O coverach w LP3 prawie wszystko

Kiedyś to było „Pierwsze uruchomienie...” — teraz niech poruszane będą tutaj wątki, które nijak nie pasują do innych tematów Forum. Taki Hyde Park Listy Trójki
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

No dobra, ale ten kawałek powstał już po rozpadzie zespołu, także trudno go traktować jako piosenkę Beatlesów. Raczej solową Lennona, którą reszta chłopaków niejako sobie "przywłaszczyła", umieszczając ją na Anthology.
kajman

Post autor: kajman »

Gary pisze:podobna sytuacja do "Whiskey in the jar" Thin Lizzy, które nie sposób porównywać z wersją Metallici, gdyż były nagrane w innej epoce muzycznej przy innej technice itp. rzeczach.
Thinn Lizzy tylko wykorzystało piosenkę ludową, a nie było autorem Whiskey in the jar. A faktycznie wersja Metallici bije ją na głowę.
kajman

Piotr pisze:Nie jest rowniez prawda, ze zawsze podpisywali sie jako autorzy utworu. Sa wpisy oznajmiajace iz wszyscy czlonkowie zespolu sa autorami utworu, ale sa rowniez i takie, ktore mowia iz np. "A Shot Of Rhythm And Blues" skomponowal niejaki Thompson, a "A Taste Of Honey" duet Scott i Ric Marlow. I takich przypadkow jest wiecej.
Oczywiście, że nie wszystkie, bo są także utwory Harrisona i (znacznie rzadziej) Starra. Ale nie ma bodajże żadnego utworu, który byłby podpisany jako Lennon lub McCartney. Zawsze jako duet, chociaż nawet w wydawnictwach oficjalnych podaje się tylko jednego z nich. Ich wzorem podaje to także Rock Encyklopedia, w której wyraźnie pisze Let It Be McCartneya.
Awatar użytkownika
emilencja
Listy Przebojów Trójki słucham od: 219

Post autor: emilencja »

temat już nieco zapomniany, a ja pogrzebałem nieco w sieci i oto efekt - nagranie o którym wspominałem (Mister Of America) tutaj jako Middle Of America lub Driving In America (trafiałem na oba tytuły, ale niewykluczone że są to dwa różne utwory), a wykonawcą jest niejaki Steve Thomson - tutaj można zassać utwór identyczny jak Lombard (ale po angielsku)

pozostaje ustalić kto był pierwszy :)

pozdrawiam
Emil
airborn

Post autor: airborn »

emilencja pisze:temat już nieco zapomniany, a ja pogrzebałem nieco w sieci i oto efekt - nagranie o którym wspominałem (Mister Of America) tutaj jako Middle Of America lub Driving In America (trafiałem na oba tytuły, ale niewykluczone że są to dwa różne utwory), a wykonawcą jest niejaki Steve Thomson - tutaj można zassać utwór identyczny jak Lombard (ale po angielsku)
Chyba kiedyś Piotr Kaczkowski grał ten kawałek.

L.
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora
Listy Przebojów Trójki słucham od: 24.04.1982

Post autor: Piotr »

Oryginalem jest wykonanie Steve Thomson. Malgorzata Ostrowska napisala tylko polskie slowa. A tytul oryginalu: Driving in America.
kajman

Szięki wszystkim. Za niedługo pouzupełniam spis.
pbd2
Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982

Post autor: pbd2 »

A co z piosenką "To nie ja" Edyty Górniak? Pamiętam, że na konkursie Eurowizji w 1994 roku była straszna chryja po tym, jak izraelski kompozytor Joshua (?) Nameri oskarzył naszą ekipę o plagiat. Podobno to był jeden z powodów, dla których Górniask wtedy nie wygrała festiwalu. Niestety, kompletnie nie wiem, jak się nazywała po hebrajsku piosenka Nameriego ani kto ją wykonywał i kiedy, ale jeżeli jego zarzuty są prawdziwe, to chyba i ten utwór trzeba uzbnać za przeróbkę i dodać do powyższej listy?
I druga rzecz: dziś po trzynastej w "Powtórce z rozrywki" ,czy jak to się teraz zwie, usłyszałem jakąś taką wersję "Chodź pomaluj mój świat" śpiewaną chyba przez kogoś innego niuż 2+1 i na ucho wcześniejszą, brzmienie było raczej z lat sześćdziesiątych. Może ktoś wie, czy rzeczywiście taka wersja była, czy mnie uszy mylą?
kajman

