Koszmarlista 245

Koszmarki z LP3 — wedle subiektywnej oceny użytkowników Forum

Moderatorzy: ku3a, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Mateusz

Awatar użytkownika
Neo01
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997

Re: Koszmarlista 245

Post autor: Neo01 »

kajman pisze:
lady pisze:Bo chcesz wiedzieć co mam do powiedzenia o elektronice ? Czemu gitarowa/instrumentalna muzyka jest lepsza ?
Bo tworzą ją ludzie. Nie maszyny, komputery, tylko ludzie. Niektórzy z nich poświęcają nauce gry na instrumencie całe życie, lata pracy, wyrzeczeń i poświęceń. Czym to jest wobec paru bezmyślnych pstryczków w klawiaturę komputera ...?
Muzyka elektroniczna powstała jako wymówka dla leni i nieuków, ludzi idących po najmniejszej linii oporu.
Albo ja jestem totalnie głupi, albo znaczna część muzyki elektronicznej to jest ta grana na instrumentach elektronicznych. Zawsze wydawało się, że programowanie to jedno, a na syntezatorach i podobnych tego typu ustrojstwach się gra. Może nie trzeba mieć techniki, ale trzeba mieć jednak pewne umiejętności i pomysł co i jak zagrać. Mnie do większości muzyki elektronicznej nie zraża instrumentarium lecz fakt, że w tej muzyce nie ma pomysłu.
Wczoraj przed zaśnięciem jeszcze trochę o tym myślałem, no i muszę tez jeszcze parę słów o tej znienawidzonej elektronice...
Czy OSTR jest głuchy bo używa elektroniki? Dla tych co nie wiedzą, jest to gość który ma ukończoną szkołę muzyczna w klasie skrzypiec, na których gra całkiem nieźle, poza tym gra i komponuje na pianinie, używa też syntezatorów i innego sprzętu do komponowania własnych bitów. Przesłuchuje tysiące płyt, aby wykorzystać z nich sample. Jego wiedza muzyczna jest olbrzymia. Mógłby pewnie gdyby chciał skomponować utwór na całą orkiestrę. Ale tak się składa że kręci go akurat hh; ten znienawidzony przez wielu, okropny gatunek, w którym używa się elektroniki. Jego muzyka jest dla mnie bardzo wartościowa, nawet nie tylko teksty, bity są często takie że chce się nucić, słuchać, wczuwać w klimat... Chyba o to chodzi w muzyce, a nie o perfekcyjną technikę, a może ja też jestem głupi...
Czy Lenny Kravitz jest schizofrenikiem? Bo używa on na równych prawach żywych instrumentów: gitar, perkusji, jak i bitów stworzonych przy pomocy sprzętu elektronicznego. Czy jest leniem, którego stać jedynie na nagranie połowy płyty z "żywymi" instrumentami? Jak go pojmować? Czy uwielbiać za "Fly Away" a a ganić niemiłosiernie za "I Belong To You"?? Przecież to ten sam artysta, ta sama płyta, ten sam klimat, tyle że środki przekazu odrobinę inne... Można zgłupieć...
I wreszcie - niedawno przeczytałem taki oto fragment rozmowy z Wojtkiem Waglewskim: "Nagrywałem różne projekty z naprawdę wybitnym artystami, którzy nie mają czasu, aby powtarzać riffy... Zresztą po co - jeśli je można przepisać? (śmiech) I nagle złapałem sie na tym, że coś strasznego się z nami porobiło, bo nawet mnie przestało przeszkadzać to przepisywanie..." Dalej mówi o tym że powinno się jednak grać na żywo, co jak wiemy na ostatniej płycie zespół Voo Voo zrealizował. I chwała im za to. Ale chyba czasem rockowcy, prawdzwiw, żywi instrumentaliści mogą być bardziej leniwi w kwestii nagrywania niż "komputerowcy"...
kajman

Post autor: kajman »

Neo01 pisze:
Nivo pisze:A tak przy okazji, to przeczytałem wczoraj, trochę przypadkiem, w jakimś magazynie psychologicznym, że osoby niezależne (tylko jeszcze nie wiem dokładnie co to jest) i jeszcze kilka typów (ekstrawertycy czy coś i inni), zdecydowanie preferują muzykę rockową (nie mylić z poprockiem), klasyczną lub eksperymentalną (np. pełną dysonansów), zaś definitywnie znajdują pop czymś "płytkim" (nawet tłumaczyli to jakimiś bodźcami; ponadto podobno zawsze wyłączają seriale telewizyjne).
A nie są to czasem introwertycy? :P
No to bym się zdziwił. Do extrawertyków to jednak mocniej moim zdaniem pasuje.
Awatar użytkownika
Neo01
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997

