Radiowa Lista Przebojów Programu I
Moderatorzy: jollyroger72, jollyroger72
-
Re: Radiowa Lista Przebojów Programu I
Dziękuję za rewelacyjny skan pocztówki dźwiękowej - zupełnie nie pamiętam tego artykułu w sklepach. Ale akurat miałem przerwę w kolekcjonowaniu płyt (bo już nie udało się naprawić wysłużonego adapteru Bambino, a nowy kupiłem dopiero w roku 80).
Wydaje mi się, że w przypadku piosenki "Remedium" istniały dwie równolegle nagrane wersje, tylko inaczej lansowane. Żeby było ciekawiej, podobna sytuacja miała miejsce w... 1969 roku z piosenką "Trzymając się za ręce", gdzie również istniały dwie wersje : Czerwonych Gitar (jeszcze z Krzysztofem Klenczonem!) i Urszuli Sipińskiej.
Utwór "Windą do nieba" pochodzi z tej samej, bardzo przebojowej płyty 2+1, wykonany został wraz z "Ding dong" podczas festiwalu Sopot'78.
Wydaje mi się, że w przypadku piosenki "Remedium" istniały dwie równolegle nagrane wersje, tylko inaczej lansowane. Żeby było ciekawiej, podobna sytuacja miała miejsce w... 1969 roku z piosenką "Trzymając się za ręce", gdzie również istniały dwie wersje : Czerwonych Gitar (jeszcze z Krzysztofem Klenczonem!) i Urszuli Sipińskiej.
Utwór "Windą do nieba" pochodzi z tej samej, bardzo przebojowej płyty 2+1, wykonany został wraz z "Ding dong" podczas festiwalu Sopot'78.
-
Zestaw Lipiec '78 (piosenki z Opola)
(1) Nutko molowa (J.Lechowski) Plus
(2) Inna (J.Sent-Z.Stawecki) Barbara Gołaska
(3) Kocham po sojemu (Z.Piszczek-R.Maklakiewicz) Wiesław Chojnacki
(4) Miłość to jest muzyka (D.Pac-J.Bukowski) Consonans
(5) Wycinanki (M.Mrzygłodzki-H.Gawłowski) Ballada
(6) Piechotą do lata (J.Kozidrak-B.Kozidrak) Bajm
(7) Zerwę z nim (W.Gernand-J.Dąbrowski) Danuta Morel
(8) Podobny do ludzi (J.Kruk-W.Młynarski) 2+1
(9) Pojadę tam (M.Hertel-A.Kreczmar) Alicja Majewska
(10) Zwierciadła czasu (A.Maliszewski-K.Łojan) Grażyna Łobaszewska
(11) Pogrążona we śnie Natalia (A.Maliszewski-J.Kofta) Krzysztof Krawczyk
(1-7) debiuty, (8-11) premiery.
(1) Nutko molowa (J.Lechowski) Plus
(2) Inna (J.Sent-Z.Stawecki) Barbara Gołaska
(3) Kocham po sojemu (Z.Piszczek-R.Maklakiewicz) Wiesław Chojnacki
(4) Miłość to jest muzyka (D.Pac-J.Bukowski) Consonans
(5) Wycinanki (M.Mrzygłodzki-H.Gawłowski) Ballada
(6) Piechotą do lata (J.Kozidrak-B.Kozidrak) Bajm
(7) Zerwę z nim (W.Gernand-J.Dąbrowski) Danuta Morel
(8) Podobny do ludzi (J.Kruk-W.Młynarski) 2+1
(9) Pojadę tam (M.Hertel-A.Kreczmar) Alicja Majewska
(10) Zwierciadła czasu (A.Maliszewski-K.Łojan) Grażyna Łobaszewska
(11) Pogrążona we śnie Natalia (A.Maliszewski-J.Kofta) Krzysztof Krawczyk
(1-7) debiuty, (8-11) premiery.
Nie ma o czym mówić. Nakład tej pocztówki nie był zbyt duży, więc nie była ona raczej bestsellerem. Piosenki na niej zawarte też były raczej tylko sezonowymi.
Co ciekawe, w końcoworocznym plebiscycie "Panoramy" czytelnicy wyróżnili nie przebój "Windą do nieba", tylko "Ding dong".
Z lipcowego zestawu chyba największą popularnością cieszyły się piosenki Bajmu, Ballady i Krzysztofa Krawczyka. Czytałem kiedyś o kontrowersjach związanych z nagrodzeniem w Opolu "Pogrążonej we śnie Natalii". Ponoć "chodziła" ona wcześniej w radiu i nie była - w związku z tym - premierą...
Co ciekawe, w końcoworocznym plebiscycie "Panoramy" czytelnicy wyróżnili nie przebój "Windą do nieba", tylko "Ding dong".
Z lipcowego zestawu chyba największą popularnością cieszyły się piosenki Bajmu, Ballady i Krzysztofa Krawczyka. Czytałem kiedyś o kontrowersjach związanych z nagrodzeniem w Opolu "Pogrążonej we śnie Natalii". Ponoć "chodziła" ona wcześniej w radiu i nie była - w związku z tym - premierą...
-
Istotnie, Krzysztof Krawczyk wygrał Opole "78, ale o tej historii z wcześniejszym odtworzeniem nie słyszałem. Taka afera miała miejsce w 1981 roku, gdzie dwie piosenki (które stały się przebojami) zostały wykluczone z oceny jurorów. Za to w latach 79 i 80 kilka premier opolskich sam słyszałem wcześniej w radiu.
