koszmarlista 247
Moderatorzy: ku3a, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Mateusz
- Emilia
- Listy Przebojów Trójki słucham od: Jesieni 2008
Re: koszmarlista 247
Myślałam, że nic nie przebije Zamachowskiego, dopóki ten nie wyleci z listy, a tu taka niespodziewajka.
1. T. Love - Polskie mięso
2. Zamachowski - Kobiety jak te kwiaty
3. Pezet - Szkoda słów
4. Nosowska - Nomada
5. Yes - We Can Fly
6. Czarne Korki - Telewizor
7. Foster The People - Pumped Up Kicks
8. Pendragon - This Green and Pleasant Land
1. T. Love - Polskie mięso
2. Zamachowski - Kobiety jak te kwiaty
3. Pezet - Szkoda słów
4. Nosowska - Nomada
5. Yes - We Can Fly
6. Czarne Korki - Telewizor
7. Foster The People - Pumped Up Kicks
8. Pendragon - This Green and Pleasant Land
- Miszon
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
- Kontakt:
1. Zbigniew Zamachowski i Grupa MoCarta - IT'S A WOMEN'S WORLD
2. Pendragon - POLOWANIE NA PLIZNOŁY
3. Kasabian - WHY THEY'RE NOT FORGOTTEN?
4. Zakopower - BOZON
5. Blackfield - PA PA, MACHAM WAM RĘKĄ
dalej:
Myslovitz - OJ MOGŁO
Sade - LOVE IS BLIND
Ayo - CHCĘ ŻEBYŚ SPADŁA
2. Pendragon - POLOWANIE NA PLIZNOŁY
3. Kasabian - WHY THEY'RE NOT FORGOTTEN?
4. Zakopower - BOZON
5. Blackfield - PA PA, MACHAM WAM RĘKĄ
dalej:
Myslovitz - OJ MOGŁO
Sade - LOVE IS BLIND
Ayo - CHCĘ ŻEBYŚ SPADŁA
1. Luxtorpeda - AUTYSTYCZNY
2. Stirwater - WATER WATER
3. Edyta Bartosiewicz - WITAJ W MOIM ŚWIECIE
2. Stirwater - WATER WATER
3. Edyta Bartosiewicz - WITAJ W MOIM ŚWIECIE
1. Zbigniew Zamachowski i Grupa MoCarta - KOBIETY JAK TE KWIATY
2. Zakopower - BOSO
3. Adele - SET FIRE TO THE RAIN
4. Pezet - CO MAM POWIEDZIEĆ
5. T. Love - POLSKIE MIĘSO
2. Zakopower - BOSO
3. Adele - SET FIRE TO THE RAIN
4. Pezet - CO MAM POWIEDZIEĆ
5. T. Love - POLSKIE MIĘSO
1. Pezet - SZKODA GADAĆ, PRODUKCJA SIDNEY POLAK
2. Myslovitz - ART BRUD
3. Bjork - CRYSTALLINE
4. Muzyka Końca Świata - DONIKĄD
5. Nosowska - NOMADA
6. T. Love - RZUCAM MIĘSEM
7. Cree - DIABLI NADALI
8. Adele - PALENIE ZABIJA
Kocham polską muzykę! <3
2. Myslovitz - ART BRUD
3. Bjork - CRYSTALLINE
4. Muzyka Końca Świata - DONIKĄD
5. Nosowska - NOMADA
6. T. Love - RZUCAM MIĘSEM
7. Cree - DIABLI NADALI
8. Adele - PALENIE ZABIJA
Kocham polską muzykę! <3
ja głosuję na koszmarlistę per se.
podobno pOLACY muszą se ponarzekac... lubię inne rzeczy niż narzekanie. dlatego uważam, że żaden utwór z lp3 nie jest koszmarny i wszystkie są na jakimś znaczącym poziomie artystycznym. to nie znaczy, że wszystko lubię (np. niezbyt mi się słucha Zgredybillies, ale rozumiem dowcip chłopaków i ich obecność na lp3). zupełnie nie rozumiem, dlaczego tak mocno musicie zaznaczać, że koszmarna jest Edyta czy tacy są np. Foster The People albo "Wojtek w Czechosłowacji". a kto nie rozumie fenomenu Gotye, niech poczyta tekstu piosenki, obejrzy klip, pozna biografię Gotye i zapyta się sam, czy są muzycy myślący aktywnie o muzyce jako sztuce w każdym jej opracowaniu (tekst, muzyka, video, oprawa płyty, filozofia, poszukiwania, inspiracje, wybór osób do współtworzenia), no i ta skromność.
