Radiowa Lista Przebojów Programu I

Dyskusje wszelakie na temat innych zestawień, czyli nie samą Listą Przebojów Trójki człowiek żyje... ;-)

Moderatorzy: jollyroger72, jollyroger72

Przemek

Re: Radiowa Lista Przebojów Programu I

Post autor: Przemek »

I znowu ciekawe rozstrzygnięcie. Spodziewałem się, że piosenka Skaldów przypadnie bardziej do gustu dziennikarzom, niż publiczności, ale jednak okazało się inaczej. Zaskoczyła mnie niska pozycja przeboju Alicji Majewskiej - chyba najbardziej znanego dzisiaj z przedstawionego zestawu. Niezmiennie Halina Frąckowiak cieszyła się powodzeniem w głosowaniu redaktorów muzycznych. W wydaniu nr 132 chyba największy z dotychczasowych sukcesów odniosła Ewa Bem?
12.II.1978 r. nadano program telewizyjny pt. "Plebiscyt Studia Gama". Czy zatem w TV prezentowano wyniki tego radiowego konkursu?
marcinparys11

Post autor: marcinparys11 »

17 rozgłośni, każda po 3 pkt za 1 miejsce, daje razem 51, a więc 40 punktów za komozycję Mistrza Jerzego Wasowskiego praktycznie zdeklasowało rywali. Swoją drogą, jest to naprawdę piosenka na poziomie.
Jeden z redaktorów powiedział, że piosenka Alicji Majewskiej "Być kobietą" (rzeczywiście, nadawana w radiu do dziś) zajęła wśród słuchaczy minimalnie czwarte miejsce. To był naprawdę pech.
Słusznie zauważyłeś, że w telewizji był taki program "Plebiscyt Studia Gama" Od stycznia 1978 roku postanowiono zaprezentować piosenki z comiesięcznego zestawu właśnie w telewizji (materiały z tych programów wykorzystuje obecnie "Wideoteka Dorosłego Człowieka") i jeszcze przez dobę przyjmować głosy telefonicznie. Można zaryzykować stwierdznie, że był to prototyp Telewizyjnej Listy Przebojów, która zaistniała w latach 80. Z tą różnicą, że stałym słuchaczom znane były już wyniki redaktorów, które to głosowanie odbyło się tradycyjnie w porze nocnej z soboty na niedzielę.

Zestaw Luty '78
(1) Pamiętam ciebie z tamtych lat (W.Trzciński, K.Krawczyk-B.Olewicz) Krzysztof Krawczyk
(2) Nie wierz mi, nie ufaj mi (A.Kopff-A.Bianusz) Anna Jantar
(3) Muza pomyślności (M.Grechuta-M.Grechuta) Marek Grechuta i Teresa Iwaniszewska
(4) Gaj (M.Grechuta-A.Osiecka) Maryla Rodowicz i Marek Grechuta
(5) Ominęło mnie wesele (S.Krajewski-J.Has) Łucja Prus
(6) Motyw z Walta Disney'a (W.Wiński-M.Dutkiewicz) Halina Frąckowiak
(7) Pieśń dla ciebie (J.Lisewski-N.Zataj) Grażyna Łobaszewska
(8) W cieniu dobrego drzewa (W.Trzciński-M.Dutkiewicz) Krystyna Prońko i Leonard Kaczanowski
(9) Niepotrzebne szczęście (R.Ziemlański-A.Kreczmar) Teresa Tutinas
(10) Skąd wiesz, że masz wrócić do mnie (B.Sołtysik-M.Szwed) Pro Contra
(11) Uczyłaś mnie (A.Kopff-A.Tylczyński) Andrzej Frajndt
Przemek

Dziękuję za odpowiedź.
Podczas XVI KFPP Opole'78 odbył się koncert - konkurs pt. "Plebiscyt Studia Gama", w którym wzięli udział wykonawcy z piosenkami - laureatkami comiesięcznych rozstrzygnięć. W zeszłym roku TVP Kultura przypomniała to widowisko, dzięki czemu miałem okazję je zobaczyć w całości. Dziwi mnie - w obliczu popularności przeboju Ewy Bem - jej nieobecność w Opolu. Może nie mogła z jakichś powodów wystąpić? Podobnie było chyba w przypadku Ireny Jarockiej, której utwór "Z moich przeczuć" pod Piastowską Basztą zabrzmiał w wykonaniu Lidii Stanisławskiej.
Nawiasem mówiąc, zaskoczyło mnie szybkie włączenie do repertuaru Krystyny Prońko piosenki "W cieniu dobrego drzewa", znajdującej się na pierwszym LP Ireny Jarockiej właśnie o tym tytule.
Bez cienia popełnienia błędu można chyba wytypować piosenki - laureatki lutego'78. Uwagę zwracają przeboje znane dzisiaj również bardzo dobrze - "Pamiętam ciebie z tamtych lat", "Nie wierz mi, nie ufaj mi", "Gaj". Coś mi podpowiada, że w gronie wyróżnionych znalazły się także Grażyna Łobaszewska i Halina Frąckowiak...
marcinparys11