29/30.VII.1978 wyniki (137)
1. Mój słodki Charlie - Irena Jarocka (2 raz)
2. Zielona koniczyna - Danuta Stankiewicz (2 raz)
3. Piechotą do lata - Bajm
Oceny fachowców
29 pkt Zwierciadła czasu - Grażyna Łobaszewska
18 Piechotą do lata - Bajm
17 Inna - Barbara Gołaska
--- --- ---
(dalsze punkty bez czterech pierwszych rozgłośni, bo późno wróciłem do domu)
7 Pogrążona we śnie Natalia - Krzysztof Krawczyk
5 Zerwę z nim - Danuta Morel
4 Fantazja - Zbigniew Wodecki (2 raz)
3 Nigdy tak nie pachniały kwiaty - Renata Danel (2 raz)
3 Wycinanki - Ballada
2 Waniliowa miłość - Lidia Stanisławska (2 raz)
1 Kocham po swojemu - Wiesław Chojnacki
1 Miłość to jest muzyka - Consonans
1 Podobny do ludzi - 2+1
Gdyby Warszawa jako ostatnia z rozgłośni, dała "Innej" trzy punkty, zamiast dwóch, wtedy drugie miejsce byłoby podwójne i K.Krawczyk by się "załapał"...
29/30.VII.1978 wyniki (137)
1. Mój słodki Charlie - Irena Jarocka (2 raz)
2. Zielona koniczyna - Danuta Stankiewicz (2 raz)
3. Piechotą do lata - Bajm
Oceny fachowców
29 pkt Zwierciadła czasu - Grażyna Łobaszewska
18 Piechotą do lata - Bajm
17 Inna - Barbara Gołaska
--- --- ---
(dalsze punkty bez czterech pierwszych rozgłośni, bo późno wróciłem do domu)
7 Pogrążona we śnie Natalia - Krzysztof Krawczyk
5 Zerwę z nim - Danuta Morel
4 Fantazja - Zbigniew Wodecki (2 raz)
3 Nigdy tak nie pachniały kwiaty - Renata Danel (2 raz)
3 Wycinanki - Ballada
2 Waniliowa miłość - Lidia Stanisławska (2 raz)
1 Kocham po swojemu - Wiesław Chojnacki
1 Miłość to jest muzyka - Consonans
1 Podobny do ludzi - 2+1
Gdyby Warszawa jako ostatnia z rozgłośni, dała "Innej" trzy punkty, zamiast dwóch, wtedy drugie miejsce byłoby podwójne i K.Krawczyk by się "załapał"...
I znowu kolejne zaskoczenie związane z popularnością piosenki, która zdobyła pierwsze miejsce w głosowaniu słuchaczy - "Mój słodki Charlie". Chociaż... W zasadzie konkurencja nie była zbyt silna, jednak spodziewałem się, że Bajm przejmie "pałeczkę". Dziwią mnie też wysokie noty od fachowców dla tego opolskiego przeboju. Na ogół punktowali utwory bardziej ambitne, a ten jest z gatunku "lekkich, łatwych i przyjemnych" (co nie znaczy gorszych). Do piosenek - laureatek dołączyły tylko trzy nowe pozycje, co trochę przypomina sytuację z czerwca.
Ciekawe, czy piosenka lata'78 znalazła się już w zestawieniu Studia Gama, czy nastąpiło to później? Jaka piosenka rok wcześniej zdobyła ten tytuł?
Ciekawe, czy piosenka lata'78 znalazła się już w zestawieniu Studia Gama, czy nastąpiło to później? Jaka piosenka rok wcześniej zdobyła ten tytuł?
-
Na półmetku wakacji 1978 wrzucę propozycje do przeboju "Lata z Radiem"'
Biały latawiec - Wawele
Przekwitają bzy - Happy end
Zielone wakacje - Romuald Czystaw
Muzykalny zegar - Alibabki
Dokąd idziesz wędrowcze - Jerzy Rybiński
Nie szkoda róż - Wawele
Nasz uśmiech losu - Danuta Mizgalska
Nie wiadomo który dzień - Irena Jarocka
Na szczęścia łut - Krzysztof Krawczyk
Witaj mi moja mała - Jacek Lech
Nie żałujmy tej miłości - Emilia Czerwińska
Wringo graj ze mną - 2+1
Rano - Bajm
Purpurowe żagle - Czerwone Gitary
W zadumaniu, zasłuchaniu - Nina Urbano
Remedium - Maryla Rodowicz
Słońce za mną chodzi - Anna Jantar
Jest takie szczęście - Lidia Stanisławska
Wątek z filmu "C'est la vie"- Krzysztof Krawczyk
Biały latawiec - Wawele
Przekwitają bzy - Happy end
Zielone wakacje - Romuald Czystaw
Muzykalny zegar - Alibabki
Dokąd idziesz wędrowcze - Jerzy Rybiński
Nie szkoda róż - Wawele
Nasz uśmiech losu - Danuta Mizgalska
Nie wiadomo który dzień - Irena Jarocka
Na szczęścia łut - Krzysztof Krawczyk
Witaj mi moja mała - Jacek Lech
Nie żałujmy tej miłości - Emilia Czerwińska
Wringo graj ze mną - 2+1
Rano - Bajm
Purpurowe żagle - Czerwone Gitary
W zadumaniu, zasłuchaniu - Nina Urbano
Remedium - Maryla Rodowicz
Słońce za mną chodzi - Anna Jantar
Jest takie szczęście - Lidia Stanisławska
Wątek z filmu "C'est la vie"- Krzysztof Krawczyk
Bardzo interesujący zestaw, dziękuję. Dzisiaj próżno szukać tylu przebojów w plebiscycie "Lata z Radiem"... Czy wszystkie zgłoszone propozycje były już wylansowanymi hitami w momencie zakwalifikowania do konkursu, czy część piosenek stanowiły propozycje?
