Koszmarlista 237

Koszmarki z LP3 — wedle subiektywnej oceny użytkowników Forum

Moderatorzy: ku3a, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Mateusz

Awatar użytkownika
Kertoip

Re: Koszmarlista 237

Post autor: Kertoip »

1. Antony i Czesław Miłosz - TAK MAŁO
2. Lady Pank - Z DACHU
3. Coldplay - EVERY TEARDROP IS A WATERFALL
4. Stanisław Soyka i Czesław Mozil - NA CZEŚĆ KSIĘDZA BAKI
5. Zaz - LA FEE
6. Skunk Anansie - YOU SAVED ME
7. Linkin Park - IRIDESCENT
8. Red Box - HURRICANE
9. Myslovitz - ART BRUT
10. Aloe Blacc - I NEED A DOLLAR
seblit

Post autor: seblit »

kajman pisze:No cóż, zastanawiam się, na czym polega jego komercyjność? Czy na tym, że grają go komercyjne stacje? Czy gdyby zaczęły grać Toola to on też byłby zespołem komercyjnym?
Dotychczas był to tutaj jedyny wyznacznik, co najlepiej widać na przykładzie Hurts - zespołu który zaczęto w zestawie pomijać (mimo jego sukcesu na LP3), gdy tylko zaczęły go grać komercyjne stacje. I tak dobrze, że Adele jeszcze nie zbanowali.
A co do Toola to mógłbyś się zdziwić.
kajman

Post autor: kajman »

seblit pisze:
kajman pisze:No cóż, zastanawiam się, na czym polega jego komercyjność? Czy na tym, że grają go komercyjne stacje? Czy gdyby zaczęły grać Toola to on też byłby zespołem komercyjnym?
Dotychczas był to tutaj jedyny wyznacznik, co najlepiej widać na przykładzie Hurts - zespołu który zaczęto w zestawie pomijać (mimo jego sukcesu na LP3), gdy tylko zaczęły go grać komercyjne stacje. I tak dobrze, że Adele jeszcze nie zbanowali.
A co do Toola to mógłbyś się zdziwić.
No cóż, uważam, że to nie jest żaden wyznacznik. Wyznacznikiem jest podejście wykonawcy do utworu (oczywiście nigdy nie ma pewności, ale można jednak wyczuć, czy wykonawca utwór robi przede wszystkim z pobudek artystycznych czy żeby się sprzedał). Akurat taki Hurts raczej ambicji artystycznych to nie ma, przynajmniej w singlach, a pojawił się w Trojce jak już bywał grany gdzie indziej, co więcej pojawił się też jego kolejny utwór w zestawie, ale w przeciwieństwie do Coldplaya nie zaistniał. Adele proponuje jednak muzykę na wyższym poziomie i dlatego w Trójce jest grana.
A Tool raczej nigdy muzyki w stylu komercyjnych zespołów nie będzie grał i nawet jeżeli by go na okrągło puszczali w innych rozgłośniach to zespołem komercyjnym nie będzie, tak jak nie byli Beatlesi tak gdzieś od '65-'66.
Awatar użytkownika
VILKI
Listy Przebojów Trójki słucham od: 256 not.

Post autor: VILKI »

kajman pisze: Akurat taki Hurts raczej ambicji artystycznych to nie ma, przynajmniej w singlach, a pojawił się w Trojce jak już bywał grany gdzie indziej, co więcej pojawił się też jego kolejny utwór w zestawie,
jaki ??
Awatar użytkownika
VILKI

kajman pisze: chociaż jeden jest niedoścignony dla jakiegokolwiek z pozostałych.
czyżby polska wersja We will rock you ? :mrgreen:
Awatar użytkownika
VILKI

kajman pisze:Przyznam się, że się dziwię głosom na Miłoszów (całkiem przyzwoity podkład instrumentalny pasujący do gadania)
piosenki się śpiewa a nie ....gada :mrgreen:
kajman

VILKI pisze:
kajman pisze: Akurat taki Hurts raczej ambicji artystycznych to nie ma, przynajmniej w singlach, a pojawił się w Trojce jak już bywał grany gdzie indziej, co więcej pojawił się też jego kolejny utwór w zestawie,
jaki ??
Tytułu nie pamiętam, bo długi, w każdym razie gwiazdkowy.
VILKI pisze:
kajman pisze: chociaż jeden jest niedoścignony dla jakiegokolwiek z pozostałych.
czyżby polska wersja We will rock you ? :mrgreen:
Z pewnych wzglądów można tak określić tylko że w przeciwieństwie do We will piosenką go określić nie można.
VILKI pisze:
kajman pisze:Przyznam się, że się dziwię głosom na Miłoszów (całkiem przyzwoity podkład instrumentalny pasujący do gadania)
piosenki się śpiewa a nie ....gada :mrgreen:
Czyli rapu nie można określać w kategorii piosenka?
Awatar użytkownika
VILKI