Mogę tylko ubolewać, że nie mam w domu TV Kultura. Gdy odgrzebię zapiski z Opola 78, to sprawdzę, jak to naprawdę wydlądało. Tamten festiwal (niektóre utwory) nagrywałem na swój M2405S - magnetofon szpulowy, rocznik 1978, działający do tej pory!
Zestaw z lutego początkowo był dla mnie niezwykły, gdyż nie zawierał ani jednej "szybkiej" piosenki. Może to była przeciwwaga dla "karnawałowego" zestawu ze stycznia? Chociaż piosenka Haliny Frąckowiak z zespołem "Spisek" zawierała taki tekst "nie wypada by piechotą panna podążała (...) na ten bal".
Piosenka "W cieniu dobrego drzewa" z repertuaru Ireny Jarockiej z LP z 1974 roku doczekała się nowej wersji, którą wykonywał debiutujący Leonard Kaczanowski w duecie z Krystyną Prońko. W identycznej aranżacji nagrał również piosenkę "Dawno", którą lansował ówczesny Program III; utwór ten odnotowany został na liście miesięcznika Non Stop. Identyczna sytuacja miała miejsce w październiku 1977 z piosenką "Idzie na deszcz", którą na LP z 1974 roku umieścił Jacek Lech, a uwspółcześnił zespół Andrzej i Eliza (Obie te piosenki skomponował Wojciech Trzciński!).
Wyniki z lutego były, niestety łatwe do przewidzenia.

18/19.III.1978 wyniki (133)
1. Pamiętam ciebie z tamtych lat - Krzysztof Krawczyk
2. Nie wierz mi, nie ufaj mi - Anna Jantar
3. W cieniu dobrego drzewa - Krystyna Prońko i Leonard Kaczanowski (30 pkt od fachowców)
19 pkt Motyw z Walta Disney'a - Halina Frąckowiak
16 Pieśń dla ciebie - Grażyna Łobaszewska
--- --- ---
9 Dzień dobry Mr. Blues - Ewa Bem
6 Muza pomyślności - Marek Grechuta i Teresa Iwaniszewska
6 Pamiętam ciebie z tamtych lat - Krzysztof Krawczyk
4 Gaj - Maryla Rodowicz i Marek Grechuta
3 Ominęło mnie wesele - Łucja Prus
1 Nie wierz mi, nie ufaj mi - Anna Jantar
1 Niepotrzebne szczęście - Teresa Tutinas
1 Śpiewam i gram - Urszula Sipińska
0 Sąd wiesz że masz wrócić do mnie - Pro Contra
0 Uczyłaś mnie - Andrzej Frajndt
Przemek

Część występów z Opola'78 można znaleźć (na szczęście) na YouTube.
Nowa wersja piosenki "W cieniu dobrego drzewa" nie bardzo przypadła mi do gustu. Może to kwestia "osłuchania" z wykonaniem Ireny Jarockiej? Jednak nigdy nie postawiłbym na to, że ten utwór zdobył aż tak dużą popularność. Kolejne zaskoczenie (tym razem na minus) wiąże się z przebojem "Nie wierz mi, nie ufaj mi". Wierna publiczność doceniła Annę Jantar, choć to piosenka niełatwa, podniosła, z dosyć poetyckim tekstem. Wydawało mi się więc, że spotka się z przychylnością redaktorów muzycznych. A okazało się, że przyznali jej tylko 1 punkt! Widać wyraźnie, iż faworyzowali utwory bardziej ambitne, trudniejsze w odbiorze w warstwie muzycznej i słownej... Ten przeszedł bez ich uwagi. Nie potrafię tego pojąć - niezbadane są wyroki "fachowców"... Na szczęście dzisiaj piosenka broni się sama.
Ja się tylko cieszę, jeśli uda mi się poprawnie wytypować rozstrzygnięcia utworów wyróżnionych w miesięcznych zestawieniach. :) Ale - jak w przypadku piosenki "Gaj" - nie zawsze mi się to udaje. Jednak na razie nie jest pod tym względem tak źle.
marcinparys11

Ten skromny jeden punkcik Anna Jantar otrzymała od redaktorów z Warszawy, na sam koniec głosowania - rzeczywiście, aż trudno uwierzyć. Gwoli ścisłości, poprzednia piosenka "Dyskotekowy bal" dostała skromne dwa punkty, od rozgłośni z Lublina.
Wracając jeszcze do Ewy Bem, zajęła pierwsze miejsce w jedenastu rozgłośniach, a w dwóch (Kraków i Rzeszów) nie zmieściła sie na podium. Tenże sam Kraków naprawił swój "błąd" i w lutym dał trzy punkty właśnie Ewie Bem z poprzedniego miesiąca. Drugie trzy punkty w lutym, podobnie jak przed miesiącem, przyznał Białystok.
Lider z lutego, "W cieniu dobrego drzewa" otrzymał tylko sześć "trójek".
Najbardziej rozczarowałem sie piosenką "Uczyłaś mnie", bo po cichu liczyłem przynajmniej na trzecie miejsce słuchaczy.. Niestety, więcej tego utworu już nie odtworzono (trochę był ściągnięty z "Love story") i nie ukazał się na żadnej płycie.