Mocnymi kandydatami do zwycięstwa wydają mi się Wawele w swoich dwóch przebojach. "Remedium" też było hitem "dużego kalibru". Utworem wpisującym się bardzo dobrze w konwencję plebiscytu wydaje się być także "W ringo graj ze mną". Ciekawie przedstawiają się piosenki Anny Jantar i Ireny Jarockiej. "Słońce za mną chodzi" zakwalifikowało się chyba później do Studia Gama? Pozostaje jeszcze Danuta Mizgalska... Trudny wybór!
Mocnymi kandydatami do zwycięstwa wydają mi się Wawele w swoich dwóch przebojach. "Remedium" też było hitem "dużego kalibru". Utworem wpisującym się bardzo dobrze w konwencję plebiscytu wydaje się być także "W ringo graj ze mną". Ciekawie przedstawiają się piosenki Anny Jantar i Ireny Jarockiej. "Słońce za mną chodzi" zakwalifikowało się chyba później do Studia Gama? Pozostaje jeszcze Danuta Mizgalska... Trudny wybór!
to juz zaczynam sporo pamietac ... popołudniową jedynke słuchalem wowczas non stop w ostatnim tygodniu sierpnia, kiedy juz rozpoczal sie rok szkolny ( czy ktos to pamieta ..szkola od 20.08) ...a przedszkole startowało od wrzesnia ..
siostra byla juz w szkole, rodzice w pracy a mi pozostawało radio ...Przeboje ,, nie szkoda róz'' i Rano -Bajmu były grane do znudzenia niemal codziennie , podobnie było z Białym latawcem i Ringo
no i patrzac na tytuły w zestawie jest jeszcze jeden dawny hit; knajp, dancingow i wesel a dzis juz troszke zapomniany ...czy juz go kojarzycie ?
siostra byla juz w szkole, rodzice w pracy a mi pozostawało radio ...Przeboje ,, nie szkoda róz'' i Rano -Bajmu były grane do znudzenia niemal codziennie , podobnie było z Białym latawcem i Ringo
no i patrzac na tytuły w zestawie jest jeszcze jeden dawny hit; knajp, dancingow i wesel a dzis juz troszke zapomniany ...czy juz go kojarzycie ?
-
Gdy tak się na spokojnie po latach przyjrzałem temu zestawowi, to prawie każda z tych piosenek mogła stać się hitem. W czasach współczesnych ostał się tylko "Biały latawiec", od innych redakcja Lata z Radiem się odcięła - a szkoda, byłaby to ozdoba niejednej "składanki", wydawanej corocznie. Lansowanie odbywało się w prosty sposób - codziennie po dziewiątej rano (po "polce", a przed wiadomościami w kilku językach) przez kolejne trzy dni nadawano każdą z tych piosenek - wiadomo, że większe szanse miały utwory lansowane na początku lipca, niż pod koniec sierpnia (szkoły podstawowe w latach 1975-80 rozpoczynały naukę w okolicy 20 sierpnia - co za absurd!).
Dla porządku podam, że zwyciężyły Wawele (Nie szkoda róż) przed Emilią Czerwińską, trzecie też Wawele.
Rok później, też Lato z Radiem lansowało kandydatki na przebój, ale gdy się pojawiła popowa wersja "Historii jednej znajomości" K.Klenczona w wykonaniu Danuty Mizgalskiej, zaprzestałem słuchania tej audycji.
A tak wyglądał
Zestaw Sierpień '78
(1) Rano (J.Kozidrak-P.Giszczak) Bajm
(2) Nie szkoda róż (J.Wojdak, A.Zygierewicz-E.Zechenter-Spławińska) Wawele
(3) Jestem jak inne (A.Sławiński-J.Has) Krystyna Giżowska
(4) Dopóki się da (A.Rybiński-A.Bianusz) Alicja Majewska
(5) Wszystko w jednym słowie (R.Danel, A.Hetman-K.Drzewiecki) Renata Danel
(6) Śmiechu warte a nie łez (J.Milian-A.Bernat) Zespół wokalny Orkiestry PRiTV w Katowicach
(7) Zapomniane łąki (J.Kot-L.Ignaszewski) Dyliżans generała (debiut)
(8) Coraz mniejszy świat (A.Rybiński-A.Kuryło) Andrzej i Eliza
(9) Nie żałujmy tej miłości (E.Berg-J.Szczepkowski) Emilia Czerwińska
(10) Tyle wiem o piosence (W.Korcz-R.M.Groński) Irena Santor
(11) Niebieski próg (R.Ziemlański-J.Has) Sława Przybylska
(12) Polski lotnik kosmonauta (T.Margot-K.Adam) Barbara Książkiewicz
Dla porządku podam, że zwyciężyły Wawele (Nie szkoda róż) przed Emilią Czerwińską, trzecie też Wawele.
Rok później, też Lato z Radiem lansowało kandydatki na przebój, ale gdy się pojawiła popowa wersja "Historii jednej znajomości" K.Klenczona w wykonaniu Danuty Mizgalskiej, zaprzestałem słuchania tej audycji.
A tak wyglądał
Zestaw Sierpień '78
(1) Rano (J.Kozidrak-P.Giszczak) Bajm
(2) Nie szkoda róż (J.Wojdak, A.Zygierewicz-E.Zechenter-Spławińska) Wawele
(3) Jestem jak inne (A.Sławiński-J.Has) Krystyna Giżowska
(4) Dopóki się da (A.Rybiński-A.Bianusz) Alicja Majewska
(5) Wszystko w jednym słowie (R.Danel, A.Hetman-K.Drzewiecki) Renata Danel
(6) Śmiechu warte a nie łez (J.Milian-A.Bernat) Zespół wokalny Orkiestry PRiTV w Katowicach
(7) Zapomniane łąki (J.Kot-L.Ignaszewski) Dyliżans generała (debiut)
(8) Coraz mniejszy świat (A.Rybiński-A.Kuryło) Andrzej i Eliza
(9) Nie żałujmy tej miłości (E.Berg-J.Szczepkowski) Emilia Czerwińska
(10) Tyle wiem o piosence (W.Korcz-R.M.Groński) Irena Santor
(11) Niebieski próg (R.Ziemlański-J.Has) Sława Przybylska
(12) Polski lotnik kosmonauta (T.Margot-K.Adam) Barbara Książkiewicz
Ostatnio zmieniony sob gru 05, 2015 7:56 pm przez marcinparys11, łącznie zmieniany 1 raz.
