Panowie Moderatorzy
Forowiczki i Forowicze
Nadchodzący 11 zlot forum.lp3.pl otworzy drugą dziesiątkę oficjalnych wspólnych ogólnopolskich spotkań w gronie wspaniałych słuchaczek i sympatycznych słuchaczy Listy Przebojów Programu III.
W celu urozmaicenie przyszłego czasu spędzonego wspólnie w jednym i tym samym miejscu wnoszę o zaopiniowanie wniosku o poszerzenie listy zlotowych atrakcji o jeszcze jeden dodatkowy punkt.
Koleżanki i koledzy - czy słuchając o 11:30 kolejnych wydań "ABC Listy" nie macie przy poszczególnych literkach skojarzeń podobnych do moich:
"No nie - znowu ten sam artysta na W z tą samą piosenką?..." "Który to już raz ten zespół na G?...", "Dlaczego na M wybrali akurat Jego, a nie Ją ?...", "Nie rozumiem dlaczego na literę D nie można przypomnieć...?", "Jak ja dawno nie słyszałem na P... tego zespołu?..."
Jeżeli Wasze odczucia są podobne do moich - mam nadzieję, że przychylnie spojrzycie na moją propozycję. A brzmi ona tak.
Począwszy od najbliższego zlotu - wygospodarujmy sobie godzinkę, może dwie na zaprezentowanie i wysłuchanie na żywo naszej wspólnej, forumowej "ABC Listy". Zacznijmy od literki A, a 24 zloty później skończmy na literce Z. Lub odwrotnie. Zacznijmy od Z, a skończmy na A.
Jak to sobie wyobrażam?
Opiszę to na przykładzie literki ze środka alfabetu czyli literki L.
Wszystkie osoby zainteresowane udziałem w tym pomyśle wybierają sobie w domu jednego artystę, artystkę, zespół na literkę L (Limahl, Lombard, L-4, Live, Los Lobos, Luxtorpeda lub inne) i jedną piosenkę z jego/jej/ich repertuaru (jeden obowiązkowy warunek do spełnienia - wybrana piosenka w wykonaniu tego wybranego artysty gościła na LPP3, pozostałe kryteria wyboru - dowolne) plus jedną, dwie piosenki awaryjne tego samego artysty/artystki/zespołu na L lub innego artysty/artystki/zespołu na L (na zasadach podobnych jak przy pierwszej piosence).
Na zlocie przed rozpoczęciem "ABC Listy" tworzona jest lista osób, które będą chciały zaprezentować piosenki artystów na literę L. Potem w kolejności losowej lub w kolejności zgłoszeń (ten punkt do ustalenia) każda osoba prezentuje/odtwarza z własnej płyty CD lub z własnej MP3 swój utwór z ewentualnym komentarzem (jeżeli tylko będzie chciała dodać kilka słów od siebie przed lub po wysłuchaniu prezentowanej piosenki). Inni słuchacze też będą mogli na żywo skomentować prezentowany utwór. Jeżeli tak się stanie, że kolejna osoba z listy miała w planach prezentację tego samego utworu - będzie mogła zagrać piosenkę awaryjną lub w ostateczności zrezygnować z udziału w tym wydaniu "ABC Listy" (chociaż mam nadzieję, że do wspomnianych aktów rezygnacji nie dojdzie). I tak piosenka po piosence, forowicz po forowiczce, historia za historią.
W ten sposób w ciągu 60-120 minut zlotu jestem przekonany, że przypomnimy sobie muzykę z różnych okresów Listy, muzykę różnych wykonawców, muzykę wykonywaną w różnych stylach [od piosenek żelowych

Mili Moi
Proszę Was w tym miejscu o podzielenie się wszystkimi swoimi przemyśleniami na powyższy temat. Jak się Wam ten pomysł podoba? Czy jest możliwy do realizacji? Co można lub nawet należy jeszcze coś w tym projekcie zmienić, poprawić, usprawnić, doprecyzować? Jakie widzicie w nim pozytywy, a jakie negatywy? Jakie szanse na realizację, a jakie zagrożenia? I czy osobiście chcielibyście wziąć w nim udział?
Po wysłuchaniu wszelkich opinii i komentarzy przyjdzie czas na podjęcie wspólnej decyzji o dalszych losach "Zlotowe ABC Listy". Czy zostanie wdrożony już podczas najbliższego zlotu? Czy może skierowany do zamrażarki? A może nigdy nie spotka się z praktycznym zastosowaniem?
Czekam na Wasze głosy, opinie, sugestie i pomysły.
Dziękuję za uwagę i oddaję głos kolejnej osobie czekającej na wejście na mównicę