Zestaw Marzec '78
(1) Uspokojenie wieczorne (P.Birula-W.Sodoś) Exodus (debiut!)
(2) Słomiany ogień (D.Żmijewska-D.Żmijewska) Dorota Żmijewska
(3) Za szybą (J.Filar, A.Pawlukiewicz-J.Cygan) Grażyna Łobaszewska
(4) Zacznij od Bacha (Z.Wodecki-J.Terakowski) Zbigniew Wodecki
(5) Serdeczny mój (J.Mikuła-A.Osiecka) Maryla Rodowicz
(6) Tańcząc z dnia na dzień (J.Malinowski-K.Drzewiecki) Andrzej Tenard
(7) Kto umie tęsknić (J.Kukulski-W.Patuszyński) Anna Jantar i Andrzej Tenard
(8) A teraz koniec (J.Piatkowski-A.Sobczak)
(9) Jak minął dzień (W.Trzciński-J.Kleyny) Krzysztof Krawczyk

Prezentację tych propozycji zamieszczono w Wielką Sobotę 1978 w popołudniowym programie Studia Gama. Tydzień później okazało się, już na początku kwietnia, że do zestawu "doszły" jeszcze dwie piosenki
(10) Remedium (S.Krajewski-M.Czapińska) Maryla Rodowicz
(11) U nas już po burzy (J.Kruk-W.Młynarski) 2 + 1

a rozstrzygnięcie obejmie łącznie marzec i kwiecień.
Skoro zestaw kwietniowy wypadł z rozgrywki, zamieszczę piosenki, które wówczas "chodziły" w radiu i zostały pominięte
Bo najważniejsze nasze zdrówko - Andrzej Dąbrowski
A ja ci cały swiat wyśpiewam - Aneta Łastik i Jerzy Wieczorek
Co się stało z Magdą K. - Zbigniew Hołdys
Będziemy długo i szczęśliwie żyć - Grzegorz Markowski
Odkąd wiem na pewno - Maria Jarzębska
Urodziłam się w maju - Bogdana Zagórska
Nasz pierwszy współny maj - Andrzej Tenard
Dwoje ludzi z marzeń - Irena Santor
Jeszcze dzień jeszcze noc - Romuald Czystaw
Byłem raz u pana (dobry humor miał) - Aura
Aby żyć tysiąc lat - Elżbieta Starostecka
oraz atrakcyjne polskie wersje zagranicznych przebojów :
W każdym moim śnie - Zdzisława Sośnicka
Jambalaya - Anna Jantar
W cały świat - Irena Jarocka
Przemek

Dziękuję za informację dotyczące głosowania na przeboje Anny Jantar przez redaktorów muzycznych.
Piosenka "Uczyłaś mnie" musi być niezwykle unikatowa, ponieważ po wpisaniu w wyszukiwarkę hasła: "Andrzej Frajndt - "Uczyłaś mnie" pojawiły się tylko 3 wyniki, włącznie z tym forum...
Znowu dziwi mnie zmiana, jaka zaszła w Studiu Gama. Dlaczego połączono dwa miesiące w jedno notowanie? Szkoda przede wszystkim coveru przeboju Hanka Williamsa w wykonaniu Anny Jantar - "Jambalai", który mógłby "namieszać" na liście. Ale i tak jest hitem znanym do dnia dzisiejszego, przewyższającym popularnością utwory z potencjalnego zestawu kwietniowego. Nawiasem mówiąc, na singlu "Tonpressu" występował on pod tytułem "Baju - baj, proszę pana".
Lubię utwór "W każdym moim śnie", jednak nie sądziłem, że jest to polska wersja zagranicznego przeboju. Kto wykonuje go w oryginale?
I tym razem określenie piosenek - laureatek nie będzie trudne. O palmę pierwszeństwa w głosowaniu publiczności powalczyły "Remedium" i "Jak minął dzień", a trzecie miejsce przypadło "Kto umie tęsknić". Redaktorom muzycznym przypadły do gustu utwory Grażyny Łobaszeskiej i Zbigniewa Wodeckiego. Może znaleźli też trochę uznania dla "Remedium"? Zresztą wszystkie te przeboje, z wyjątkiem duetu Anny Jantar z Andrzejem Tenerdem zostały zaprezentowane we wspomnianym już koncercie festiwalu opolskiego pt. "Plebiscyt Studia Gama".
marcinparys11

22/23.IV.1978 wyniki (134)
1. Jak minął dzień - Krzysztof Krawczyk
2. Pamiętam ciebie z tamtych lat - Krzysztof Krawczyk
3. Kto umie tęsknić - Anna Jantar i Andrzej Tenard
Od redaktorów muzycznych:
26 pkt. Za szybą - Grażyna Łobaszewska
21 Remedium - Maryla Rodowicz
16 Zacznij od Bacha - Zbigniew Wodecki
--- --- ---
9 Jak minął dzień - Krzysztof Krawczyk
8 Uspokojenie wieczorne - Exodus
8 Serdeczny mój - Maryla Rodowicz
7 W cieniu dobrego drzewa - Krystyna Prońko i Leonard Kaczanowski
4 A teraz koniec - Fart
2 Kto umie tęsknić - Anna Jantar i Andrzej Tenard
1 Motyw z Walta Disney'a - Halina Frąckowiak
0 Słomiany ogień - Dorota Żmijewska
0 Tańcząc z dnia na dzień - Andrzej Tenard
0 U nas już po burzy - 2 + 1
marcinparys11

Zestaw Maj '78
(1) Wszyscy zakochani (A.Krauzowicz, M.Sewen-J.Szczepkowski) Jadwiga Strzelecka
(2) Blues o starych sąsiadach (J.Hnatowicz-A.Sikorowski) Pod Budą (debiut!)
(3) Dzieci muzyki (B.Gajkowski-M.Dutkiewicz) Bogdan Gajkowski (debiut!)
(4) Idzie maj (K.Kwiatkowska-Marczyk - K.Zuchora) Fart
(5) Zostawimy miasto za zakrętem (A.Rybiński-K.Logan) Andrzej i Eliza
(6) Z wiosną (J.Kołodziej-T.Malicki) Mezzoforte (debiut)
(7) Niepotrzebna mi jest taka miłość jak twoja (J.Derfel-J.Przybora) Alicja Majewska
(8) W blasku słońca (L.Kaszycki-J.Zalewski) Irena Santor
(9) Idę przez świat (R.Poznakowski-S.Halny) Lucyna Owsińska
(10) Może za jakiś czas (Z.Górny-A.Sobczak) Grażyna Łobaszewska i Piotr Schulz
(11) Nie bądź taka pewna siebie (D.Kozakiewicz-J.Miller) Wojciech Gąssowski i Test
(12) Raz po raz (A.Januszko-W. Jagielski) Jacek Lech
(13) Romanse za grosz (J.Kruk-A.Mogielnicki) 2 + 1
Przemek

Czy można liczyć na ciąg dalszy tych ciekawych notowań?
marcinparys11

Przepraszam, nie zdążyłem uprzedzić, że wyjeżdżam na urlop, ale już uzupełniam zaległości.