Ogólnie szkoda, że na stronie Polskiego Radia nie można znaleźć informacji o piosenkach - laureatkach poszczególnych edycji "Lata z Radiem". Trudno mi to zrozumieć. Archiwum obejmujące notowania tej audycji obejmuje tylko 11 ostatnich lat i dotyczy wszystkiego, tylko nie najważniejszego - przeboju lata. Nie mówiąc już o kandydatkach do tego miana. Dobrze, że tutaj można dowiedzieć się czegoś więcej. Co prawda wydawane są składanki z hitami audycji, ale to już nie to samo.
Zapytam z czystej ciekawości... Czy szkoły, które zaczynały naukę już w sierpniu, kończyły rok szkolny wcześniej?
Sierpniowe wyniki Studia Gama chyba pokryły się, przynajmniej w przypadku słuchaczy, z głosami słuchaczy "Lata z Radiem".
Utwór "Polski lotnik kosmonauta" to chyba utwór okolicznościowy, nagrany z okazji lotu pierwszego Polaka w kosmos?
Zapytam z czystej ciekawości... Czy szkoły, które zaczynały naukę już w sierpniu, kończyły rok szkolny wcześniej?
Sierpniowe wyniki Studia Gama chyba pokryły się, przynajmniej w przypadku słuchaczy, z głosami słuchaczy "Lata z Radiem".
Utwór "Polski lotnik kosmonauta" to chyba utwór okolicznościowy, nagrany z okazji lotu pierwszego Polaka w kosmos?
zaczne od szkól : ja akurat zaczałem nauke w sierpniu 1979 ..a wakacje były juz chyba 7 lub 14.06 ale wczesniej .Najbardziej pamietam wakacje w 1981 zaczely sie ok 10.06 skonczyc sie mialy 20.08 a skonczyły ..1.09 . wladza postanowila powrocic do starego systemu.
Co do lata z radiem i skladanek oraz lansowanych rzekomych przebojow tej audycji, np podczas ostatniego Opola ..to jest jeden wielki kit...
slucham tego programu od lat i nie przypominam aby hitami były wowczas latem ,,Jolka ''-Budki Suflera ,Kocham cie jak Irlandie -koBRANOCKI '' to sa zimowe przeboje i na pewno nie były lansowane latem .Moze czasem zagrane ale bez przesady.Czego nie robi sie dla komercji, zreszta jak sobie wspominam te dawne audycje to bylo urozmaicenie : Latoteka z nowosciami, jakies wspomnienia , jakas powiesc, Kaczynski opowiadal o Kiepurze ..a teraz wciaz tylko .. niby.przeboje 40 lecia ,jakis komercyjny konkurs ,pare reklam i wieczne podlizywanie sie prowadzacych do sluchaczy i nawzajem ......słucham bo słucham ale ..wole znacznie program ktory zaczyna sie o 12.30 i trwa do do 16. po prostu super ..jedynka wówczas wraca na dobry poziom
a czy juz wiecie o jaki przeboj dancingów chodzi w ostatnim zestawie
Co do lata z radiem i skladanek oraz lansowanych rzekomych przebojow tej audycji, np podczas ostatniego Opola ..to jest jeden wielki kit...
slucham tego programu od lat i nie przypominam aby hitami były wowczas latem ,,Jolka ''-Budki Suflera ,Kocham cie jak Irlandie -koBRANOCKI '' to sa zimowe przeboje i na pewno nie były lansowane latem .Moze czasem zagrane ale bez przesady.Czego nie robi sie dla komercji, zreszta jak sobie wspominam te dawne audycje to bylo urozmaicenie : Latoteka z nowosciami, jakies wspomnienia , jakas powiesc, Kaczynski opowiadal o Kiepurze ..a teraz wciaz tylko .. niby.przeboje 40 lecia ,jakis komercyjny konkurs ,pare reklam i wieczne podlizywanie sie prowadzacych do sluchaczy i nawzajem ......słucham bo słucham ale ..wole znacznie program ktory zaczyna sie o 12.30 i trwa do do 16. po prostu super ..jedynka wówczas wraca na dobry poziom
a czy juz wiecie o jaki przeboj dancingów chodzi w ostatnim zestawie
-
Naprawdę, nie jestem w stanie skojarzyć hitu dancingowego. Jeżeli nie Biały latawiec, to może Wątek z filmu C'est la vie, w którym można się doszukać podobieństwa do "Kormoranów" Szczepanika?
Co do numerów jeden Lata z Radiem - pamiętam tylko dwa następne : 1979 - Alalia - Wawele, 1980 - Wielka dama tańczy sama - Anna Jantar. Innych nie kojarzę.
Zestaw lipcowy dotyczył, podobnie, jak przed rokiem Opola, w sierpniu zaś znalazło się miejsce dla piosenki z Kołobrzegu. Ponieważ właśnie płk. Hermaszewski wylądował szczęśliwie na Ziemi, pojawiły się całe trzy okolicznościowe piosenki - przyznam, że jedna nieco gorsza od drugiej. Nawet kojarzę tekst refrenu "polskich skrzydeł nowa tarcza, duma naszych dni (...) po nim już wytartym traktem inni będą iść".