Ty to kajman to na wszystko masz odpowiedź :wink:
Awatar użytkownika
VILKI

kajman pisze:Czyli rapu nie można określać w kategorii piosenka?
wiedziałem że to napiszesz :mrgreen:
Awatar użytkownika
Corleone

Post autor: Corleone »

kajman pisze:Tytułu nie pamiętam, bo długi, w każdym razie gwiazdkowy.
Faktycznie..."All I want for Christmas is New Year's Day" było w zestawie. Zapomniałem, że to Hurtsów było. :mrgreen:
kajman pisze:Czyli rapu nie można określać w kategorii piosenka?
Rap to rap i tyle. :P
VILKI pisze:czyżby polska wersja We will rock you ?
Co takiego?! :shock: :lol:
kajman

Corleone pisze:
VILKI pisze:czyżby polska wersja We will rock you ?
Co takiego?! :shock: :lol:
No jak to co? Klaszczamy i tańczamy z Grzegorzem H. (chociaż z tym drugim to mogą być problemy).
A ten Miłosz to też taki rap i to oryginalny.
detektyw

Post autor: detektyw »

1. Myslovitz - UKRYTE
2. Coldplay - EVERY TEARDROP IS A WATERFALL
3. Paatos - PRECIOUS
4. Adele - SET FIRE TO THE RAIN
5. Myslovitz - ART BRUT
6. Adele - ROLLING IN THE DEEP
7. Bruno Mars - THE LAZY SONG
8. Aloe Blacc - I NEED A DOLLAR
9. Zaz - LA FEE
10. Noah And The Whale - L.I.F.E.G.O.E.S.O.N.
11. a-ha - SUMMER MOVED ON (live)
JC

Post autor: JC »

1. Dropkick Murphys - GOING OUT IN STYLE
gżegoż

Post autor: gżegoż »

1. Dżem - PARTYZANT
2. Zbigniew Zamachowski i Grupa MoCarta - KOBIETY JAK TE KWIATY
3. Edyta Bartosiewicz - WITAJ W MOIM ŚWIECIE
4. R.E.M. - OH MY HEART
5. Pendragon - THIS GREEN AND PLEASANT LAND

Na szczęście koszmarna wersja wielkiego przeboju Kultu w końcu wyleciała, więc piąte miejsce się zwolniło. Szkoda tylko, że czołowa czwórka się "zabetonowała" i już przynajmniej czwarty tydzień z rzędu musi być identyczna :( A co do Pendragonu, to wiem, że większość z Was go lubi, ale mnie w ogóle nie przekonuje. Dla mnie ten kawałek jest przydługi, nudnawy i nijaki. Ale i tak w porównaniu z pierwszą czwórką "da się słuchać".
Awatar użytkownika
Corleone

Post autor: Corleone »

kajman pisze:A ten Miłosz to też taki rap i to oryginalny.
Ja rapu nie lubię, ale ten Miłosz jest całkiem znośny. :wink:
gżegoż pisze:A co do Pendragonu, to wiem, że większość z Was go lubi, ale mnie w ogóle nie przekonuje. Dla mnie ten kawałek jest przydługi, nudnawy i nijaki. Ale i tak w porównaniu z pierwszą czwórką "da się słuchać".
Dla mnie "This green and pleasent land" to po prostu przyjemny kawałek, na prawie każdą okazję. Na pierwszą dziesiątkę LP3 zasługuje, czy na więcej- nie wiem. Najlepsza w tym utworze jest końcówka (tak ostatnie 2-3 minuty), tyle że jej, niestety, nigdy jeszcze na Liście nie puszczono i patrząc na wyniki, chyba nigdy nie puszczą. :(
seblit