Post autor: Neo01 »

kajman pisze:
Neo01 pisze:
Nivo pisze:A tak przy okazji, to przeczytałem wczoraj, trochę przypadkiem, w jakimś magazynie psychologicznym, że osoby niezależne (tylko jeszcze nie wiem dokładnie co to jest) i jeszcze kilka typów (ekstrawertycy czy coś i inni), zdecydowanie preferują muzykę rockową (nie mylić z poprockiem), klasyczną lub eksperymentalną (np. pełną dysonansów), zaś definitywnie znajdują pop czymś "płytkim" (nawet tłumaczyli to jakimiś bodźcami; ponadto podobno zawsze wyłączają seriale telewizyjne).
A nie są to czasem introwertycy? :P
No to bym się zdziwił. Do extrawertyków to jednak mocniej moim zdaniem pasuje.
A ja bym się mocno zdziwił jeśli chodziłoby jednak o ekstrawertyków. Do nich pasowałaby mi raczej muzyka mniej skomplikowana, nawet taneczna, przy której nie trzeba dużo myśleć, co jest cechą "wewnętrzniaków". Jeszcze zależy konkretnie jakie gatunki, ale rock psychodeliczny, progresywny, gotyk moim zdaniem idealnie pasuje do introwertyków, podobnież blues, jazz, muzyka świata czy ambitniejsza muzyka klasyczna.
kajman

Neo01 pisze:A ja bym się mocno zdziwił jeśli chodziłoby jednak o ekstrawertyków. Do nich pasowałaby mi raczej muzyka mniej skomplikowana, nawet taneczna, przy której nie trzeba dużo myśleć, co jest cechą "wewnętrzniaków". Jeszcze zależy konkretnie jakie gatunki, ale rock psychodeliczny, progresywny, gotyk moim zdaniem idealnie pasuje do introwertyków, podobnież blues, jazz, muzyka świata czy ambitniejsza muzyka klasyczna.
Moim zdaniem extrawertycy charakteryzują się tym, że są bardziej w opozycji do świata, szukają innych rozwiązań niż te najbardziej popularne. Rock to jednak bardziej muzyka buntu niż godzenia się. Z tego co napisałeś to moim zdaniem do introwertyków bardziej pasuje jazz tradycyjny lub np. Garbarek, z progu Genesis, z klasyki powiedzmy Chopin (chociaż ten teren to dla mnie terra incoguta), psychodelia, muzyka celtycka, do extrawertyków jazz nowoczesny, King Crimson, Penderecki, gotyk, muzyka afrykańska. Ogólnie moje odczucie jest takie, że do introwertykow bardziej pasują łagodne brzmienia, uporządkowane układy, a do extrawertyków ostre brzmienia i układy tworzone na zasadzie kontrastu i konfliktu.
kajman