Co do numerów jeden Lata z Radiem - pamiętam tylko dwa następne : 1979 - Alalia - Wawele, 1980 - Wielka dama tańczy sama - Anna Jantar. Innych nie kojarzę.
Zestaw lipcowy dotyczył, podobnie, jak przed rokiem Opola, w sierpniu zaś znalazło się miejsce dla piosenki z Kołobrzegu. Ponieważ właśnie płk. Hermaszewski wylądował szczęśliwie na Ziemi, pojawiły się całe trzy okolicznościowe piosenki - przyznam, że jedna nieco gorsza od drugiej. Nawet kojarzę tekst refrenu "polskich skrzydeł nowa tarcza, duma naszych dni (...) po nim już wytartym traktem inni będą iść".
-
30.VIII.1978 środa, 15.05 - 16.00 wyniki (138)
1. Nie szkoda róż - Wawele
2. Rano - Bajm
3. Nie żałujmy tej miłości - Emilia Czerwińska
... rzeczywiście, było do przewidzenia. A redaktorzy :
35 pkt. Wszystko w jednym słowie - Renata Danel
19 Coraz mniejszy świat - Andrzej i Eliza
14 Nie szkoda róż - Wawele
11 Rano - Bajm
3 Nie żałujmy tej miłości - Emilia Czerwińska
2 Dopóki się da - Alicja Majewska
2 Jestem jak inne - Krystyna Gizowska
1 Śmiechu warte a nie łez - Zesp. PRiTV Katowice
1 Tyle wiem o piosence - Irena Santor
1 Zapomniane łąki - Dyliżans generała
Dwie ostatnie piosenki z zestawu - bez punktów.
Nie udało się uzyskać połączenia z Koszalinem, więc brało udział tylko 16 rozgłośni.
Poczynając od sierpnia, rozstrzygnięcie odbywało się pod koniec miesiąca w drugiej godzinie programu popołudniowego. Termin zostawał wyznaczony na 5-7 dni wcześniej.
1. Nie szkoda róż - Wawele
2. Rano - Bajm
3. Nie żałujmy tej miłości - Emilia Czerwińska
... rzeczywiście, było do przewidzenia. A redaktorzy :
35 pkt. Wszystko w jednym słowie - Renata Danel
19 Coraz mniejszy świat - Andrzej i Eliza
14 Nie szkoda róż - Wawele
11 Rano - Bajm
3 Nie żałujmy tej miłości - Emilia Czerwińska
2 Dopóki się da - Alicja Majewska
2 Jestem jak inne - Krystyna Gizowska
1 Śmiechu warte a nie łez - Zesp. PRiTV Katowice
1 Tyle wiem o piosence - Irena Santor
1 Zapomniane łąki - Dyliżans generała
Dwie ostatnie piosenki z zestawu - bez punktów.
Nie udało się uzyskać połączenia z Koszalinem, więc brało udział tylko 16 rozgłośni.
Poczynając od sierpnia, rozstrzygnięcie odbywało się pod koniec miesiąca w drugiej godzinie programu popołudniowego. Termin zostawał wyznaczony na 5-7 dni wcześniej.
-
Jeszcze dygresja o II Festiwalu Interwizji w Sopocie.
Nasz kraj reprezentowali :
23.VIII. Windą do nieba, Ding dong - 2 + 1
24.VIII. Izolda-2, Zacznij od Bacha - Zbigniew Wodecki
Gwiazda nad tobą, Oto - Lidia Stanisławska
25.VIII. Pamiętam ciebie z tamtych lat, Jak minął dzień - Krzysztof Krawczyk
Jako gwiazdy wystąpili :
23.VIII. Pussycat,
24.VIII. Gary Brooker,
26.VIII - Helena Vondrackova, Lew Leszczenko, Irena Jarocka, Drupi.
Zwyciężyła Ałłą Pugaczowa z hitem "Królowie wszystko mogą".
To były czasy!
Nasz kraj reprezentowali :
23.VIII. Windą do nieba, Ding dong - 2 + 1
24.VIII. Izolda-2, Zacznij od Bacha - Zbigniew Wodecki
Gwiazda nad tobą, Oto - Lidia Stanisławska
25.VIII. Pamiętam ciebie z tamtych lat, Jak minął dzień - Krzysztof Krawczyk
Jako gwiazdy wystąpili :
23.VIII. Pussycat,
24.VIII. Gary Brooker,
26.VIII - Helena Vondrackova, Lew Leszczenko, Irena Jarocka, Drupi.
Zwyciężyła Ałłą Pugaczowa z hitem "Królowie wszystko mogą".
To były czasy!