kajman pisze:No cóż, uważam, że to nie jest żaden wyznacznik. Wyznacznikiem jest podejście wykonawcy do utworu (oczywiście nigdy nie ma pewności, ale można jednak wyczuć, czy wykonawca utwór robi przede wszystkim z pobudek artystycznych czy żeby się sprzedał). Akurat taki Hurts raczej ambicji artystycznych to nie ma, przynajmniej w singlach, a pojawił się w Trojce jak już bywał grany gdzie indziej, co więcej pojawił się też jego kolejny utwór w zestawie, ale w przeciwieństwie do Coldplaya nie zaistniał. Adele proponuje jednak muzykę na wyższym poziomie i dlatego w Trójce jest grana.
A Tool raczej nigdy muzyki w stylu komercyjnych zespołów nie będzie grał i nawet jeżeli by go na okrągło puszczali w innych rozgłośniach to zespołem komercyjnym nie będzie, tak jak nie byli Beatlesi tak gdzieś od '65-'66.
Podejście wykonawcy zna zawyczaj jedynie sam wykonawca, a reszta się domyśla. Hurts byli debiutantami, więc nie sądzę, żeby od razu nastawiali się na nie wiadomo jaki sukces a "Wonderful Life" zostało dodane do zestawu w lecie 2010 jak nikt o Hurtsach nie słyszał, podejrzewam, że nawet z myślą "o, jaki fajny niszowy zespół". A co do samej definicji komercyjności, to posługuję się utartym m.in. na forum schematem, ze jak coś puszcza RMF to jest komercha i ble.
Reszta argumentacji zupełnie mnie nie przekonuje. Czy niepowodzenie świątecznej piosenki to powód, żeby nie wpuszczać pozostałych? To dlaczego z uporem dodawane były lub są kolejne utwory takich wykonawców jak: Plan B, I Blame Coco, Lykke Li, Cee-Lo Green, nawet Belle & Sebastian, Arcade Fire i The Vaccines (których lubię) oraz kilku innych, skoro oni na liście praktycznie nawet nie zaistnieli. A świąteczne piosenki to zazwyczaj chłam i trudno od nich oczekiwac sukcesów.
kajman

seblit pisze:1. Hurts byli debiutantami, więc nie sądzę, żeby od razu nastawiali się na nie wiadomo jaki sukces a "Wonderful Life" zostało dodane do zestawu w lecie 2010 jak nikt o Hurtsach nie słyszał, podejrzewam, że nawet z myślą "o, jaki fajny niszowy zespół".
2. A co do samej definicji komercyjności, to posługuję się utartym m.in. na forum schematem, ze jak coś puszcza RMF to jest komercha i ble.
3. Czy niepowodzenie świątecznej piosenki to powód, żeby nie wpuszczać pozostałych?
4. To dlaczego z uporem dodawane były lub są kolejne utwory takich wykonawców jak: Plan B, I Blame Coco, Lykke Li, Cee-Lo Green, nawet Belle & Sebastian, Arcade Fire i The Vaccines (których lubię) oraz kilku innych, skoro oni na liście praktycznie nawet nie zaistnieli.
5. A świąteczne piosenki to zazwyczaj chłam i trudno od nich oczekiwac sukcesów.
1. Sorry, nie ślędzę list przebojów w innych krajach, ale singlem to było od maja 2010 i chyba już wtedy odnosiło sukcesy w różnych krajach. I nie wierzę, żeby ktoś naśladowców DD i PSB mógłby uznać za niszowy zespół. Raczej wrzucono to na takiej zasadzie co kaczkę w sosie.
2. A podasz konkretnie kto używa takich schematów? Owszem ja też uważam że zdecydowana większość tego co grają tam i w podobnych stacjach to komercha, ale nie dlatego, że grają to w tych stacjach.
3. A czy gdzieś tu coś takiego napisałem. Ja tylko odpowiedziałem osobie, której wydawało się, że w zestawie był tylko 1 ich utwór.
4. Widocznie muzyka tych wykonawców uznawana jest przez redaktorów Trójki za bardziej wartościową.
5. W większości przypadków tak, chociaż są wyjątki, jak np. jedno z najlepszych znanych mi nagrań Killers czy świetny Dylan. Poza tym p. p.3.
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

1. Adele - ROLLING IN THE DEEP
Aro
Listy Przebojów Trójki słucham od: 25.08.1984

Post autor: Aro »