"kochaj mnie mimo wszystko" , no wlaśnie, Nosowska, NOMADA - fajny kawałek. ale tak dziwnie się tego słuchało na początku. jednak dobrze brzmi w głośniku
podobno pOLACY muszą se ponarzekac... lubię inne rzeczy niż narzekanie. dlatego uważam, że żaden utwór z lp3 nie jest koszmarny i wszystkie są na jakimś znaczącym poziomie artystycznym. to nie znaczy, że wszystko lubię (np. niezbyt mi się słucha Zgredybillies, ale rozumiem dowcip chłopaków i ich obecność na lp3). zupełnie nie rozumiem, dlaczego tak mocno musicie zaznaczać, że koszmarna jest Edyta czy tacy są np. Foster The People albo "Wojtek w Czechosłowacji". a kto nie rozumie fenomenu Gotye, niech poczyta tekstu piosenki, obejrzy klip, pozna biografię Gotye i zapyta się sam, czy są muzycy myślący aktywnie o muzyce jako sztuce w każdym jej opracowaniu (tekst, muzyka, video, oprawa płyty, filozofia, poszukiwania, inspiracje, wybór osób do współtworzenia), no i ta skromność.
"kochaj mnie mimo wszystko" , no wlaśnie, Nosowska, NOMADA - fajny kawałek. ale tak dziwnie się tego słuchało na początku. jednak dobrze brzmi w głośniku
- Yacy
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
- Kontakt:
premia:
1. Blackfield - WAVING
1. Blackfield - WAVING
Jestem w stanie zrozumieć, że znaczenie może mieć text chociaż osobiście mnie one w muzyce raczej nie interesują jako takie, ale z fenomenem Gotye może mieć ich biografia? Piosenka jest piosenką, a jeżeli trzeba się ratować oprawą (min klipem) to tylko źle świadczy o wykonawcy. Muzyka musi bronić się sama, bo jeżeli ma ją bronić co innego, to znaczy, że muzyka sama w sobie nie jest wystarczającą wartością. Nie mam nic przeciwko temu utworowi Gotye, może właśnie dlatego, że nie znam ich biografii, nie wiem czy są skromni, nie widziałem klipu.adrianec pisze:kto nie rozumie fenomenu Gotye, niech poczyta tekstu piosenki, obejrzy klip, pozna biografię Gotye i zapyta się sam, czy są muzycy myślący aktywnie o muzyce jako sztuce w każdym jej opracowaniu (tekst, muzyka, video, oprawa płyty, filozofia, poszukiwania, inspiracje, wybór osób do współtworzenia), no i ta skromność.
Sorry, jak byłem w szkole to była tendencja, żeby patrzeć na poezję (i nie tylko) przez pryzmat życia twórcy. Dobry wiersz obroni się sam, złego nawet najciekawsze losy autora nie są w stanie uczynić lepszym. I będzie brzmiał tak samo w wydaniu kieszonkowym jak i kolekcjonerskim.
-
Popieram cię w całości! Piosenkę trzeba słuchać! Słuchać a nie na nią patrzeć. Dlatego z zasady nigdy nie oglądam kanałów muzycznych (jak MTV) z idiotycznymi klipami. Ten nawyk mi pożostał z lat jeszcze 60. kiedy słuchało się tylko polskiego radia (bo w naszej telewizji - jeden-jedyny program i ten z Moskwy! - puszczano jeno pieśni masowe o Leninie i o partiikajman pisze:Piosenka jest piosenką, a jeżeli trzeba się ratować oprawą (min klipem) to tylko źle świadczy o wykonawcy. Muzyka musi bronić się sama, bo jeżeli ma ją bronić co innego, to znaczy, że muzyka sama w sobie nie jest wystarczającą wartością.