-
Zestaw Wrzesień '78
(1) Być narzeczoną twą (P.Figiel-W.Młynarski) Irena Jarocka
(2) Słońce za mną chodzi (M.Śniegocki-J.Chomicka) Anna Jantar
(3) Senna kołysanka (T.Woźniak-B.Chorążuk) Krystyna Prońko
(4) To stary film sprzed lat (A.Maliszewski-J.Kondratowicz) Krzysztof Krawczyk
(5) Dziewczyna ze snu (S.Krajewski-A.Osiecka) Maryla Rodowicz
(6) Sąsiedzi (Z.Wodecki-J.Terakowski) Zbigniew Wodecki
(7) Życie jest jakie jest (J.Rybiński-B.Wrocławski) Andrzej i Eliza
(8) Jak gdyby we śnie (U.Sipńska-A.Osiecka) Urszula Sipińska
(9) Jest takie szczęście (L.Bogdanowicz-A.Bernat) Lidia Stanisławska
(10) Zmień moje życie na chwilkę (A.Korzyński-A.Tylczyński) Ewa Dębicka
(11) Sposób na kobiety (J.Loranc-R.M.Groński) Renata Lewandowska
(1) Być narzeczoną twą (P.Figiel-W.Młynarski) Irena Jarocka
(2) Słońce za mną chodzi (M.Śniegocki-J.Chomicka) Anna Jantar
(3) Senna kołysanka (T.Woźniak-B.Chorążuk) Krystyna Prońko
(4) To stary film sprzed lat (A.Maliszewski-J.Kondratowicz) Krzysztof Krawczyk
(5) Dziewczyna ze snu (S.Krajewski-A.Osiecka) Maryla Rodowicz
(6) Sąsiedzi (Z.Wodecki-J.Terakowski) Zbigniew Wodecki
(7) Życie jest jakie jest (J.Rybiński-B.Wrocławski) Andrzej i Eliza
(8) Jak gdyby we śnie (U.Sipńska-A.Osiecka) Urszula Sipińska
(9) Jest takie szczęście (L.Bogdanowicz-A.Bernat) Lidia Stanisławska
(10) Zmień moje życie na chwilkę (A.Korzyński-A.Tylczyński) Ewa Dębicka
(11) Sposób na kobiety (J.Loranc-R.M.Groński) Renata Lewandowska
No cóż, "Lato z Radiem" rzeczywiście poszło w stronę komercji. W tym roku, na jubileuszowej składance, znalazł się przebój "Nic nie może wiecznie trwać" Anny Jantar. Piosenka ta, jak te wspomniane, nie została wylansowana latem, tylko w marcu... Szkoda, że zapomniano o "Wielkiej damie" - autentycznym hicie tej audycji. Nawiasem mówiąc, serdecznie dziękuję za cenną informację o zdobyciu przez ten utwór tytułu przeboju "Lata z Radiem". Nie sądziłem, że Polskie Radio tak bardzo "rozszerzyło" zestaw piosenek "lansowanych" w tej audycji. A przecież i bez tego było tam wiele innych hitów.
Niestety, nie mam pomysłu na przebój dancingu. Szkoda, że większości tych tytułów nie można odnaleźć.
Festiwal Interwizji w 1978 r. był chyba jednym z najlepszych dla polskich wykonawców. O ile się nie mylę, wszyscy nasi reprezentanci wywieźli z Sopotu nagrody. Czy to prawda, że problemy Krzysztofa Krawczyka z jego obecnością w mediach zaczęły się po zdobyciu przez niego drugiego a nie pierwszego miejsca? Ponoć był kandydatem do głównej nagrody, ale ostatecznie nie zwyciężył...
Słuchaczom z wrześniowego zestawu mogły się spodobać piosenki Ireny Jarockiej i Anny Jantar, a redaktorom Krystyny Prońko i Maryli Rodowicz.
Niestety, nie mam pomysłu na przebój dancingu. Szkoda, że większości tych tytułów nie można odnaleźć.
Festiwal Interwizji w 1978 r. był chyba jednym z najlepszych dla polskich wykonawców. O ile się nie mylę, wszyscy nasi reprezentanci wywieźli z Sopotu nagrody. Czy to prawda, że problemy Krzysztofa Krawczyka z jego obecnością w mediach zaczęły się po zdobyciu przez niego drugiego a nie pierwszego miejsca? Ponoć był kandydatem do głównej nagrody, ale ostatecznie nie zwyciężył...
Słuchaczom z wrześniowego zestawu mogły się spodobać piosenki Ireny Jarockiej i Anny Jantar, a redaktorom Krystyny Prońko i Maryli Rodowicz.
no dobra to juz odpowiem co to byl za hit dancingowy -,, Nie załujmy tej miłosci''
Chyba nawet w jakims filmie z tamtych czasow jest on zaprezentowany na jakiejs wiejskiej zabawie.
co do przebojow lata z radiem.
1983 -albo Dmuchawce latawce albo A slonce sobie lsni -Eleni
to w 1985-Chałupy welcome to
1986 -Bajadera plaza -Marlena Drozdowska
tyle pamietam
a na pewno lansowane byly '
Semplicita-Matia Bazar , chyba w 1980
Angelina -Carmello Zapulla
Abracadabra -Steve Miller Band , 1982
Tornero -I Santo California
Sereno E -Drupi
Just We to Mona Lisa -Modern Talking , 1986
Strangers By Night -CCCatch-1986
Santa Lucia By Night -George Baker SELECTION - 1986
Chyba nawet w jakims filmie z tamtych czasow jest on zaprezentowany na jakiejs wiejskiej zabawie.
co do przebojow lata z radiem.
1983 -albo Dmuchawce latawce albo A slonce sobie lsni -Eleni
to w 1985-Chałupy welcome to
1986 -Bajadera plaza -Marlena Drozdowska
tyle pamietam
a na pewno lansowane byly '
Semplicita-Matia Bazar , chyba w 1980
Angelina -Carmello Zapulla
Abracadabra -Steve Miller Band , 1982
Tornero -I Santo California
Sereno E -Drupi
Just We to Mona Lisa -Modern Talking , 1986
Strangers By Night -CCCatch-1986
Santa Lucia By Night -George Baker SELECTION - 1986
Znalazłem informacje, że w 1982 r. przebojem "Lata z Radiem" okazał się utwór "Gimmie some lovin" w wykonaniu Ireny Jarockiej. Drugie miejsce zajęła "Troszeczkę ziemi, troszeczkę słońca" w wykonaniu Eleni. Innymi lansowanymi wówczas piosenkami były m.in. : "Do żony wróć" (A. Jantar), "Karmazynowa noc", "Brylanty" (I. Trojanowska), "Nic nie boli" (Dwa Plus Jeden), "Espana forever", "Paranoja jest goła" (Maanam) czy "Rock'n'roll na dobry początek" (Budka Suflera). W 1984 r. w tym plebiscycie zwyciężyła Eleni z przebojem "Niech lato spełni sny" ("Do widzenia mój kochany").