1. NOAH AND THE WHALE – L.I.F.E.G.O.E.S.O.N.
2. ZAZ – La Fee
3. MYSLOVITZ – Ukryte
4. COLDPLAY — Every Teardrop is a Waterfall
5. A-HA – Summer Moved On (live)
6. ALOE BLACC – I Need A Dollar
7. LUXTORPEDA – Autystyczny
8. MUZYKA KOŃCA LATA – Dokąd
seblit

kajman pisze:1. Sorry, nie ślędzę list przebojów w innych krajach, ale singlem to było od maja 2010 i chyba już wtedy odnosiło sukcesy w różnych krajach. I nie wierzę, żeby ktoś naśladowców DD i PSB mógłby uznać za niszowy zespół. Raczej wrzucono to na takiej zasadzie co kaczkę w sosie.
2. A podasz konkretnie kto używa takich schematów? Owszem ja też uważam że zdecydowana większość tego co grają tam i w podobnych stacjach to komercha, ale nie dlatego, że grają to w tych stacjach.
3. A czy gdzieś tu coś takiego napisałem. Ja tylko odpowiedziałem osobie, której wydawało się, że w zestawie był tylko 1 ich utwór.
4. Widocznie muzyka tych wykonawców uznawana jest przez redaktorów Trójki za bardziej wartościową.
5. W większości przypadków tak, chociaż są wyjątki, jak np. jedno z najlepszych znanych mi nagrań Killers czy świetny Dylan. Poza tym p. p.3.
1. W Polsce pojawiło się gdzieś tak 08-09/2010, Trójka umieściła to wyjątkowo wcześnie w zestawie. I bez przesady, DD czy zwłaszcza PSB?? Nie zgadzam się z tym.
2. Wielokrotnie na forum były dyskusje na temat komerchy i samych Hurtsów, gdzie podobne argumenty były podnoszone, ale nie mam czasu przekopywać wątków.
4. To jest ich zdanie, co nie znaczy, że słuchacze by je podzielili. Poza tym dziwi mnie, że jako obrońca trójkowości i niszowości masz koszmarlistę prawie w całości z "trójkowych" utworów.
Punkty 3 i 5 przyjęte do wiadomości.
GregF

Post autor: GregF »

1. Męskie Granie II - KOBIETY NAM WYBACZĄ

Podobnie jak w zeszłym roku, piosenka-wizytówka ruszającej właśnie trasy jest jej najsłabszym ogniwem i mam nadzieję, że jeśli dziś wieczorem się pojawi, to co najwyżej w Offensywie.
kajman

seblit pisze:1. W Polsce pojawiło się gdzieś tak 08-09/2010, Trójka umieściła to wyjątkowo wcześnie w zestawie.
2. I bez przesady, DD czy zwłaszcza PSB?? Nie zgadzam się z tym.
4. To jest ich zdanie, co nie znaczy, że słuchacze by je podzielili.
5. Poza tym dziwi mnie, że jako obrońca trójkowości i niszowości masz koszmarlistę prawie w całości z "trójkowych" utworów.
1. Czy uważasz redaktorów Trójki jako ludzi, którzy nie mają pojęcia co się dzieje na świecie? Prawie na pewno musieli sobie zdawać sprawę z popularności utworu. Może w innych radiach było później, ale na prywatnych listach tworzonych przez różnych ludzi znacznie wcześniej. Ja np. w momencie wstawienia go do zestawu znałem go już prawie pół roku.
2. Akurat co do podobieństwa do DD to sporo osób o tym tutaj pisało.
4. Co nie znaczy także, że by go nie podzielili. I mam wrażenie że Trojki słuchają głównie ludzie, którzy te gusty podzielają.
5. Oczywiście że tak. Na liście są obecnie trzy utwory nietrójkowe (lub artystów nietrójkowych) i dwa czyli 67% znajduje się na mojej koszmarliście. Z tych bardziej trójkowych natomiast 34%. A tak ogólnie w moim odczuciu to Trójka też jest zbyt komercyjnym radiem. A jeżeli chodzi o utwory niszowe (przynajmniej tak jak ja rozumiem to pojęcie) to na mojej koszmarliście jest tylko jeden (no może dwa).
seblit