Sorry, jak byłem w szkole to była tendencja, żeby patrzeć na poezję (i nie tylko) przez pryzmat życia twórcy. Dobry wiersz obroni się sam, złego nawet najciekawsze losy autora nie są w stanie uczynić lepszym. I będzie brzmiał tak samo w wydaniu kieszonkowym jak i kolekcjonerskim.

Gotye ("Wally") jest artystą kompletnym, wykraczającym poza muzykę pojmowaną stricte jako zapis nutowy i nagrania, czy nawet produkcja w studio. wg Twojego pojmowania muzyk nie powinien dbać o videoclipy, okładki płyt itd... (a kto tak robi, że niby źle to o nim świadczy) - nawet nie powiem, że to krótkowzroczne spojrzenie, po prostu nie rozumiem takiego myślenia. Gotye szuka inspiracji na płytę i muzycznie i pozamuzycznie - i nie jest to jakieś wydumane, tylko bierze natchnienie z własnego dzieciństwa, dorastania, dojrzewania, nie szuka tylko rzeczy zupełnie nowych dla jakiegoś snobizmu. on np. odwołuje się do wideoklipów z XX wieku (sic! "Web of Love" czy Jozin z Bazin). Okładka jego ostatniej płyty została zeskanowana z malunku wykonanego dawno temu przez ojca Wally'ego, a za tym poszła kolejna inspiracja, by na tym oprzec teledysk do "Somebody That I Used to Know" (utwór pokazujący jak różni jesteśmy - chłopaki i dziewczyny i jak nieraz nam ciężko dotrzeć do siebie pomimo silnego uczucia, ale i tak upraszczam, trzeba przeczytać cały tekst. warto, bo nie lukruje miłosci).kajman pisze:Piosenka jest piosenką, a jeżeli trzeba się ratować oprawą (min klipem) to tylko źle świadczy o wykonawcy. Muzyka musi bronić się sama, bo jeżeli ma ją bronić co innego, to znaczy, że muzyka sama w sobie nie jest wystarczającą wartością. Nie mam nic przeciwko temu utworowi Gotye, może właśnie dlatego, że nie znam ich biografii, nie wiem czy są skromni, nie widziałem klipu. Sorry, jak byłem w szkole to była tendencja, żeby patrzeć na poezję (i nie tylko) przez pryzmat życia twórcy. Dobry wiersz obroni się sam, złego nawet najciekawsze losy autora nie są w stanie uczynić lepszym. I będzie brzmiał tak samo w wydaniu kieszonkowym jak i kolekcjonerskim.
z polskich artystów dbających o nie tylko muzyczną stronę muzyki można wymienic chocby Nosowską czy Raz Dwa Trzy. fajnie, że tacy są
z innej bajki ale analogicznie - Miłosz raczej by nie dostał Nagrody Nobla, gdyby nie zabiegał o to, by go tłumaczono na angielski. jak świat by miał poznać polskie wiersze? słucham? to była działalnosc "okładkowa", wykraczająca poza czyste tworzenie. a jednak warto było i to mu nie umniejsza.
sztuka to nie pojedyncze narzędzie
na koniec jeszcze raz nowy Gotye i "State of the Art"
http://www.youtube.com/watch?v=xWIKQMBBTtk
to dopiero kontrowersja będzie dla wielu...

polecam
Niestety żyjemy w świecie, gdzie dobry klip i efektownie prezentujący się wizualnie artysta nie mający nic do zaprezentowania wygrywa z wybitną piosenką nie okraszoną powyższymi elementami. Nie przeszkadza mi to, że robi wideoklipy ale moim zdaniem nie powinno mieć to wpływu na odbiór muzyki.