-
Rzeczywiście, muszę przyznać rację, na śmierć zapomniałem o tym hicie "Nie żałujmy tej miłości". Był to najprawdziwszy przebój wylansowany przez Lato z Radiem, i jak często bywa, stał się hitem jednego sezonu. Za dwa lata już o tym nikt nie pamiętał. Ale przypomniałem sobie uczucie ulgi, gdy usłyszałem w połowie sierpnia (wróciłem z autostopu) fragmenty piosenek z zestawu i ten przebój wśród nich. Bo pominięcie takiego hita na liście, to patrząc bardziej współcześnie, pominąć "Powiedz" Ich Troje latem 2001.
Skoro już jesteśmy przy Lecie z Radiem, to pamiętam najbardziej wylansowane w tej audycji :
1975 - Una paloma blanca - George Baker Selection, I do, I do - Abba, Happy end - Happy end.
1976 - Save your kisses for me - Brotherhood of Man
1978 - 28 stopni w cieniu - Jean Francois Maurice, Amado mio amore mio - El Passadores
1979 - Sara un fiore - Enrico Beruski, One way ticket - Eruption,
1980 - Alibaba - Pappillon, Sun of Jamaica - Goombay Dance Band,
1983 - Comment ca va - Shorts
Angelina pochodziła z roku 1981, a Tu semplicita z 1978.
28.IX.1978 (czwartek) wyniki (139)
1. Być narzeczoną twą - Irena Jarocka
2. Słońce za mną chodzi - Anna Jantar
3. Senna kołysanka - Krystyna Prońko (44 pkt od fachowców, 12 razy po trzy punkty)
13 Dziewczyna ze snu - Maryla Rodowicz
13 Życie jest jakie jest - Andrzej i Eliza
9 Być narzeczoną twą - Irena Jarocka
6 Jest takie szczęście - Lidia Stanisławska
5 Sposób na kobiety - Renata Lewandowska
3 Sąsiedzi - Zbigniew Wodecki
3 Jak gdyby we śnie - Urszula Sipińska
3 Słońce za mną chodzi - Anna Jantar
2 To stary film sprzed lat - Krzysztof Krawczyk
1 Zmień moje życie na chwilkę - Ewa Dębicka
Nie było żadnej z nowych propozycji, która pozostała bez punktu.
Skoro już jesteśmy przy Lecie z Radiem, to pamiętam najbardziej wylansowane w tej audycji :
1975 - Una paloma blanca - George Baker Selection, I do, I do - Abba, Happy end - Happy end.
1976 - Save your kisses for me - Brotherhood of Man
1978 - 28 stopni w cieniu - Jean Francois Maurice, Amado mio amore mio - El Passadores
1979 - Sara un fiore - Enrico Beruski, One way ticket - Eruption,
1980 - Alibaba - Pappillon, Sun of Jamaica - Goombay Dance Band,
1983 - Comment ca va - Shorts
Angelina pochodziła z roku 1981, a Tu semplicita z 1978.
28.IX.1978 (czwartek) wyniki (139)
1. Być narzeczoną twą - Irena Jarocka
2. Słońce za mną chodzi - Anna Jantar
3. Senna kołysanka - Krystyna Prońko (44 pkt od fachowców, 12 razy po trzy punkty)
13 Dziewczyna ze snu - Maryla Rodowicz
13 Życie jest jakie jest - Andrzej i Eliza
9 Być narzeczoną twą - Irena Jarocka
6 Jest takie szczęście - Lidia Stanisławska
5 Sposób na kobiety - Renata Lewandowska
3 Sąsiedzi - Zbigniew Wodecki
3 Jak gdyby we śnie - Urszula Sipińska
3 Słońce za mną chodzi - Anna Jantar
2 To stary film sprzed lat - Krzysztof Krawczyk
1 Zmień moje życie na chwilkę - Ewa Dębicka
Nie było żadnej z nowych propozycji, która pozostała bez punktu.
Absolutnie słuszna decyzja, bo utwór piękności wielkiej. Pewnie nie wszyscy wiedzą, że pochodzi ze Spektaklu Lato Muminków z teatru bodajże w Wałbrzychu z muzyką Tadeusza Woźniaka. Z tego spektaklu pochodzi także popularne nagranie Jak dobrze być poziomką w wykonaniu Piotrusia Woźniaka, a cover utworu Włóczykije był o ile pamiętam w zestawie do głosowania na LP3.marcinparys11 pisze:3. Senna kołysanka - Krystyna Prońko (44 pkt od fachowców, 12 razy po trzy punkty)
Spektakularne zwycięstwo "Sennej kołysanki" może chyba wskazywać, jaki utwór znalazł się w czołówce głosowania fachowców muzycznych na przebój 1978 r. Utwór rzeczywiście wspaniały i cieszę się, że mogłem go poznać. W jednym z numerów "Non Stopu" znalazłem ciekawą recenzję singla z tą piosenką. Kolejna perełka spółki Woźniak - Chorążuk w pięknym wykonaniu Krystyny Prońko. Więcej takich piosenek, a zamiast spać będę słuchał jedynie kołysanek. Cóż za relaks! Trudno się z tymi słowami nie zgodzić!
Dużą ciekawostką jest dla mnie fakt, że utwór powstał do spektaklu poświęconego popularnym Muminkom. Nie sadziłem, iż były one w tym czasie popularne w Polsce. Co było dla mnie kolejnym zaskoczeniem - nawet w Se-Ma-Forze powstała bajka na kanwie książek Tove Jansson.
Dużą ciekawostką jest dla mnie fakt, że utwór powstał do spektaklu poświęconego popularnym Muminkom. Nie sadziłem, iż były one w tym czasie popularne w Polsce. Co było dla mnie kolejnym zaskoczeniem - nawet w Se-Ma-Forze powstała bajka na kanwie książek Tove Jansson.