kajman pisze:1. Czy uważasz redaktorów Trójki jako ludzi, którzy nie mają pojęcia co się dzieje na świecie? Prawie na pewno musieli sobie zdawać sprawę z popularności utworu. Może w innych radiach było później, ale na prywatnych listach tworzonych przez różnych ludzi znacznie wcześniej.
1a. Ja np. w momencie wstawienia go do zestawu znałem go już prawie pół roku.
2. Akurat co do podobieństwa do DD to sporo osób o tym tutaj pisało.
4. Co nie znaczy także, że by go nie podzielili. I mam wrażenie że Trojki słuchają głównie ludzie, którzy te gusty podzielają.
5. Oczywiście że tak. Na liście są obecnie trzy utwory nietrójkowe (lub artystów nietrójkowych) i dwa czyli 67% znajduje się na mojej koszmarliście. Z tych bardziej trójkowych natomiast 34%. A tak ogólnie w moim odczuciu to Trójka też jest zbyt komercyjnym radiem. A jeżeli chodzi o utwory niszowe (przynajmniej tak jak ja rozumiem to pojęcie) to na mojej koszmarliście jest tylko jeden (no może dwa).
1. A napisałem gdzieś coś takiego? Poza tym, myślisz, że nie mają co robić tylko przeglądać czyjeś prywatne listy?
1a. Czyli przed premierą? Ciekawe, bo napisałeś że premiera to maj 2010 a prawie pół roku to styczeń, luty.
2. Mi to DD nie przypomina.
4. Zadziwiające, że w takim razie na koszmarlistach górują lub górowały Miłosze, Andrus, Banjo itp.
5. Takimi procentami to robią sondaże, podobna logika. Ja bym napisał, że 2 na kilkanaście jest nietrójkowa, cała reszta czyli 80-90% to trójkowe (chyba, że np. Blackfield czy PJ Harvey są nietrójkowi).
kajman

seblit pisze:1. A napisałem gdzieś coś takiego? Poza tym, myślisz, że nie mają co robić tylko przeglądać czyjeś prywatne listy?
1a. Czyli przed premierą? Ciekawe, bo napisałeś że premiera to maj 2010 a prawie pół roku to styczeń, luty.
2. Mi to DD nie przypomina.
4. Zadziwiające, że w takim razie na koszmarlistach górują lub górowały Miłosze, Andrus, Banjo itp.
5. Takimi procentami to robią sondaże, podobna logika. Ja bym napisał, że 2 na kilkanaście jest nietrójkowa, cała reszta czyli 80-90% to trójkowe (chyba, że np. Blackfield czy PJ Harvey są nietrójkowi).
1. Nie napisałeś. Chodziło mi o to, że nie wrzucali tego jako ciekawostki tylko jako utwór popularny na świecie (a przynajmniej w niektórych krajach).
1a. Też się zdziwiłem. Byłem do dzisiaj pewien, że to singiel być może nawet z 2009 r.
2. Twoje prawo, jednak skoro innym przypomina to coś w tym musi być.
4. Też prawda, ale z drugiej strony te utwory skądś na liście Trójki się pojawiają. I docierają na szczyt czasem. Poza tym to że zgadzam się w zasadzie z ogolną koncepcją doboru utworów, to nie zgadzam się w szczegółach.
5. Trójka jest dla mnie radiem nieco zbyt komercyjnym w związku z tym na mojej koszmarliście znajdują się w większości komercyjne gnioty. Poza tym Twoja logika jest przedziwna. Dla mnie sprawa jest oczywista: prawie każdy nietrójkowy utwór na liście trafia do mojego zestawu gniotów, a z tych trójkowych tak co trzeci, czwarty. A i tak głównie dlatego, że te komercyjne gnioty się tam łapią.
Może napiszę tak, gdybym tworzył koszmarlistę na podstawie innej listy, na którą trafiają także w niewielkiej ilości utwory trójkowe, to te utwory tam by się bprawie nigdy nie pojawiały.
seblit

kajman pisze:5. Trójka jest dla mnie radiem nieco zbyt komercyjnym w związku z tym na mojej koszmarliście znajdują się w większości komercyjne gnioty. Poza tym Twoja logika jest przedziwna. Dla mnie sprawa jest oczywista: prawie każdy nietrójkowy utwór na liście trafia do mojego zestawu gniotów, a z tych trójkowych tak co trzeci, czwarty. A i tak głównie dlatego, że te komercyjne gnioty się tam łapią.
Może napiszę tak, gdybym tworzył koszmarlistę na podstawie innej listy, na którą trafiają także w niewielkiej ilości utwory trójkowe, to te utwory tam by się bprawie nigdy nie pojawiały.
To, że Trójka jest nieco zbyt komercyjna to dość oryginalny osąd. Dla mnie jest bardzo niszowa - z jednej strony to dobrze, bo dzięki temu można poznać naprawdę dobrą muzykę, której gdzie indziej nie uświadczysz (dlatego jej słucham), z drugiej jednak czasem redaktorzy popadają w przesadę i przez to na listę trafiają utwory co najmniej dziwne - i niestety z bardzo dobrego ostatnio zestawu największą karierę robią najgorsze gnioty.
Co do reszty wiem o co Ci chodziło, tylko przedstawiłem to w inny sposób (nietrójkowe jako % Twojej koszmarlisty ogółem).
ODPOWIEDZ