25.V.1978 (Boże Ciało) wyniki (135)
1. Jak minął dzień - Krzysztof Krawczyk (2 raz)
2. Idę przez świat - Lucyna Owsińska
3. Kto umie tęsknić - Anna Jantar i Andrzej Tenard (2 raz)
W 17 rozgłośniach:
24 pkt. Może za jakiś czas - Grażyna Łobaszewska i Piotr Schulz
20 Za szybą - Grażyna Łobaszewska (2 raz)
19 Blues o starych sąsiadach - Pod Budą
--- --- ---
11 Remedium - Maryla Rodowicz (2 raz)
8 Z wiosną - Mezzoforte
6 W blasku słońca - Irena Santor
4 Idę przez świat - Lucyna Owsińska
4 Niepotrzebna mi jest taka miłość jak twoja - Alicja Majewska
3 Zostawimy miasto za zakrętem - Andrzej i Eliza
3 Dzieci muzyki - Bogdan Gajkowski
2 Romanse za grosz - 2+1
1 Zacznij od Bacha - Zbigniew Wodecki (2 raz)
Nie bądź taka pewna siebie - Wojciech Gąssowski i Test, Raz po raz - Jacek Lech, Idzie maj - Fart, Wszyscy zakochani - Jadwiga Strzelecka - bez punktów
kajman

Post autor: kajman »

Pamiętam, że zawsze czekałem na wyniki z niecierpliwością, ale tylko i wyłącznie na głosowanie expertów, bo wyniki głosowania sluchaczy totalnie rozmijały się z moimi. Natomiast bardzo mnie cieszyło, że moje odczucia są podobne do odczuć jakby nie było fachowców. No no proszę, na dwoch pierwszych miejscach Łobaszewska w dwóch świetnych utworach, Pod Budą mniej mnie zachwycało, ale to też był poziom. Nie kibicowałem wtedy Maryli, bo bardziej podobała mi się śpiewna wersja Czerwonych Gitar. Te niżej punktowane utwory to faktycznie w większości były straszne gnioty, z przyszłym Kapitanem Nemo na czele.
I jeszcze jedna uwaga do wcześniejszego zwycięzcy. Dzień dobry mr Blues to faktycznie był świetny kawałek, jednak jak się słyszało w nim Zauchę to wersja pani Ewy już nie robi (przynajmniej na mnie) wrażenia.
marcinparys11

Dziękuję za odpowiedź. Gdy słuchałem i zapisywałem comiesięczne notowania, to przeważnie moje ulubione piosenki szybko kończyły żywot. Po latach muszę jednak oddać szacunek fachowcom muzycznym, że nagrodzili piosenki ponadczasowe!

Zestaw Czerwiec '78
(1) Mam skłonności do przesady (A.Nowacki-M.Dagnan) Homo Homini
(2) Był sobie taki czas (W.Korcz-A.Osiecka) Sława Przybylska
(3) Fantazja (Z.Wodecki-J.Terakowski) Zbigniew Wodecki
(4) Barwy lata - Anna Regel (debiut)
(5) Śladem chmur (K.Kwiatkowska-Marczyk-J.Lisiecki) Wiesław Chojnacki (debiut)
(6) Waniliowa miłość (R.Żyliński-S.Grochowiak) Lidia Stanisławska
(7) Pyłem księżycowym (R.Pokorski-K.I.Gałczyński) Stefan Zach
(8) Zielona koniczyna (K.Kwiatkowska-Marczyk-A.Przemyska) Danuta Stankiewicz
(9) Siedem strun gitary (J.Szczygieł-Z.Stawecki) Halina Kunicka
(10) Mój słodki Charlie (J.Mikuła-B.Olewicz) Irena Jarocka
(11) Nigdy tak nie pachniały kwiaty (R.Danel-J.Gałkowski) Renata Danel
marcinparys11

Tym sposobem chronologicznie "dojechałem" do kolejnego festiwalu opolskiego, który odbywał się na raty, w dniach wolnych od piłkarskich Mistrzostw Świata w Argentynie. Jako pierwsze dwa koncerty (19 i 20 czerwca 1978) odbyły się "Debiuty", okropnie zbesztane przez fachowców muzycznych, ale warte przypomnienia - wszak dwie z występujących tam wykonawczyń stały się megagwiazdami, popularnymi do dziś.