Nie interesuje mnie też zupełnie jego inspiracja (nota bene do dziś myślałem, że to zespół), interesuje mnie tylko czy dobrze robi to co robi. Czy jego text będzie się opierał na własnych doświadczeniach czy nie to nie ma znaczenia dla tego czy będzie dobry.
A z innej bajki to sądzę, że Miłosz dostał Nobla tylko dlatego, że był rok 1980 i była to nagroda zdecydowanie bardziej polityczna niż literacka.
Nie interesuje mnie też zupełnie jego inspiracja (nota bene do dziś myślałem, że to zespół), interesuje mnie tylko czy dobrze robi to co robi. Czy jego text będzie się opierał na własnych doświadczeniach czy nie to nie ma znaczenia dla tego czy będzie dobry.
A z innej bajki to sądzę, że Miłosz dostał Nobla tylko dlatego, że był rok 1980 i była to nagroda zdecydowanie bardziej polityczna niż literacka.
Wybacz, ale Twoje przemyślenia są takie sobie i widzę, że Ty też mnie nie rozumiesz. Mniejsza z tym.kajman pisze:Niestety żyjemy w świecie, gdzie dobry klip i efektownie prezentujący się wizualnie artysta nie mający nic do zaprezentowania wygrywa z wybitną piosenką nie okraszoną powyższymi elementami. Nie przeszkadza mi to, że robi wideoklipy ale moim zdaniem nie powinno mieć to wpływu na odbiór muzyki.
A o Miłoszu i o polityce nie będę wątku kontynuował, bo zaraz tu powstanie cała epopeja nt. tych zagadnień. Ale chwila! Plusem byłoby, że w tym wszystkim zanikłaby muzyczna "koszmarlista", a może i o to chodzi

Bo naprawdę muza w Trójce jest godna uwagi, nie karcenia

Rozumiem, ale kompletnie się nie zgadzam. Natomiast Ty zupełnie nie czujesz koszmarlisty. To jest zabawa i z drobnymi wyjątkami budzi znacznie mniej emocji niż wątki z bieżącymi notowaniami.adrianec pisze:Wybacz, ale Twoje przemyślenia są takie sobie i widzę, że Ty też mnie nie rozumiesz. Mniejsza z tym.
Plusem byłoby, że w tym wszystkim zanikłaby muzyczna "koszmarlista", a może i o to chodzi
Bo naprawdę muza w Trójce jest godna uwagi, nie karcenia
Muzyka w Trójce jako całość pod względem poziomu przewyższa muzykę z rozgłośni komercyjnych, ale to nie oznacza, że wszystkie grane w niej utwory są na wysokim poziomie. Dlaczego więc nie mamy pisać o tym, co się nam w niej nie podoba.
1. Zgredybillies - CAŁE ŻYCIE NA KREDYCIE
2. Luxtorpeda - AUTYSTYCZNY
3. Zbigniew Zamachowski i Grupa MoCarta - KOBIETY JAK TE KWIATY
4. Czarne Korki - TELEWIZOR
5. Zaz - LA FEE
6. Wojtek Mazolewski Quintet - WOJTEK W CZECHOSŁOWACJI
7. Yugopolis 2 / Maciej Maleńczuk - OSTATNIA NOCKA
8. Red Box - BRIGHTER BLUE
9. Sade - LOVE IS FOUND
10. Red Hot Chili Peppers - THE ADVENTURES OF RAIN DANCE MAGGIE
2. Luxtorpeda - AUTYSTYCZNY
3. Zbigniew Zamachowski i Grupa MoCarta - KOBIETY JAK TE KWIATY
4. Czarne Korki - TELEWIZOR
5. Zaz - LA FEE
6. Wojtek Mazolewski Quintet - WOJTEK W CZECHOSŁOWACJI
7. Yugopolis 2 / Maciej Maleńczuk - OSTATNIA NOCKA
8. Red Box - BRIGHTER BLUE
9. Sade - LOVE IS FOUND
