O coverach w LP3 prawie wszystko
Thinn Lizzy tylko wykorzystało piosenkę ludową, a nie było autorem Whiskey in the jar. A faktycznie wersja Metallici bije ją na głowę.Gary pisze:podobna sytuacja do "Whiskey in the jar" Thin Lizzy, które nie sposób porównywać z wersją Metallici, gdyż były nagrane w innej epoce muzycznej przy innej technice itp. rzeczach.
Oczywiście, że nie wszystkie, bo są także utwory Harrisona i (znacznie rzadziej) Starra. Ale nie ma bodajże żadnego utworu, który byłby podpisany jako Lennon lub McCartney. Zawsze jako duet, chociaż nawet w wydawnictwach oficjalnych podaje się tylko jednego z nich. Ich wzorem podaje to także Rock Encyklopedia, w której wyraźnie pisze Let It Be McCartneya.Piotr pisze:Nie jest rowniez prawda, ze zawsze podpisywali sie jako autorzy utworu. Sa wpisy oznajmiajace iz wszyscy czlonkowie zespolu sa autorami utworu, ale sa rowniez i takie, ktore mowia iz np. "A Shot Of Rhythm And Blues" skomponowal niejaki Thompson, a "A Taste Of Honey" duet Scott i Ric Marlow. I takich przypadkow jest wiecej.
temat już nieco zapomniany, a ja pogrzebałem nieco w sieci i oto efekt - nagranie o którym wspominałem (Mister Of America) tutaj jako Middle Of America lub Driving In America (trafiałem na oba tytuły, ale niewykluczone że są to dwa różne utwory), a wykonawcą jest niejaki Steve Thomson - tutaj można zassać utwór identyczny jak Lombard (ale po angielsku)
pozostaje ustalić kto był pierwszy
pozdrawiam
Emil
pozostaje ustalić kto był pierwszy

pozdrawiam
Emil
Chyba kiedyś Piotr Kaczkowski grał ten kawałek.emilencja pisze:temat już nieco zapomniany, a ja pogrzebałem nieco w sieci i oto efekt - nagranie o którym wspominałem (Mister Of America) tutaj jako Middle Of America lub Driving In America (trafiałem na oba tytuły, ale niewykluczone że są to dwa różne utwory), a wykonawcą jest niejaki Steve Thomson - tutaj można zassać utwór identyczny jak Lombard (ale po angielsku)
L.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982
A co z piosenką "To nie ja" Edyty Górniak? Pamiętam, że na konkursie Eurowizji w 1994 roku była straszna chryja po tym, jak izraelski kompozytor Joshua (?) Nameri oskarzył naszą ekipę o plagiat. Podobno to był jeden z powodów, dla których Górniask wtedy nie wygrała festiwalu. Niestety, kompletnie nie wiem, jak się nazywała po hebrajsku piosenka Nameriego ani kto ją wykonywał i kiedy, ale jeżeli jego zarzuty są prawdziwe, to chyba i ten utwór trzeba uzbnać za przeróbkę i dodać do powyższej listy?
I druga rzecz: dziś po trzynastej w "Powtórce z rozrywki" ,czy jak to się teraz zwie, usłyszałem jakąś taką wersję "Chodź pomaluj mój świat" śpiewaną chyba przez kogoś innego niuż 2+1 i na ucho wcześniejszą, brzmienie było raczej z lat sześćdziesiątych. Może ktoś wie, czy rzeczywiście taka wersja była, czy mnie uszy mylą?
I druga rzecz: dziś po trzynastej w "Powtórce z rozrywki" ,czy jak to się teraz zwie, usłyszałem jakąś taką wersję "Chodź pomaluj mój świat" śpiewaną chyba przez kogoś innego niuż 2+1 i na ucho wcześniejszą, brzmienie było raczej z lat sześćdziesiątych. Może ktoś wie, czy rzeczywiście taka wersja była, czy mnie uszy mylą?
1. Górniak z tego co tutaj wyczytałem śpiewała utwór napisany przez Syrewicza znacznie wcześniej, na co były dowody. Plagiat popełnił Izraelczyk.pbd2 pisze:A co z piosenką "To nie ja" Edyty Górniak? I druga rzecz: dziś po trzynastej w "Powtórce z rozrywki" ,czy jak to się teraz zwie, usłyszałem jakąś taką wersję "Chodź pomaluj mój świat" śpiewaną chyba przez kogoś innego niuż 2+1 i na ucho wcześniejszą, brzmienie było raczej z lat sześćdziesiątych. Może ktoś wie, czy rzeczywiście taka wersja była, czy mnie uszy mylą?
2. Myślę, że da się sprawdzić na starym winylu kompozytora utworu, ale 2+1 raczej nie śpiewało coverów.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.
To chyba było Goya, bardzo popularne na naszej koszmarliście.pbd2 pisze:I druga rzecz: dziś po trzynastej w "Powtórce z rozrywki" ,czy jak to się teraz zwie, usłyszałem jakąś taką wersję "Chodź pomaluj mój świat" śpiewaną chyba przez kogoś innego niuż 2+1 i na ucho wcześniejszą, brzmienie było raczej z lat sześćdziesiątych. Może ktoś wie, czy rzeczywiście taka wersja była, czy mnie uszy mylą?

- Miszon
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
- Kontakt:
Dodam jeszcze, że ta izraelska piosenka nazywała się "Zakochany mężczyzna", czy jakoś tak (i śpiewał ją facet). Jak to jest po hebrajsku - nie mam pojęcia, ale na pewno coś w stylu "nzzcżm nhckZ"kajman pisze:1. Górniak z tego co tutaj wyczytałem śpiewała utwór napisany przez Syrewicza znacznie wcześniej, na co były dowody. Plagiat popełnił Izraelczyk.pbd2 pisze:A co z piosenką "To nie ja" Edyty Górniak? I druga rzecz: dziś po trzynastej w "Powtórce z rozrywki" ,czy jak to się teraz zwie, usłyszałem jakąś taką wersję "Chodź pomaluj mój świat" śpiewaną chyba przez kogoś innego niuż 2+1 i na ucho wcześniejszą, brzmienie było raczej z lat sześćdziesiątych. Może ktoś wie, czy rzeczywiście taka wersja była, czy mnie uszy mylą?
2. Myślę, że da się sprawdzić na starym winylu kompozytora utworu, ale 2+1 raczej nie śpiewało coverów.

Taniec z Gwiazdami to nie jest dla mnie autorytatywne źródło informacji.pbd2 pisze:"Killing Me Softly" - w ostatnim "Tańcu z gwiazdami" w TVN piosenka ta wystąpiła jako utwór Franka Sinatry ("bo już wszyscy dawno zapomnieli, że ta piosenka to był Frank Sinatra najpierw" - powiedziano). Może ktoś wie, czy on to śpiewał przed Lori Liebermann, czy po niej?
Tu znalazłem taki opis: http://ezinearticles.com/?Killing-Her-S ... &id=440722.