19.VI.1978
Stary grat - Bożena Markiewicz
Wiosny i burze - Danuta Szarek
Garść liści wierzbowych - To Tam
Między dzisiaj a wczoraj - Ewa Pieńkos
Jesteś za blisko - Alekszndra Skonieczka
Nutko molowa - Plus
Inna - Barbara Gołaska
Kocham po swojemu - Wiesław Chojnacki
Piosenka o Wicie Stwoszu - Ewa Kujawska
Umieć żyć - Urszula Kacprzak
Miłość to jest muzyka - Consonans
Nasze powroty do marzeń - Ewelina Gola
Hej Janicku siwy włos - Krywań

20.VI.1978
Urojona kantyna - Pomian
Ballada o domu - Grażyna Blewąska
Muzykanci na gruszy - Katarzyna Łysoniek
Zielona dolina Jolanta Wilk
Pukanie do Anny - Krystyna Fuczik
Piosenka turystyczna pt. Turcja - Zezowaty piskorz
O pół kroku nad ziemią - Joanna Tokarska
Bywało, bywało - Dorota Rozmus
Kardiogram - Jacek Poniedzielski
Wycinanki - Ballada
Zerwę z nim - Danuta Morel
Kołysanka - Ilona Wieczorek
Piechotą do lata - Bajm

21.VI.1978 Brazylia - Polska 3:1 i powrót naszych piłkarzy do domu.
marcinparys11

Kontynuując wątek Opola 78, dwa następne koncerty :
22.VI.1978 Premiery - koncert gwiazd
Chcę wiedzieć, chcę przeczuć - Renata Danel
Podobny do ludzi - 2+1
Pojadę tam - Alicja Majewska
Pachnie chlebem - Skaldowie
Gram w kiepskiej sztuce - Lidia Stanisławska
Pogrążona we śnie Natalia - Krzysztof Krawczyk
Zwierciadła czasu - Grażyna Łobaszewska
Ofierna miłość - Andrzej Rosiewicz
Zejdźmy ze sceny - Teresa Iwaniszewska-Haremza
Płaczmy razem - Maryla Rodowicz

23.VI.1978 Przeboje Studia Gama (kilkakrotnie wcześniej przywoływane)
Dzień jak blues - Grażyna Łobaszewska
Okno różą i balkon - Zbigniew Wodecki
Mój powrót - Andrzej Rybiński
Pani ty jesteś urocza - Alibabki
Za rok może dwa - Elżbieta Starostecka
Izolda - Zbigniew Wodecki
Z moich przeczuć - Lidia Stanisławska
Popołudnie z tobą - Skaldowie
Nie wierz mi, nie ufaj mi - Anna Jantar
Pamiętam ciebie z tamtych lat - Krzysztof Krawczyk
Remedium - Maryla Rodowicz
Może za jakiś czas - Grażyna Łobaszewska i Piotr Schulz
Jak minął dzień - Krzysztof Krawczyk

23.VI.1978 Mikrofon i Ekran. Wykonawcy : Beata Andrzejewska, Vis a vis, Bożena Szczepańska (zwycięzcy debiutów sprzed roku), Zezowaty piskorz*, Barbara Gołaska, Jolanta Wilk*, Wiesław Chojnacki, Ewelina Gola, Dorota Rozmus, Bajm**, Ilona Wieczorek, Ballada* (laureaci debiutów), Marek Grechuta (zwyciężca sprzed roku), Grażyna Łonaszewska, Renata Danel, Lidia Stanisławska, Krzysztof Krawczyk, Teresa Iwaniszewska-Haremza (laureaci premier), Wały Jagiellońskie* (nagroda dziennikarzy), Krzysztof Krawczyk, Elżbieta Starostecka, Zbigniew Wodecki, Maryla Rodowicz (nagrodzeni w Przebojach Studia Gama). Piosenką finałową było więc Remedium. Gwiazdką* oznaczono wykonawców, którzy bisowali - podobnie, jak rok temu była wtedy bezpośrednia transmisja.
kajman

