanie gorąco przepraszam!
Przepraszać nie ma za co, wszak to dla dobra sprawy i poprawności archiwum. A wczoraj znów numeracja cofnięta została o 1.JaceK pisze:Tak, czy inaczej — podstawowa funkcjonalność Archiwum pozostaje bez zmian! A za wszelkie przejściowe usterki i niedziałanie gorąco przepraszam!
Ciekawe, co za utwór zamieszał?

-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Wczoraj? niemożliwe... albo jakieś czary! wczoraj niczego, nie poprawiałem ani nie zmieniałem. 19 lutego, owszem.HERMMAN pisze:(...) A wczoraj znów numeracja cofnięta została o 1.
Ciekawe, co za utwór zamieszał?
Możliwe, że było to wcześniej, wszak trzy dni archiwum było nieczynne z powodu jakiejś awarii. Nie mniej jednak w ciągu ok. 2 tygodni numeracja utworów w archiwum LPPT zmieniła się dwukrotnie! Ja niestety dałem się na to "naciąć"JaceK pisze:Wczoraj? niemożliwe... albo jakieś czary! wczoraj niczego, nie poprawiałem ani nie zmieniałem. 19 lutego, owszem.

-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Nie porzesadzaj... akurat tutaj mam pewność -- mogły się zdarzyć chwilowe bezczynności związane z jego funkcjonalnością, np. update softweru (nie jest to serwer komercyjny!), ale dłuższych trwałych wyłączeń nie było. Tylko ta sobotnia usterka.HERMMAN pisze:Możliwe, że było to wcześniej, wszak trzy dni archiwum było nieczynne z powodu jakiejś awarii. Nie mniej jednak w ciągu ok. 2 tygodni numeracja utworów w archiwum LPPT zmieniła się dwukrotnie!
Co do numeracji utworów -- od dłuższego czasu wprowadzane są poprawki wpisów, m.in. na podstawie zgłoszeń zapodawanych na Forum. Poza tym, cotygodniowo wprowadzanie kolejne notowanie może zmienić indeksy uktworów wewnątrz bazy. Jeśli masz na myśli fizyczne podlinkowanie do konkretnego miejsca w Archiwum na podstawie adresu URL, to przy systemach opartych na bazach danych taka funkcjonalność jest trudna do realizacji przy dynamicznie zmieniającej się zawartości. Ale co ma do rzeczy wewnęrzna, systemowa numeracja, indeksowanie i inne relacje na poziomie niewidocznej dla użytkownika?
Jeśli mówisz o numeracji pozycji na Top-liście to zmiany mogły dotyczyć tylko przekłamań i błednych zapisów. Nie wpriowadzam poprawek ,,z sufitu'', o czym pewnie sam wiesz czytając posty w dziale Poprawki do Archiwum.
Cóż miałbym z tego, ażeby pisać rzeczy nieprawdziwe. Faktycznie - może ująłem to niefortunnie pisząc o trzech dniach. Jednak w piątek podczas listy już archiwum było niedostępne, w sobotę przez cały dzień i w niedzielę z rana gdy sprawdzałem też jeszcze nie było. Lecz czy to ma jakieś znaczenie? Czasami z "małej sprawy" niepotrzebnie rozrasta się jakiś temat. To błaha sprawa i nikt nikomu nie ma co udowadniać! Cieszymy się, że już wszystko jest ok z archiwum.JaceK pisze:Nie porzesadzaj... akurat tutaj mam pewność -- mogły się zdarzyć chwilowe bezczynności związane z jego funkcjonalnością, np. update softweru (nie jest to serwer komercyjny!), ale dłuższych trwałych wyłączeń nie było. Tylko ta sobotnia usterka.