Tym razem sensacje gonią sensacje. Na miejsce pierwsze zdecydowanie Luxtorpeda, a poprzedni lider czyli Pezet spada na miejsce piąte. W poprzednim tygodniu Blackfield wypadł z hukiem z top10, by teraz powrócić z 31 na 4 - najwyższe w jego karierze. Z nowości Nosowską można przewidzieć, ale że Piekarczyk wystrzeli z miejsca 22 to już raczej nie.
1. 5. 31 7 1 Luxtorpeda - Autystyczny
2. 3. 24 8 1 Zbigniew Zamachowski & Grupa MoCarta - Kobiety jak te kwiaty
3. 2. 20 6 1 Zakopower - Boso
4. 31. 20 5 5 Blackfield - Waving
5. 1. 18 6 1 Pezet - Co mam powiedzieć
6. 11. 17 6 1 Nosowska - Nomada
7. 7. 16 5 1 Zaz - La fee
8. 22. 15 5 1 Marek Piekarczyk - Testament
9. 4. 14 3 1 Myslovitz - Ukryte
10. 6. 13 4 2 Coldplay - Every teardrop is waterfall
11. 18. 12 4 2 Yugopolis & Maciej Maleńczuk - Ostatnia nocka
12. 10. 11 5 3 Adele - Set fire to the rain
13. 17. 11 3 3 Muzyka Końca Lata - Dokąd
14. 14. 9 4 3 Aloe Blacc - I need a dollar
15. 9. 8 2 3 Edyta Bartosiewicz - Witaj w moim świecie
16. 8. 7 2 2 Wojciech Mazolewski Quintet - Wojtek w Czechosłowacji
17. 29. 7 2 2 Cuba de Zoo - Grób
18. 11. 6 2 1 Myslovitz - Art brut
18. 32. 6 2 1 Red Hot Chili Peppers - The adventures of Rain Dance Maggie
20. 13. 5 2 3 Guano Apes - Sunday lover
21. 19. 5 1 1 Szymon Zychowicz - Zielony wiersz
22. 23. 4 1 2 Kasabian - Days are forgotten
22. 23. 4 1 2 Stirwater - Water, water
24. 21. 3 1 3 Reeve Carney & Bono & The Edge - Rise above 1
24. 35. 3 1 3 Robert Plant - Harm's swift way
24. N. 3 1 3 Zgredybillies - Całe życie na kredycie
24. 16. 3 1 3 Pendragon - This green and pleasant land
28. 35. 2 1 4 Ed Sheeran - The a team
28. 35. 2 1 4 Beirut - East Harlem
28. N. 2 1 4 Stiltskin - American beauty
28. P. 2 1 4 Sade - Love is found
32. 11. 1 1 5 Myslovitz - Art brut
32. 32. 1 1 5 Guano Apes - Oh what a night
32. 35. 1 1 5 Cree - Diabli nadali
32. N. 1 1 5 Uriah Heep - Nail on the head

Nieoficjalnie spore różnice. Tutaj już Luxtorpedzie się nie udało i króluje Zamacarta. Dalej tez spore różnice, a Adele wpychając się do top10 powoduje że Myslovitz po raz pierwszy się do niego nie załapał.
1. 2. 78 12 1 Zbigniew Zamachowski & Grupa MoCarta - Kobiety jak te kwiaty
2. 1. 66 7 1 Luxtorpeda - Autystyczny
3. 5. 55 8 1 Pezet - Co mam powiedzieć
4. 3. 54 7 1 Zakopower - Boso
5. 6. 51 7 1 Nosowska - Nomada
6. 4. 50 6 5 Blackfield - Waving
7. 7. 46 7 1 Zaz - La fee
8. 12. 43 7 3 Adele - Set fire to the rain
9. 8. 40 5 1 Marek Piekarczyk - Testament
10. 10. 34 5 2 Coldplay - Every teardrop is waterfall
11. 13. 33 6 3 Muzyka Końca Lata - Dokąd
12. 9. 33 4 1 Myslovitz - Ukryte
13. 14. 32 5 3 Aloe Blacc - I need a dollar
14. 11. 32 4 2 Yugopolis & Maciej Maleńczuk - Ostatnia nocka
15. 17. 24 4 2 Cuba de Zoo - Grób
16. 15. 24 4 3 Edyta Bartosiewicz - Witaj w moim świecie
17. 16. 21 3 2 Wojciech Mazolewski Quintet - Wojtek w Czechosłowacji
18. 20. 19 3 3 Guano Apes - Sunday lover
19. 18. 16 2 1 Myslovitz - Art brut
19. 18. 16 2 1 Red Hot Chili Peppers - The adventures of Rain Dance Maggie
21. 21. 14 2 1 Szymon Zychowicz - Zielony wiersz
22. 24. 13 3 3 Reeve Carney & Bono & The Edge - Rise above 1
23. 24. 13 2 3 Pendragon - This green and pleasant land
24. 28. 12 2 4 Beirut - East Harlem
25. 32. 11 2 5 Guano Apes - Oh what a night
gżegoż

Post autor: gżegoż »

Blackfield i Bartosiewicz powinni mieć jedynki w ostatniej rubryce :wink: Ta druga za moją sprawą :P
Edit: I jeszcze "Ukryte" się ukryło, a w zamian dwa razy jest "Art brut" :)
kajman

Fakt, poprawię później miejsca, a AB do siebie dodam. A Ukryte jest na 9.
gżegoż

Post autor: gżegoż »

kajman pisze:A Ukryte jest na 9.
Sorry :( W trakcie słuchania listy jest się roztrzepanym i dlatego "Ukryte" ukryło się moim oczom :wink:
ODPOWIEDZ