Pozwoliłem sobie połączyć dwa wątki opolskie.
marcinparys11 pisze:Podaj rękę w taki czas - Andrzej Frajndt (28 pkt) Obibok - Grażyna Łobaszewska (35) Mały biały pies - Ewa Dębicka i Bogusław Mec (40) Jesteś spóźnionym deszczem - Halina Frąckowiak i SBB (41) Komentarz do pewnej legendy - Budka Suflera (34) Krąży krąży złoty pieniądz - Maryla Rodowicz (51) Nie wiedziałam nic o sobie - Zdzisława Sośnicka (34) Nie widzę ciebie w swych marzeniach - Skaldowie i Stanisław Wenglorz (41) Trafić w czas - Krystyna Prońko (35) Bzz bzz bzz - Andrzej Rosiewicz (52)
Płynie muzyka z ust grzechotnika Zdzicha - Tropicale Thaitii Granda Banda (21) Dopóki jesteś - Skaldowie (33) Pokłon - Magda Umer (42) Gdybyś - Grażyna Łobaszewska (45) Kolorowe jarmarki - Janusz Laskowski (17) Szkoda róż - Bożysława Kapica (32) Trąba jerychońska (22) Kocham się w poecie - Łucja Prus (57) Nie myśl kochanie o tym jak mogło być - Renata Lewandowska (41) Bossa nova do poduszki - Maryla Rodowicz (50) Deszcz na jeziora - Marek Grechuta (37) Śpiewam i gram - Urszula Sipińska (45)
Punktacja - siedmiu jurorów, bezpośrednio po wykonaniu piosenki skala 1-10. Dwie oceny "9" otrzymała Łucja Prus, jedną A.Rosiewicz, jedną "1" Granda Banda, a dwie J.Laskowski.
Wieszano psy na tym koncercie premier, a dla mnie to był najlepszy w całej historii Opola. Było tam kilka słabszych utworów, ale te znakomite przeważyły. Nota bene albo zgubiłeś jeden dzień albo kilka piosenek w podanych dniach, bo na pewno były, otrzymały punkty i nawet załapały się na miejsca. Kilka utworów nie pamiętam, za słabe uważam utwory Frajndta, Dębickiej z Mecem, Laskowskiego i Sipińskiej. Frąckowiak była dobra, ale mimo to raczej w dolnej połówce. Budka w rewelacyjnym kawałku (w moim prywatnym rankingu nr 1 zespołu zamiennie z Samotnym domem. Jak już pojawiła się muzyka w necie to jedno z pierwszych nagrań, które szukałem (Jak legendy ziarno miele rozpędzony młyn przedziwny wyobraźnią napędzony) - niestety nagranie nie pojawiło się na regularnej płycie zespołu. Bossanova do mnie wtedy nie przemawiała, a i dziś chyba nadal wolę Krąży, krąży - oj miała Maryla mnóstwo ciekawych utworów. Prońko dobra, ale to chyba jeden z jej słabszych wówczas utworów. Rosiewicz napisał piosenkę jednoznacznie odnoszącą się do ówczesnej rzeczywistości, o czym świadczy chociażby to, że kolejne telewizyjne wykonanie miało zmieniony text. Skaldowie z Wenglorzem rewelacyjni, to chyba ich najlepsza piosenka w tym okresie działalności, Dopóki niestety zdecydowanie słabsza. Łucja Prus w dwóch piosenkach: Kocham się w poecie zostało bardzo chłodno odebrane, ale to chyba był najtrudniejszy utwór na całym festiwalu, Drugi brzeg (50) to z kolei piękna piosenka o wymowie chrześcijańskiej (Gdy łazarz umarł pierwszy raz, kamień mu wskazał ... drogę; na ... spotkania z Panem Bogiem - sorry, po 34 latach mam prawo nie pamiętać textu). Deszcz na jeziorach to piękna pień, ale chyba o zbyt skąpej na wymagania jurorów aranżacji, natomiast w pełni została doceniona witkacowska Hop szklankę piwa (61 p. co oznacza, że ten utwór musiał dostać albo minimum 5 dziewiątek albo jakieś dziesiątki). W ogóle był to festiwal Grechuty, bo po 52 p. otrzymał utwory autorstwa Grechuty: Guma do żucia (wykonanie K. Janda) i Gdzie mieszkasz nocy (nagranie pochodzące z Exodusu prezentowanego w Teatrze STU wykonywane przez Teresę Haremzę). No i jeszcze trzecie miejsce (po Grechucie i Prus) zdobył Kofta z pięknym Songiem o ciszy z małym zgrzytem w tekście. W premierach był jeszcze Walc z docentem w fińskim rytmie (51), ale nie pamiętam, kto go wykonywał (podobnie jak Trąbę) i przypuszczalnie Peron łez F. Andrzejczaka).
I jeszcze jedno. Piraci (60 minut na godzinę) czyli Zaorski i Kociemniak skomentowali festiwal. Uznali, że był słaby (poza Laskowskim), a wygrała piosenka, która była taka sobie, ale przynajmniej tytuł miała dobry.
marcinparys11 pisze:Jako pierwsze dwa koncerty (19 i 20 czerwca 1978) odbyły się "Debiuty", okropnie zbesztane przez fachowców muzycznych, ale warte przypomnienia - wszak dwie z występujących tam wykonawczyń stały się megagwiazdami, popularnymi do dziś.
Jesteś za blisko - Aleksandra Skonieczka
Inna - Barbara Gołaska
Umieć żyć - Urszula Kacprzak
Kardiogram - Jacek Poniedzielski
Wycinanki - Ballada
Piechotą do lata - Bajm
Opole w '78 zrobiło na mnie dużo gorsze wrażenie, bo premiery były marniutkie, a ciekawsze rzeczy działy się na innych koncertach (na jednym z nich usłyszałem po raz pierwszy Wały w wars wita was oraz znaną mi wczerśniej NBK w Sambie sikoreczce. A w debiutach furorę zrobił zdobywca drugiej nagrody Bajm i od razu stał się gwiazdą polskiej piosenki. Natomiast Urszula przeszła zupełnie bez echa (później słyszałem ją w radio w duecie z Ryszardem Kniatem w jakimś totalnie beznadziejnym country). Poniedzielski (Andrzej, a nie Jacek) zaśpiewał utwór ciekawy, lecz na pewno nie w gustach jurorów. Dwóch wykonawców było z Torunia, z czego Olę pewnie kiedyś poznałam, a dobrze znałem jej brata. Iwona natomiast zaśpiewała ładną piosenkę (Inna, znajoma jakby pół na pół, jak czterolistna koniczyna pośród miliona różnych ziół). Pemetam ten text podobnie jak zwycięskiej debiutantki (Jeszcze wytnę kogutka, kogutka, by ci wesoło piał skoro świt; i ogródek, a w tym ogródku złoty słonecznik będzie kwitł).
Przemek