pbd2 pisze:A co z piosenką "To nie ja" Edyty Górniak? I druga rzecz: dziś po trzynastej w "Powtórce z rozrywki" ,czy jak to się teraz zwie, usłyszałem jakąś taką wersję "Chodź pomaluj mój świat" śpiewaną chyba przez kogoś innego niuż 2+1 i na ucho wcześniejszą, brzmienie było raczej z lat sześćdziesiątych. Może ktoś wie, czy rzeczywiście taka wersja była, czy mnie uszy mylą?
1. Górniak z tego co tutaj wyczytałem śpiewała utwór napisany przez Syrewicza znacznie wcześniej, na co były dowody. Plagiat popełnił Izraelczyk.
2. Myślę, że da się sprawdzić na starym winylu kompozytora utworu, ale 2+1 raczej nie śpiewało coverów.
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

pbd2 pisze:I druga rzecz: dziś po trzynastej w "Powtórce z rozrywki" ,czy jak to się teraz zwie, usłyszałem jakąś taką wersję "Chodź pomaluj mój świat" śpiewaną chyba przez kogoś innego niuż 2+1 i na ucho wcześniejszą, brzmienie było raczej z lat sześćdziesiątych. Może ktoś wie, czy rzeczywiście taka wersja była, czy mnie uszy mylą?
To chyba było Goya, bardzo popularne na naszej koszmarliście. :lol:
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

kajman pisze:
pbd2 pisze:A co z piosenką "To nie ja" Edyty Górniak? I druga rzecz: dziś po trzynastej w "Powtórce z rozrywki" ,czy jak to się teraz zwie, usłyszałem jakąś taką wersję "Chodź pomaluj mój świat" śpiewaną chyba przez kogoś innego niuż 2+1 i na ucho wcześniejszą, brzmienie było raczej z lat sześćdziesiątych. Może ktoś wie, czy rzeczywiście taka wersja była, czy mnie uszy mylą?
1. Górniak z tego co tutaj wyczytałem śpiewała utwór napisany przez Syrewicza znacznie wcześniej, na co były dowody. Plagiat popełnił Izraelczyk.
2. Myślę, że da się sprawdzić na starym winylu kompozytora utworu, ale 2+1 raczej nie śpiewało coverów.
Dodam jeszcze, że ta izraelska piosenka nazywała się "Zakochany mężczyzna", czy jakoś tak (i śpiewał ją facet). Jak to jest po hebrajsku - nie mam pojęcia, ale na pewno coś w stylu "nzzcżm nhckZ" :wink: .
pbd2
Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982

Post autor: pbd2 »

"Killing Me Softly" - w ostatnim "Tańcu z gwiazdami" w TVN piosenka ta wystąpiła jako utwór Franka Sinatry ("bo już wszyscy dawno zapomnieli, że ta piosenka to był Frank Sinatra najpierw" - powiedziano). Może ktoś wie, czy on to śpiewał przed Lori Liebermann, czy po niej?
airborn

Post autor: airborn »

pbd2 pisze:"Killing Me Softly" - w ostatnim "Tańcu z gwiazdami" w TVN piosenka ta wystąpiła jako utwór Franka Sinatry ("bo już wszyscy dawno zapomnieli, że ta piosenka to był Frank Sinatra najpierw" - powiedziano). Może ktoś wie, czy on to śpiewał przed Lori Liebermann, czy po niej?
Taniec z Gwiazdami to nie jest dla mnie autorytatywne źródło informacji.

Tu znalazłem taki opis: http://ezinearticles.com/?Killing-Her-S ... &id=440722.
choroszcz

Post autor: choroszcz »

A CZY WIECIE ZE ,,POD PAPUGAMI'' spiewal ktos juz w latach 50
kajman

Miszon pisze:nazywała się "Zakochany mężczyzna", czy jakoś tak (i śpiewał ją facet). Jak to jest po hebrajsku - nie mam pojęcia, ale na pewno coś w stylu "nzzcżm nhckZ" :wink: .
Myślę, że ten kto śpiewał, mógł nie wiedzieć, jak ona leciała po hebrajsku, bo oni raczej śpiewają piosenki w jidish. :) :wink: :lol: :D :wink:
ODPOWIEDZ