10. Red Hot Chili Peppers - THE ADVENTURES OF RAIN DANCE MAGGIE
1. ZAZ – La Fee
2. MYSLOVITZ – Ukryte
3. FOSTER THE PEOPLE — Pumped Up Kicks
4. MUZYKA KOŃCA LATA – Dokąd
5. CLOSTERKELLER – Bez odwrotu
2. MYSLOVITZ – Ukryte
3. FOSTER THE PEOPLE — Pumped Up Kicks
4. MUZYKA KOŃCA LATA – Dokąd
5. CLOSTERKELLER – Bez odwrotu
1. Zakopower - BOSO
2. Yugopolis 2 i Maleńczuk - OSTATNIA NOCKA
3. Bjork - CRYSTALLINE
4. Beirut - EAST HARLEM
5. Wojtek Mazolewski Quintet - WOJTEK W CZECHOSŁOWACJI
6. Edyta Bartosiewicz - WITAJ W MOIM ŚWIECIE
7. Szymon Zychowicz - ZIELONY WIERSZ
8. Kings of Leon - BACK DOWN SOUTH
9. Closterkeller - BEZ ODWROTU
10. Maciej Balcar - POPIÓŁ I DIAMENT
Nazbierało się tych gniotów: Red Box, T.Love, drugi Beirut są blisko.
2. Yugopolis 2 i Maleńczuk - OSTATNIA NOCKA
3. Bjork - CRYSTALLINE
4. Beirut - EAST HARLEM
5. Wojtek Mazolewski Quintet - WOJTEK W CZECHOSŁOWACJI
6. Edyta Bartosiewicz - WITAJ W MOIM ŚWIECIE
7. Szymon Zychowicz - ZIELONY WIERSZ
8. Kings of Leon - BACK DOWN SOUTH
9. Closterkeller - BEZ ODWROTU
10. Maciej Balcar - POPIÓŁ I DIAMENT
Nazbierało się tych gniotów: Red Box, T.Love, drugi Beirut są blisko.
- Miszon
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
- Kontakt:
Ja oglądam teledyski niezależnie od muzyki. Tzn. - jak mi się kawałek nie podoba, to i teledysk nie pomoże. A jak podoba mi się teledysk, to może to być nawet techno czy czarny hiphop, a będę oglądał.
Co prawda z tego powodu nie znam tytułów większości swoich ulubionych teledysków (bo nie zwracałem uwagi za bardzo cóż to), ale trudno się mówi. Teraz i tak grają je tylko w Rebel.TV, a ja to oglądam tylko jak jestem u babci.
Co prawda z tego powodu nie znam tytułów większości swoich ulubionych teledysków (bo nie zwracałem uwagi za bardzo cóż to), ale trudno się mówi. Teraz i tak grają je tylko w Rebel.TV, a ja to oglądam tylko jak jestem u babci.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1982
Dla przeciwwagi podam :
1. Gotye - (tu na 1 jeszcze nie było a musi)
2. Pezet - pora żeby się zmył stąd
3. Zgredybillies - miejsce na kredyt
4. Zakopower - już jesień trzeba ubrać buty
5. Edyta Bartosiewicz - żeby szybciej wypadło
1. Gotye - (tu na 1 jeszcze nie było a musi)
2. Pezet - pora żeby się zmył stąd
3. Zgredybillies - miejsce na kredyt
4. Zakopower - już jesień trzeba ubrać buty
5. Edyta Bartosiewicz - żeby szybciej wypadło
Ciekawie jest. Utworzyła się czteroosobowa ucieczka, w której lepsza okazała się najlepsza dwójka poprzedniego tygodnia, a zwyżką formy popisała się Luxtorpeda i Zakopower. Za nią gonił wyjątkowo silny peleton (chyba jeszcze nigdy nie było tak, że 10 p. dawało dopiero 17 miejsce) który na metę przyprowadziła sporo lepsza niż tydzień temu Zaz. W top10 pojawiły się trzy nowe postacie: Zgredybilles (imponujący niesamowitą zwyżką formy), avsolutny debiutant T Love i Yogończuk.