Cieszę się, że wyniki notowań powróciły, ponieważ jest to chyba jedyne miejsce, gdzie można je znaleźć. To znakomity przegląd polskiej piosenki z tamtych lat.
Chyba pierwszy raz zdarzyło się, że piosenka z poprzedniego miesiąca zajęła ponownie pierwsze miejsce. Bardzo ucieszyła mnie popularność duetu "Kto umie tęsknić" Anny Jantar i Andrzeja Tenarda.
Czy "Remedium" najpierw nagrała Maryla Rodowicz czy Czerwone Gitary? Muszę przyznać, że też bardziej podoba mi się wykonanie zespołu Seweryna Krajewskiego.
Z czerwcowego notowania kojarzę tylko utwór Ireny Jarockiej i to chyba on zajął pierwsze miejsce w głosowaniu słuchaczy.
Trochę zaskoczył mnie werdykt jurorów konkursu "Plebiscyt Studia Gama". O ile zrozumieć można nagrodzenie Maryli Rodowicz, Krzysztofa Krawczyka i Zbigniewa Wodeckiego (ukłon w stronę jury), o tyle Elżbietę Starostecką wyróżniony chyba tylko ze względu na aplauz publiczności...
kajman

Przemek pisze:Z czerwcowego notowania kojarzę tylko utwór Ireny Jarockiej i to chyba on zajął pierwsze miejsce w głosowaniu słuchaczy.
A ja jak przez mgłę. Lepiej kojarzę fajnie brzmiącą adaptację Ildefonsa i Homo Homini (piosenka zaczyna się właśnie od słów tytułu, a potem leciało Miewam nienajgorszy styl).
marcinparys11

Bardzo dziękuję za uzupełnienia informacji. W 1977 roku, jak już wcześniej wspominałem, byłem na wyjeździe i koncerty opolskie słuchałem w trzeszczącym radiu, zaś trzeciego koncertu konkursowego nie mogłem słuchać, gdyż przegrałem walkę z w/wymienionym sprzętem. Stąd wielkie dzięki za informację i wreszcie czuję, że mam to uzupełnione. Zgadzam się z opinią, że był to jeden z lepszych festiwali, a tych piosenek można słuchać nawet po tylu latach.
Inaczej w 1978 - spośród debiutantów tylko kilka piosenek daje się zapamiętać. W ostatnich latach "Wideoteka" odgrzebała Urszulę, Wały oraz "Inną" (to była naprawdę piękna piosenka z przejmującym tekstem). Niektórych wykonawców imion już nie pamiętam, a zapisywałem jedynie pierwszą literę, stąd kilka błędów. Piosenka Andrzeja Poniedzielskiego miała tekst "Nie, to jeszcze nie koniec, jeszcze troche pożyjesz, założysz jeszcze niejedną czapkę, niejednym się płaszczem okryjesz" .
Dla ciekawostki podam, że debiutancką piosenkę Urszuli skomponowała pani Urszula Rzeczkowska, znana m.in z kompozycji megahitu Haliny Kunickiej "Orkiestry dęte". W lipcu 1978 ta ceniona i popularna kompozytorka przedwcześnie zmarła.
Nie było w Opolu bezpośredniej transmisji z koncertu kabaretowego, skąd pochodził "Wars" Wałów Jagiellońskich. Jedynymi odtworzonymi piosenkami konkursowymi "z uśmiechem" była "Turcja" grupy Zezowaty piskorz oraz tradycyjnie Andrzej Rosiewicz, śpiewający drugą część historii o Zenku i Heli "Raz zakręcił się koło niej nieświadomy facet, więc go Zenek huknął łomem, zrobił z niego placek" - ciekawe, czy w archiwach ten występ gdzieś się zachował.
O plebiscycie będzie w następnym wejściu. Pozdrawiam wszystkich archiwistów!
kajman

marcinparys11 pisze:Piosenka Andrzeja Poniedzielskiego miała tekst "Nie, to jeszcze nie koniec, jeszcze troche pożyjesz, założysz jeszcze niejedną czapkę, niejednym się płaszczem okryjesz" .
Tak, a przed ostatnim wejściem refrenu przestaje grać i wystukuje tylko rytm o pudło gitary.
marcinparys11

Najpierw odpowiedź na "Remedium". Wersja Czerwonych Gitar zaistniała na antenie ówczesnego Programu III Polskiego Radia (nie mylić z póżniejszą Trójką) jesienią 1978 i również stała się popularna. Zapoczątkowało to serię kilku takich bliźniaczych utworów tych samych wykonawców, np. z tego samego roku pochodziły "Dziewczyna ze snu" i "Śpiewka żeglarska", nagrane chyba równolegle. W póżniejszych latach pamiętam jeszcze "Sama chciała", "Kołysanka dla Okruszka", "Seweryn K/Genowefa M." "Gołębi song" oraz już z czasów Radiowej Piosenki Tygodnia "Co nam ten rok zabierze" (XII.1989) i "Polskie życie" (X.1990).
Powracając jeszcze do zestawienia majowego z 1978 roku, to był jeden z najbardziej "odrzuconych" zestawów, gdzie z 13 piosenek awansowały jedynie trzy. Trochę mi było szkoda zespołu 2+1 w naprawdę udanej piosence oraz Ireny Santor, która nagrała bardzo ciekawy utwór "W blasku słońca" (znalazł się na dwóch składankach Polskich Nagrań). Nie pamiętam, czy głosowanie redaktorów odbyło się tradycyjnie w programie nocnym, skoro to było Boże Ciało. Chyba specjalny program nadano wieczorem. Natomiast wersja telewizyjna wyemitowana została po południu i jak się okazało była ostatnią, od czerwca zrezygnowano z tej formy promocji piosenek plebiscytowych.
W ostatnim tygodniu maja przez radio przelewały się liczne "Tanga Mundial" w różnych wykonaniach (w końcu nasi piłkarze wylecieli na Mistrzostwa Świata), a tekst piosenki Andrzeja Tenarda "Nasza drużyna gra wielki finał, dziś każdy kibic o tym wie, i jak w Monachium, tak w Argentynie tylko zwycięstwa liczą się" świadczył o propagandzie sukcesu.
Tym sposobem zestaw czerwcowy nie mógł długo zaistnieć, piosenki odtwarzane były rzadko i dopiero w ostatnim tygodniu usłyszałem fragmenty całej jedenastki. O dziwo, zamiast odtwarzanej wcześniej piosenki Sławy Przybylskiej "Ani król, ani pan", pojawiło się "Był sobie taki czas". Natomiast nie starczyło miejsca dla odtwarzanej piosenki Budki Suflera "Kula nocnego świata" z nowym wokalistą Stanisławem Wenglorzem (tego nagrania chyba nie ma na żadnej składance), a do zestawu trafiła nikomu nieznana Anna Regel. Jednocześnie znalazło się wreszcie miejsce dla dwóch popularnych od kilku miesięcy, a dotychczas pomijanych piosenek zespołu Homo Homini (trochę podobne do "Solo tu" Matia Bazar) oraz Stefana Zacha. Moim cichym faworytem była może trochę przydługa, ale dramatyczna piosenka Renaty Danel z mistrzowskim tekstem Jana Gałkowskiego.
marcinparys11