I tutaj znowu się do końca nie zrozumieliśmy. Zapytałem tylko czy w ostatnim czasie była jakaś zmiana numeracji utworów w notowaniach archiwum? Dla ścisłości - chodzi mi o ten numer, który wyświetla się podczas wskazania kursorem danego utworu, a nie pozycji tytułu w danym notowaniu. Taka zmiana nastąpiła w ostatnim czasie dwukrotnie i nie mam (bo nie mogę) o to do nikogo pretensji. To mój błąd, że wszystkie utwory z listy (oczywiście poza tymi, których mi brakuje) opatrzyłem identycznym numerem jaki przydzielony mają w archiwum.JaceK pisze:Co do numeracji utworów -- od dłuższego czasu wprowadzane są poprawki wpisów, m.in. na podstawie zgłoszeń zapodawanych na Forum. Poza tym, cotygodniowo wprowadzanie kolejne notowanie może zmienić indeksy uktworów wewnątrz bazy. Jeśli masz na myśli fizyczne podlinkowanie do konkretnego miejsca w Archiwum na podstawie adresu URL, to przy systemach opartych na bazach danych taka funkcjonalność jest trudna do realizacji przy dynamicznie zmieniającej się zawartości. Ale co ma do rzeczy wewnęrzna, systemowa numeracja, indeksowanie i inne relacje na poziomie niewidocznej dla użytkownika?
Jak już łatwo można się domyśleć numeracja ta przestała się ze sobą pokrywać, stąd wiem, że nastąpiły zmiany.

-
Tak, ja też już wcześniej odczułem brak możliwości połączenia się z bazą danych. No ale nieważne - dobrze, że już działa.HERMMAN pisze:Cóż miałbym z tego, ażeby pisać rzeczy nieprawdziwe. Faktycznie - może ująłem to niefortunnie pisząc o trzech dniach. Jednak w piątek podczas listy już archiwum było niedostępne, w sobotę przez cały dzień i w niedzielę z rana gdy sprawdzałem też jeszcze nie było.JaceK pisze:Nie porzesadzaj... akurat tutaj mam pewność -- mogły się zdarzyć chwilowe bezczynności związane z jego funkcjonalnością, np. update softweru (nie jest to serwer komercyjny!), ale dłuższych trwałych wyłączeń nie było. Tylko ta sobotnia usterka.
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
No to dzisiaj nastąpiły kolejne zmiany, bo wprowadziłem ostatnie notowanie...HERMMAN pisze:I tutaj znowu się do końca nie zrozumieliśmy. Zapytałem tylko czy w ostatnim czasie była jakaś zmiana numeracji utworów w notowaniach archiwum? Dla ścisłości - chodzi mi o ten numer, który wyświetla się podczas wskazania kursorem danego utworu, a nie pozycji tytułu w danym notowaniu. Taka zmiana nastąpiła w ostatnim czasie dwukrotnie i nie mam (bo nie mogę) o to do nikogo pretensji.
No i co? No i nic to zmienić nie mogło, bo to NIE zmiany numeracji a dopisanie nowego notowania! I tak dla przykładu premierowe utwory, które pojawiają się w 1308 w poczekalnii, to:JaceK pisze:No to dzisiaj nastąpiły kolejne zmiany, bo wprowadziłem ostatnie notowanie...
* Ruby - Kaiser Chiefs (otrzymuje numer porządkowy 6370)
* Summer Wine - V.Vallo & N.Avelon (otrzymuje numer porządkowy 6371),
* oraz utwór, który powraca do poczekalnii Love Hurts - Incubus (zachowuje swój numer porządkowy z not. 1301 gdy było nowością,czyli 6344). Jak sam widzisz Jacku to nie rzutuje na numerację żadnych poprzednich utworów! Tak więc dwukrotne cofnięcie w ostatnim czasie numeracji porządkowej wynikało z korekt dokonanych na utworach archiwalnych. I jeszcze kwestia do której zmierzam w tym temacie:
http://www.forum.lp3.pl/viewtopic.php?t=1241. Otóż numer 6370
powinien być przyporządkowany do utworu "Summer Wine", bo to on został zaprezentowany wcześniej od "Ruby" podczas 1308 notowania. Dla mnie nie ma w tym żadnej filozofii. Chciałem po prostu zgłosić (zaproponować) małą poprawkę do archiwum, jednak ta została żle zrozumiana i z "niczego" zrobiła się "wielka sprawa"

-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Niestety, to chyba wykracza poza tematykę zarówno tego działu, jak i tego forum. Techniczny sposób przyporządkowania indeksów w bazie danych wynika z zupełnie innych kwestii, i nie mamy o czym dyskutować. Jeśli miałbym jeszcze pilnować tak niskopoziomowych zależności między danymi... moja siwizna narastałaby progresywnie w zastraszająco szybkim tempie.