1. 1. 31 9 1 Zbigniew Zamachowski & Grupa MoCarta - Kobiety jak te kwiaty
2. 2. 30 9 1 Pezet - Co mam powiedzieć
3. 6. 29 7 1 Luxtorpeda - Autystyczny
4. 7. 26 8 1 Zakopower - Boso
5. 8. 18 6 1 Zaz - La fee
6. 5. 18 5 1 Myslovitz - Ukryte
7. 24. 17 4 1 Zgredybillies - Całe życie na kredycie
8. N. 16 5 1 T Love - Polskie mięso
9. 9. 16 5 1 Blackfield - Waving
10. 13. 15 4 1 Yugopolis & Maciej Maleńczuk - Ostatnia nocka
11. 3. 14 7 1 Nosowska - Nomada
12. 16. 14 5 1 Edyta Bartosiewicz - Witaj w moim świecie
13. 18. 14 4 2 Pendragon - This green and pleasant land
14. 24. 12 4 1 Gotye & Kimbra - Somebody that I used to know
15. N. 12 4 2 Foster the People - Pumped-up kicks
16. 22. 11 5 2 Muzyka Końca Lata - Dokąd
17. 12. 10 3 2 Adele - Set fire to the rain
18. 14. 9 3 3 Bjork - Crystalline
19. 17. 7 3 3 Kasabian - Days are forgotten
20. 11. 5 2 2 Wojciech Mazolewski Quintet - Wojtek w Czechosłowacji
20. 15. 5 2 2 Myslovitz - Art brut
22. 19. 5 1 1 Szymon Zychowicz - Zielony wiersz
22. N. 5 1 1 Beirut - Santa Fe
24. 29. 4 2 4 Czarne Korki - Telewizor
25. 19. 4 1 2 Red Hot Chili Peppers - The adventures of Rain Dance Maggie
25. 23. 4 1 2 Stirwater - Water, water
25. 24. 4 1 2 Reeve Carney & Bono & The Edge - Rise above 1
25. N. 4 1 2 Red Box - Brighter blue
29. 32. 3 2 4 Yes - We can fly
30. 21. 3 1 3 Cuba de Zoo - Grób
31. 24. 2 1 4 Robert Plant - Harm's swift way
31. 29. 2 1 4 Beirut - East Harlem
33. 32. 1 1 5 Guano Apes - Sunday lover
33. P. 1 1 5 Riverside - Forgotten lands
33. N. 1 1 5 Closterkeller - Bey odwrotu
Nieoficjalnie wygląda jakby to był zupełnie inny tydzień koszmarlisty, bo np oficjalnie Nosowska jest poza top10, a tu jest piąta; inny jest też lider, a to tylko część różnic.
1. 2. 84 11 1 Pezet - Co mam powiedzieć
2. 1. 80 10 1 Zbigniew Zamachowski & Grupa MoCarta - Kobiety jak te kwiaty
3. 4. 70 9 1 Zakopower - Boso
4. 3. 64 7 1 Luxtorpeda - Autystyczny
5. 11. 51 8 1 Nosowska - Nomada
6. 6. 51 7 1 Myslovitz - Ukryte
7. 5. 51 7 1 Zaz - La fee
8. 8. 46 6 1 T Love - Polskie mięso
9. 12. 44 6 1 Edyta Bartosiewicz - Witaj w moim świecie
10. 9. 42 6 1 Blackfield - Waving
11. 15. 40 6 2 Foster the People - Pumped-up kicks
12. 10. 39 5 1 Yugopolis & Maciej Maleńczuk - Ostatnia nocka
13. 13. 37 5 2 Pendragon - This green and pleasant land
14. 7. 37 4 1 Zgredybillies - Całe życie na kredycie
15. 16. 36 5 2 Muzyka Końca Lata - Dokąd
16. 14. 34 5 1 Gotye & Kimbra - Somebody that I used to know
17. 17. 33 5 2 Adele - Set fire to the rain
18. 18. 29 4 3 Bjork - Crystalline