24/25.VI.1978 wyniki (136)
1. Mój słodki Charlie - Irena Jarocka
2. Zielona koniczyna - Danuta Stankiewicz
3. Pyłem księżycowym - Stefan Zach
W głosowaniu redaktorów:
28 pkt. Fantazja - Zbigniew Wodecki
23 Nigdy tak nie pachniały kwiaty - Renata Danel
12 Waniliowa miłość - Lidia Stanisławska
12 Pyłem księżycowym - Stefan Zach
--- --- ---
9 Mój słodki Charlie - Irena Jarocka
8 Może za jakiś czas - Grażyna Łobaszewska i Piotr Schulz (2 raz)
3 Za szybą - Grażyna Łobaszewska (3 raz)
2 Blues o starych sąsiadach - Pod Budą (2 raz)
2 Śladem chmur - Wiesław Chojnacki
1 Siedem strun gitary - Halina Kunicka
1 Był sobie taki czas - Sława Przybylska
1 Mam skłonności do przesady - Homo Homini
0 Barwy lata - Anna Regel
0 Zielona koniczyna - Danuta Stankiewicz
kajman

marcinparys11 pisze:Zapoczątkowało to serię kilku takich bliźniaczych utworów tych samych wykonawców... "Seweryn K/Genowefa M."
tekst piosenki Andrzeja Tenarda "Nasza drużyna gra wielki finał, dziś każdy kibic o tym wie, i jak w Monachium, tak w Argentynie tylko zwycięstwa liczą się" świadczył o propagandzie sukcesu.
Natomiast nie starczyło miejsca dla odtwarzanej piosenki Budki Suflera "Kula nocnego świata" z nowym wokalistą Stanisławem Wenglorzem (tego nagrania chyba nie ma na żadnej składance).
No akurat to takie bliźniacze nie było, bo aranżacje utworu były od siebie skrajnie odmienna (nota bene wersji CzG z chęcią bym sobie posłuchał, ale nigdzie jej nie znalazłem).
Akurat wtedy mieliśmy chyba najlepszą drużynę w historii. Moim zdaniem pechowo się złożyło, że trzy najlepsze drużyny tego mundialu trafiły na siebie w grupie półfinałowej.
Tego nagrania z Wenglorzem zupełnie nie kojarzę. Natomiast bardzo często można było w radio usłyszeć świetne ślady na piasku.
Co do zestawu czerwcowego to uważam go za jeden ze słabszych w historii tej listy. Dobrze przynajmniej że Wodecki wygrał.
choroszcz

Post autor: choroszcz »

tamtego lata pamietam wlasnie Mundial (ale ogladalem tylko pierwszy mecz w dzien dziecka) i Hermaszewskiego z Klimiukiem .
Nie wiem czy z tamtym czasem nie jest zwiazany kawalek ,,winda do nieba '' cos mi sie obija o uszy no i rzecz jasna Remedium z politycznymi przerobkami spiewanymi na imprezach u rodziny
,,wsiasc do pociagu byle jakiego'' ....
sciskając w reku kartki na cukier -patrzec jak Gierek bije nas w dupe .

lub..

sciskajac w reku portet Lenina patrzec jak Brezniew kaszanke wcina .

co do mundialu -wowczas ,,dostalismy baty, było rozczarowanie '' ...ile bysmy dali za taki wynik dzis .
BYLISMY CZOŁOWKA SWIATOWĄ -bez dwoch zdan
Przemek

W 1978 r. Anna Jantar nagrała okolicznościowy utwór "Chłopcy gola", który - wraz z piosenką "Zwycięży Polska" - znalazł się na pocztówce dźwiękowej. Nie byłoby w tym nic wyjątkowego, gdyby nie fakt, że nie była to zwyczajna karta. Na jej głównej stronie znalazły się zdjęcia składu ówczesnej reprezentacji, a na odwrocie - autografy piłkarzy. Dla miłośników tamtej drużyny poniżej zamieszczam skan tej pocztówki.
Wracając jeszcze na chwilę do "Remedium", to w rozwiązaniu końcoworocznym tygodnika "Panorama" sklasyfikowano tę piosenkę w wykonaniu Czerwonych Gitar i "Wsiąść do pociągu byle jakiego" Maryli Rodowicz. Poprawny jest pierwszy tytuł, dlatego zastanawiałem się, kto od kogo "pożyczył" ten utwór.

Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