Był kiedyś taki temat - "Saksofonowe riffy" dzięi którym poznałem tytuły i wykonawców piosenek, które się zna, nie wiedząc kto wykonuje...
Myślę, że warto przedyskutować najważniejsze riffy gitarowe... Jestem jednym ze straszych forumowiczów, więc świat gitary był zawsze najważniejszy...
W moim prywatnym rankingu dzielę solówki i riffy gitarowe na "ostre" i "miękkie" (taki moje kryterium).
Z ostrych myślę, że najbardziej znane, to:
Satisfaction - The Rolling Stones
Smoke On The Water - Deep Purple
a miękkie to:
Hotel California - The Eagles
Sultans Of Swing - Dire Straits.
Jest oczywiście wiele więcej perełek. Zapraszam do dyskusji.
Gitarowe riffy
- Megalomaniac 3-owy
... temat bez początku i końca...
można by wymieniać i wymieniać...od Gilmoura po Knopflera...od Iron Maiden po Therion... od Metallici po Slayer...itd
...ale wspomnę nasz rynek i zapomniany już ABRAXAS!!! i tu polecam dwa kawałki
1. Pokuszenie
2. Moje mantry
...każdy z innej płyty ale puszczone pokoleji tworzą 15.08minut przecudnej gitarowej urody muzykę - polecam!!!
...a RIVERSIDE...ho ho
można by wymieniać i wymieniać...od Gilmoura po Knopflera...od Iron Maiden po Therion... od Metallici po Slayer...itd
...ale wspomnę nasz rynek i zapomniany już ABRAXAS!!! i tu polecam dwa kawałki
1. Pokuszenie
2. Moje mantry
...każdy z innej płyty ale puszczone pokoleji tworzą 15.08minut przecudnej gitarowej urody muzykę - polecam!!!
...a RIVERSIDE...ho ho
właściwie prawie każde nagranie Guns N`Roses zawiera jakiś charakterystyczny riff - najbardziej rozpoznawalne to chyba te ze Sweet Child O`Mine i November Rain
warto też wspomnieć o grupie The Cult - Fire Woman, oraz surowy (przywodzący na myśl stare AC/DC) Wild Flower
ech, wymieniać można bez końca ...
pozdrawiam
Emil[/i]
warto też wspomnieć o grupie The Cult - Fire Woman, oraz surowy (przywodzący na myśl stare AC/DC) Wild Flower
ech, wymieniać można bez końca ...
pozdrawiam
Emil[/i]
- stavanger
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 683
Re: Gitarowe riffy
Jeśli już mowa o Deep Purple to należy wspomnieć "Perfect Strangers"Bodeczek pisze: Smoke On The Water - Deep Purple