Nie rozumiem po co spierać o kwestię systemowych zależności pomiędzy danymi w relacyjnej bazie danych? Jeśli zewnętrzna użyteczność aplikacji ma spełniać określone funkcje, to wszelkie modyfikacje wewnątrzsystemowe, które mają na celu np. poprawę niezawodności, szybkości działania, optymalizacji, etc. są wręcz wskazane. A niektóre operacje odbywają się właśnie kosztem zmiany wewnętrznych indeksów.
Jeśli to taki problem, to może zamiast numerków czterocyfrowych wprowadzę 32-znakowy kod alfanumeryczny... może zakodować całego URL-a... jeszcze nie wiem. Ale proponuję ten temat zakończyć, gdyż nic, absolutnie nic nie wnosi do poprawy funkcjonowania Archiwum.
Nie rozumiem po co spierać o kwestię systemowych zależności pomiędzy danymi w relacyjnej bazie danych? Jeśli zewnętrzna użyteczność aplikacji ma spełniać określone funkcje, to wszelkie modyfikacje wewnątrzsystemowe, które mają na celu np. poprawę niezawodności, szybkości działania, optymalizacji, etc. są wręcz wskazane. A niektóre operacje odbywają się właśnie kosztem zmiany wewnętrznych indeksów.
Jeśli to taki problem, to może zamiast numerków czterocyfrowych wprowadzę 32-znakowy kod alfanumeryczny... może zakodować całego URL-a... jeszcze nie wiem. Ale proponuję ten temat zakończyć, gdyż nic, absolutnie nic nie wnosi do poprawy funkcjonowania Archiwum.
A ja się z tym absolutnie nie zgadzam. Dla mnie jest absolutnie oczywiste, że niższy numer powinna mieć piosenka debiutująca wyżej. Bierze się to ze sposobu zapisów archiwalnych. Czytamy od góry do dołu czyli piosenka zapisana wyżej winna być pierwsza.HERMMAN pisze:Otóż numer 6370
powinien być przyporządkowany do utworu "Summer Wine", bo to on został zaprezentowany wcześniej od "Ruby" podczas 1308 notowania.
Korzystam z tamtej strony już czas jakiś. Jednak dopiero dzięki temu wątkowi zorientowałem się, że można analizować po kolei twórczość każdego z wykonawców, a przede wszystkim kolejne losy poszczególnych piosenek. Pozwoli to w prostszy jednak niż kolejne przeglądanie list naprawienie mojego archiwum. Jest ono bowiem sporządzone w excelu i jedynym pozornie utrudnieniem jest fakt, że jest ono ułożone w/g ilości punktów. Natomiast widzę pewną niedoskonałość (oczywiście jest to tylko stwierdzenie faktu, bo rozumiem, że program za bardzo nie pozwala na zmianą tejże). Otóż Bryana Adamsa przejrzałem tej nocy po kolei, a potem po kolei w/g list przejrzałem Adamsa w duetach. Przydałby się taki index wykonawców duetowych (lub więcejtowych), żeby można było łatwo ogarnąć pełną twórczość wykonawcy. Jeżeli byłoby możliwe stworzenie czegoś takiego, to bardzo chętnie przygotuję dane, bo w jednym z moich zestawów tabel widać to jak na cdłoni.
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Proponuję zakończyć temat ,,o desperacji'' z powodu weekendowego niedziałania Archiwum, i wszelkie propozycje wrzucać we właściwy dział ,,Poprawki do Archiwum''.kajman pisze:(...)Przydałby się taki index wykonawców duetowych (lub więcejtowych), żeby można było łatwo ogarnąć pełną twórczość wykonawcy. Jeżeli byłoby możliwe stworzenie czegoś takiego, to bardzo chętnie przygotuję dane, bo w jednym z moich zestawów tabel widać to jak na cdłoni.
Co do Twojej propozycji -- pracuję nad tym, chociaż nie do końca wiadomo jak takie przypadki (poza oczywistymi!) rozróżniać... ale powiadam -- nie tutaj, a w tamtym dziale. Utrzymujmy sami porządek w swoich postach, to potem łatwiej będzie się doszukać właściwych tematów.