-
O tym, że "Senna kołysanka" powstała do spektaklu o Muminkach, to nawet nie miałem pojęcia. Ten utwór został nagrany na singlu (udało mi sie go kupić kilka lat temu w antykwariacie) oraz na kasecie-składance "Plebiscyt Studia Gama", wydawanej przez Wifon. W 1978 roku ukazały się cztery takie składanki z piosenkami-laureatkami, w następnym także cztery, a zakończono na kasecie nr 10.
A wracając jeszcze do Sopotu - byłoby nieuczciwe, gdyby K.Krawczyk zdobył Grand Prix. Śpiewał ówczesne wielkie przeboje, które znała na pamięć prawie cała Polska, ale artysta pomylił tekst (sam się do tego po latach przyznał).
Zestaw Październik '78
(1) Ta miłość jest naszą nadzieją (A.Hetman-Z.Stawecki) Danuta Stankiewicz
(2) Życzę ci szerokiej drogi (W.Nowak-B.Wrocławski) Kram
(3) Był taki walc (A.Hetman-J.J.Emir, J.Sęk) Ewa Śnieżanka
(4) Chcę pokochać cię od nowa (M.Hertel-A.Samson) Alicja Majewska
(5) Dom twój, to mój swiat (B.Starzyński-A.Warecka) Emilia Czerwińska
(6) Od paru chwil (J.Malinowski-K.Drzewiecki) Andrzej Tenard
(7) Tylko mnie poproś do tańca (W.Żukowska-B.Olewicz) Anna Jantar
(8) Smutne, ale prawdziwe (R.Danel-R.Danel) Renata Danel
(9) Gdy po trudnym dniu (U.Sipińska-J.Grań) Urszula Sipińska
(10) Spotkanie z życiem (A.Rybiński-K.Logan) Andrzej i Eliza
(11) Był ktoś (W.Trzciński-J.Kondratowicz) Irena Jarocka
A wracając jeszcze do Sopotu - byłoby nieuczciwe, gdyby K.Krawczyk zdobył Grand Prix. Śpiewał ówczesne wielkie przeboje, które znała na pamięć prawie cała Polska, ale artysta pomylił tekst (sam się do tego po latach przyznał).
Zestaw Październik '78
(1) Ta miłość jest naszą nadzieją (A.Hetman-Z.Stawecki) Danuta Stankiewicz
(2) Życzę ci szerokiej drogi (W.Nowak-B.Wrocławski) Kram
(3) Był taki walc (A.Hetman-J.J.Emir, J.Sęk) Ewa Śnieżanka
(4) Chcę pokochać cię od nowa (M.Hertel-A.Samson) Alicja Majewska
(5) Dom twój, to mój swiat (B.Starzyński-A.Warecka) Emilia Czerwińska
(6) Od paru chwil (J.Malinowski-K.Drzewiecki) Andrzej Tenard
(7) Tylko mnie poproś do tańca (W.Żukowska-B.Olewicz) Anna Jantar
(8) Smutne, ale prawdziwe (R.Danel-R.Danel) Renata Danel
(9) Gdy po trudnym dniu (U.Sipińska-J.Grań) Urszula Sipińska
(10) Spotkanie z życiem (A.Rybiński-K.Logan) Andrzej i Eliza
(11) Był ktoś (W.Trzciński-J.Kondratowicz) Irena Jarocka
Sara un fiore - Enrico Beruski,- hm ...nawet kiedys szukałem tej piosenki na innym forum, a nie słyszałem jej od jesieni 79 ...
Kołysanka natomiast -przepiekne wspomnienie jeszcze przedszkolnych czasow...
w ktorym roku była popularna Playa Blanca -Africa Simona , bo tez pamietam ten kawałek oraz Maeva -J.F Maurice.
Natomiast w 1982 -cos pamietam ze hitami lata z Radiem były;
Oscar Benton -..Benschurts....Blues
Abracadabra
Felicita -Al Bano i Romina Power
Non Sucedera Piu -Adriano Celentani i Claudia Mori
dlaczego wiec teraz nie wspominaja tych wloskich piosenek.
Kołysanka natomiast -przepiekne wspomnienie jeszcze przedszkolnych czasow...
w ktorym roku była popularna Playa Blanca -Africa Simona , bo tez pamietam ten kawałek oraz Maeva -J.F Maurice.
Natomiast w 1982 -cos pamietam ze hitami lata z Radiem były;
Oscar Benton -..Benschurts....Blues
Abracadabra
Felicita -Al Bano i Romina Power
Non Sucedera Piu -Adriano Celentani i Claudia Mori
dlaczego wiec teraz nie wspominaja tych wloskich piosenek.
Pamiętam że ten gość śpiewając (chyba w Sanie Remie) straszne szneki łapał. Nota bene, wtedy wydawało mi się, że śpiewa Uno kalafiore.choroszcz pisze:Sara un fiore - Enrico Beruski,- hm ...nawet kiedys szukałem tej piosenki na innym forum, a nie słyszałem jej od jesieni 79 ...
A zestaw październikowy wygląda wyjątkowo koszmarnie.
Nie znam zdecydowanej większości piosenek z październikowego zestawu, ale utwory Anny Jantar i Ireny Jarockiej są bardzo ciekawe. Szczególnie "Tylko mnie poproś do tańca", które tym razem bardziej przypadło do gustu fachowcom muzycznym, niż słuchaczom... Ta piosenka budziła swego czasu spore kontrowersje, jednak okazała się być sukcesem. Prawdopodobnie wrześniowy przebój Krystyny Prońko został wyróżniony i w październiku. "Gdy po trudnym dniu" U. Sipińskiej zapewne uzupełnił zestaw.