19. 19. 22 3 3 Kasabian - Days are forgotten
20. 20. 20 3 2 Wojciech Mazolewski Quintet - Wojtek w Czechosłowacji
21. 24. 19 3 4 Czarne Korki - Telewizor
22. 29. 18 3 4 Yes - We can fly
23. 25. 17 3 2 Red Box - Brighter blue
24. 20. 15 2 2 Myslovitz - Art brut
25. 22. 14 2 1 Szymon Zychowicz - Zielony wiersz
1. 1. 31 9 1 Zbigniew Zamachowski & Grupa MoCarta - Kobiety jak te kwiaty
2. 2. 30 9 1 Pezet - Co mam powiedzieć
3. 6. 29 7 1 Luxtorpeda - Autystyczny
4. 7. 26 8 1 Zakopower - Boso
5. 8. 18 6 1 Zaz - La fee
6. 5. 18 5 1 Myslovitz - Ukryte
7. 24. 17 4 1 Zgredybillies - Całe życie na kredycie
8. N. 16 5 1 T Love - Polskie mięso
9. 9. 16 5 1 Blackfield - Waving
10. 13. 15 4 1 Yugopolis & Maciej Maleńczuk - Ostatnia nocka
11. 3. 14 7 1 Nosowska - Nomada
12. 16. 14 5 1 Edyta Bartosiewicz - Witaj w moim świecie
13. 18. 14 4 2 Pendragon - This green and pleasant land
14. 24. 12 4 1 Gotye & Kimbra - Somebody that I used to know
15. N. 12 4 2 Foster the People - Pumped-up kicks
16. 22. 11 5 2 Muzyka Końca Lata - Dokąd
17. 12. 10 3 2 Adele - Set fire to the rain
18. 14. 9 3 3 Bjork - Crystalline
19. 17. 7 3 3 Kasabian - Days are forgotten
20. 11. 5 2 2 Wojciech Mazolewski Quintet - Wojtek w Czechosłowacji
20. 15. 5 2 2 Myslovitz - Art brut
22. 19. 5 1 1 Szymon Zychowicz - Zielony wiersz
22. N. 5 1 1 Beirut - Santa Fe
24. 29. 4 2 4 Czarne Korki - Telewizor
25. 19. 4 1 2 Red Hot Chili Peppers - The adventures of Rain Dance Maggie
25. 23. 4 1 2 Stirwater - Water, water
25. 24. 4 1 2 Reeve Carney & Bono & The Edge - Rise above 1
25. N. 4 1 2 Red Box - Brighter blue
29. 32. 3 2 4 Yes - We can fly
30. 21. 3 1 3 Cuba de Zoo - Grób
31. 24. 2 1 4 Robert Plant - Harm's swift way
31. 29. 2 1 4 Beirut - East Harlem
33. 32. 1 1 5 Guano Apes - Sunday lover
33. P. 1 1 5 Riverside - Forgotten lands
33. N. 1 1 5 Closterkeller - Bey odwrotu
Nieoficjalnie wygląda jakby to był zupełnie inny tydzień koszmarlisty, bo np oficjalnie Nosowska jest poza top10, a tu jest piąta; inny jest też lider, a to tylko część różnic.
1. 2. 84 11 1 Pezet - Co mam powiedzieć
2. 1. 80 10 1 Zbigniew Zamachowski & Grupa MoCarta - Kobiety jak te kwiaty
3. 4. 70 9 1 Zakopower - Boso
4. 3. 64 7 1 Luxtorpeda - Autystyczny
5. 11. 51 8 1 Nosowska - Nomada
6. 6. 51 7 1 Myslovitz - Ukryte
7. 5. 51 7 1 Zaz - La fee
8. 8. 46 6 1 T Love - Polskie mięso
9. 12. 44 6 1 Edyta Bartosiewicz - Witaj w moim świecie
10. 9. 42 6 1 Blackfield - Waving
11. 15. 40 6 2 Foster the People - Pumped-up kicks
12. 10. 39 5 1 Yugopolis & Maciej Maleńczuk - Ostatnia nocka